Oto Ekspertiz Dükkanı Açmak | Maliyeti ve Kar marjı 2023

Oto ekspertiz dükkanları 2. el araçları güvenli bir şekilde satın almamızı sağlar. 15 dakikalık bir test parkuru için sizden minimum 400 TL talep edilir. Bu aşamada bir çoğumuz bu tarz dükkanların ne kadar yüksek gelir elde ettiğini yerinde görmüş oluruz. Bu karlı sektöre girişi yapmak ve oto ekspertiz dükkanı açmak istiyorsanız, doğru karar verdiğinize emin olabilirsiniz. Otomobilden hiç anlamıyor olmak gözünüzü korkutmasın. Yeterli sermayeyi sağladıktan sonra ekspertiz alanında bayilik alarak bu sektöre giriş yapabilirsiniz. Tabi sadece bayilik almak bu sektörde başarılı olmanızı sağlamayacaktır. Dikkat etmeniz gereken bir takım iş kuralları mevcut. Bu yazıda sizlere oto ekspertiz açma maliyeti, aylık kazancı, kar marjı ve gerekli belgeler konusunda tüm detayları aktaracağım.

Oto Ekspertiz Dükkanı Açmak

Oto Ekspertiz Dükkanı Açmak

Yeni çıkan 2. el araç satış kanunları çerçevesinde oto galeriler bile araçlar için ekspertiz yaptırmaya başladı. Aslında kanun çıkmasa bile aracı satmadan önce ekspertize koymak oldukça mantıklı. Çünkü bir çok ikinci el araç alacak olan müşteri, araçta söylenen dışında bir şey çıkarsa boşuna ekspertiz parası ödeyecek olmaktan çekiniyor. Yeni yasada ise araç satan kişilerin satış önce eksperden rapor alıp, ondan sonra satışa çıkarabileceğinden bahsediliyor. Aslında doğru olan da bu. Sahibinden.com sitesinin paylaşmış olduğu satış istatistikleri raporu da, ekspertiz yaptırılmış olan araçların daha hızlı ve daha yüksek fiyata satıldığı yönünde..

 

Özetle oto ekspertiz dükkanı açmak hem şimdi hem de ilerleyen zamanlarda daha kazançlı hale gelecektir. Herhangi bir yasa çıkmasa dahi ekspertize araç götürme kültürü alım satım yapan herkeste mevcut. Sizde oto ekspertiz dükkanı açmak istiyorsanız ya teknik personel bulup sıfırdan bu işe gireceksiniz, ya da bayilik alma yoluna gideceksiniz. Sektörle ilgili bilgi sahibi olmadığınız sürece sıfırdan bir dükkan açmak mantıklı görünmüyor. Şimdi size tüm bu aşamaları nasıl yapacağınıza anlatayım.

 

Oto Ekspertiz Dükkanı Açmak

Oto Ekspertiz Dükkanı Açmak 2

Oto Ekspertiz Dükkanı Açmak 2

Ümran oto ekspertiz, Pilot Garage, Oto Rapor, Garanti Ekspertiz vb. firmalar bu sektörde lider durumda. Bu firmalardan ekspertiz bayiliği alıp bu sektöre adım atmanız mümkün. Yapmanız gereken başvuracağınız firmanın sermaye şartlarını yerine getirip, başvuru yapmak. Bu firmalar oto ekspertiz dükkanı açmak isteyen girişimcilere anahtar teslim olarak işletme kuruluşunu yaparlar. Personel temini ve eğitimi tamamen bayiliğini aldığınız firmanın sorumluluğundadır. Sizin bu aşamada tek yapmanız gereken işin başında durmak olacaktır.

 

Bu ekspertiz firmaları sizlerden yüksek bayilik ya da Royalty  talep edebilirler. Daha yüksek kar marjı ile çalışmak ve her şey kendi sorumluluğunuzda olsun istiyorsanız sıfırdan oto ekspertiz dükkanı açmanız gerekiyor. Bunun için öncelikle en az 2 teknik personele ihtiyacınız var. Bu teknik personelin daha önce oto tamir, bakım ve servis alanında çalışmış olması gerekiyor.

 

Personel aldıktan sonra kiraladığınız dükkan için makine parkuru araştırın. Bu araştırma işini teknik personeller ile birlikte yapın. Bir oto ekspertiz dükkanında; 

  • 4×2 Dinamometre 
  • 4×4 Dinanometre (Tercihi Bağlı )
  • Süspansiyon Test Cihazı
  • Fren Test Cihazı
  • Yanal Kayma Test Cihazı
  • Arıza Tespit Ekipmanları
  • Motor Performans Test Ekipmanları
  • Boya / Kaporta Kontrol Cihazı
  • Lastik Diş Derinlik Ölçer Cihazı
  • Boşluk Test Cihazı

 

8 Kasım 2018 tarihinde resmi gazetede yayımlanan TS13805 yönetmeliğine göre yukarıdaki cihazların ekspertiz mekanlarında bulunması gerekiyor. Bu cihazları anahtar teslim olarak tek bir firmadan satın almanız mümkün. Piyasada bu cihazların satışını ve kurulumunu yapan ve aynı zamanda personele kullanım konusunda eğitim veren firmalar mevcut. Teknik personel gerekli eğitimi aldıktan sonra işe başlangıç yapabilirsiniz.

 

Tabi yönetmelikte yer alan maddeler sadece ekspertiz dükkanında bulunması gereken malzemelerle ilgili değil. Ekspertiz alanının minimum 70 m² olması, WC bulunma zorunluluğu, yapı kayıt izni gibi bir takım zorunluluklar mevcut. Bunları yazı sonunda paylaştım.

 

Ayrıca oto ekspertiz dükkanı açmak için tek seçeneğiniz bayilik ve sıfırdan dükkan açmak değildir. Online siteler üzerinden devren satılık oto ekspertiz dükkanlarını da bulabilirsiniz. Düşük fiyatlı olanlar genellikle iş yapmayan dükkanlardır. Yüksek fiyata devir edilenler ise işini büyütmek isteyenler tarafından paylaşılmıştır. Yapacağınız iş konusunda size eğitim verilmesi şartıyla devir alma yoluna gidebilirsiniz. Ancak adı kötüye çıkmış bir firma olmamasına dikkat ediniz.

 

Oto Ekspertiz Dükkanı Nasıl Açılır

  • Öncelikle bu sektöre giriş yapmak için ne kadar sermaye ayıracağınızı belirleyin. Minimum sermaye limitinin üzerine koyacağınız her yatırım tutarı, işletme boyutu ve kullanılan malzemeler açısından fark yaratacaktır. Daha büyük ve detaylı inceleme parkuruna sahip olmak, müşteri potansiyeli açısından büyük farklılıklar yaratacaktır.

 

  • Sermaye miktarını ayırdıktan sonra bir iş planı oluşturun. Bayilik mi, sıfırdan mı yoksa devir alarak mı oto ekspertiz dükkanı açmak istiyorsunuz ? Tüm bu aşamaları belirleyip, yapacaklarınızı tek tek not edin. Aynı zamanda bu iş planına ileriye dönük ekspertiz sektöründeki hedeflerinizi de dahil ediniz.

 

  • İş yeri ve iş alanı olarak minimum 70 m²’lik bir dükkan bulmanız gerekiyor. Tabi personel soyunma alanı, WC, mutfak ve bekleme salonu gibi alanlar oluşturmanız gerektiğinden, bu m² boyutu yönünden daha büyük dükkan araştırmalısınız. Aynı zamanda rekabetten uzak durmaya özen gösterin. Oto galerilerin bulunduğu yerlerde dükkan açmak yerine noterlerin olduğu yerde dükkan açmanız her zaman daha mantıklıdır. Oto galerilere iş yapmak size para kazandırmaz.

 

  • Sıra geldi vergi levhası ve iş yeri taşıt test merkezi ruhsatı almaya. Öncelikle bir muhasebeci ile anlaşıp vergi levhasını çıkartın. Daha sonra parkur kurulumunu tamamlayıp, belediyeye ruhsat başvurusunda bulunun.

 

  • Dükkana taşıt test parkuru kurdurmanız gerekiyor. Bunu anahtar teslim yapan bir çok firma mevcut. Bunun için ustalık belgesi almış olan teknik personelinizle birlikte firmalarla görüşmeye gidin. Zemin altı veya zemin üstü nasıl bir parkur istiyorsanız, isteklerinizi karşılayan, kapsamlı teknik servis hizmeti sunan bir firma ile anlaşın. 

 

  • Kurulum süreci, personel eğitimi ve işletme dekorasyonu tamamlandıktan sonra artık açılış yapmak için hazırsınız. Tabelanız ve işletme içinin görsel açıdan tüketiciye hitap etmesi gerekir. Yeni açılan bir işletme olduğunuzu görmeleri açısından dev puntolu tabela ve reklam afişleri kullanmaya gayret ediniz.

 

  • Oto ekspertiz firmasının iş yapması için güven vermesi ve garanti sunması gerekir. Bir çok firma sorumluluk kabul etmiyoruz demesi kabul edilemez. Sonuçta bu hizmet için para alınmaktadır. Örneğin; tavanı komple boya olan bir aracın, boyasız olduğunuz söyleyen ekspertiz firmaları mevcut. Mutlaka müşteriye bazı konularda garanti sunmalısınız.

 

Okuyunuz: İş Kurmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Oto Ekspertiz Açma Maliyeti

Oto ekspertiz dükkanı açma maliyeti bayilik alma ya da devir alma gibi durumlara göre değişiklik gösterir. Bayilik modeli ile oto ekspertiz dükkanı açmak isterseniz 140 Bin TL’den başlayan ücretler sizi bekliyor. Sıfırdan bir ekspertiz dükkanı açmanın maliyeti ise en az 200 Bin TL olacaktır. Maliyet üst sınırı parkur boyutuna ve cihazlara göre değişiklik gösterebiliriz.

 

Nasıl bayilik alırken 140 Bin TL, sıfırdan dükkan açınca 200 Bin TL diye düşünebilirsiniz. Burada bir takım değişken mevcut. İlk başta 140 Bin TL için bayilik başvurusuna gittiğinizde ekstra istekleriniz için bayilik ücretleri artmaya başlayacaktır. Tabi bunun yanında dükkan için yapacağınız masraflarla birlikte bayilik tutarı en az 250 Bin TL’yi geçecektir. Oto Ekspertiz dükkanı açmanın kazancı iyi olduğundan ve kullanılan makinelerin teknolojisi gereği açılış maliyeti yüksektir.

 

Oto Ekspertiz Ne Kadar Kazandırır

Günlük gelecek araç sayısına göre oto ekspertiz dükkanı kazancını hesaplayabiliriz. 10 araç alımı yapan bir ekspertiz dükkanının minimumum 300 TL’ye hizmet verdiğini varsayarsak, günlük ciro rakamı 3000 TL olacaktır. Personel maaşı, işletme kirası, SGK giderleri, faturalar vb. giderleri çıktığınız zaman net kazanç ortaya çıkacaktır.

 

Günlük 10 araç rakamı size yüksek gelmesin. Yaz aylarında kapasite rakamlarına göre günlük 20-30 araç daha ekspertiz etmeniz mümkün. Özellikle Ümran oto ekspertiz dükkanlarını ziyaret edin. En az 1 saatlik sıra beklemek zorunda kalan, müşterileri görebilirsiniz. Bu sektörde müşteriye sunacağınız güven, garanti ve hizmet kalitesi yapacağınız iş hacmini belirleyecektir.

 

Oto Ekspertiz Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • İş yeri kullanım izni
  • Kira Kontratı
  • Ustalık Belgesi
  • TUV Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı
  • Faaliyet Belgesi
  • Ticaret Odası Kaydı
  • Ticari Sicil İlanı
  • İmza Sirküleri
  • TSE Standartları Uyumluluk
  • SGK Giriş Bildirgesi
  • Kimlik Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık

Yukarıda istenilen belgeleri için öncelikle belediyenin ruhsat işleri müdürlüğünü ziyaret ediniz. Her ilçeye göre bu belgeler değişiklik göstermektedir. Oto ekspertiz açma yönetmeliği için de  resmi gazetede yer alan maddeleri inceleyebilirsiniz.

 

Oto Ekspertiz Bayiliği Veren Firmalar

 

Oto Ekspertiz dükkanı açmak için bayilik seçeneğinden faydalanmak istiyorsanız, oto ekspertiz bayiliği veren firmalar başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.

 

Oto Ekspertiz Açmak İsteyenlere Öneriler

Oto Ekspertiz Açmak İsteyenlere Öneriler

Oto Ekspertiz Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Sıfırdan oto ekspertiz açmak sizin için yüksek maliyet içerebilir. Bu nedenle bayilik alarak bu işe başlamak tüm riskleri elemeniz anlamına gelecektir. Zira iş konusunda bilginizin olmaması en büyük dezavantajdır.

 

  • Dükkan açtıktan sonra mutlaka online reklamlardan bölgesel olarak faydalanın. Tabela değeri olan bir iş yeri sahibi olmanız reklam yönünden en büyük avantajı sağlayacaktır.

 

  • Kar marjı yüksek ve kazançlı bir sektör sizi bekliyor. Bu sektörde uzun vadeli planlar yapın. Müşterilerin ağızdan ağıza pazarlama yolu ile sizi önermesi işlerinizi kat ve kat arttıracaktır. Bu nedenle iletişime ve müşteriye yatırım yapın. Bekleyen müşterilerinize ikramlar sunun.

 

Oto ekspertiz dükkanı açmak, oto ekspertiz açma maliyeti ve kazancı ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorumlar

  1. Mustafa dedi ki:

    Merhabalar oto esper işi kurmak istiyorum bana bilginize dayanarak sizlerden yardımcısı olmanızı bekliyorum

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhabalar, bu sektörde iş yapmak için kurumsal bir marka ile iletişime geçmelisiniz. Sektörde ciddi yatırımlar yaptığını bildiğim Experix oto ekspertiz firması ile iletişime geçebilirsiniz. Tabi diğer şirketlerden de bilgi almanız sizin yararınıza olacaktır.