Organizasyon Şirketi Kurmak | Nasıl Kurulur?
Katıldığınız bir düğünde ya da partide mekan düzeni, kullanılan malzemeler gibi detaylara takılır mısınız? Kendinizi bir an için organizatör yerine koyup, ben olsam ile başlayan cümleler kurar mısınız? Hayal gücünüze ve gözlem yeteneğinize güvenir misiniz? Sora verdiğiniz cevaplar evet ise organizasyon şirketi kurmak kariyer hedefleriniz için doğru bir adım olabilir.
Az sermaye ile yapılan işler arasında yer alan organizasyon işini, zamanla büyütmeniz mümkün. Organizasyon şirketi kurma maliyeti yapacağınız işin kapsamına göre değişir. Diğer iş fikirleri ile karşılaştırıldığında, başlangıç yatırımı düşük tutulabilir. İş aldıkça hizmet kapasitenizi ve kalitenizi arttırabilirsiniz. Zamanla büyüyerek sektörde bir marka haline gelebilirsiniz.
Organizasyon şirketi kuruluşu yaklaşık bir hafta sürer. Organizasyon şirketi kurmak için gerekli belgeler arasında işe özgü bir doküman bulunmaz. Herhangi bir şirket açmak için gerekli adımları izlemeniz yeterli. Dikkat etmeniz gereken nokt ise, faaliyet alanınıza göre ihtiyaç duyulan belgelere sahip olunmasıdır. Örneğin, tur organizasyonu yapabilmek için TÜRMOB belgesine sahip olmak gereklidir.
Not: Organizasyon şirketi kurmak dışında farklı fikirler edinmek için Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Organizasyon İşi Nasıl Yapılır?
Organizasyon işi hem keyifli hem de kazançlı bir iştir. Başarılı ve sürekli bir iş kurmak istiyorsanız organizasyon işinin nasıl yapıldığına dair iyi bir araştırma yapmalısınız. Aşağıdaki ipuçlarının size yol göstereceğini düşünüyoruz.
- Faaliyet alanınızı seçin.
Organizasyon işinin kapsamı geniştir. Düğün, nikah gibi işlerin yanında kongre ve ticari gösteriler de organizasyon faaliyeti içindedir. Öncelikle, hangi alanlarda faaliyet göstereceğinize karar verin.
- Başlangıç ekipmanlarını tedarik edin.
İlk yatırım için çok aceleci davranmayın. Organizasyon şirketi kurmak için minimum ihtiyaçlarınızı karşılayın. Diğer malzemeler için iş gelmesini bekleyin ve işin niteliğine göre harcama yapın.
- Reklam ve tanıtım bütçesi ayırın.
Organizasyon şirketi için en önemli sermaye reklam ve tanıtımdır. İlk sermayenizin büyük bölümünü bu alana yatırın. Daha çok kişiye ulaşın ve iş alma potansiyelinizi arttırın.
- Sosyal medya platformlarını etkin kullanın.
Organizasyon sahiplerinin büyük bölümü araştırmalarını internet ve sosyal medya üzerinden yapıyor. Sosyal medya hesaplarınızı aktif kullanın. Yaptığınız organizasyonlardan güzel kareleri paylaşın. Mümkünse, etkinlik sahiplerinden olumlu yorumlar alın ve sosyal medya hesaplarınızda paylaşın.
- Sözleşmelerinizi doğru biçimde ve profesyonel olarak hazırlatın.
Birçok organizasyon şirketi hizmet sözleşmelerine gerekli önemi vermez. Halbuki, sözleşme işin esaslarından biridir. Taraflar arasında uzlaşılan görev ve sorumlulukları gösterir. Herhangi bir olumsuzluk yaşandığında başvurulacak esas metindir. Söz uçar yazı kalır diye boşuna söylememişler. Eksik bırakılan, atlanan bir nokta büyük kayıplara neden olabilir. Bu nedenle, en azından örnek bir sözleşmenin avukat görüşü ile hazırlanması gerekir.
Organizasyon Şirketi Kurmak
Tüm bunlar sizi cezbettiyse ve bir organizasyon şirketi kurmak istiyorsanız, işletme için gerekli adımları atmaya başlayabilirsiniz. Organizasyon işini yapacak bir şirket, diğer şirketlere benzer şekilde kurulur. Şirket kurma aşamasında faaliyet alanları açıkça belirtilmelidir. Varsa işe özgü belgeler, kuruluş aşamasında sunulmalıdır.
Organizasyon işi bir ekip işidir. Ekip derken illa 10-15 kişiden bahsetmiyoruz. İş kapasitenize göre iki kişi de yeterli olur, 10 kişi de gerekli olabilir. Mühim olan ekibin dinamik olmasıdır. İsterseniz, organizasyon için gerekli hizmetleri bir araya getiren çatı şirket de olabilirsiniz. Örneğin, bir düğün organizasyonu için süslemeci, fotoğrafçı, müzisyen gibi alt kategorileri organize edebilir ve bir paket halinde sunabilirsiniz. Nasıl bir yok tercih ederseniz edin, mühim olan etkinlik sahibinin memnuniyetidir. Her aşamada onların memnuniyetini ön planda tutmalısınız.
Diğer önemli nokta ise, trendleri takip etmektir. Modası geçmiş, bugüne hitap etmeyen organizasyonlar alıcı bulamaz. Bu sezon moda olan malzemeler, seneye çoktan eskimiş olabilir. Bu nedenle, elinizde klasik bir paket mutlaka olmalı. Ayrıca, kendinizi yenileme kapasitenizi yüksek tutmalısınız.
Okuyunuz: Kendi İşini Kurmak
Organizasyon Şirketi Kurma Maliyeti
Herhangi bir şirket kurmak için sermaye gereklidir. Bu sermaye hem kuruluş giderlerini hem de ilk yatırım maliyetlerini karşılar. Organizasyon şirketi kurma maliyeti içinde de bu kalemler yer alır. Bir işyeri sahibi olabilmek için öncelikle resmi kurumlardan gerekli izinler alınmalıdır. Bu kurumlar iş yerinizin bulunduğu belediye, vergi dairesi, sosyal güvenlik kurumu ve ticaret/ meslek odası olarak sıralanabilir.
İşyeri açıldıktan sonra oluşacak maliyetler ise iş hacmi ile orantılıdır. Organizasyon şirketi açmak için ödenen değişken maliyetler de şu şekilde sıralanabilir
- Vergiler: KDV (aylık ödenir); Stopaj (aylık ya da üç aylık ödenebilir); Geçici vergi (aylık ya da üç aylık ödenebilir.); Gelir ya da Kurumlar Vergisi (yıllık olarak ödenir)
- Ücretler: Personel ücretleri, mali müşavir ücreti, diğer danışmanlık hizmetleri için ödenen ücretler
- Primler: Aylık olarak, çalışanların sigorta primi ve BAĞKUR primi
- Diğer ödemeler: Meslek odası aidatı, yıllık ödenen defter masrafları
Organizasyon Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler
Organizasyon şirketi, şahıs şirketi ya da sermaye şirketi olarak kurulabilir. Bu şirketlerin kuruluşu için şirket türüne göre aşağıdaki belgeler gerekir:
- Nüfus cüzdanı
- İkametgah
- Fotoğraf
- İş yeri kira ise kira kontratı, mal sahibiyseniz tapusu
- Mali müşavire verilen vekaletname
- Kuruluş formu
- İmza beyannamesi
Sermaye şirketleri için bunlara ek olarak, temsilci, pay oranları, şirket sermayesinin yatırıldığını gösteren banka dekontu gibi ek belgeler gerekir.
Ayrıca, resmi kurumlardan gerekli izinler alınmalıdır. Organizasyon şirketi kurmak için gerekli belgeler arasında aşağıdakileri de sayabiliriz:
- Vergi dairesinden vergi levhası alınması
- Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıt yaptırılması
- Belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması
- Ticaret Odası veya Meslek Odasında oda kayıt belgesi oluşturulması
Organizasyon Şirketi KOSGEB Desteği
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) belirlediği şartları sağlayan işletmeleri, yıl içinde farklı destekler sağlar. Kurum, her yıl destek programında olan sektörleri ayrıntılı bir şekilde internet sitesinde yayınlar. Organizasyon şirketi KOSGEB desteği de kurumun yaptığı destekler arasındadır.
Organizasyon işine gireceklerin bilmesi gereken bir nokta, KOSGEB’in organizasyon desteği de belli faaliyet alanlarını kapsadığıdır. Destek listesinde yer alan 82.3 maddesi kongre ve ticari gösteri organizasyonlarını kapsar. Başka bir ifade ile düğün, nikah gibi etkinliklerde faaliyet gösteren organizasyon şirketi için destek paketi açıklanmamıştır.
Organizasyon İşi Yapmak İsteyenlere Öneriler
Organizasyon işi çok kazançlı olabileceği gibi, doğru hamleler yapamadığınız da batık bir girişime de dönüşebilir. Yükselen bir başarı trafiği yakalayarak bir marka olacak organizasyon şirketi kurmak için bazı önemli noktalar vardır. İşinizde fark yaratmak için organizasyon işi yapmak isteyenlere öneriler listemizi inceleyebilirsiniz.
Tanıtım için internetten etkin bir şekilde faydalanın.
Organizasyon şirketini tanıtmak için en iyi yöntem internettir. İnternet üzerindeki farklı araçlar size az maliyetle çok olanak sağlar.
- İnternet sitenizde güzel fotoğraflar kullanın, kullanıcı yorumlarına yer verin.
- Arayanların size tek tık ile ulaşabileceği araçlar kullanın.
- Sitenizde SEO uyumlu içerikler sunun.
- Sosyal medya hesaplarınızdan aktif ve güncel paylaşımlarda bulunun.
- Konu ile ilgili forum sayfalarını takip edin, yorum yaparak şirketinize yönlendirin.
- Facebook’ta aktif gruplara üye olun. Takip edin, yorum yapın.
- Belli sezonlarda küçük bütçelerle, sponsorlu reklamlık verin.
Gerçekleştiremeyeceğiniz planlar sunmayın.
Hizmet işlerinde referans her şeydir. Hizmet satın alan kişilerin memnun ayrılması, gelecek bir sonraki işin habercisidir. Etkinlik sahibini etkilemek ve işi almak için, gerçekleştiremeyeceğiniz planları kesinlikle sunmayın. Unutmayın, devir internet devri. Bir tek yorum sizi vezir de edebilir, rezil de edebilir.
Dinamik ve girişken bir ekip oluşturun.
Organizasyon işinde, para kazanmanın %80’i iletişim işidir. Müşteriyi doğru anladığınıza emin olmalı, ihtiyaçlarına yanıt oluşturabilmelisiniz. Organizasyon süreci kendi başına dinamik bir iş olduğu için, ekibin de buna ayak uydurması gerekir. Organizasyon şirketi kurmak için ayrı bir satış- pazarlama biriminiz olması büyük bir avantajdır. Bu ekip, ikna kabiliyeti yüksek ve girişken olmalıdır.