H&M Çalışma Şartları ve Çalışan Yorumları
İsveçli perakende giyim mağazalarından birisi olan H&M Türkiye’de birçok yerde mağazası bulunan bir firmadır. Son derece yüksek standartlarda ürünleri bulunan firmanın çok sayıda çalışanı da bulunuyor. H&M çalışma şartları da her bakımdan merak edilen konulardan birisi oluyor. Kadın, erkek, genç ve çocuk olmak üzere birçok farklı kesime hitap eden firmalar arasında yer alıyor. Ürünlerinin kaliteli olması ve uluslararası alanda giyim ürünleri satış olanakları sunması H&M mağazalarının oldukça dikkati çekmesini sağlıyor. Bu nedenle de birçok kişi için son derece iyi standartlarda firmalar arasında yer alıyor.
H&M çalışan yorumları incelendiğinde ise firmanın oldukça cezbedici koşulları olduğu söylenebilir. Çünkü günümüzde hizmetleri ile öne çıkan bu mağazaların çalışanlarının yorumları çok büyük eleştiriler bulundurmuyor. Ancak mağaza ortamlarının çok yoğun olduğundan bahsetmek mümkün olabilir. H&M mağazalarında çalışmayı düşünüyorsanız mutlaka esnek çalışma saatlerine de uyabilmeniz gerekiyor.
H&M mağazaları AVM içerisinde ve en işlek caddelerin üzerinde kurulur. Bu da mağazalarda çok ciddi bir yoğunluk anlamına gelir. En önemli şikayetler de firmaların bu yoğunluğundan kaynaklanır. Fakat mağazacılık sektörünün genel olarak sorunlarından biridir. Bu durum çalıştığınız mağazaya özel bir durum değildir. Yorucu tempoya alışık olmayan kişiler açısından zorlayıcı olsa da H&M mağazalarında çalışmak kişilere güzel avantajlar sağlar.
H&M Çalışma Şartları
H&M çalışma şartları birçok mağaza sistemine göre daha iyi denilebilir. Bu mağazalarda işe girdikten sonra kısa süre içerisinde çalışma ortamlarına uyum sağlayabilirsiniz. H&M mağazalarında birçok farklı pozisyon bulunur. İşe girerken de sizlere hangi pozisyonda çalışmanız gerektiği belirtilir. Depo görevlisi, kasa görevlisi, satış personeli ya da mağaza müdürlüğü gibi pozisyonlardan birinde çalışmanız beklenir. Maaşlar ve çalışma şartları bulunduğunuz pozisyonlara göre farklılık gösterebilir. Genel olarak H&M çalışma şartları arasında şunlardan bahsedilebilir:
- Mağazalarda çalışma saati ortalama 7,5 saat olarak belirlenmiştir. Bu saat dilimleri full time çalışanlar için geçerlidir.
- Çay ve yemek molası için ayrılan süre bu saate dahil edilmemiştir. Bu saatler de eklendiğinde iş yerinde geçirmeniz gereken saat 8,5 saati buluyor.
- Haftada bir gün izniniz bulunuyor ve bu izni hafta içinde kullanmanız gerekiyor.
- Eğer şirkette bir yıl çalışmışsanız 14+2 izin gününüz bulunur.
- Personeller hafta içinde ve hafta sonlarında vardiya sistemine göre çalışırlar.
- Vardiyaların düzenlenmesi ve kontrolleri de mağaza müdürleri tarafından yapılır.
Personel seçiminde son derece titiz bir şirket olan H&M şirketi çalışan adaylarında birçok kriteri görmek ister. Bu nedenle başvurularınızı yapmadan önce firmanın beklentilerini karşılayabileceğinizden emin olmanız gerekir. Firma AVM içinde çalışan personelleri için servis olanakları da sağlar.
H&M Çalışan Yorumları
H&M çalışan yorumları işe girmek isteyen kişiler açısından önem arz eder. Ancak çalışan yorumlarına bakılarak firma hakkında kesin düşünceler beslenmesi doğru olmayacaktır. Çünkü mağazacılık sektörü çok zor bir sektördür ve bu sektörde gerçekten kariyer yapmayı planlayan kişilerin yorgunluk ya da yoğun tempo karşısında şartları kabullenmesi gerekir. Uzun saatler ayakta kalmak çalışanlar üzerinde yıpratıcı etkilere sahip olsa da H&M kendi çalışanlarına yüksek maaş, prim ve yemek ücreti gibi konularda gereken desteği veriyor. Bu da birçok çalışanın memnuniyet duymasını sağlıyor.
H&M mağazalarında çalışan birçok kişinin mağazadaki şartlardan dolayı memnuniyet duyduğunu söylemek mümkün olabilir. Kişiler çalıştıkları sürece SSK konusunda da herhangi bir şekilde sorun yaşamıyor.
Okuyunuz: Zara Çalışma Şartları
H&M Çalışma Saatleri
H&M mağazaları genel olarak işlek yerlere açılan mağazalardır. Çarşının merkezinde, AVM içlerinde açılan bu mağazalarda yoğun bir tempodan bahsetmek mümkün olabilir. Dinamik bir çalışma ortamı bulunan mağazaların çalışma saatleri de geç olarak ayarlanır. Ancak kişiler her zaman çok geç saatlerde işten çıkmazlar. Vardiyalı bir sistem olduğu için bazı günlerde erken bazı günlerde de geç çıkmanız gerekir.
H&M çalışma saatleri sabah 10:00’da başlar ve akşamları ise 22:00’da sona erer. Bunun yanında mağazalarda öğlen tatili yoktur. Yani çalışanlar öğle arasına dönüşümlü olarak çıkarlar. Mağaza müşterilerine kesintisiz olarak hizmet verir.
H&M Çalışan Maaşları ( Part Time ve Full Time)
H&M çalışan yorumları arasında en çok dile getirilen konular arasında çalışanların maaşları geliyor. Yoğun ve yorucu bir temposu olmasına rağmen maaş yönünden birçok çalışanının iyi standartlarda maaş alabildiği şirketler arasında yer alıyor. H&M çalışanlarına asgari ücretten %30 daha fazla maaş veriyor. Her sene asgari ücret düzenlemeleri ile alınan maaşlar için de şirket tarafından düzenlemeler yapılıyor.
Her ay düzenli bir şekilde ödenen maaşlar yanında aynı zamanda primlerden de kazanç elde ediyorsunuz. Aylık olarak doldurulması gereken kota aşıldığında maaşa etki eden bir prim sistemi bulunuyor. Eğer resmi ve dini bayramlarda, diğer tatillerde çalışmanız gerekiyorsa bu durum maaşınıza mesai olarak yansıtılır.
H&M İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
H&M iş başvurusu yapacak olan kişilerin şirketin kriterlerini tam olarak karşılayabilmesi gerekir. Her türden kriteri karşılayacağınıza inanıyorsanız iş başvurunuzu kariyer sitelerinden, şirketin web sitesinin insan kaynakları bölümünden yapabilirsiniz. Direkt mağazalara ya da bölge müdürlüklerine CV de bırakabilirsiniz. Şirketin çalışanlarında aradığı en önemli özellikler arasında şunlar bulunur?
- İletişim becerisi güçlü,
- Takım çalışmasına yatkın,
- Mağaza içerisindeki düzene uyabilecek,
- Mağazada gereken anlarda düzen sağlayabilecek,
- Tercihen satış deneyimi olan,
- Yeniliklere ve gelişmelere açık,
- Verilen eğitimleri başarı ile alabilecek,
Düzeyde personeller arayışı olan şirketlerden biridir. H&M mağazaları düzenli olarak verdiği çalışan eğitimleri ile oldukça yüksek standartlarda personel yetiştirmeye de çalışır.
H&M Yemek Parası Ne Kadar?
H&M yemek parası çalışanlara aylık olarak ödenir. Bu yemek parasının ödemesi kart şeklinde yapılır. İşe girdikten bir müddet sonra sizlere bir kart verilir. Kartlara her ay düzenli olarak belli bir miktarda yemek parası yüklemesi yapılır. Çalışanlar bu yemek parasını restoranlarda ya da kafelerde kullanabilirler. Aynı zamanda market alışverişlerinde de rahatlıkla kullanabilme avantajına sahiptirler.
Yemek parası da her sene maaşlar ile birlikte düzenlenir. Bu nedenle sabit olarak bir yemek parası ücretinden bahsetmek mümkün olmayabilir. H&M mağazaları her anlamda sizlere olanaklar sunan şirketler arasında yer alır.
H&M Genel Müdürlük İletişim
H&M çalışma şartları ve daha birçok konu için firma ile iletişim kurabilirsiniz. Firma ile iletişim kurmak ve aklınızdaki soru işaretleri hakkında bilgi almak isterseniz şu iletişim numaralarını ve adresini kullanabilirsiniz:
- Telefon: +90 (212) 315- 3300
- Adres: Abdi İpekçi Caddesi, No: 19/1 Kat: 5 Nişantaşı Şişli İstanbul
H&M’de Çalışmak İsteyenlere Öneriler
H&M mağazalarında çalışmak istiyorsanız belirli kriterlere dikkat etmeniz gerekiyor. Öncelikle çalışma arkadaşlarınız ile iyi geçinmelisiniz. Mağazaya gelen ziyaretçilere karşı daima güler yüzlü ve yakın davranmalısınız. Şirketin imajını zedeleyecek türden davranışlara yer vermemeniz gerekiyor. Bunların yanında dikkat etmeniz gereken konu satış odaklı bir çalışan olmanızdır.
Satışlarınızı yüksek tutmaya çalışmak aynı zamanda mağazadaki kariyerinizin de yüksek olmasını sağlar. Hemen herkesin iş başvurusu yapabileceği H&M mağazalarında kariyer fırsatları oldukça fazladır. Mağaza müdürleri ile iyi geçinmek de bu süreçte önem vermeniz gereken konular arasında yer alıyor.