Ayakkabı Dükkanı Açmak | Mağaza Açma Maliyeti ve Kazancı

Ayakkabı sektörü her zaman dinamik ve karlı sektörler arasında bulunuyor. Kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı hemen herkesin ayakkabı kullanma ihtiyacının olması bu sektörün gözde alanlardan olmasını sağlıyor. Ayakkabı dükkanı açmak da her dönemde ilgi gören bir iş alanıdır. Dört mevsim kazanç getirecek bir alan olması da bu alana yönelmeniz için en önemli sebep oluyor. Yazlık, kışlık ve baharlık sezonlara göre ayakkabı satışı kar marjı yükseltilebiliyor. En büyük artısı da sektöre girer girmez iş yerinize yoğun bir ilginin olmasıdır. Yeni açılan ayakkabı mağazaları özellikle çok daha fazla ziyaret ediliyor. Ayakkabı dükkanı açma maliyeti ve diğer tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Ayakkabı Dükkanı Açmak

Ayakkabı Dükkanı Açmak

Türkiye’de ayakkabı sektörü son derece canlı bir sektör olarak biliniyor. Çünkü ayakkabı hem bir lüks hem de önemli bir gereksinimdir. Satış sektörü yanında üretici olarak da birçok işletmenin bulunduğu bir sektör olması bu alanda iş yeri açmak isteyen kişilerin iyi bir iş planı yapmasını gerektiriyor. Bununla birlikte ayakkabı satış mağazası açmak isteyen kişiler aynı zamanda kendi mağazalarının online satış noktalarını da açabilirler.

Online satış son yıllarda çok fazla ilgi görüyor. İnsanların alışveriş alışkanlıklarının değişmeye başlaması ile birlikte birçok firmada online satış mağazalarına yöneliyor. Hem fiziksel olarak ayakkabı dükkanı açabilir hem de bu dükkanı online bir mağaza ile destekleyebilirsiniz.

Not: Ayakkabı dükkanı açmak dışında farklı iş fikirlerini değerlendirmek istiyorsanız, sizler için hazırlamış olduğumuz 112+ Adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Ayakkabı Dükkanı Açmak

Ayakkabı dükkanı açmak kendi işinin patronu olmak isteyen kişilerin hayalini kurduğu sektörlerdendir. Ancak bir mağaza açmak düşündüğünüz kadar basit değildir. Özellikle modanın çok hızlı yön değiştirdiği günümüzde ayakkabı sektörünün de birçok riski bulunuyor. Yüksek bir kar marjına ulaşabilmek için öncelikle çok iyi bir iş planına ihtiyacınız bulunuyor. İş planını da hazırlarken şu noktalara dikkat etmeniz gerekiyor:

  • Ayakkabı satışı için lokasyon belirleme
  • Hedef kitle belirleme
  • Toptan ya da perakende satış şeklini belirleme
  • Hangi markaları satacağınıza karar verme
  • İş yerini açma maliyeti
  • İş yerini açarken gerekli belgeler
  • Rekabetin az ancak satışın yüksek olduğu alanı belirleme

Gibi birçok önemli detay iş planında yer almalıdır. İş planı olmadan bu sektöre girmek sanıldığından daha büyük bir zarar etmenize neden olabilir. İyi bir iş planı hem hangi kitleye hitap edeceğinize yardımcı olur hem de ilerleyen süreçte bocalamanızı engeller. Ayakkabı dükkanı açmak için birçok detayı göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin banka kredilerinden mi yararlanacaksanız yoksa KOSGEB gibi kurumların hibelerinden mi destek alacağınıza karar vermelisiniz.

Bu süreçte sermaye sıkıntınız bulunmuyorsa çalışanlarınızın kriterlerini belirlemeli ve dekorasyon konusuna yönelmelisiniz. Bir ayakkabı dükkanında dekorasyon satışı gerçekleştirebilmek için en çok ihtiyacınız olanlar arasında bulunuyor. Ayakkabıların teknik özelliklerinin incelenebilmesi için detaylı dekorasyon çalışması yaptırmanız dikkat etmeniz gereken bir konudur.

 

Ayakkabı Dükkanı Açma Maliyeti

Ayakkabı dükkanı açma maliyeti birçok gider kalemine göre belirleniyor. Mağazanızı açabilmek için dekorasyon, lokasyon, personel maaşları, faturalar, ürünlerin temini ve daha birçok kalem maliyetlere etki eder. Bu süreçte maliyet hesaplaması açısından iyi bir yol haritasına ihtiyacınız bulunuyor. Daha önceden bir iş yeri açma deneyiminiz olmadıysa bu işi yapan bir mağazada kısa süreliğine çalışmak sizin için önemli bir deneyim olur.

Maliyete etki eden birçok önemli ekipman ve malzeme bulunuyor. Dükkan içerisinde bulunması gereken raflar, tezgahlar, vitrinler, ayakkabı sepetleri, yazar kasa, aynalar ve daha birçok dekorasyon unsuru gerekiyor. Ayakkabı dükkanı açmak isteyen kişiler için maliyet 150.000 TL ile 1.000.000 TL arasında değişebiliyor. Burada maliyeti etkileyen iş yerinizi açacağınız yerin konumu ve mağazanızın metrekare büyüklüğü oluyor.

AVM tarzında bir yer kiralayarak ayakkabı mağazası açmak maliyetin büyük kısmını dükkan kirasının oluşturması anlamına gelir. Ancak kendi dükkan yeriniz varsa maliyet konusunda çok daha karlı olabilirsiniz. İşlek bir yerde mağaza açmak ayakkabı çeşitlerinin az olmasına rağmen iyi gelir elde etmenize yardımcı olur. Maliyet konusunda ayakkabıları satın alacağınız üretici ya da toptan firma seçimine de dikkat etmeniz gerekiyor. Sektörde size en kaliteli malı en uygun fiyata sunan firmalarla çalışmanız gerekiyor.

 

Ayakkabı Satışı Kar Marjı

Ayakkabı satışı kar marjı tatmin edecek şekildedir. Bir ayakkabının maliyeti ve diğer giderler sizin bu işten elde edeceğiniz karı belirliyor. Ancak kar marjı her zaman aynı ölçüde olmayabiliyor. Sezon başlarında ayakkabı satışlarından daha fazla kar elde edebiliyorsunuz. Ancak sezon sonu indirimlerinden yararlanmak isteyen kişiler de olabiliyor. Bulunduğunuz yerin nüfus yapısı da kar marjına etki eden unsurlar arasında yer alıyor.

Ayakkabı satışını bayilik hizmeti alarak da yapabilme imkanınız bulunuyor. Ancak bayilik ile bu işe girmeye kalktığınızda kar marjınız daha düşük olabilir. Çünkü ayakkabı fiyatları hem satışı hem de alıcı açısından halihazırda yüksektir. Bir de kar oranı eklendiğinde alıcı açısından alım gücünün düşmesi anlamına gelir. Bu nedenle işlek bir yerde kendinize ait bir yer açmak çok daha yüksek kar getirisi sağlayabilir. Aynı zamanda marka ayakkabıları satmak da yine sizi zorlayacak durum olabilir. Çünkü günümüzde insanların ekonomik düzeyi düşünüldüğünde marka ayakkabılara ödeme yapabilecek kişi sayısı fazla olmayacaktır.

Markası olmayan ancak modern ve sağlam ayakkabı modellerini satmak yüksek gelir imkanı sunar. Bu ayakkabıların üretim maliyeti ortalama olarak 20 TL civarındadır. Bu ayakkabı modelini 60 TL’ye satmak size çifti üzerinden 40 TL kazandırır. Günde 10 çift ayakkabı satmak 400 TL kazandırır. Bu sayı her geçen gün arttığında geliriniz de ona göre artış sağlar. Aylık olarak çok rahat bir şekilde 8 ile 10 bin TL arasında kazanç elde edebilirsiniz.

 

Ayakkabı Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

Ayakkabı dükkanı açmak istiyorsanız bu iş fikrinin yasal prosedürleri hakkında da bilgi edinmeniz gerekiyor. iş yerini açabilmek için hazırlamanız gereken evraklar standart bir iş yeri açarken hazırlanan evraklarla aynıdır. Bu nedenle ayakkabı dükkanı açmak için gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikametgah belgesi
  • Tapu fotokopisi ya da kira kontratı sureti
  • İki tane vesikalık fotoğraf
  • Yapı kullanma izin belgesi
  • Vergi levhası fotokopisi
  • Bulunduğunuz yerin esnaf odası ve ticaret odasına kayıt belgesinin sureti
  • İş yerinde su abonesi için kartlı sayaç takılmalı
  • Eğer bu iş yeri için daha önceden bir ruhsat alınmış ise bu ruhsat belediyeye iade edilmelidir.
  • Yangın dayanıklılık raporu
  • Sabıka kaydı

Şirket adı altında bir iş yeri açacaksanız Ticaret Sicil gazetesi ve imza sirküleri de belgeler arasında yer almalıdır.

 

Ayakkabı Dükkanı KOSGEB Desteği

Ayakkabı dükkanı KOSGE desteği almak istiyorsanız bulunduğunuz sektörün NACE kodları içerisinde yer alması gerekiyor. Belirtilen kriterleri sağlayan adaylar bu kurumdan belirli miktarda sermaye desteği alabiliyor. Ancak öncelikle Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi adında bir kursa katılmanız gerekiyor. Bu kurslar online eğitim şeklinde veriliyor ve katılmak da zorunludur. Girişimci desteğinden faydalanmak istiyorsanız bu kursu başarı ile tamamlamanız gerekiyor.

Sonrasında bir iş planı hazırlamalı ve bu iş planını kuruma sunmalısınız. Projenizin onay görmesi halinde KOSGEB desteğini alabilme şansınız bulunuyor. Kurum projesini kabul ettiği kişilere 60 bin TL ile 370 bin TL’ye kadar destek sunuyor.

Ayakkabı dükkanı açmak” başlıklı yazımızda girişimciler için ihtiyaç duyulabilecek olan tüm detayları aktardık. Daha detaylı bilgi edinmek yorumlar bölümünden bizlere yazabilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.