Kozmetik Mağazası Açmak | Maliyeti ve Kar Marjı
Kozmetik sektörü en dinamik endüstriler arasında yer alıyor. Son derece aktif bir sektör olması bu alanda hizmet veren satış mağazalarının kar marjını da yükseltiyor. Kozmetik mağazası açmak düşündüğünüzden çok daha yüksek bir getiriye sahiptir. Kadınların vazgeçilmezleri arasında yer alan kozmetik dükkanları bin bir çeşit ürünlerin satışının yapıldığı yerlerdir. Buralarda her kadının kendi ten ve saç tipine uygun ürün bulabileceği kozmetik sektörü sürekli olarak kendini yeniliyor. Bu nedenle bu alanda bir işletme kurmayı düşünüyorsanız sektörel yenilikleri yakından takip etmeniz gerekiyor.
Kozmetik alanında işletme kurmak için belli miktarda sermayeniz olması gerekiyor. İyi bir sermayeniz varsa sosyal bir çevreniz olmadan da rahatlıkla güzel ve karlı bir mağaza açabilirsiniz. Kozmetik mağazası açmak konusunda sermaye tutarınızı belirleyen birtakım unsurlar bulunuyor. Dükkan yerinizin çok insanların yoğun olduğu bir yerde olması hem maliyeti artıracak hem de karlılığı artıracak unsurlardan biridir. Kozmetik mağazası açmak konusunda kararlıysanız özellikle hangi markanın çok fazla satışının yapıldığı konusunda da bilgi sahibi olmalısınız.
Kozmetik mağazası açarken lokasyon, maliyet, işletme bilgisi başarıyı etkileyen en önemli unsurlar arasında bulunuyor. AVM tarzı bir yerde iş yeri açmak her zaman yüksek karlılık anlamına geliyor. Ancak bu süreçte tanınmış markaları sunabilmek son derece önemlidir. Kalite ve uzmanlık bir araya geldiğinde çok iyi bir işletme yaratabilirsiniz.
Not: Kozmetik mağazası açmak dışında farklı fikirler edinmek için, 112+ Adet Dükkanı Açma Fikirleri başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.
Kozmetik Dükkanı Nasıl Açılır?
Dünya üzerinde ki en kazançlı sektörlerden birisi de kozmetik sektörüdür. Milyarların yatırıldığı bu büyük sektörde yer almak isterseniz kozmetik dükkanı açma konusunda güzel bir planlama yapmalısınız. Kozmetik dükkanı nasıl açılır sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir:
- Öncelikle kurmak istediğiniz iş yeri hakkında detaylı bir iş planı hazırlamalısınız. İş planında işletmenizin kurulum sürecinin tüm detaylarının bulunması gereklidir.
- Sermaye miktarınıza karar vermelisiniz. Bu süreçte sermaye için kredi kullanacaksanız tüm bankalarla kredi koşulları ile ilgili olarak görüşmeler yapmalısınız.
- Dükkan yeri seçimi yapmanız gerekiyor. AVM içerisinde, çarşı merkezde ya da nüfus yoğunluğunun çok olduğu cadde kenarlarında bir yer seçimi yapabilirsiniz. Dükkan yer seçimi sermayenizi de belirleyecektir.
- İş yerinde kullanılacak olan stand, tezgah, aynalar ve diğer tüm ekipmanların detaylı bir listesini çıkarın. Bu malzemeleri en uygun nereden temin edeceğinize karar verin.
Kozmetik dükkanı açmak son derece karlı olsa da iyi bir iş planı yapmadan işletme açmak size büyük bir zarar olarak geri dönebilir. Mağazanızı açma sırasında tüm belgelerinizin hazır olduğundan emin olmalısınız. Vergi Dairesi ve Belediye’den istenilen evrakların eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gereklidir. Kozmetik dükkanı açarken bayilik sistemine de başvurabilirsiniz. Bayilik sisteminde bayisi olduğunuz firmanın ürünleri dışında ürün satışı yapmanız mümkün değildir. Ancak her konuda sizlere gerekli bilgileri verdikleri için kurulum sürecini daha kolay atlatabilirsiniz.
Kozmetik Dükkanı Açma Maliyeti
Kozmetik dükkanı açma maliyeti birçok faktöre bağlı olarak değişim gösteriyor. Dükkan kirası, personel çalıştırma, bayilik sistemi masrafları, ürün tedariki ve daha birçok detay maliyetlerinize etki eden bir unsurdur. Eğer bayilik almak istemiyorsanız tüm masraf kalemlerinizi tek tek hesaplamanız gereklidir. Ürünleri temin edeceğiniz firma seçiminden dükkan içerisinde kullanılacak demirbaşlara kadar her eşya birer maliyet unsuru olarak karşınıza çıkacaktır.
Bayilik sistemi olmadan bir kozmetik dükkanı açmak için 100 bin TL ile en küçük ölçekte bir işletme kurabilirsiniz. İşlek bir yerde olmak ve ürün çeşidinin bol olması kısa sürede tüm maliyetinizin çıkmasını sağlar. Ancak bu biraz daha büyük ve gösterişli yer açmak istiyorsanız en az 250 bin TL sermayeniz olması gerekiyor. Dükkan kirası için aylık ortalama 5000 TL civarı kira bedelini gözden çıkarmalısınız. 70- 80 metrekare dükkan yeri ilk açılış sırasında yeterli olur.
Bu süreçte maliyetinizi azaltmak için birtakım yollar deneyebilirsiniz. Kozmetik mağazası açmak konusunda bir dükkanı devir almak da karlı olabilir. Böylece işletme içerisine alınacak olan demirbaşlar konusunda daha uygun bir maliyet ile karşılaşırsınız. Daha önceden kozmetik dükkanı olarak çalıştırılan bir işletmeyi devralmak dükkan dizaynı ve eşya konusunda size zaman kazandıracaktır. Kozmetik işletmesinin maliyetini artıran önemli bir faktör de marka ürünlerin satışını yapmak oluyor. Ancak günümüzde belli markalara ilginin fazla olması satacağınız markalara daha iyi karar vermenizi sağlayacaktır.
Okuyunuz: Parfümcü Dükkanı Açmak
Kozmetik Dükkanı Kar Marjı ve Kazancı
Kozmetik dükkanı kar marjı ve kazancı beklenilenden çok daha yüksektir. Bu sektörde iyi bir yerde mağaza açmak yüksek kar getirisi sunuyor. Ancak işletmenizi doğru yönetmek ve profesyonel satış elemanları ile çalışmak büyük önem taşıyor. Kozmetik alanında deneyimli en az bir tane eleman çalıştırmalısınız. Kişilerin ten ve saç tipine uygun ürün sunmak son derece önemlidir.
Kozmetik dükkanı açmak kazançlı bir sektördür ve bu sektörde 6 ayda maliyetinizi çıkarabilme şansı vardır. Bu işletmede kar beklentisi %130 civarıdır. Güler yüzlü ve beklentiyi karşılayacak bir hizmet sunmak müşterilerinizde kalıcılığı sağlayacaktır. İş yapmaya başladığınızda farklı ünlü markalara yer vermek müşteri çeşitliliği açısından da önemli bir detaydır.
Özellikle satış sırasında doğru ürün satışlarınızı olumlu yönde etkileyecek bir detaydır. Satılan ürün beklentiyi karşılamazsa ya da kişilere uygun olmazsa müşteri kaybı kazanç durumunuzu da etkileyecektir.
Kozmetik Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
Kozmetik dükkanı açmak için gerekli belgeler oldukça fazladır. Bu süreçte belgelerin güncel ve eksiksiz olması son derece önemlidir. Tüm Vergi Dairesi işlemleri ile belediyedeki işlemleri eksiksiz olarak yaptırmanız gereklidir. Dükkan açma sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli konu da gerekil uygunluk belgelerinin alınmasıdır. Kozmetik dükkanı açmak için şu belgeleri hazırlayıp teslim etmelisiniz:
- Kira kontratı ya da dükkan tapusu
- Maliyeden bildirim
- Çalışma izin ruhsat belgesi
- İmza Sirküleri
- Oda kayıtları
- SGK ya da Bağ- Kur kaydı
- İtfaiye ve deprem uygunluk belgeleri
Tüm belgeler hazırlandığında bulunduğunuz ilçenin belediyesinden gerekli işlemleri yaptırabilirsiniz. Belgeler her belediyede farklılık gösterebilir. Bunlara ek olarak sizden başka belge talebinde de bulunulabilir. Belge hazırlamadan önce bulunduğunuz yerde ki belediyeden gerekli dükkan açma belgeleri listesini almanız önerilir.
Okuyunuz: Parfüm Bayiliği Veren Firmalar
Kozmetik Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler
Kozmetik dükkanı açmak son derece karlı bir iş olsa da bu işletmeyi açtığınızda birtakım noktalara dikkat etmek gereklidir. Her şeyden önemlisi işletme yönetme deneyiminin olması büyük bir önem taşır. Aynı zamanda kozmetik sektörü çok geniş kapsamlı bir sektördür. Kişisel bakım malzemeleri, kişisel temizlik ürünleri, parfüm çeşitleri, makyaj malzemeleri, saç boyaları hakkında detaylı bilgiler edinmiş olmanız gereklidir.
Kozmetik dükkanı açmak isteyenlere öneriler içerisinde deneyimli personel temini ilk sırada geliyor. Eğer kozmetik deneyiminiz yoksa daha önce bu sektörde çalışmış birini işe almanız gerekmektedir. Deneyimli bir personeliniz olursa işletmenize gelen müşteri sayısında da artış olur. Çünkü bazen kişiler kendileri için en uygun ürünün ne olduğu bilgisine sahip olamayabilirler. Kozmetik dünyası çok zengin bir dünyadır ve bu sektörde deneyim büyük bir önem taşır.
İşletmenizi özellikle AVM gibi hareketliliğin çok olduğu yerlerde açmak daha kolay şekilde tanınmanızı sağlar. Günlük olarak birçok kişinin geldiği bu mekanlarda hem kadınlara hem de erkeklere hitap eden kozmetik malzemeler satabilirsiniz.
”Kozmetik mağazası açmak” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Fikir ve önerilerinizi yorumlar bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.
Cok tesekkurler..