Başarılı Bir Girişimci 10 Özelliği

Girişimciler standart iş modellerinden farklı olarak faaliyet gösterilen sahanın her tarafını denklem içerisine alır. Ardından süreç sonunda başarı elde etmeyi hedeflemektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve iş modellerinin çeşitlenmesi, büyüme elde etmenin kolaylaşmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte başarılı girişimci sayısında önemli ölçüde artış görülür. Birçok kişi kendi iş modelini oluşturarak daha dengeli ve özgür şekilde gelir elde etmeyi amaçlar. Günümüzde işlemekte olan büyük oluşumları küçük girişimlerden bu büyüklüğe ulaştıranlar disiplinli, risk alan ve kriz yönetimi yapmayı başaran kişilerdir. Başarılı bir girişimci, kişilerin büyük bir bölümünde birbirine benzer özellikler bulunur. Aynı zamanda her iş modeli benzer şekilde ilerletilir. Başarılı bir girişimcinin 10 özelliği şunlar olmalıdır:

Kriz Yönetimi

Girişimcilik oldukça sarsıntılı ve sancılı bir süreçtir. Girişimcinin faaliyete geçmeden oluşturduğu detaylı ve kağıt üzerinde tutarlı olan planları en basit iş sahasında bile engellere takılarak başarısız kalabilir. Bu durum ile karşı karşıya kalan girişimci kişilerin kriz yönetimi yapmaktadır. Böylece iş modelini kendi içerisinde işler kılması gerekmektedir. Kriz yönetimi her ölçekten girişimci kişilerde bulunması gereken yapıcı ve faydalı bir özelliktir. Kriz yönetimi yapabilen girişimciler iş modellerinin her aşamasında iş modelini ayakta tutabilmeyi başarır. Girişiminiz için faaliyetler gerçekleştirirken kriz durumlarını mümkün olan en iyi şekilde önlemelisiniz. Kriz oluştuğu durumlarda ise bu krizi yöneterek iş modelinin ayakta kalmasını öncelik tutmalısınız.

Fırsatların Değerlendirilmesi

Girişimciliğin büyük bir bölümü şans ve imkanlardır. Sıkı çalışma, disiplin, teknik yeterlilik ve liderlik vasfı gibi özellikler bulundurmaktadır. Günümüzde tekel halinde olan şirketleri bu duruma getiren girişimci kişilerde yaygın olarak bulunan niteliklerdir. Fakat bu niteliklerin hiçbirisi tek başına yeterli değildir. Girişimcinin aynı zamanda belirli imkanlara sahip olması gerekmektedir. Ayrıca karşısına çıkan fırsatları potansiyel bir başarı basamağı olarak görüp bu doğrultuda hareket etmesi gerekir. Her ölçekten başarılı bir girişimci iş modelini bir sonraki aşamaya taşıyacak olan fırsatları gözlemlemelidir. Böylece her fırsatları kullanması, sürekli daha fazla büyümeyi mümkün kılacak aksiyonlar gerçekleştirmesi gerekir.

Liderlik

Girişimcilik ile yürütülen iş modeli, ne olursa olsun girişimci kişinin tek başına ayakta ve işlere tutunması bir noktadan sonra mümkün değildir. İş modelini bu noktaya kadar getiren başarılı girişimci kişinin artık ekip arkadaşları olmalıdır.  Ortaklar edinerek daha fazla büyüme için faaliyet göstermesi gerekir. Fakat sonradan iş modeline dahil olan bu etkenler iş modelinin büyümesine zemin hazırlayabilmelidir. Aynı zamanda bütün büyümenin kısa sürede yerle bir olmasına da zemin hazırlar. İş modelini ayakta tutmak isteyen girişimcilerin liderlik vasfına sahip olması gerekir. Ayrıca etrafındaki ekip arkadaşlarını gerektiği şekilde yönlendirmesi gerekir.

Zaman Yönetimi ve Planlama

Girişimcilik ile doğan iş modelinde girişimci taraf ya da tarafların ne kadar sürede büyüme elde etmesini beklediği değişiklik gösterebilir. Bu geniş çaplı çeşitliliğe rağmen her ölçekte girişim faaliyetinde zaman yönetimi ve planlama kritik öneme sahiptir. Günümüzde neredeyse her sektörde baş göstermiş olan yoğun ve yıkıcı rekabete karşı girişimlerin ayakta kalabilmesi gerekir. Bunun için verimli, işe yarar planlamalar ile ilerlemesi gerekir. Aynı sahada faaliyet gösteren büyük oluşumlarla benzer statüler elde etmek isteyen girişimciler ellerindeki kaynakları mümkün olan en iyi şekilde kullanmalıdır. Ayrıca başarılı bir girişimcilerin en değerli kaynaklarından birisi de zamandır.

Verimli İletişim

İş modelini bir sonraki aşamaya taşıyarak hedeflerine ulaşmak isteyen girişimciler ekip arkadaşlarıyla, potansiyel hedef kitlesiyle ve potansiyel ortaklarıyla verimli, yapıcı, sonuç odaklı bir iletişim kurmalıdır. Verimli iletişim kurmayan girişimci kişiler, girişimcilik faaliyetlerinin büyük bir bölümünde başarısız olurlar. Buda iş modelinin kısa süre içerisinde verimsiz kalmasına yol açabilmektedir.

Disiplin

Ölçeği ve faaliyet göstermeyi planladığı iş sahası ne olursa olsun girişimciler, disiplinli hareket etmelidir. Disiplinsiz ve sorumsuz girişimci kişilerin, yoğun rekabetin bulunduğu iş sahalarında, bütün tarafları ile kendilerinin ilgilendiği bir iş modeli kurmaları mümkün değildir. Disiplinli şekilde hareket etmeyi sağlayan başarılı bir girişimci, iş modellerini planlarına sadık kalmaktadır. Ayrıca bir sonraki aşamaya da taşıyabilmektedir. Disiplini kendi tarafında ve ekip tarafında sağlamakta başarısız olan girişimciler iş modelinin kısa sürede ayakta kalamayıp verimsiz olmasına zemin hazırlar.

Azim

Günümüzde başarılı olmuş girişimcilerin büyük bir bölümünün ortak özelliği motivasyon sahibi olmalarıdır. Başarılı girişimci kişiler sadece çok istemeleri durumunda rekabetin yoğun olduğu iş sahalarında bütün kaynaklarını kullanabilir. Ayrıca verimli bir iş modeli kurmak için çabalar. Gerekli motivasyonu bulunmayan girişimciler herhangi bir engel ve başarısızlık karşısında iş modelinin başarısına olan inancını kaybeder. Böylece başka bir iş modeline geçmeyi tercih edebilir. Fakat girişimcilerin en ufak hareketlenmeden dahi dahi ders alması gerekmektedir. Gözlem yaparak daha iyisini hedeflemesi, sürekli azimli ve motivasyonu yüksek bir şekilde hareket etmesi gerekir.

Risk Almak

Girişimcilik risk almak, riskleri yönetmek, büyümeyi öncelik alarak mümkün olan en tutarlı hamleleri yapmaktır. Risk almadan stabil bir şekilde ilerlemenin tercih edildiği iş modelleri kısa vadede verimli ve sağlıklı görünebilmektedir. Esasında girişimcilik faaliyetlerinde vakit kaybetmek, her geçen gün büyümenin daha zor olmasına yol açar. Girişimciler bütün faktörler tam tersini iddia etse de iş modelinin büyümesi için risk almalıdır. Risk almadan kısa sürede büyüme elde etmek ya da iş sahasındaki büyük ve rekabet edilemez oluşumlar ile aynı seviyeye gelmek mümkün değildir.

Gelişime Açık Olmak

Her zaman daha fazla büyümeyi hedefleyen girişimci, gelişime, yeniliğe ve değişime de açık olmalıdır. Herhangi bir iş modelini 10 yıl önceki şartlara göre ilerletmeye çalışmak, verimli bir seçim değildir. Girişimcilerin sürekli olarak kendilerini geliştirmesi gerekmektedir. Ayrıca yeniliklere kısa süre içerisinde adapte olarak hedeflenen büyümeyi sağlamak için çaba göstermesi gerekir. Gelişime açık olmayan ve genel geçer kurallar ile iş modelini yürütmeye çalışan girişimci kişiler bekledikleri başarıyı ne kısa vadede de uzun vadede elde eder. Zira başarılı bir iş modeli için değişen dünyaya, şartlara uyum sağlamak kritik önem taşır. Gelişime açık olan bir girişimci kişisi başarısız olmasına rağmen genel geçer olması nedeniyle aynı yöntemlere bağlı kalmamalıdır.

Geriye Dönük Analiz

Girişimcilerin mutlaka sahip olması gereken bir diğer önemli özellik hatalardan ders alarak analiz yapmaktır. İniş ve çıkışlarla dolu olan girişimcilik faaliyetleri hatalardan ders almaktır. Başarı durumlarında ise gözlem yaparak neyin işe yaradığını öğrenmek için eşsiz bir kaynaktır. Girişimciler geçmişe dönük analizler yaparak bir sonraki aksiyonları detaylıca planlamalıdır.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.