A’dan Z’ye Rehber: Trendyol’da Mağaza Açmak
Kozmetik, giyim, elektronik, ev eşyası gibi sayısız kategoride ürün barındıran Trendyol’da mağaza açmak, son dönemin en popüler iş fikirlerinden olmasının yanı sıra markanızı tanıtmak adına da oldukça mantıklı bir seçenektir. Bizler ise bugünkü iş fikirleri içeriğimizde sizlere Trendyol’da mağaza açmaktan bahsettik.
Hepinizin bildiği üzere Trendyol, kurulduktan kısa bir süre sonra hızla popülerleşen Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerinden biridir. Sayısız satıcıyı müşterilerle buluşturan Trendyol, Türkiye’de satış yapmak isteyenler için son derece kolay ve ulaşılabilir bir iş fikridir.
Peki; Trendyol mağazası nedir, kimler Trendyol’da mağaza açabilir, Trendyol’da mağaza açmak için gereken ücret miktarı nedir, komisyon oranları ne kadardır, mağaza yönetimi ve reklam yönetimi nasıl yapılır? İşte Trendyol’da mağaza açmaya dair merak edilen tüm detaylar…
Trendyol Mağazası Nedir?
Trendyol mağazası, bireysel yada kurumsal olarak e-ticaret yapmak isteyenleri ve fiziksel mağaza sahiplerini bir araya getiren bir sistemdir. İnternetten ürün satmak isteyenlere pazar yeri açma imkanı sunan bu iş fikrinde Trendyol, kendine ait bir ekosisteme sahiptir. Ayrıca, 35 milyondan fazla müşterinin uğrak noktası olan platform, ürünlerin geniş bir kitle tarafından görüldüğü, son derece kullanışlı bir dijital servistir.
Kimler Trendyol Üzerinde Mağaza Açabilir?
Trendyol üzerinden mağaza açabilmenin en önemli şartı, yasal yükümlülükleri yerine getirmektir. İnternet üzerinden satış yapmak isteyenlerin resmi prosedürleri yerine getirmesi gerekmektedir.
İnternet üzerinden satış yapmak da bir çeşit ticari faaliyet olduğundan, işlemlerin resmi bir şekilde kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu nedenle de Trendyol’da mağaza açmak isteyenlerin önce bir şirket açması gerekmektedir.
Adım Adım Trendyol’da Mağaza Açmak
Eğer Trendyol’da mağaza açmak istiyor ve hangi adımları izleyeceğinizi bilmiyorsanız, öncelikle nereden başlayacağınıza karar vermelisiniz. Bu rehberi takip ederek, Trendyol’da mağaza açmak adına ihtiyacınız olan tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Nereden Başlamalısınız?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere öncelikle, bir şirket kurmalısınız. Çünkü Trendyol’da fatura kesmeden hiçbir şekilde satış yapamazsınız.
Eğer hali hazırda bir limited ya da şahıs şirketiniz varsa, Trendyol Satıcı Başvuru Formu’nu doldurarak işe koyulabilirsiniz. Yoksa da öncelikle bir şirket açmanız ve yine bu şirketi Trendyol’a bildirmeniz gereklidir. Doğrulama işleminden sonra ise bilgilerinizi kaydederek işlemlerinize devam edebilirsiniz.
Trendyol’da Mağaza Açma Ücreti Ne Kadar?
Trendyol üzerinden mağaza açarak para kazanabilmeniz için herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur. Aslında bu da Trendyol üzerinden satış yapmayı popüler bir iş fikri haline getiren büyük özelliğidir.
Trendyol; pazarlama ücreti, hizmet bedeli ya da mağaza kira bedeli gibi ücretler talep etmez. Sadece, ürün satışlarındaki sektör bazlı değişen oranlarda komisyon tahsilatı yapar.
Trendyol’da Komisyon Oranları Ne Kadar?
Trendyol, aslında tüm gelirini mağaza sahiplerinden elde ettiği komisyonla sağlar. Yani, satıcıların sattıkları ürünlerden belirli bir yüzde, aslında Trendyol’un cebine gider.
Her kategori ve ürün grubu için uygulanan komisyon oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle, mağazanızı açmadan önce komisyon oranlarına dair bilgi sahibi olmanızda büyük önem taşımaktadır.
Güncel komisyonlardan bahsedecek olursak, kategori bazında oranlar şöyle:
Kategori | Komisyon Oranı |
Aksesuar | %5 – %18 – %25 – %30 |
Çocuk | %12 – %15 – %18 |
Spor | %12 – %15 – %20 |
Elektronik | %5 – %6 – %7 – %8 – %9 – %10 – %11 – %12 – %14 – %15 – %18 – %20 – %25 – %30 |
Giyim | %25 – %30 |
Kozmetik | %15 – %20 |
Süpermarket | %15 – %17 – %20 |
Ev ve Yaşam | %10 – %15 – %16 – %17 – %20 – %21 – %25 – %30 |
Trendyol’da Mağaza Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?
Bu popüler iş fikrinde mağaza yönetimi, platformun satıcı paneli aracılığıyla yapılır. Satıcı panelinden mağazanın görünümü değiştirilebileceği gibi, özelleştirmeler de yapılabilir. Ayrıca; banner, çoklu banner, indirimler, mağazanın logosu ya da kapağı gibi detaylar da yine görülebilir.
Trendyol’da Reklam Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?
Trendyol reklamları, yine satıcı paneli üzerinden yönetilmektedir. Panel üzerinden ise Trendyol içi ürün reklamları oluşturabilir ve reklam performanslarını raporlayabilirsiniz. Ayrıca, influencer reklamları için de özel uygulamaların mevcut oluşu, yine Trendyol’da mağaza açmayı cazip iş fikirleri arasına sokan detaylardan biridir.
Trendyol’da Mağaza Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Trendyol’da mağaza açmak istiyorsanız, bazı dikkat etmeniz gereken detaylar olduğunu unutmamalısınız. Çünkü bu iş fikri, aslında bir e-ticaret modelini kapsar. Bu sebeple de e-ticaretin getirdiği yükümlülükleri uygulamak, mağazanızın kalıcı olabilmesi adına hayati önem taşır.
Yasal Prosedürleri Tamamlayın!
Trendyol’da mağaza açıp satış yapabilmek için dikkat etmeniz gereken en önemli detay, yasal şartlardır. Her ne kadar özgür bir alan hissi verse de e-ticaret modelinde uyulması gereken çeşitli şartlar vardır. Dolayısıyla, yasal prosedürlere uygun bir şekilde satış yapmalı ve vergi yükümlülüklerinizi yerine getirmelisiniz.
Bu noktada eğer prosedürleri bilmiyorsanız ya da nasıl ilerleyeceğinizden emin değilseniz, şirket açmak adına çeşitli danışmanlık firmalarından yardım alabilirsiniz.
Reklama Bütçe Ayırın
Bir diğer dikkat edilmesi gereken detay ise reklamlardır. Çünkü, mağaza açma sürecini tamamlayıp ürünlerinizi platforma yüklemek hiçbir zaman yeterli olmayacaktır. Bildiğiniz üzere Türkiye’nin en geniş e-ticaret ağlarından biri olan Trendyol, çok sayıda satıcıya ev sahipliği yapar. Bu nedenle de sizleri diğer satıcılardan ayıracak en önemli unsur reklamlardır.
Sizlere yukarıda da bahsettiğimiz gibi Trendyol’da reklamlarınızı kolay bir şekilde panel üzerinden yönetebilirsiniz. Ayrıca, Trendyol dışında da reklam çalışmaları yapabilirsiniz. Hali hazırda satış yapan mağaza sahipleriyle güçlü bir rekabete girmek istiyorsanız, reklam konusunda bütçe ayırmanız hayati önem taşıyacaktır.
Trendyol’da Mağaza Açmak Ne Kadar Vakit Alır?
Trendyol’da mağaza açma süreci, aslında sizlere bağlıdır diyebiliriz. Satıcı Başvuru Formu’nu doldurup gönderdiğiniz anda, Trendyol tarafından işlemler başlatılır. Onay süresi ise başvuru yoğunluğuna göre değişiklik gösterecektir. Ancak, genellikle tüm form doldurulup, başvuru süreci online bir şekilde tamamlandıktan sonra onay mesajı Trendyol tarafından iletilir.
Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra gerekli olan belgelerin Trendyol’a gönderilmesi gerekmektedir. Belgelerinizi gönderdikten sonra da yine onay süreci başvuru yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Mağaza Açmadan Trendyol’da Satış Yapmak Mümkün mü?
Herhangi bir mağaza açmadan Trendyol üzerinden satış yapabilmeniz mümkün değildir. Bu sebeple önce bir mağaza açmanız gereklidir. Mağaza açabilmek için ise yukarıda da bahsettiğimiz üzere fatura kesebilme yetkinizin olması gerekir. Bu yetkiyi de ancak bir şirket açarak elde edebilirsiniz.
Kısaca yanıtlayacak olursak, önce şirket kurmalı daha sonra da mağaza açmalısınız diyebiliriz.
Trendyol’da Mağaza Açarak Ayda Ne Kadar Kazanılır?
Bu popüler iş fikrinde en çok merak edilen detayın tabi ki de ne kadar kazanç sağlayacağıdır. Trendyol, sizlere milyonlarca insanın uğradığı bir platformda mağaza açma imkanı sunduğundan, aslında atış yapma şansınız oldukça yüksektir.
Her e-ticaret modelinde olduğu gibi, bu iş fikrinde de satışlarınızın miktarına bağlı olarak para kazanırsınız. Yani, aslında ‘şu kadar kazanırsınız’ demek pek gerçekçi bir cevap değildir. Hatta öyle ki ilk günlerde kâr bile edemeyebilirsiniz. Ancak sabırla bekleyerek, ürünlerinizi öne çıkararak ve reklamlarınızı yaparak müşterilerin gelmesini beklemelisiniz.
Tüm bunları yaptığınızda, müşteriler yavaş yavaş sizlere gelmeye başlayacaktır. Bu noktada olabildiğince iyi bir satıcı olmalı, her zaman müşteri memnuniyetine önem vermelisiniz. Memnun olan müşteriler ise potansiyel olarak tekrar sizin ürünlerinizden satın alacağından, aslında satışlarınızı katlayarak artıracağınızı söylemek mümkün.
Özet
Tüm bu söylediklerimizi toplayacak olursak, diğer e-ticaret modellerinde de olduğu gibi, bu iş fikri de biraz sabır isteyen bir iş. Bu yüzden, hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadan ısrarla ürünlerinizi yüklemeli, müşterilerinizle iletişim halinde olmalı ve reklamlarınızı sıklaştırmalısınız.
‘Trendyol’da mağaza açmak’ rehberimizin sonuna gelirken, siz değerli okurlarımızın da bu konuda neler düşündüğünü merak ediyoruz. Sizce Trendyol’da satış yapmak mantıklı mı? Yorumlarda görüşmek üzere…