İş Kurmadan Önce En Sık Yapılan Hatalar

Geçmişte bir çok iş kurma deneyimine sahip olan bir girişimci olarak sizler için en sık yapılan hataları sıraladım. Bu hatalardan bir kısmını hem ben hem de çevremde bulunan girişimciler yaptı. Hata yapmak için yeterince zamanınızın ve deneme şansınızın olmadığınız unutmayın. Başkalarının hatalarından ders çıkarıp, daha önemli sorunlarla baş etmelisiniz. Bu nedenle aşağıda yer alan girişimcilerin iş kurmadan önce en sık yaptığı hatalar listesine önemli dikkat ediniz.

 

İşletme Kurmadan Önce Yapılan Hatalar

İş kurmadan önce en sık yapılan hatalar

İş kurmadan önce en sık yapılan hatalar

  • Ne istediğini bilmeme sorunu mevcut. Bu sizinle ilgili olmayabilir. Para kazanmak zorunda olmanız ve bunun yaptığı baskı size bu konuda hata yaptırır. Bir çok kişi balık neredeyse oraya gitme peşinde. Örneğin; Lokmacı furyasına katılıp batmak gibi. Öncelikle ne olduğunuzu, ne istediğinizi ve neyi hedeflediğinizi ortaya çıkarmalısınız.

 

  • Başladığınız işin sonucu ile hayallerinizin ortak noktası olmalı. Örneğin; dünyayı gezmek gibi bir hayaliniz var. Ancak market açmayı düşünüyorsunuz. Hem market açıp hem de dünyayı gezmeniz imkansız. Ancak yazılımcı olursanız, bir bilgisayar yordamıyla dünyanın her yerinden çalışabilirsiniz. Hayallerinizin istediğiniz meslekle ortak noktada buluşabiliyor olması lazım.

 

  • Vergi ve masraf hesaplamalarında yapılan hatalar diyelim. Bir çok girişimci iş kuracağı zaman genellikle ne kadar kazanacağını hesaplar. Kazançtan ise sadece işletme kirasını düşerler. Ancak asıl gider kalemi vergilerdir. Stopaj, gelir vergisi, KDV ödemesi, meslek odası aidatları, muhasebeci ödemesi, fatura giderleri gibi ufak görünüp, ancak totalde en büyük maliyet olacak bu masrafları mutlaka hesaplayarak işe adım atınız.

 

  • Kira kontratlarında devir hakkı elde edin. Bir çok mal sahibi kiraladıkları dükkanlara devir hakkı vermez. Siz ise iyi bir teklif aldığınızda mal sahibi onayı olmadan devir edemezsiniz. Bazı mal sahipleri devir üzerinden pay dahi isteyebilir. Bu da maalesef planlarınızın ters gitmesine neden olur. Mutlaka devir hakkı olan dükkan kiralayınız.

 

  • Limited şirket mi, yoksa şahıs şirketi mi kuracağınıza karar verin. Aslında bilmeyen bir çok girişimci şahıs şirketi yoluna gider. Ancak Limited şirket hem vergi, hem kredi hem de bir takım avantajlara sahiptir. Örneğin; 2. bir dükkanı açacağınız zaman yeniden ruhsat ya da izin almakla uğraşmazsınız. Açacağınız iş türüne göre mutlaka hangisinin avantajlı olduğunu öğrenin. Aksi taktirde yeniden şirket kurmak durumunda kalabilirsiniz.

 

  • Bir çok girişimci sadece elinde bulunan sermaye üzerinden iş kurma yoluna gider. Halbuki devlet tarafından verilen teşvik ve hibelerden yararlanmaz. Hem genç girişimciler, hem de bazı bölgeler için özel vergi indirimleri mevcut. Mutlaka kuracağınız işin hibe ve teşviklere uygun olup olmadığını araştırın. Ayrıca faizsin KOSGEB kredilerinden faydalanmayı deneyin.

 

  • İş planı yapmadan herhangi bir işe başlamayan. Yurtdışındaki girişimcilerin çoğu enerjilerinin %70’ini iş planına ayırmaktadır. Bizde ise iş planı diye bir şey yoktur. Eğer iş planı oluşturursanız, atacağınız her adım daha hızlı olacaktır. Ne yapacağınızı işe başlamadan önce yazıya dökün.

 

  • Kredi çekerek iş kuracaksanız, çektiğiniz kredi tutarı ana sermayenizin %30’unu geçmemeli. Kurulacak olan hiç bir iş fikrinin garantisi yoktur. Kredi çekmek, sizi ödeme güçlüğüne itebilir ve iş esnasında yaratıcılığınızı engelleyebilir. Ödeme baskısı yaratacak bir şeylerin olması sizi psikolojik olarak zor duruma sokacaktır.

 

  • Evinizin yanında dükkan aramak gibi bir hataya düşmeyin. Bunu genelde amatör girişimciler yapmaktadır. İş hayatınız ile ev hayatınızın arasına mesafe koymalısınız. Mahalle kültürü olan yerlerde, samimi olduğunuz kişilerle ticaret yürütmekte zorlanabilirsiniz. Ayrıca hem ev hem de iş yerinin aynı yerde olması sizi psikolojik açıdan yıpratabilir.

 

  • Çalışma saatlerini göz önünde bulundurmalısınız. Normal mesai saatleri olan bir işte çalışıyorsanız, iş kurduğunuz zaman artık herhangi bir mesai saati olmadığını unutmayın. İşletme sahipleri evde bile hata yatarken dahi işlerini düşünmek zorunda kalabilir. Artık 24 saatinizi kendi işinize vereceksiniz. Buna hazırlıklı olun.

 

  • İşlerinizi bir sisteme bağlı olsun. Her işi kendinizin yapması mümkün değil. Hedefiniz ileride personel çalıştırmaya dönük olsun. Her ne kadar 14-15 saat çalışırım deseniz bile, ileride bundan dolayı sıkılacağınızı unutmayın. İşleriniz siz olmadan da yürüyebilir vaziyette olmalıdır.

 

  • Yapacağınız her masraf için fatura alın. Yediğiniz yemek, ödediğiniz faiz, faturalar vb.  giderlerinizi masraf olarak gösterin. Bu nedenle dükkan kiraladıktan sonra yapmanız gereken ilk iş vergi levhası almak olsun. Zira satın aldığınız demirbaşları masraf göstermek için resmi firma kaydınızın olması gerekiyor. Aksi taktirde büyük bir vergi indiriminden faydalanamamış olursunuz.

 

  • Online sektör ile ilgili hesaplamalar yapmadan iş kurmayın. Artık her şey online mecra üzerinden dönmektedir. İşinizin bu yönünü araştırın. İnternet üzerinden işinizi yürütebiliyorsanız, yatırım tutarını eşit olarak paylaştırın. Örneğin; hem Instagram üzerinden hem de dükkan üzerinden ayakkabı satışı yapmak gibi.

 

  • 1 gram eylem, 1 ton kuramdan değerlidir. En iyi zamanın gelmesini ya da farklı fikirler edinmek için sürekli düşünmeyi bırakın. Bazı kişilerde düşüncenin içinde kaybolma hastalığı vücut bulmuştur. Bu hayatta düşünenler değil, uygulayanlar kazanır.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise İşte Size Çözüm!

 

İş kurmadan önce en sık yapılan hatalar ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Sizle tavsiyelerinizi yorumlar bölümünden sıralayabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Ömer Faruk Öztürk dedi ki:

    FAYDALI BİR YAZI
    ALIŞIK OLMADIĞIMIZ BİLGİLER VAR

    1. patronoldum dedi ki:

      İş kurmak isteyenler için hazırlamış olduğumuz bu rehberin, sizler için faydalı olmasına sevindik. Güzel yorumunuz için teşekkürler.

    2. Semih dedi ki:

      Güzel bilgiler için teşekkür ederim

  2. Seyid salman dedi ki:

    Elinize emeğinize sağlık bilgileriniz için.

    1. patronoldum dedi ki:

      Güzel yorumunuz için teşekkürler. Umarım faydalı olmuştur.