Çay Ocağı Açmak | Çay Evi Açma Maliyeti ve Gerekenler
Daha önce sizler için yüzlerce iş fikri oluşturdum. Çay ocağı açmak ise oluşturmuş olduğum yazılar arasında en düşük riske sahip iş fikirleri arasında yer alır. Çevrenizde bulunan çay evlerini inceleyin. İş yapmayan ya da az iş yaptığı halde ayakta kalmayı başaran bir çok dükkan göreceksiniz. Bu sektörde %500’lere kadar çıkan kar marjı ve talep yüksekliği bir çok girişimcinin gelir elde etmesini sağlamaktadır. Bir çok insan yemek yemektense, daha çok çay ve kahve içmek zaman ayırmayı tercih ediyor. Tabi çay kültüründen ziyade, kafe kültüründe yaşanan değişim, çay ocaklarının potansiyelini arttırmıştır. Şimdi çay ocağı açmak isteyenler için, gerekli belgeler, açılış maliyeti ve aylık kazancı ile ilgili tüm detayları aktarmak istiyorum.
Kafe kültürünün değişmesi kısmı bu sektörde en çok önem verdiğim nokta. Türk halkının satın alma gücü düştüğü için, daha ucuz zevkler edinmenin peşindedir. Kıraathane gibi oyun oynanan yerler artık eskisi gibi rağbet görmemektedir. Bunun yanında farklı eğlence kültürünün azalması ile birlikte, zaman geçirmek ve sosyalleşmek için tek alternatif çay ocakları olmuştur. Hatta bazı ilçelerde insanlar bu tarz yerleri mesken olarak belirleyip, buluşma ve görüşme yeri olarak tanımlamaktadır.
Çay ocağı açmak isteyenler için ise süreç olumlu görünüyor. Çay yapmayı bilmiyor olduğunuzu düşünmüyorum. Ya da lezzetli bir çay demlemek için profesör olmanıza gerek yok. Sadece bu sektörde pazar payının daha da artacağını bilmeniz gerekir. Şimdilerde genellikle 30 yaş üstünün uğrak noktası olan çay ocakları, yakın zamanda gençleri içinde popüler olacaktır. 16 TL bir kahveye vermektense 1,5 – 2 TL bir bardak çaya vermek daha cazip gelecektir. Hatta bu gelişmeleri gören Çaycı firması AVM’lere çay kafe açarak ve bayilik vererek büyümeyi hedeflemektedir. Bu sektörde para kazanmanızı sağlayacak bir çok iş modeli mevcut. Şimdi çaydı dükkanı nasıl açılır diyenler için tüm bunları tek tek sıralayalım.
Çaycı Ocağı Açmak
Bir iş yeri açmak istiyorsanız, nasıl hareket edeceğinizi ortaya koyacağınız sermaye belirler. Bu nedenle ilk olarak ne kadar yatırım yapacağınızı belirlemeniz gerekir. Ancak çay ocaklarında durum tam olarak böyle değildir. Bu sektörde 20 Bin TL yatırım ile açılmış olan bir çay ocağının, 200 Bin TL sermaye ile açılmış olan dükkandan daha çok iş yaptığına şahit olabilirsiniz. Başarılı olmanızı sağlayacak olan bir çok faktör ve iş modeli mevcut.
Öncelikle hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Hedef kitlenizi belirlerken, kim olduğunuzda önemli. Kimsiniz ve kime hitap edeceksiniz. Genellikle mahalle ve sokak arasında bulunan çay ocakları +30 ve +40 yaş üzeri kesimlere hitap etmektedir. Bu dükkanlarda kadın müşteri görmeniz imkansızdır. Belirli bir müşteri kitlesi vardır. Hem dükkan için hem de esnaflara çay dağıtılarak para kazanılır.
Diğer bir model ise pasajda ya da iş merkezinde çay ocağı açmaktır. Ancak bunun için sıfırdan bir dükkan açmanız çok zor. Genellikle bu çay ocakları devir alınır. Yıllardan beri işleten bir esnaf olur ve birisine devir etmek ister. Sahibinden.com sitesinde bu tarz ilan çok görürsünüz. Günlük satılan çay miktarına göre devir bedeli belirlenir.
En çok kazandıran ancak tutması riskli olan farklı model ise kafe tarzı çay evi açmak olacaktır. Bu tarz çay ocaklarını hem kadın hem de erkek müşterileri rahatlıkla gelebilir. Genellikle ana cadde üzerinden olurlar. Tek gelir kalemi çay değildir. Çayın yanında gözleme, tost ve sandviç gibi ürünlerde satılır. Buna Simit Sarayını örnek olarak gösterebiliriz. Tabi çayı 4 TL’ye değil de, 2 TL’ye satmak şartıyla. Yukarıda sizlere bahsettiğim Çaycı konsepti buna en iyi örnektir. Çay fiyatı oldukça uygun tutulmuştur. Ancak tek olumsuz tarafı açılış maliyetinin çok yüksek olmasıdır. Bu tarz mekan açmak istiyorsanız, kendiniz sıfırdan kendi markanız ile açmanız mantıklı olacaktır.
Çay ocaklarına olan bakış açınız iş modelini belirleyecektir. Şimdi çay ocağı nasıl açılır diyenler için adım adım tüm süreci anlatmaya başlayalım.
Çay Ocağı Nasıl Açılır
- Çay ocağı konsepti belirleyin. Sermaye ayırmadan önce hangi konseptte çay ocağı açmak istediğinizi belirlemelisiniz. Google üzerinden ya da çevrenizde bulunan çay ocaklarını ziyaret ederek belirlediğiniz konsepti hayata geçirebilirsiniz.
- Sermaye miktarını belirleyin. Tercih etmiş olduğunuz konsepti hayata geçirmek için belirli bir yatırım tutarına sahip olmanız gerekiyor. Tabi bu yatırım tutarı Beşiktaş’ta mı yoksa Bağcılar’da mı çay ocağı açacağınızı belirleyecektir.
- İş hazırlık planı oluşturun. Çay yapmayı bilmiyor olabileceğinizden bahsettim sizlere. En iyi çay nasıl demlenir şeklinde araştırmalar yapmaya başlayın. Hatta çay sunumu konusunda da bilgi edinin. Bunun yanında çay ocağı açmak için yapmanız gerekenleri de yazıya dökün. Tüm aşamaları hızlandırmak için planlı bir şekilde ilerlemeniz gerekiyor.
- Boş Dükkan Araştırmaya başlayın. Araştıracağınız dükkanın önünde mutlaka oturma ve kullanım alanı olması gerekiyor. Bir çok kişi çay ocağında tütün ürünleri kullanmaktadır. Hatta çayı bile onun için içer. Bu nedenle bahçe ya da ön kullanım alanı oluşturabileceğiniz bir dükkan arayışına giriniz.
- Vergi levhası ve ruhsat başvurusu yapın. Öncelikle bir muhasebeci ile anlaşarak vergi levhası başvurusunda bulunun. Gerekli işletme malzemelerini aldıktan sonrada belediye ruhsatına başvurabilirsiniz.
- Çay ocağı dekorasyonu yapın. Bu aşamada tüm tadilatı tamamlamanız gerekiyor. Bunun için çevredeki çay ocaklarını inceleyip tasarımı kopyalayabilirsiniz. Köy evi tarzında klasikleşmiş olan tasarımlardan uzak durunuz. Tabelanız mutlaka ilgi çekici olmalıdır.
- Demirbaş alımı yapın. Artık bakır çay ocağı, masa ve sandalye alımı için hazırsınız. Tüm bu ürünleri online ya da bizzat Topkapı’da yer alan mutfak malzemeleri çarşısına giderek temin edebilirsiniz.
- Açılış için hazırsınız. Görkemli bir açılış yapmak gibi bir durumunuz olamaz. Ya da indirim yapmak gibi. Sadece fiyatları uygun tutmanız gerekiyor. Tabi bunun yanında ilk günlerde arkadaşlarınızı ve çevrenizi davet edin. Kalabalık olması müşterilerin daha hızlı alışmasını sağlayacaktır.
- Hijyenik olmalısınız. Çay bardağında oluşacak su lekesinden tutunda, aklınıza gelen her konuda hijyenik olmanız gerekiyor. Korona sonrası insanları daha da dikkatli olmaya başladı. Hijyenden yana müşteri kaçırmak gibi bir lüksünüz olamaz.
- Güler yüz ve hizmet önemli. Bir müşteri kendini iyi hissettiği ortamlarda bulunmak ister. Bunu sağlamak için güler yüzlü olmalısınız. Hatta personeliniz var ise, bu konuda eğitim vermelisiniz.
Çay Ocağı Açma Maliyeti
Çay ocağı açmanın maliyeti ortalama olarak 30 Bin TL ile 100 Bin TL arasında değişiklik gösterir. Aslında bu maliyeti 250 Bin TL’ye kadar çıkarmanız dahi mümkündür. Çay kafe açtığınız taktirde dekorasyon için sermaye limitini arttırmanız gerekiyor. Tabi başlangıç aşamasında çok yüksek sermaye harcamanız tavsiye edilmez. Bilmediğiniz bir sektörde olduğunuz için, öncelikle büyümek için kendinize fırsat tanımalısınız.
Sermaye rakamını daha fazla düşürmeniz mümkün değildir. Artık bu sektörde rekabet çok yüksek. Kazanç potansiyelini gören herkes çay ocağı açmak istiyor. Hatta Google üzerinden yapılan aramaların sayısı dahi artmış durumda. Özet olarak rekabetle mücadele etmek için, kar marjını yükseltmeniz gerekiyor.
Okuyunuz: İşletme İçerisinde Kullanılan Renklerin Anlamı ve Önemi
Çay Ocağı Kar Marjı
1 kg çaydan ortalama 250-300 bardak arası çay çıkmaktadır. 1 kg çay fiyatı 30 TL olarak kabul edersek, bir çay bardağı çayın brüt maliyeti 0,10 kuruş olacaktır. Elektrik, dükkan kirası, vergi, harcanılan emek vb. maliyetleri de katarsak 1 çay bardağı çayın maliyeti en 0,25 kuruş olacaktır. Tabi fazla demlenen, dökülen ve bayatlayan çayları da hesaba katarsak ortalama olarak kar marjının %400 ile %500 arasında değişir. Günlük 500 TL ciro yapan bir çay ocağının günlük net kazancı en az 300 TL olacaktır.
Çay ocağından kazandığınız parayı arttırmak için fiyatlarla oynamayın. Hatta daha düşük tutmaya ve bardağı büyük tutmaya özen gösterin. Para fiyatlar yükseltilerek değil, müşteri sayısı arttırılarak kazanılır. Eğer daha fazla müşteri alacak yeriniz yok ise, o zaman fiyatları yükseltebilirsiniz.
Çay Ocağı Açmak İçin Gereken Belgeler
- İtfaiye Uyum Raporu
- 2 Adet Vesikalık
- Kimlik Fotokopisi
- Faaliyet Belgesi
- Esnaflar Odası Kaydı
- Adli Sicil Kaydı
- SGK Giriş Bildirgesi
- Ticari Sicil İlanı
- İmza Sirküleri
- Kira Kontratı
- Yapı Kullanım izni
- Tapu Fotokopisi
Çay ocağı açmak için bir çok belediye tarafından istenilen belgeler yukarıdaki gibidir. Ancak bu belgeleri almadan önce mutlaka bulunduğunuz ilçe belediyesinin ruhsat işleri müdürlüğünü ziyaret ediniz. Her belediyenin talep etmiş olduğu belgeler farklılık gösterebilir.
Çay Ocağı Açmak İçin Gerekli Malzemeler
- Elektrikli ya da Doğalgazlı Çay Ocağı
- Korumalı Aydınlatma Düzeni
- Ocak Üstü Davlumbaz
- Masa ve Sandalyeler
- Çay bardakları ve türevi eşyalar
- Yangın Tüpü
- Acil Durumlar için ilk yardım çantası
- Hava geçişi sağlayacak aspiratör
- Hijyen sağlamak için ürünler
Okuyunuz: Girişimcilerin İş Kurmadan Önce En Sık Yaptığı Hatalar
Çay Evi Açacak Olanlara Gerekli Öneriler
- Kendi çevrenizin olduğu yerlerde çay ocağı açmak sizin için bir avantaj olacağı gibi dezavantaj da olabilir. Bu konuda kendinizle ilgili objektif bir yorum yapmalısınız. Seviliyorsanız emin olun iş yapmanız daha kolay olacaktır.
- Lüks bir çay kafa açıyorsanız, mutlaka bulunduğunuz yeri çevreleyen online bölgesel reklamlar yapın. Örneğin; Instagram üzerinden sadece Mecidiyeköy’de oturanlar için reklam yapmanız mümkün.
- Bu sektörde hijyenik olamayacaksanız bu işe girmeyin. Bir çok müşteri ağızdan ağıza sizin reklamınızı yapar. Bu reklam olumlu olabileceği gibi olumsuz da olabilir.
- Çayın yanında mutlaka dolu bir meşrubat dolabınız olsun. Hatta ana cadde üzerindeyseniz bu meşrubat dolabını dışarıya koyun. Yaz aylarında sadece su satışından işletme kirasını çıkartabilirsiniz.
- Hastane karşısı, taksi duraklarının olduğu yerler, üniversite etrafı ve cami çevreleri iş yapmak için mükemmel potansiyele sahiptirler. Eğer bu konuda açık olduğunu düşündüğünüz yerler var ise, potansiyeli değerlendirebilirsiniz.
- Çay ocağı açmak için ustalık belgesi isteniyor mu diyen çok kişi olmuş. Herhangi bir ustalık belgesine ihtiyacınız yoktur. Bunu teyit etmek için belediyede ilgili bölüme sorabilirsiniz.
” Çay ocağı açmak, çay ocağı açma maliyeti ve kar marjı ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Görüşlerinizi yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.
Çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Umarım sizler için faydalı olmuştur.
Aydınlatıcı bir okadarda eğitimci vari olmuş elinize sağlık çok ama çok yazıydı işletme açmak istiyoruz ve ne gerekli ne yapmak lazım olur diye düşünüyorduk yazınız bize ışık oldu yol gösterdi teşekkürler
Teşekkürler güzel yorumlarınız için. Yakın zamanda maliyetlerle ilgili güncelleme yapılacaktır. Ancak başlamak için öncelikle sermaye + Belediye Ruhsatı + dükkan kısımlarına ağırlık vermelisiniz.
Açma belgesi olmadan başka birinin dükkanını satın alıp çalışabilme hakkım varmı ?