İş Adamı Nasıl Olunur | İş Adamı Olmak İçin Gerekenler?

Başarılı iş adamlarının arkasında sermaye gücü olduğu düşünülür. Her parası olan kişinin iş adamı olabileceği gibi yanlış bir inanç vardır. İş adamı olmak yapacağınız işe göre sermaye gerektirebilse de bunu tanımlayacak kelimeler atılım ve girişimdir. İyi bir gözlemci olmak, çalıştığı kişilerce saygı duyulmak, sürekli kendini geliştirmek diğer tanımlamalar arasındadır.

İş Adamı Nasıl Olunur

İş Adamı Nasıl Olunur – iş adamı olmak

Ticaret ya da sanayi alanında faaliyet gösteren bir şirketin başında olmak size iş adamı denmesi için yeterli olmayabilir. İş adam olmak için gerekenler yapılmadığı taktirde tüm iş hayatınız boyunca patron ya da yönetici olarak anılabilirsiniz. Kendinizi bir adım ileri taşımak için en başından hazırlıklarınızı yapmalısınız. Genç yaşta iş adamı olmak için şirketinizi bu vizyonla kurmalısınız.

Sıfırdan iş adamı olmak zor görünse de ülkemizde örnekleri oldukça fazladır. Başarılı iş adamları listesi yapıldığında, üst sıralarda olan kişiler arasında bunu görebilirsiniz. Siz de iş adamı olma amacıyla bir yola çıkıyorsanız, yazımızda önemli ipuçlarını bulabilirsiniz.

 

İş Adamı Nasıl Olunur?

İş dünyasına adım atmak için iki temel yoldan bahsedebiliriz. Bu yolların temel elemanları para kazandıracak bir fikir ve elbette sermayedir. İş adamı olmak için güzel bir iş fikriniz varsa, öncelikle başlangıç sermayenizi bulmanız gerekir. Bu sermaye işin niteliğine göre değişebilir. Finans kuruluşları bu tür fikirleri için belli koşullarda kredi verebilir.

Sermayeniz var; fakat pazara giriş için bir fikriniz yoksa iyi bir iş fikrine yatırım yapabilirsiniz. Son dönemlerde bu tür yatırımcılar o kadar çok arttı ki, sırf bu konuda televizyon programları ve fuarlar bile yapılır oldu.

Eğer fikir sahibi olan sizseniz, bir yatırımcı bulmak yerine öncelikle bir öz sermaye oluşturmanızı tavsiye ederiz. Aksi halde doğru koşulları oluşturamazsanız çalışma yaşamınız boyunca yatırımcınıza bağlı olabilirsiniz. Yani bir iş adamı olmak yerine bir işçi ya da en fazla iyi bir yönetici pozisyonunda kalabilirsiniz.

 

İş Adamı Olmak İçin Gerekenler

Para eden bir fikriniz var ve sermaye de buldunuz. Şimdi iş dünyasına adım atma ve en önemlisi orada sürekli olarak yükselme zamanı. Fakat iş adamı olmak için gerekenler konusunda bir çalışmanız olmazsa, fikriniz bir balon gibi kısa süre içinde sönebilir.

Başarılı bir iş adamı olmak için gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Kendinizi Sürekli Geliştirin

Öncelikle iş dünyası ile ilgili eğitimler alın. Pazarlamadan satışa, iş organizasyonundan operasyona, muhasebeden finansa kadar birçok konuda temelde olsa bilginiz olması gerekir. Bu eğitimleri bir üniversiteden alabileceğiniz gibi seminerlerle de kendinizi geliştirebilirsiniz.

Başarılı bir iş adamı olmak için değişen dünyaya ayak uydurmanız şart. Bu nedenle, eğitimlerinizi sürekli güncel tutun. İş dünyası ve sektörünüz ile ilgili güncel gelişmeleri takip edip, bu konularda okumalar ve çalışmalar yapın.

İletişim Kanallarınızı Açın

İş dünyasında başarıyı sürdürmenin aslan payı iletişim kabiliyetine bağlıdır. Çalışanlarınızla, iş ortaklarınızla, gerektiğinde basın yayın organları ile doğru bir iletişim frekansı yakalamalısınız. Burada doğru olan, hepsi ile aynı düzeyde olmaz. Personeliniz ile kurduğunuz diyalog ile iş ortaklarınızla kurduğunuzdan farklı olmalıdır.

Başarı için, iletişim konusunda da mutlaka çalışmalar yapın. Okumalar, seminerler, danışmanlık hizmetleri bu çalışmalar arasında yer alabilir. İyi bir lider, iletişim kuran ve iletişimi yönetebilen kişidir. Mutlaka ama mutlaka iletişim kanallarınızı açık tutun.

Risk Analizleri Yapın

İş dünyasında da her zaman her şeyi iyi gitmez. Başarıya giden yok dikenli olabilir. İnişler ve çıkışlar yaşayabilirsiniz. İş adamı olmak için bunların normal olduğunu unutmayın; ama önlemlerinizi de alın. Farklı senaryolar çalışarak, kendinize yol haritası çıkarın.

Başarının sürekliliği için risk analizleri çok önemlidir. Periyodik olarak şirketinizin risk analizlerini çıkartın. Bu konuda bir danışma hizmeti almanız, risklerinizin doğru tespit edilmesini sağlayacaktır. Unutmayın. İş dünyasında en kötü olan işlerin kötü gitmesi değil, beklenmeyen şekilde kötü gitmesidir.

Okuyunuz: Sıfırdan İş Kurmak

 

Başarılı İş Adamları Listesi

Başarı kriterleri değişkenlik gösterse de iş dünyası sonuca odaklanır. Başarılı iş adamları listesi ile en çok para kazananlar listesinin çakışmasının temel nedeni de budur. Türkiye’de en başarılı iş insanı denince akla gelen kişileri şu şekilde sıralayabiliriz.

Rahmi Koç

Türkiye’nin en zengin aileleri deyince akla gelen ilk isimlerden biri Koç’ladır. Koç Holding onursal başkanı Rahmi Koç, Vehbi Koç’un ardından holdingin yöneticisi oldu. 1983-2003 yılları arası aktif olarak şirketler grubunu yönetti. Yerini oğlu Mustafa Koç’a devretmiş olsa da hala iş dünyasının marka ismidir.

Suzan Sabancı Dinçer

En zengin ailelerinin diğer bir ismi de elbette Sabancı ailesidir. Ailenin tüm fertleri bu listede yer alabilecek nitelikte olsa da son dönemde başarılarıyla adından en çok söz ettiren kişi Suzan Sabancı Dinçer olmuştur. Akbank Yönetim Kurulu başkanıdır. Genç bir kadın olarak birçok kadına ve gence ilham vermeye devam ediyor.

Murat Ülker

Murat Ülker de bir aile şirketini devralıp başarılı bir iş insanına dönüşenler listesindedir. Kendisini ve markasını sürekli geliştirerek bu listenin sürükleyici isimlerinden olmaya devam ediyor. Farklı ülkelerde ve sektörlerde yaptığı başarılı yatırımlarla iş adamı olmak konusunda ilham vermeyi başarıyor.

Hüsnü Özyeğin

FİBA Holding yönetim kurulu başkanıdır. Finans sektörünün yanında inşaat ve eğitim alanlarında da başarılı çalışmalara imza attı. Diğer isimlerden farklı olarak, iş dünyasında başarıyı sıfırdan yakalayanlar arasındadır.

Erman Ilıcak

İş dünyasına sıfırdan giriş yapan isimlerden biri de Erman Ilıcak’tır. Rönesans Holding kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Türkiye’de yakaladığı başarıların ardından birçok ülkede inşaat alanında yatırımlar yaptı. Bu girişimlerine devam ederek, sürdürülebilir başarı konusunda rol model olmaya devam ediyor.

 

İş Adamı Olmak İsteyenlere Öneriler

Siz de iş dünyasında bir yer edinmek istiyorsanız, iş adamı olmak isteyenlere öneriler konusunda birkaç ipucunu aşağıda bulabilirsiniz.

Fikrinizi Pişirin

Para kazandıracak iyi bir fikriniz varsa, aceleci olmayın. İş fikriniz ile ilgili konularda ayrıntılı araştırmalar yapın. Varsa örnek iş modellerini inceleyin. Eğitimler alın. Fikrinizi detaylandırarak projelendirin. Bu çalışmalarda farklı senaryonlar üzerine mutlaka çalışın. Fikrinizi pişirmeden acele ile işe başlamayın. Aksi halde çok başarılı bir projeyi en başından çöpe atmış olabilirsiniz.

Ertelemeyin

Fikrinizi pişirin; ama asla ertelemeyin. Hazır olduğunuzu düşündüğünüzde ilk adımı atmaktan çekinmeyin. İş dünyasının gecikmeye tahammülü yoktur. Aksi halde boşluğu dolduracak bir fikir mutlaka çıkar. Başarı için yaptığınız planları ertelemeden hayata geçirin.

Başarı Hikayelerini İnceleyin

Bir işe başlarken ilham almak önemlidir. Kendi hikayenizin baş kahramanı olmak için mutlaka deneyimlerden yararlanın. Türkiye’den ve dünyadan başarı hikayelerini inceleyin. Başarılı bir iş adamı olmak için bu deneyimleri özümseyerek, kendi hikayenize katkı sağlayacak şekilde kullanın. Başarılı olamayan örnekleri de araştırarak, bunlardan ders çıkarın.

Çok Yönlü Gelişime Açık Olun

İş dünyasını yakından takip edin. Öngörü oluşturabilmek için yeni iş fırsatlarına da odaklanın. Bu bir fikir olabileceği gibi yeni bir ortaklık da olabilir. Hiçbir şey için asla demeyin. Gerekli gördüğünüz adımlar için çözümler geliştirin. Danışmanlık almaktan çekinmeyin. Kendinizi geliştirin ve önemli konularda konunun uzmanlarından destek alın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.