En Karlı Tarım Ürünleri 2023 | Kazançlı Susuz Tarım Ürünleri

Tarım ürünlerinde yaşanan maliyet artışı ile birlikte bir çok çiftçi zor günler geçirmektedir. Mazot, gübre, tohum ve sulama maliyetleri en büyük dezavantaj. Ancak bunun yanında, karlı bir şekilde susuz tarım ürünleri ile gelirini arttırmayı başaran girişimcilerde mevcut. Yeni teknolojilerle birlikte en karlı tarım ürünleri ekilerek, mevcut durum avantaja çevrilmektedir. Evet, sizde tarlaya ekilecek getirisi yüksek olan ve dönüm başına en çok kazandıran tarım ürünlerini araştırıyor olabilirsiniz. Doğru yöntemi ya da alternatif tarım ürünlerini bu yazıda sizlerle paylaşacağız. Tabi para eden tarım ürünlerinden ziyade, öncelikle mevcut geleneksel tarım yöntemlerini terk etmekte kararlı olmalısınız.

En Karlı Tarım Ürünleri - Susuz Tarım Ürünleri

En Karlı Tarım Ürünleri – Susuz Tarım Ürünleri

Maalesef büyük ya da küçük çiftçi fark etmeksizin, halâ toprak analizi yaptırmadan ekim yapan çiftçiler mevcut. Ya da uygun maliyetlerle kurulabilecek olan damla sulama sistemi yerine, geleneksel sulama  yöntemlerini tercih edenler var. Durum böyle olunca en karlı tarım ürünleri nelerdir ya da susuz ekilebilecek tarım ürünleri gibi konularda araştırma yapanların sayısı artıyor. Aslında görülmesi gereken durum verimli tarım üretimi yapmak adına yatırım yapmak olacaktır. Yani patates bile ekseniz, para kazanmanız ve dönüm başına yüksek getiri elde etmeniz mümkün. Bunun için en yeni tarımsal yöntemleri kullanmalısınız.

Tabi maliyetlerin sürekli artması, düşük fiyatlar ve tarım destek ödemelerinin gecikmesi büyük sorun olarak görülebilir. Ancak bu sorunları aşmaktan başka çarenizin olmadığını da bilmelisiniz. Ürün ekmeden önce nereye ve nasıl satacağınızı araştırmanız oldukça önemli. Zira NASA tarafından önerilen bir tarım ürünü olan kinoa, bir çok çiftçi tarafından ekilmiş, ancak satılacak bir fabrika bulunamamıştır. Peki tarım yaparak para kazanmak için ne yapılabilir?

En büyük sorun market fiyatları ile çiftçiden alınan fiyatlar arasındaki büyük fark. Evet, aracılar çok kazanıyor olabilir. Ancak lojistik maliyetlerinin ve soğuk hava deposu ücretlerinin ekstra maliyet oluşturduğu da bir gerçek. Organik tarım, susuz tarım ya da topraksız tarım yapsanız dahi bu gerçek değişmeyecek. Ancak tarladan sofraya tarzında girişim projeleri üretmeniz, otomasyon ile işçilik maliyetlerini düşürmeniz ve toprak için en uygun ürünü bulmanız kazancınızı en az 2-3 katına çıkaracaktır. Şimdi sizlere para kazandıracak en karlı tarım ürünleri 2023 listesini sıralayalım.

 

En Karlı Tarım Ürünleri 2023

Getirisi Yüksek En Karlı Tarım Ürünleri Listesi

Getirisi Yüksek En Karlı Tarım Ürünleri Listesi

Getirisi yüksek tarım ürünleri araştırmasında olan girişimciler için, tarımsal iş fikirlerini aşağıda sıraladık. Bu listede yer alan ürünleri tamamen susuz olarak yetiştiremezsiniz. Sadece yetiştiricilik teknolojisini farklı bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün. Örneğin; tarlada çilek yetiştirebileceğiniz gibi, topraksız çilek yetiştiriciliği de yapabilirsiniz. Ancak susuz tarım ürünleri konusunda araştırma yapıyorsanız, aşağıda yer alan tarım ürünleri arasında suya en az ihtiyacı olan ürünler bulabilirsiniz. Şimdi tarımsal girişimciler için ilham verecek olan ürünleri paylaşalım. En karlı tarım ürünleri 2023 listesi:

 

1.Muz Yetiştiriciliği

Muz Yetiştiriciliği

Muz Yetiştiriciliği

Ülkemizde ithal ve yerli olarak satılan muz, çiftçilere en çok kazandıran tarım ürünleri arasında yer alır. Anavatanı Hindistan, Güney Çin ve Avustralya olan Muz, Alanya bölgesine 1750 yıllarında süs bitkisi olarak gelmiştir. Tropikal iklime ihtiyaç duyan bu meyve, subtropikal iklim koşullarında da yetiştirilebilir. Ülkemizde Mersin ile Antalya kıyı şeridi arasında serada muz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hasadın yüksek olduğu dönemlerde 7 TL’ye kadar düşen muz fiyatları, kış aylarında 15 TL’ye kadar alıcı bulmaktadır. Özellikle seralardan alım yapan oteller, rekoltesi yüksek olan ürünler için tatmin edici ödemeler yapmaktadır.

 

2.Zencefil Yetiştiriciliği

Zencefil Yetiştiriciliği

Zencefil Yetiştiriciliği

Satış fiyatı 175 TL’den başlayan zencefil, en pahalı tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Tropikal iklimi seven bu bitkiyi, gerekli iklim şartlarını sağladığınız taktirde yetiştirebilirsiniz. Ancak susuz tarım ürünleri arasında yer almadığını da bilmelisiniz. Zira Çin ve Hindistan’da deniz seviyesinden 1000-1500 metre gibi yüksek noktalarda yetiştir. Işığı seven bu bitki için gerekli sulama şartlarını sağladığınızda yüksek rekolteli ürün yetiştirebilirsiniz. Şubat ayında ekimi yapılabilecek olan bu ürünün yetiştirilmesi, patates ve havuçla aynıdır. Zencefilin güncel hal fiyatları ise 65-95 TL arasında değişiklik göstermektedir.

 

3.Trüf Mantarı Toplayıcılığı

Trüf Mantarı

Trüf Mantarı

Dünyanın en pahalı mantar türleri arasında yer alır. Hatta en karlı tarım ürünleri listesinde 1. sırada yer aldığını söyleyebilirim. Doğada meşe ağaçlarının 5 ile 20 cm altında bulunmaktadır. Bu mantarlar domuzlar tarafından kokusu ile bulunarak tüketilmektedir. Tabi Akdeniz, İtalyan ve Fransa mutfağının en çok aranan lezzeti olması ile birlikte toplayıcılığı da yapılır. Özel köpekler yardımı ile ülkemizde bazı çiftçiler tarafından aranmaktadır. Hatta Antalya yöresinde özel olarak kurulmuş trüf mantarı çiftlikleri görebilirsiniz. Gerekli ortamı sağladığınız taktirde, trüf mantarı yetiştiriciliği yapmanız mümkün. KG fiyatı ise 300 Euro ile 1500 Euro arasında kalitesine göre değişiklik göstermektedir.

 

4.Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği

Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği

Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği

Trüf mantarından sonra gelen en pahalı ikinci mantarı türü kuzu göbeğidir. Doğada genellikle orman yangınları sonrası ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında kurumuş ve çürümüş olan ağaç diplerinde görmek mümkün. Evcilleştirme ve tohum alma çalışmalarında 1980 yılından sonra başlanmıştır. Özellikle Çin’de yapılan çalışmalar verimli sonuç alınmasını sağlamıştır. Kilosu 500 TL ile 2000 TL arasında değişen bu mantar çeşidinin tohumlarına internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Mevcut kuzu göbeği mantarını alarak, sporlarını ortaya çıkarıp kendiniz de ekim yapabilirsiniz. Ancak hazır olarak satın almanız başarı oranını arttıracaktır.

 

5.Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Hem soğuğa hem de sıcağa olan dayanıklılığı nedeniyle yetiştiriciler açısında oldukça avantajlı bir bitkidir. Sevdiği ortalama sıcaklık değerleri ise 14 Cº ile 28 Cº arasında değişmektedir. Toprak PH değeri ise ortalama 6.3 ile 6.7 arasında değişiklik gösterir. KG fiyatı toptan olarak50 TL ile 100 TL arasında değişiklik gösterir. Gübrelemesi ve hasadı emek isteyen bir bitki olduğundan, yüksek fiyatlardan alıcı bulur. Avrupa ve Asya mutfağının vazgeçilmez ürünleri arasındadır. Son yıllarda devlet desteği ve hibe verilmesi ile birlikte Muğla, Aydın ve Manisa gibi illerde yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır. Toprak analizi için bulunduğunuz ilçenin Ziraat Müdürlükleri ile iletişime geçebilirsiniz.

 

6.Aloevera Yetiştiriciliği

Aloevera Yetiştiriciliği

Aloevera Yetiştiriciliği

Su istemeyen tarım ürünlerinin başında aloe vera yetiştiriciliği gelmektedir. Anavatanı Afrika olan bu bitki özellikle kozmetik sektörü başta olmakta üzere sağlık, gıda ve farklı endüstrilerde kullanılmaktadır. Fide şeklinde ekimi yapılan aloevera ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve kış aylarında sıcaklığın 5 derecenin altına düşmediği yerlerde yetiştirilebilir. Hasat sonrasında içerisinde yer alan jel şeklindeki sıvının satılması ile yüksek getiri sağlayacak tarım ürünüdür. Bu jel şeklindeki sıvı kuraklık esnasında bitkinin su ihtiyacını karşılamaktadır.

 

7.Pitaya Yetiştiriciliği

Pitaya Yetiştiriciliği

Pitaya Yetiştiriciliği

Amerika ve Meksika’nın tropikal ormanlarında yetişen bir bitki türüdür. Son yıllarda pazarda dahi satılan serada yetiştirilebilecek en karlı tarım ürünleri arasında yer alır. Günümüzde en çok Vietnam, Tayland ve İsrail gibi yerlerde yetişmektedir. Susuz tarım ürünleri arayanlar için en ideal meyveler arasında yer alır. Tabi uç sıcaklıkları dikkat edilmesi gerekiyor. Zira -20º ile -40º’lik sıcaklıklara dayanıklı olsa da, bu durum rekoltenin düşmesine ve bitki hastalıklarına neden olacaktır. Kendi başına dik duramayan bu bitki için ağaç destekler kurmanız gerekiyor.

 

8.Ananas Yetiştiriciliği

Ananas Yetiştiriciliği

Ananas Yetiştiriciliği

Nemli ve ılıman iklim şartlarını seven ananas, dünyada en çok Hindistan, Malezya ve Filipinler gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Humusça zengin ve iyi drene edilmiş topraklarda  ananas yüksek rekolte verecektir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bodur ağaçlar olarak yetiştirilen bu meyve, bol suya ihtiyaç duymaktadır .Yıllık 1500 mm yağış alan bölgelerde elverişli bir şekilde yetiştirilir. 1 hektar araziden 60 Bin ile 100.000 Bin arasında ananas hasadı yapabilirsiniz. Getirisi yüksek tarım ürünleri arasında yer alır. Çiftçiden ortalama olarak 7 TL ile 20 TL arasında satın alınmaktadır.

 

9.Enginar Yetiştiriciliği

Enginar Yetiştiriciliği

Enginar Yetiştiriciliği

Enginar, pazarda satılan en pahalı sebzeler arasında yer alır. Bakımı ve yetiştiriciliği oldukça zahmetli olan bu bitki, yetiştiricisi için de oldukça karlıdır. Ilık iklim bitkisi olduğundan İzmir, İstanbul ve Bursa gibi ilerimizde yetiştiriciliği yapılır. Aşırı soğuk ya da sıcak iklimlerden hoşlanmaz.  Mart ve Nisan ayında dikimi, başka köklerden alınan dip sürgünleri ile yapılır. İyi drene edilmiş ve bakımı sürekli yapılan topraklarda verim artışı yaşanacaktır. Büyüme bölümünde fazla su ister. Tabi büyüme dönemi son bahara denk geldiği için bu açıdan pek sorun yaşanmayacaktır.

 

10.Guava Yetiştiriciliği 

Guava Yetiştiriciliği 

Guava Yetiştiriciliği

En karlı meyve ağaçları arasında yer almaktadır. Ülkemizde ekimi ve hasadı yapılan en popüler meyvedir. Vitamin değerlerinin yüksek ve sağlıklı olması ile birlikte talep sürekli artmaktadır. Bitki yetiştiriciliği açısından tropikal iklimleri sevdiği bilinmektedir. Bol yağış alan ılıman iklimlerde en yüksek verim elde edilir. Ülkemizde ise Antalya, Muğla ve bazı ilçelerde deneme dikimleri yapılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

 

11.Mango Yetiştiriciliği

Mango Yetiştiriciliği

Mango Yetiştiriciliği

Güney Asya, Doğu Asya ve Afrika’da yüzlerce yıldır yetiştirilen bir bitkidir. Boyu 35 metreye kadar çıkabilen bazı türlerde, toprak altı derinliği 6 metreye kadar inebilmektedir. Tropik ve ılıman iklim bitkisidir. Eksi derecelerde yetiştirilmesi pek mümkün değildir. Bu nedenle ortalama olarak kış aylarında 5º’lik minimum sıcaklık şartlarını karşılamalısınız. Ekimi sonrası, meyve verme aşamasında 300 yıl kadar meyve veren türleri mevcuttur. Türkiye’de bodur olarak serada yetiştirilen türleri mevcut. Anamur’da devlet destekli olarak deneme ekimleri ve yetiştiriciliği yapılarak gerekli başarı sağlanmıştır.

 

12.Çilek Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

Türkiye dünyada en çok çilek yetiştiriciliği yapan 4. ülkedir. Yıllık üretim kapasitesi 400 Bin ton civarındadır. Üretimin büyük bir kısmı Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilirken, bir kısmı da ekildiği seralardan direkt olarak otellere satılmaktadır. Özellikle Akdeniz ikliminin bulunduğu bölgelerde serada çilek yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yaz aylarının başında ve kış aylarına girildiğinde, kilogramı 25-50 TL arasında tarladan alıcı bulmaktadır. Devlet desteğinin bulunduğu bu tarım faaliyetinde, sulama oldukça önemlidir. Ayrıca hidroponik yani topraksız tarım yapmanız sizin için daha avantajlı olabilir.

 

13.Patlıcan Yetiştiriciliği

Patlıcan Yetiştiriciliği

Patlıcan Yetiştiriciliği

Sıcak iklimlere ait tarım ürünü olan patlıcan, yılın belirli dönemlerinde üreticisinin yüzünü güldürmektedir. En çok kazandıran tarım ürünleri arasında olmasa da, verim oranının yüksek olması, patlıcan yetiştiriciliğini avantajlı kılmaktadır. Sıcak iklimi seven bu bitki, eksi derecelere gelindiğinde hastalanma dönemine girer.  Bu nedenle gündüz sıcaklığı ortalama olarak 25-35º, gece sıcaklığı ise minimum 10º olmalıdır. Killi ve humuslu topraktan hoşlanmaz. İyi drenaj yapılmış olan topraklarda, yanmış çiftlik gübresi serpilerek yüksek verim elde edilir.

 

14.Ayçiçek Yetiştiriciliği

Ayçiçek Yetiştiriciliği

Ayçiçek Yetiştiriciliği

Önemli yağ üretimi bitkileri arasında yer alır. Ülkemizde ayçiçek yetiştiriciliğinin %73’lük kısmı Trakya ve Marmara bölgelerinde yapılmaktadır. Karasal iklim ve ılıman iklim kuşağında yetişen bu bitki, toprak yönünden çok seçici değildir. Ancak mineral bölümünden zengin olan topraklarda yüksek verim elde edilmesi mümkündür. Sizde ayçiçek yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, üretim yerlerine yakın olmalısınız. Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerinde bu tarım türünün yoğun olarak yapılmasının nedeni, yağ fabrikalarına yakın olmalarından kaynaklanır. Zira üretim noktalarına yakın olmak, bu ürünü en karlı tarım ürünleri arasına koyacaktır.

 

15.Domates Yetiştiriciliği 

Domates Yetiştiriciliği 

Domates Yetiştiriciliği

Türkiye’de en çok Mersin, Antalya ve Muğla illerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Tabi Çanakkale gibi illerimizi de unutmamak gerekir. Ancak domates yetiştiriciliği ile para kazanmak istiyorsanız, ektiğiniz domates türü oldukça önemli. Eğer salçalık domates yetiştirecekseniz, yüksek gelirler elde etmeyi bekleyemeyin. Antalya bölgesinde olduğu gibi serada çeri domates yetiştirmek, daha yüksek kazançlar elde etmenizi sağlayacaktır. Yılın belli dönemlerinde çeri domatesin kg fiyatı 50 TL’ye kadar çıkmaktadır. Yüksek verim elde etmek için sulu tarım yani topraksız tarım yöntemlerini deneyebilirsiniz.

 

16.Üzüm Yetiştiriciliği

Üzüm Yetiştiriciliği

Üzüm Yetiştiriciliği

Dünya üzerinde yetiştiriciliği yapılmış en eski meyvelerden birisidir. En çok şarap yapımı için üretilen bu meyve, ülkemizde 20’den fazla çeşide sahiptir. Karasal ve ılıman iklimde yetişen üzüm, toprak ve iklim bakımından çok seçici değildir. Eksi sıcaklıklara düşmediği taktirde bir çok iklimde yetiştirilmesi mümkündür. Asma üzümler ekiminden itibaren 40-50 yıllık ömre sahiptir. Başlangıç aşamasında kuracağınız bir asma ile uzun yıllar verim alabilirsiniz. Bu da sizin için oldukça karlı bir seçim olacaktır.

 

17.Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz Yetiştiriciliği

Susuz tarım ürünleri arasında yer alan karpuz, ılıman iklimde verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Ülkemizde Diyarbakır, Adana ve Tekirdağ illerinde yoğun bir şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak yüzeyine saçak kökler ile bağlanan karpuz, sulu tarım yapılması ile birlikte daha verimli olacaktır. Dünyada Çin’den sonra en çok karpuz Türkiye’de yetiştirilmektedir. Kapuz yetiştirmek için toprak PH değeri ortalama 6-7 aralığında olmalıdır. KG olarak ağır gelen bu ürün yaz aylarının başında ve sonbahara girilirken, çiftçinin yüzünü güldürmektedir.

 

18.Tıbbi Bitki Yetiştiriciliği

Tıbbi Bitki Yetiştiriciliği

Tıbbi Bitki Yetiştiriciliği

En karlı tarım ürünleri nelerdir diyenler için, tıbbi bitki yetiştiriciliğini önermekteyiz. Özellikle bitki çayları, ilaç ve kozmetik sanayi için yapılan üretimler yüksek gelir sağlamaktadır. Ziraat odaları tarafından çitçilerin yönlendirilmesi ile birlikte kantaron, ekinezya, anason, ardıç, biberiye vb. gibi ürünler üretilmektedir. Tarlada para kazandıran bu bitkileri ekmek için öncelikle toprak analizi yaptırmalısınız. Toprakta yer alan azot, fosfor, magnezyum, kükürt ve kalsiyum gibi maddeler, yüksek verim almanızda oldukça önemli olacaktır. Son yıllarda Tekirdağ bölgesinde başlatılan tıbbi bitki yetiştiriciliğini örnek olarak gösterebiliriz.

 

19.Kinoa Yetiştiriciliği

Kinoa Yetiştiriciliği

Kinoa Yetiştiriciliği

Zengin protein kaynağı nedeniyle astronot bitkisi olarak da bilinir. Protein kaynağının yüksek olması ile birlikte lif ve vitamin bakımında oldukça zengindir. Her ne kadar bitki olarak bilinse de, mutfaklarda tahıl ürünü olarak kullanılmaktadır. Üniversitelerin yardımıyla deneme üretimleri yapılmış ve başarılı olunmuştur. Ancak ülkemizde bazı çiftçiler alıcı bulmadan bu ürünü ürettiği için mağdur olmuştur. Bu üründe devlet desteği, diğer tarım ürünlerine göre %20 daha yüksektir. En karlı tarım ürünleri arsında yer alan bu ürünün kg fiyatı, perakende olarak 80 TL’den satılmaktadır.

 

20.Lavanta Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Tıbbi aromatik bitkiler arasında en çok kazandıran bitkidir. Kuraklığa ve soğuğa dayanaklı olan lavanta kalkerli toprakları sevmektedir. Yani kireçli ve PH derecesi yüksel olan topraklarda en yüksek verimin alınması mümkündür. Susuz tarım ürünleri seçimi için en idealidir. Hasadı yapılan lavantaların toplanıp, kurutulması ile yağ alma aşamasında geçilir. Kurutulma sonrasında bitkide yer alan yağ değerleri %3-6 arasında değişiklik gösterir. Ancak bu tarım ürününden para kazanmak için öncelikle alım yapan bir yer ile anlaşmalısınız. Tabi diğer tarım ürünlerine göre, lavantada alıcı bulmak oldukça kolay olacaktır. Alınan devlet desteği ile birlikte oldukça kazançlı bir tarım fırsatıdır.

 

21.Gül Yetiştiriciliği

Gül Yetiştiriciliği

Gül Yetiştiriciliği

Hollanda’nın dünyanın en iyi tarım ihracatçısı olmasına sağlayan tarım ürünlerinin büyük bir kısmı güllerden oluştur. Ülkemizde ise gül yetiştiriciliği konusunda Isparta ve çevre illeri ilk sırada gelmektedir. Yalova ve İstanbul illerinde ise peyzaj olarak gül yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bir çok firmanın alım garantili gül yetiştiriciliği programlarını duymuş olabilirsiniz. Evet, tarım ürünleri arasında satışı en kolay ve dönüm başına en karlı tarım ürünleri arasında yer alır. Oluşturulan gül borsalarına ürünlerinizi göndererek, yapmış olduğunuz yatırımı amorti edebilirsiniz. Gül yetiştirmek için toprağın mineral bakımından oldukça zengin olması gerekir. Bu nedenle satın alacağınız gübre, en büyük maliyet kaleminizi oluşturacaktır.

 

22.Yaban Mersini Yetiştiriciliği

Yaban Mersini Yetiştiriciliği

Yaban Mersini Yetiştiriciliği

Diğer bir adı mavi yemiş olan bu meyve, kurutulmuş olarak aktarlarda ve kuruyemişçilerde satılmaktadır. Ancak asıl kullanım alanı ilaç sanayi ve kozmetik endüstrisidir. Yüksek rakımlı alanlarda ve düşük PH aralığında yetişir. Dünya yaban mersini üretiminin %90’lık bölümü anavatanı olan Amerika’da yetiştirilmektedir. Ülkemizde yetiştiriciliği için oldukça verimli olan iklim ve toprak şartları mevcut. Ancak uzun bir yatırım dönemi gerektiren bu ürünün yetiştiriciliği oldukça zahmetlidir. Tabi bu zahmetin sonucunda kurutulmuş halini minimum 80 TL’den satabileceksiniz.

 

23.Avokado Yetiştiriciliği

Avokado Yetiştiriciliği

Avokado Yetiştiriciliği

Son yılların en popüler ürünleri arasında yer alır. Ağaçta en karlı hangi ürün yetişir derseniz, buna avokado cevabı verebiliriz. Marketlerde adet olarak satılan bu ürün, sıcaklık değişimlerine karşı oldukça hassastır. En ideal iklim ise Akdeniz bölgesinde yer alır. Mart ve haziran aralığında yapılacak olan dikimle birlikte, kök diplerine alüvyonlu toprak eklemeniz gerekir. Her bir genç avokado ağacının yılda 250 gram kadar gübreye ihtiyacı olacaktır. Gerekli tüm şartları karşıladıktan sonra 3 metre boya ulaşan ağaç yılda 12-25 kg aralığında meyve verecektir.

 

24.Sarımsak Yetiştiriciliği

Sarımsak Yetiştiriciliği

Sarımsak Yetiştiriciliği

Sarımsak kg fiyatı yılın belirli dönemlerinde değişiklik göstermektedir. 20 TL ile 150 TL arasında değişen fiyatların en önemli nedeni hem hasat dönemi hem de ürün kalitesidir. Bilindiği üzere en pahalı olan Kastamonu sarımsağıdır. Rekoltesi yüksek olan bu ürünün kg 60 TL’den aşağı bulunması zordur. Tabi bunun yanında üreticiler tarafından siyah sarımsak dönüştürme işlemi yapılarak daha yüksek gelir de elde edilir. Sarımsak ılıman iklimleri sever. Toprak ihtiyacı olarak da kumlu ve humuslu alanlarda yetiştirilmesi yüksek verim alınmasını sağlayacaktır.

 

25.Stevia Yetiştiriciliği

Stevia Yetiştiriciliği

Stevia Yetiştiriciliği

Şeker yerine kullanılan bu bitki, özellikle tatlandırıcı yapımında tercih edilmektedir. Tabi bunun yanında bir çok içecek firması, ürünlerini stevia üretmeyi denemektedir. Bu bitkiyi ancak ılıman ve nemli iklim kuşağına sahip olunan yerlerde yetiştirebilirsiniz. Güneş alması, bitkinin şeker seviyesinin yükselmesini sağlayacaktır. Sıfırın altına düşen sıcaklarda ise, stevia bitkisinin gelişimi durarak, hastalıklar üremeye başlar. Üretimini yaptığınız bu ürün için, dönüm başına devlet desteği verilmektedir. Ayrıca girişimciler KOSGEB desteğinden de faydalanabilir. Son zamanlarında en karlı tarım ürünleri arasında yer alır.

 

26.Haşhaş Yetiştiriciliği

Haşhaş Yetiştiriciliği

Haşhaş Yetiştiriciliği

Haşhaş ekimi izne tabi olan bir bitkidir. Tıbbi alanlarda kullanıldığı gibi aynı zamanda gıda sektöründe de kullanılmaktadır. Türkiye’de en çok Afyon ilinde yetiştirilmektedir. Toprağı dinlendirici özelliği sahiptir. Yani nadas yerine geçer. Tahıl ekilen alanlara ekilmektedir. Toprak ve iklim isteği bakımından seçici değildir. Haşhaş tohumları diğer tarım ürünlerinin tohumlarına göre oldukça küçüktür. Bu nedenle ekim yapılmadan önce toprağın drene edilmesi gerekir. Tabi bunun yanında gübreleme yüksek verim alınabilmesi için en önemli faktör.

 

27.Kenevir Yetiştiriciliği

Kenevir Yetiştiriciliği

Kenevir Yetiştiriciliği

Bir üst başlıkta olduğu gibi kenevir de izne bağlı olarak üretimi yapılan bitkidir. Endüstriyel alanda yüzlerce üründe kenevir hammadde olarak kullanılabilmektedir. Son yıllarda devlet tarafından verilen teşvik rakamları da arttırılmıştır. Kenevir için ideal iklim şartları hazırlandığı taktirde, 3 aylık gibi kısa bir sürede olgunluğa erişip, hasat için yeterli seviyeye gelecektir. İplik dokuma, ilaç sanayi ve kağıt yapımı en geniş kullanım alanlarıdır. Getirisi yüksek olan tarım ürünleri arasında ilk sıralarda yer alır.

 

28.Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği

Anavatanı Orta Amerika olan fasulye, 1 yıl gibi bir sürede yetişen otsu bir bitki türüdür. Soğuğa dayanaklı olması ülkemizde bir çok yerde yetiştirilebileceği anlamına gelir. Kendiliğinden ayakta duramayan bu ürün, çevresinde desteklere ihtiyaç duymaktadır. Çalı fasulyesi, Bombay ve Ayşe kadın olan cinsleri, Türkiye’de en çok talep edilen türler arasındadır. Fasulye yetiştiriciliğine başlamak için, öncelikle toprağı drene etmeli ve yatay bir şekilde sürmelisiniz. Ardından her 30 cm 1 adet olacak şekilde dikimleri gerçekleştirebilirsiniz. Dikim sonrasında sağlayacağınız nemli ortam ile filizlenme gerçekleşecektir.

 

29.Badem Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Hem devlet desteği olan hem de getirisi en yüksek tarım ürünleri arasında yer alır. Ülkemizde özellikle Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgesinde yetiştiriciliği yapılır. Türkiye ise, dünyada en çok badem üretimi yapan 4. ülke konumundadır. Kışları yağışlı ve yazları ılıman olan bölgelerde yetişmeye elverişlidir. Bu nedenle en ideal iklim şartları Akdeniz bölgesindedir. – 7 dereceye kadar dayanaklı olsa da, daha düşük sıcaklıklarda gelişim duracak ve ağaç zarar görmeye başlayacaktır. Devlet desteğinin bulunduğu bu üründe, alıcı sıkıntısı yaşamazsınız. Kabuklu olarak kg fiyatı 55 TL’den alıcı bulmaktadır.

 

30.Nohut Yetiştiriciliği

Nohut Yetiştiriciliği

Nohut Yetiştiriciliği

7000 yıldan beri tarımı yapılan en eski tarım ürünleri arasında yer alır. Anavatanı Türkiye’nin Güneydoğu bölgesidir. Hindistan FAO verilerine göre dünya nohut üretiminin %68’ine sahipken, Türkiye %7’lik üretim ile 4. sıradır. 9 farklı çeşidi olan nohut en karlı tarım ürünleri listesinde ilk 10’da yer almaktadır. Soğuk iklim şartlarına elverişli olması ve yüksek sıcaklıkları dayanaklı olması yetiştiricileri için oldukça avantajlıdır. Yetiştirmiş olduğunuz ürünler aracılar vasıtasıyla kolaylıkla satabilirsiniz. 

 

31.Papatya Yetiştiriciliği

Papatya Yetiştiriciliği

Papatya Yetiştiriciliği

Tıbbi bitkisel ürün yetiştiriciliği en karlı bitki üretimleri arasında yer alır. Papatya ise, bu karlılıktan en çok yararlanmış olan bitkidir. Yetiştiriciliği için toprak, iklim ve sulama açısından çok fazla gereksinimleri yoktur. Özellikle çay yapımında ve kozmetik endüstrisinde ihtiyaç duyular. Ekimini ve hasadını yapacağınız papatyaları kurutup satışını gerçekleştirebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak bitki çayı haline getirebilir ya da yağını çıkartarak online satışını yapabilirsiniz.

 

32.İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

Son yıllarda yetiştiriciliği en popüler olan tarım ürünlerinden birisidir. Tüketilen elektrik maliyeti, işçilik ve mantar kompostları dışında maliyet kalemleri oldukça düşük denilebilir. Bu sektörde yatırım yapmak için mantar çadırları kurulumu yapan firmalar ile iletişime geçebilir ya da kapalı bir alanda sıfırdan kurulum yaptırabilirsiniz. 3 haftada bir hasadı yapılan mantarlar ile kısa zamanda yatırımınızı amorti edebilirsiniz. Eğer bu işi İstanbul, İzmir ve Ankara  gibi metropol şehirlerde yapacaksanız, hem satış fiyatınız yüksek olacak hem de lojistik maliyetleriniz düşecektir.

 

33.Bamya Yetiştiriciliği

Bamya Yetiştiriciliği

Bamya Yetiştiriciliği

En pahalı sebzeler arasında yer alan bamya, sıcak iklim bitkisidir. Ekimi ve ot temizliği fazla olmadığı için, çiftçilerin bahçelerine dahi ektiklerini görebilirsiniz. Sadece hastalanması ve yapraklarının bitlenmesi açısından çiftçilere sıkıntı çıkarabilmektedir. Yılında belirli dönemlerinde fiyatı 20 TL’ye kadar çıkmaktadır. Profesyonel bir şekilde bamya yetiştiriciliği yaptığınızda, bir çok tarım ürününe göre daha yüksek getiri elde edebilirsiniz. Ekimini fide şeklinde Nisan ortası gibi yaptığınızda, daha yüksek verim elde edebilirsiniz.

 

34.Kiraz Yetiştiriciliği

Kiraz Yetiştiriciliği

Kiraz Yetiştiriciliği

İklim şartlarına en dayanıklı meyve ağaçları arasında yer alır. -20 dereceye kadar yetiştiriciliğini yapmak mümkünüdür. Soğuklama ihtiyacı ortalama 1000 saattir. Yıllık gübreleme ve ilaçlanması yapıldığı taktirde 10 yaşında bir kiraz ağacından ortalama 25 kg meyve alınabilir. Türkiye’de yıllık 250.000 ton üzeri kiraz üretimi yapılırken, bunların %10’luk bir bölümü yurtdışına ihraç edilir. Diğer üretimi yapılan ürünlerde başta meyve suyu üretimi olmak üzere, aracılar vasıtasıyla satılır. Toplanması oldukça zahmetli olduğu için, fiyatı diğer meyve türlerine göre yüksektir.

 

35.Yer Fıstığı Yetiştiriciliği

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği

Anavatanı Güney Amerika olan, baklagiller familyasından bir bitki türüdür. 1600’lü yıllarda Avrupa ve Afrika’ya yayılırken, Türkiye’de 1850’li yıllarda görülmeye başlanmıştır. Türkiye’de üretimin büyük bir bölümü Adana’nın Çukurova ilçesinde yapılır. Köklerde kapsül şeklinde çıktığında, hasadı yapılmaya başlanır. İklim istekleri bakımından sıcağa oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle, susuz tarım ürünleri arayışı yapanlar için ideal bir tarım ürünüdür.  Yağ üretimi, sporcu besini, kuruyemiş vb. gibi bir çok üründe kullanılır. Verilen devlet desteği ile birlikte, en karlı tarım ürünleri listesinde üst sıralarda yer alır.

 

36.Bambu Yetiştiriciliği

Bambu Yetiştiriciliği

Bambu Yetiştiriciliği

Bambu ağacı genellikle Çin ve diğer Asya ülkelerinde yetiştirilmektedir. Sulak alanları seven bu ağaçlar, 5. yılında günde 2 metre gibi uzama eğilimindedirler. Bir çok çeşidi olan bu bitkinin ülkemizde yetiştiriciliği denemeye başlanmıştır. Ancak genellikle şans bambusu adı verilen süs bitkisi olarak üretimi yapılır. Zira mobilya sanayisinde kullanılan ağaç türlerinin yetiştirilebilmesi oldukça zahmetlidir. Tabi bu doğrultuda üretim yapan firmalar olmadığı için, yetiştirenler için satışı da zor olacaktır.

 

37.Kivi Yetiştiriciliği

Kivi Yetiştiriciliği

Kivi Yetiştiriciliği

Kışları ılık, yazları da sıcak ve nemli bölgelerde yetişen, asma formunda bir meyve türüdür. Anavatanı Çin olan bu ürün 1970 sonrası dünyaya yayılmaya başlanmıştır. Ülkemizde Karadeniz sahilinde, Marmara ve Ege’nin yüksek yerlerinde yetiştirilir. Geç yaşanan donların meyve üretimine büyük zarar verir. Bu nedenle ılıman ve nemli iklim kuşağında en yüksek verim elde edilir. Hafif ve iyi drene edilmiş olan topraklar yetiştirilmesi için oldukça idealdir. Asitli toprağı sevdiği için, killi topraklarda yetiştirilmesi olumsuz olacaktır.

 

38.Safran Yetiştiriciliği

Safran Yetiştiriciliği

Safran Yetiştiriciliği

En karlı tarım ürünleri listesinin ilk sıralarında yer alır. Yetiştiriciliğinden ziyade, toplanması oldukça zahmetlidir. Rüzgara karşı korunmuş olan Güney yamaçlarda iyi yetişir. Ayrıca safran yetiştirilecek olan toprağın 1 yıl kadar nadasa bırakılmış olması gerekir. Bu kadar zahmet sonucunda kg fiyatı kalitesine göre 1000 TL – 10.000 arasında değişiklik gösteri. İran safranı ise bunlar arasında en pahalı olanıdır. Dünya mutfağında kullanılmasının yanı sıra, boya endüstrisinde renk verici olarak kullanılır.

 

39.Ginseng Yetiştiriciliği

Ginseng Yetiştiriciliği

Ginseng Yetiştiriciliği

Türkiye’de Adam Otu olarak adlandırılan, şifa kaynağı olarak bilinen bitki türüdür. Çin’de 5000 yıldan beri kullanımı yapılmaktadır. Kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanımı oldukça yaygındır. Yetiştirilmesi zahmetli ve uzun sürdüğü için fiyatı yüksektir. Filizlenmesi 18 ay, hasadı ise 5 yıl sonra yapılır. Bu nedenle fiyatı 3500 TL ile 45 Bin TL arasında değişiklik gösterir. Bu bitkinin tohumlarını almak için güvenilir sitelerle iletişime geçmelisiniz. Aksi taktirde farklı türlerin verilmesi sonucunda, harcadığınız emek boşa gitmiş olacaktır.

 

40.Fide Yetiştiriciliği

Fide Yetiştiriciliği

Fide Yetiştiriciliği

Bir tarım ürünü yetiştirilebilmesi için, ya tohumdan ekim yapılır ya da fide ile ekilir. Tohumdan ekmek çiftçinin başarı oranını düşürür. Zira bu ortan ortalama olarak %60’dır. Fide ile ekim yaptığınızda, tutma şansı %96’dır. Bu doğrultuda bir çok çiftçi ekimi fide ile yapmaktadır. Sertifikalı fide yetiştiricileri ise, en çok para kazanan tarım yetiştiricileridir. Fide yetiştiriciliği yapmak diğer tarım ürünlerine göre oldukça maliyetlidir. Başarılı olabilmek için ziraat mühendisi, tohum uzmanı ve pazarlama uzmanı istihdam etmelisiniz.

Susuz Tarım Ürünleri, Tarlada Para Edecek Ürünler, Serada Ekilecek Karlı Tarım Ürünleri ve En karlı tarım ürünleri ile ilgili tüm detaylı listeyi sizlerle paylaştık. Bu ürünlerin yetiştiriciliğini profesyonel bir şekilde yaptığınız taktirde para kazanabilirsiniz. Bir çok kişi domatesten ya da patlıcandan para mı kazanılır diye sorabilir. Para kazanmak için ekmiş olduğunuz ürünün kg fiyatından ziyade, verim oranına bakmalısınız.

Yorumlar

  1. İbrahim Doğan dedi ki:

    Kayseri’de hurma yetişir mi ?