Başarılı Bir İş Kurmak İçin Kritik Adımlar

Başarılı bir işinizin olması için sadece hayaller yeterli olmaz. Aynı zamanda iyi bir iş stratejisine de sahip olmanız gerekir. Bir işte başarıyı elde etmek için yoğun bir gayret göstermeli ve kritik adımlara dikkat etmelisiniz. Başarılı bir iş kurmak için öncelikli olarak iyi bir plan yapmalısınız. Planlarınız farklı ihtiyaçlara cevap verecek ve yenilik getirecek özellikte olmalıdır. Bu sayede işinizde oldukça başarılı ve verimli olabilirsiniz.

Yeni bir iş kuracaksanız dikkat etmeniz gereken pek çok kritik adım söz konusudur. Eğer planınıza sadık kalarak ve sürekli ilerleyerek dilerseniz başarı elde edersiniz. Bu nedenle kritik adımlara dikkat ederek işinizi kurmalısınız. Bu anlamda daha önceki iş fikirlerinden yararlanabileceğiniz gibi farklı olmaya da çalışmalısınız. Çünkü günümüzde Özgün olmayan işletmeler çok da ayakta duramamaktadır.

Başarılı Bir İş Kurmak İçin Gerekli 8 Kritik Adım

Yeni ve başarılı bir iş kuracak birisi girişimcidir. Bu nedenle de bir girişimci olduğunuzu düşünerek işlere girişmelisiniz. Bu nedenle başarılı bir iş kurmak için takip etmeniz gereken temel süreç şu şekildedir:

1)Motivasyonunuzu Sağlamak

İyi bir girişimci yapacağı iş için yoğun motivasyona sahiptir. Motivasyon süreci iş kuracak kişi için finansmandan daha da önemli olabilir. Çünkü motivasyon yeni bir işi üretmek için en temel enerji kaynakları arasındadır. Özellikle iş kurma süreci pek çok sorun ve zorluk bulundurduğundan motivasyon oldukça önemlidir. Karşınıza çıkan engeller sizi asla yıldırmamalıdır.

Ülkemizde yeni bir iş kuracağınızda pek çok engel önünüze çıkacaktır. Özellikle bürokratik süreçler, yasal işlemler, maliyetler, bilgi eksiklikleri ve enflasyon sizi yıldırabilir. Ancak yeterli motivasyona sahipseniz başarılı bir iş kurmak için hiçbir engel önünüzü kesemez.

2) İş Fikrini Ortaya Çıkarmak

Başarı potansiyelinin yüksek olduğu bir iş fikri oldukça önemlidir. İş fikriniz yenilikler ortaya koymalı ve uzmanlık alanlarınızla ilgili olmalıdır. İş fikriniz başarınızı belirleyecek en önemli faktör olacaktır. Bu nedenle de önceki deneyimlerinizden becerilerinizden ve diğer insanlardan yararlanabilirsiniz.

İş fikri yeterince özgün olmadığında başarı sağlanamamaktadır. Bu nedenle de yeniliklere açık olmaktan ve fırsatları sezmekten uzak durmamalısınız. Ayrıca insanların ihtiyaçları, piyasalardaki gelişmeler ve trendler temel takip noktanız olmalıdır.

3) Çalışma Programı ve Hedefleri Belirlemek

Başarılı bir girişimci ulaşmak istediği gerçekçi hedefleri belirleyebilmelidir. Hedefleriniz işinizle ilgili kısa, orta ve uzun vadeli olmalıdır. Bu sayede hedeflerinizi küçük parçalara ayırabilir ve gerçekleştirebilirsiniz. Ancak hedefleri gerçekleştirmedeki en önemli konu program oluşturmaktır. Özellikle başarılı bir iş kurmak için düzenli ve yoğun çalışma gerekmektedir. Bunun için hedeflerinizi gerçekleştirecek farklı çalışmalar yapmalısınız.

İşiniz kapsamında birbirine bağlı olan farklı çalışmaları planlayarak gerçekleştirmeye çalışmalısınız. Aynı zamanda kaynakları ve personeli nasıl verimli kullanacağınızı da belirlemeniz gerekir. Bu adım iş kurmadaki kritik adımlar arasında en önemlilerinden biridir. Özellikle başarıya ulaşmanız konusunda süreci iyi planlamalı ve yönetmelisiniz. İyi planlanmamış bir iş süreci başarıya da ulaşamayacaktır.

4) Rakip Analizi Yapmak

İyi bir iş sürecinin yönetiminde rakip analizi yapmak oldukça önemlidir. İş fikriniz ne kadar özgün olursa olsun mutlaka rakip analizi yapmalısınız. Rakip analizi başarınızı belirlemede oldukça öne çıkmaktadır. Başarı şansınızı hedef kitlenizi rakip analizi ile iyi bir şekilde belirleyebilirsiniz. Doğru bir strateji takip etmek ve rakiplerin önüne geçmek için rakip analizi gereklidir.

Özellikle hedef kitlenizin istek ve ihtiyaçlarını gözetmek sizi öne çıkaracaktır. Özellikle rakiplerin strateji ve yöntemleri analiz için öne çıkmaktadır. Müşterilerinize ulaşmak için farklı strateji ve yöntemler oluşturmalısınız. Bunun için de hedef ve rakip analizi öne çıkmaktadır. Başarılı bir iş kurmak için rakip analizi yapılmadan işe koyulmamak gerekir.

5) İşin Yapılabilirliğini Araştırmak

Her iş fikri uygulanabilir özellikte değildir. Özellikle iş fikrinin büyük bir başarı potansiyeline sahip olması gereklidir. Bu nedenle de iş fikirleri hakkında araştırma yapılmalıdır. İş fikirlerini piyasa ve girişimci özelliklerine göre değerlendirmek gerekmektedir. Başarıya ulaşmada iş fikirlerinin detaylı ve karşılaştırmalı bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir.

Özellikle de oluşturulan iş fikri piyasada arz talep ilişkilerini öne çıkarabilmelidir. Ayrıca piyasada rekabet edebilecek ve müşteri kitlesine ulaşabilecek özellikte olmalıdır. Bu nedenle de girişimcilerin kendilerine pek çok soru sorarak işe başlaması doğru olacaktır. Bu soruların doğru olarak yanıtlanmasında ise araştırma yapmak gerekecektir. Başarılı bir iş kurmak için araştırma sürecinde farklı şirketlerden yararlanabilirsiniz.

6) İş Fikrinin Başlangıç Maliyetini Hesaplamak

Hangi iş olursa olsun belli bir maliyet gereklidir. Özellikle de başarılı bir adım atmak isteyen girişimci başlangıç maliyetini iyi hesaplamalıdır. İşi kurmak ve yürütmede toplam maliyet ayrıntılarıyla incelenmelidir. Bu sayede iş kurma sürecinde maliyet sorunu ile karşılaşmazsınız.

Maliyeti hesaplarken maaşları, kiraları ve diğer giderleri dikkate almanız gerekmektedir. Önümüze çıkabilecek pek çok masraf ve gideriz dikkate aldığınızda planınız iyi bir şekilde ilerleyecektir. Ancak maliyet hesabı doğru yapılmadığında pek çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Diğer adımları iyi yapsanız bile maliyet önünüzde en büyük engel olarak durabilir. Maliyet hesabı iş kurmadaki kritik adımlar arasında özel bir yerde bulunmalıdır.

7) İşin Kurulması

İşin kurulması aşaması planın uygulamaya geçmesidir. Bu aşamada işle ilgili fiziksel ve ortam düzenlemeleri yapılmalıdır. Kiralama, personel ve ekipman temini yapılmalıdır. Bu unsurlara dikkat edildiğinde başarılı bir iş yeri ortaya çıkmış olacaktır. İşin faaliyete geçmesi ve kurulması başarı için oldukça önemlidir. Bu nedenle bu başlangıç aşamasına yeterince dikkat edilmelidir.

İşin kurulmasının ardından yine bir iş planıyla çalışılmalıdır. İyi bir iş planı potansiyeli ortaya çıkarmada öne çıkmaktadır. Ayrıca işin yürütülmesi kararlı ve emin adımlarla olmalıdır. Bu aşamada girişimcinin yönetim ve karar verme becerileri öne çıkmaktadır. İyi bir yönetim anlayışıyla başarınız kaçınılmaz olacaktır.

8) İşinizi Geliştirmek

Başarılı bir iş kurmak kadar bunu sürdürmek de oldukça önemlidir. Hedefleriniz doğrultusunda ilerlerken araştırma ve analizden vazgeçmemelisiniz. İşi kurmanız doğru olsa da geliştirmeniz zayıf kaldığında kısa sürede başarısızlık yaşayabilirsiniz. Bu nedenle işin kapasitesi ve potansiyeli sürekli yükselmelidir.

Ayrıca şirketiniz sürekli kendisini yenileyen ve geliştiren bir yapıda olmalıdır. Ayrıca işinizi geliştirmek için risk yönetiminizin de iyi olması gerekir. İşi yönetme ve sürdürmede riskleri iyi bir şekilde kontrol altında tutmanız gerekmektedir. Ayrıca zamanı, motivasyonu ve personeli iyi bir şekilde yönetmek gelişim açısından önemlidir. İş kurmadaki kritik adımlar sizi başarıya ulaştırmada en önemli kaynak olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.