Marka İsim Önerileri | Marka İsmi Bulma

Marka isimlerinin firmaya nasıl bir değer kattığını hiç düşündünüz mü? İş kurmak isteyenler için detay gibi görünen marka ismi, değişik isim önerilerinden birini seçmek gibi algılanabilir. Oysa, sektöre adım atmak için en önemli ayrıntıdır. Marka isim önerileri en büyük pazarlama araçlarından biridir. Doğru bir marka ismi, firmanızı çok kısa bir süre içinde popüler hale getirebilir. Ürünleriniz ne kadar iyi olursa olsun yanlış bir isim müşteride, yanlış bir algı yaratarak hayal kırıklığına sebep olabilir.

Marka İsim Önerileri

Marka İsim Önerileri

Hangi sektörde olursanız olun, pazara giriş yapmadan önce marka ismi bulma konusunda etraflıca çalışmalısınız. İsminiz müşterileriniz ile buluşacağınız bir başlangıç noktasıdır. İyi bir başlangıç her zaman sizi bir adım öteye taşır. Rakipleriniz arasından sıyrılıp daha kısa sürede müşterilerinize ulaşmanıza yardımcı olur.

Firma isminiz, müşteri ile temas kuran ilk noktanızdır. Potansiyel müşterilere hitap edecek şekilde seçilmelidir. Müşterinin önem verdiği özellikler sektörden sektöre değişiklik gösterir. Bu doğrultuda, marka isminin özellikleri de değişir. Kısacası, marka ismi oluşturma süreci sektörel bilgiye dayanan önemli ve hassas bir süreçtir.

Okuyunuz: Hazır marka isim önerileri için Karizmatik Şirket İsimleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Marka İsmi Bulma

Genellikle, başarılı markaların bir isim hikayesi vardır. Bu hikayelerden öğrendiğimiz, firmalar marka ismi bulma konusunda farklı yöntemler izlediğidir. Yılların deneyimi ile oluşan bu yöntemler, size de yardımcı olacaktır.

  • Kurucu İsimleri

Bugün köklü hale gelmiş firmaların birçoğu, kurucuların soy isimleri altında kurulmuştur. Eskiden daha sık kullanılan bir yöntem olsa da karşınızdakine güven algısı yaratır. Koç, Sabancı gibi markalar bu kategoriye örnek olarak sayılabilir.

  • Kurucu ya da Ortakların Baş Harfleri

Birden çok kişinin kurucu ortağı olduğu şirketlerde, ilk yöntem yerine baş harflerin kullanımı uygulanabilir. Örneği, HP şirket kurucu ortaklarının soy isimlerinin baş harfleridir.

  • İşi Tanımlayan İsimler

Ürünü ya da hizmeti doğrudan tanımlayacak isimler de marka ismi olarak kullanılabilir. Toys R Us (Oyuncaklar Bizimdir.) bu yöntemin en yaratıcı örneklerinden biridir. Internet Explorer (İnternet Gezgini) de bu yönteme örnek olarak verilebilir.

  • Mekânsal İsimler

Ürün ya da hizmet ile ilişkilendirilen coğrafi bölgenin adı da marka ismi olarak kullanılabilir. Türk Hava Yolları, Pamukkale Turizm, Beyoğlu Çikolatası bu yönteme örnektir.

  • Çağrışım

Bir hikayenin parçası olarak tasarlanmış isimler, müşteride oluşacak çağrışımları önemser. Bugün dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan Amazon’un dünyanın en büyük nehrinin ismini tercih etmesi gibi.

  • Kafiyeli İsimler

Fark edilme ve akılda kalma konularını ön plana çıkaran markalar, kafiyeli isimleri tercih eder. YouTube kafiyeli ve eğlenceli bir söylemin yanında, ürünün ne olduğuna dair ipucu vererek başarılı bir marka kimliği oluşturmuştur. Kafiyeli isimler daha çok hizmet sektöründe yer alan firmaların marka isim önerileri içinde görülebilir. 

  • Birleşik Kelimeler

Ürünü anlatmak için iki kelimenin ya da kısaltmalarının birleştirilmesi yöntemidir. Örneğin, bir yazılım firması olarak doğan Microsoft, küçük anlamındaki micro ile Software (yazılım) içindeki soft kelimesini birleşmesinden oluşur. Bolçi, Bolu ve çikolata kelimelerinin birleşimidir.

  • Türetilmiş ve Uydurulmuş İsimler

Bugün daha sık rastladığımı bit yöntem olsa da köklü firmalar içinde başarılı örnekleri vardır. Marka değeri en yüksek şirketlerden biri olan Google ismi aslında googol (matematikte en büyük sayılardan biri) olarak planlanmış; duruşu ve akılda kalışı sebebiyle bu kelimeyi andıran ve uydurulmuş Google kelimesinde karar kılmıştır.

 

Yaratıcı Marka İsimleri Nasıl Bulunur?

Firmaların çoğu firma ismi bulma işini son ana bırakır. Her şey bitsin, isim nasıl olsa halledilir diye düşünür. Oysa firma ismi, markalaşma yolunda en önemli adımdır. Yaratıcı olmak adına değişik isim arayışları çoğu zaman istenen etkiyi yakalayamaz. Yaratıcı bir marka ismine sahip olmak, ismin ürünü doğrudan temsil etmemesi; ama çağırışım yapması demektir.

Yaratıcı marka isimleri bulmak için sektörün, firmanın ya da ürünün özelliklerini nasıl daha farklı şekilde anlatabileceğinizi araştırmanız gerekir. Bu üç alana dair referans kelime listeleri çıkartarak çalışabilirsiniz.

Yaratıcı marka ismi her sektörde başarılı olmayabilir. Müşterinin ilk bakışta ne olduğunu anlamak isteyeceği alanlar için tercih edilmemesi gerekir. Özellikle genel kullanıcıya hitap eden firmalar marka isim önerileri arasından doğrudan anlatım yapanlarla ilgilenmeleri iyi olur. Örneğin, temel ihtiyaçlar malzemeleri satışında başarı her zaman işi tanımlayan isimler seçmekte yatar.

 

Marka İsim Önerileri

Markasız ürünlerin alıcı kitlesi olsa da bu kitle fiyat değişiklikleri ile hemen farklı ürünlere kayabilir. Sadık bir kitleye sahip olmak istiyorsanız, alanınızda marka haline gelmelisiniz. Farklı sektörler için sizlere fikir olabilecek marka isim önerileri listesini aşağıda bulabilirsiniz.

  • Ritim: Hizmet sektörünün herhangi bir alanında kullanılabilecek, güzel tınılı ve göze hitap eden bir marka olabilir.
  • Teknokolik: Elektronik ya da bilişim alanında hizmet veren bir marka olabilir.
  • Bloop: İngilizce’de pot kırma anlamına gelen bloop, alışılmışın dışında bir moda anlayışı ile hizmet veren giyim markası olabilir.
  • Sağlam Yapı: İnşaat sektörü için beklenen güven duygusunu verebilmek için tercih edilebilir.
  • Fizan: Dünyanın her yerine sefer yapan bir havayolu şirketi markası olabilir.
  • Doygun: Yemek satan bir dükkan ismi için tercih edilebilir.
  • Medicity: İngilizce medicine (ilaç) ve city (şehir) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bu kelimeyi ilaç sektörü için kullanabilirsiniz.

 

Marka İsmi Oluşturma Süreci

Marka isminin önemi konusunda ikna olduysanız, şimdi sürece odaklanabiliriz. Marka ismi oluşturma süreci zor olsa da doğru bir çalışma planı ile keyifli hale dönüştürülebilir. Yapılması gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Firma analizi: firmanızın misyonunu ve vizyonunu gösteren kelimeleri sıralayın.
  • Sektör analizi: Sektörün temel özelliklerini analiz edin.
  • Rakip analizi: Rakiplerinizin isimlerini ve çağrıştırdıkları algılar üzerine çalışın.
  • Müşteri analizi: Müşteri beklentilerini analiz ederek sıralayın.
  • Analizleriniz üzerinden referans kelimelerinizi oluşturun.
  • Referans listeniz içinden daha önce kullanılanları, farklı markaları çağrıştıranları, farklı bir ürün algısı yaratanları çıkartın.
  • Geriye kalan marka isim önerileri içinden patent taraması yapın.
  • Dilerseniz anket ve benzeri yöntemlerle müşteri görüşü alabilirsiniz.
  • Birkaç değişik isim arasında kararsız kalmışsanız, internet üzerinden alan adı kontrolü seçiminizi kolaylaştıracaktır.

Kararınızı verdikten sonra, slogan ve logo çalışmaları yapmalı ve patent başvurusunda bulunmalısınız.

 

Patentsiz Marka İsimleri Bulmak

Marka ismi belirlemek başlı başına emek ve zaman isteyen bir iştir. Marka olmak daha değerli hale geldikçe, marka patent başvuruları da artıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre, 2021 yılında 129423 marka tescili yapıldı. Bu sayı bir önceki yıla göre %31.02 artış anlamına geliyor. Artan başvuru ve tesciller arasında patentsiz marka isimleri bulmak da kolay olmuyor.

Bu konuda en çok kullanılan araçlar, yazılımcılar tarafından geliştirilen marka ismi bulma siteleridir. Firmanız için yukarıda bahsedilen çalışmaları yaptıktan sonra, bu sitelerden faydalanarak henüz patent alınmamış isimlere ulaşabilirsiniz.

 

Marka İsmi Bulma Robotu Siteleri

Bu zor süreçte en yakın yardımcınız marka ismi bulma robotu siteleri olacaktır. En popüler isim üreticisi NameMesh’in kapanması ile alternatifleri yaygınlaşmaya başladı. Bir gün mutlaka işinize yarayacak olan siteler inceleyebilirsiniz:

Namelix

 Firma ismi oluşturmak için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en dinamik sitelerden biri. Site yapay zeka teknolojisi ile geliştirildiği için son derece etkin bir çalışma yapar. Sizden bir anahtar kelime ister. Kelimenin marka ismi içinde ne kadar doğrudan yer alacağını gösteren bir rastgelelik oranı seçmenizi ister. En yakın öneri için Low, en uzak öneri için High seçimini yapmalısınız. Markalaşabilen, İngilizce olmayan, iki kelimeli, alternatif heceleme, birleşik kelime ve gerçek kelime seçeneklerinden birini seçerek, tercihlerinizi daha da özelleştirebilirsiniz.

BusinessNameGenerator.com

Site, Namelix gibi ücretsiz olarak bir isim bulmanıza yardımcı olur. Firmanızın sektörünü seçerek, marka isim önerileri listesine ulaşabilirsiniz. İstediğiniz isin üzerine tıklayarak, domain adının uygunluğunu da kontrol edebilirsiniz.

Novanmy

 Site, farklı kategorilerde daha önce oluşturulmuş ve hakları alınmış hazır marka isimlerini pazarlıyor. Site içinde arama robotundan, tercihlerinizi özelleştirerek aradığınız kategoriyi daha hızlı bulabilirsiniz.

Squadhelp

 Squadhelp, Novanmy gibi hazır şablonların satışını yaparken; aynı zamanda size özel isim tasarımları da sunuyor. Bunun için sizden firmanıza dair kısa bilgiler istiyor. Markanız ile ilgili çalışma yaparak ücretlendiriyor.

Oberlo

Girişimciler için danışmanlık yapan bir site olarak hizmet verir. Business Name Generetor bölümünde ücretsiz olarak marka isim önerileri edinebilirsiniz. Ücretsiz ve otomatik olan araç, sizden bir anahtar kelime isteyerek içinde bu kelimelerin geçtiği isimler önerir. Site İngilizce olduğu için size İngilizce isimler önerecektir.

 

Marka Yaratmak İsteyenlere Öneriler

Marka ve ürünün özdeşleşmesi firma başarısı için çok önemli bir avantajdır. Ürünün marka adıyla bilinmesi sık rastlanmayan; ama örneklerinin bildiğimiz durumlardır. Son olarak, başarılı marka yaratmak isteyenlere öneriler listemizi aşağıda bulabilirsiniz.

Sade olmalı

 Marka ismi son derece sade olmalı. Karmaşık isimler prestijli gibi düşünülse de genel kitle nezdinde bir karşılığı olmaz. Hem yazımı hem de telaffuzu sadeliği ile uyumlu olmalı. ,

Akılda kalıcı olmalı

 Akılda kalıcı bir isim olması için, ismi müşteride bir anlam ifade etmeli. Ürünün belli özelliklerine işaret edebilir. Tarihsel bir anlamı olabilir. Bir çağrışımda bulunabilir ya da hikayenin bir parçası olabilir. Belli kısaltmaları içerebilir.

Müşteri beklentisine hitap etmeli

Müşteri beklentisi her sektör ve ürün için farklı olabilir. Örneğin eğlence sektörü için öne çıkan müşteriye keyifli zaman geçireceği algısı yaratabilmektir. İnşaat sektörü için ise güven ön plana çıkar.

Firma vizyonunu yansıtmalı

Marka isminiz, firmanın ilkelerini, kurumsallığını ve vizyonunu yansıtmalıdır. Firma ile bağlantısız bir marka oluşturmak mümkün değildir.

Firmanızın başarısı için, bu denli önemli olan marka isim önerileri sürecinde profesyonel uzmanlardan destek alabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.