İş Kurmadan Önce Mutlaka Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kendi işinizi kurmak istiyorsanız öncelikle doğru karar verdiğinize emin olabilirsiniz. Günümüz toplumunda orta kesim ya da zengin kesim dediğimiz tamamen esnaf ve ticaret ile uğraşan kişiler tarafından temsil edilmektedir. Maaş şartlarıyla geçim sağlamanın zorluklarından bahsetmeye gerek yok. Evet, kendi işinizi kurmak isteyerek doğru karar verdiniz. Ancak kendi işinizi kurmadan önce dikkat etmeniz gereken bir takım gereklilikler mevcut. Bunları maddeler halinde sizlerle paylaşacağız. İş kurmadan önce mutlaka dikkat edilmesi gerekenler başlıklı yazımız sizlerle:

İş Kurmadan Önce Mutlaka Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş Kurmadan Önce Mutlaka Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Yapacağınız Seçim Hayatınızı Değiştirecek

Bu sadece dükkan açma kısmında geçerli değil. Yeni bir işe girdiğinizde de farklı ortam ve kültür açısından geçerli bir durumdur. Ancak dükkan açtığınızda durum biraz farklı olacaktır. Çalıştığınız iş yerinden kolaylıkla ayrılabiliyorken dükkan açtığınızda bunu yapmanız pek mümkün olmayacaktır.

Bu nedenle ne dükkanı açıyorsanız açın, bu seçim sizin kaderinizi etkileyecek. İş yapıyor olmanız durumunda büyük olasılıkla en az 5 yıl boyunca o dükkanda çalışıyor olacaksınız. Farklı bir iş, farklı bir düşünce yapısı ve farklı bir ortam sizi bekliyor. Artık hiç bir şey sizin için maaşlı dönemde çalıştığınız gibi olmayacak.

Not: İş kurmak isteyenler için hazırlamış olduğumuz 112+ Adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makalemizi okuyarak farklı fikirler edinebilirsiniz.

 

2. Geleceği Düşünüp Öyle Karar Verin

Sadece iş kurarken değil, hayatınızın her alanında verdiğiniz kararlarda geleceği düşünerek hareket edin. Şimdi iş kurarken vereceğiniz karar gelecekte nerede olacağınızı belirleyecektir. Gelecekte olacağınız muhtemel durumları şimdiden düşünerek, memnun olup olmayacağınızı sorgulamalısınız. Örneğin; bir market açtığınız zaman 5 yıl sonra en fazla toptancı ya da şubeleri olan market sahibi olabilirsiniz. Ya da dönerci dükkanı açtığınız zaman 5 yıl sonra bayilik verebilir ya da daha büyük bir restoran açabilirsiniz. Bu nedenle şimdi vereceğiniz kararlar geleceğinizi etkileyecektir. Karar vermeden önce mutlaka bu işin sizi gelecekte nereye götüreceğini düşünmelisiniz.

 

3.Yüksek Çalışma Saatleri Sizi Bekliyor

Yazmış olduğumuz dükkan açma fikirleri yazısında yer alan fikirlerin %90’ında günlük en az 12 saatten fazla çalışmanız gerekecek. Tabi personel çalıştırmıyorsanız. Personel çalıştırsanız bile aklınız işletmenizde kalacaktır. Bu durum kendi işini yapanların en çok şikayetçi olduğu konudur. İş hayatından dolayı sosyal hobilere, topluluk etkinliklerine zaman ayıramamak. Peki siz bu durumda ne yapabilirsiniz?

Öncelikle maaşlı bir işte çalıştığınızdan daha fazla çalışacağınızı kabullenin. Çok çalışmaktan dolayı sıkılmayacağınız dert etmeyeceğiniz tek bir durum var. O da sevdiğiniz işi yapmaktır. İş yeri açma konusunda seçim yaparken mutlaka sevdiğiniz iş olup olmadığını kendinize sorun. Yaptığınız işten zevk aldığınız taktirde, 16 saat çalışsanız bile, emin olun sıkılmazsınız.

 

4.Olumsuz Senaryolara Hazır Olun

Bir iş kurmak isteyip, hayal kurduğumuzda, beyin otomatikman her şeyin mükemmel olacağını düşünür. Zihnimiz daima olumsuz düşüncelerden kaçınır. Bunun yansıması ise bize olumsuz olur. Evet, teoride her şey mükemmeldir. Ancak işler biraz pratikte farklıdır. Zaman artık daha fazla ilerlemekte ve karşımıza nelere çıkaracağı bilinmemektedir. İş kurduğunuz zaman bir çok olumsuzlukla karşılaşmanız mümkün. Bu nedenle bu olumsuzlukları ön görüp, iş kurmadan önce gerekli önemleri almalısınız. En büyük sorunlar genellikle sermaye yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok İse Bu Yazıyı Mutlaka Okuyun

 

5.Mutlaka Seveceğiniz Bir İşi Yapın

Paranız olmadığı zaman bir işi sevip sevmediğiniz sizlere önemsiz gelir. Para kazanacağınız zaman her şeyin güzel olacağını işi o zaman daha çok seveceğinizi düşünürsünüz. Ancak durum öyle değil. Maddi durumları aştığınız zaman kendi kişisel konfor alanınızı düşünmeye başlarsınız. İşte burada sevdiğiniz işi yapıp yapmamanız devreye giriyor. Eğer sevdiğiniz işi yapmıyorsanız, her gün adımlarınız geri atacaktır. Erken kalkmak için bir sebebiniz olmayacak ve bütün olumsuz düşünceler sizi çevreleyecektir.

 

6.Yeterli Sermayeye Sahip Olmalısınız

Bu kuraldan her iş fikrinde bahsetmekteyiz. Ayıracağınız sermaye miktarı nasıl iş yapacağınız da etkili olacaktır. Yani işletmenin büyüklüğü, dizaynı, bulunacağı semt vb. tamamen ayıracağınız sermaye ile ilişkilidir. Eğer yeterli sermayeniz yok ise, her şey düşünüldüğü gibi aydınlık olmayacaktır.

Öncelikle bir işi kurmak için gerekli sermaye ile devam ettirmek için gerekli sermaye aynı değildir. Bir işletmenin oturması ve iş yapabilmesi için en az 6 ay geçmesi gerekiyor. Bu ilk 6 aylık dönemde dükkan kar etmeyebilir. Bu durumda cepten yani hazır sermayeden yemeniz gerekecek. Eğer sizi ayakta tutacak hazır bir sermayeniz yok ise, tüm emekleriniz çöpe gidecektir.

 

7.Vergi ve Finans Konularında Araştırmalar Yapın

Esnafların %90’ını maalesef vergi konusunda dert yanmaktadır. Vergi yükünün ağır olduğu, kar etmelerinde önemli dezavantajlarının olduğundan bahsederler. Ancak bunu zengin bir iş adamından duymak zordur. Çünkü vergi kanunlarını bilmeyen esnaf şahıs şirketi açıp, kendisine sunulan şartları yerine getirir. Zengin iş adamı ise Limited ya da Anonim şirket açıp, evinin masraflarını dahi şirkete yükler. Nasıl daha az vergi ödeyeceğini, ne tür teşviklerden yararlanabileceğini bilir. Bu nedenle sizde vergi konularında araştırma yapıp, nasıl avantaj kazanabileceğinizi araştırmalısınız.

 

8.Lokasyon Seçimi Konusunda Dikkatli Olunuz

İş kurmanın en önemli aşamalarından biri de iş yeri seçimidir. Bir çok kişi özellikle evine yakın olan bir yerde iş kurmak istemektedir. Ancak iş kurarken eve yakınlık aramanız gereken ilk şart değildir. Sattığınız ürün, çevredeki rekabet durumu, dükkan kirası vb. asıl sorgulamanız gereken durumlar olmalı. Örneğin; Nişantaşı’nda 2000 TL’ye elbise satabilirken, aynı elbiseyi Bağcılar’da ya da Esenyurt’da satamazsınız.

 

9.Mutlaka İş Planı Yapmanız Gerekiyor

Yapılan araştırmalara göre bir çok başarılı girişim, iş yükünün önemli bir bölümünü iş planı oluşturma ayırmaktadır. Bir iş kurduğunuzda, iş kurmadan önce yapılması gerekenler, 1 ay sonra, 6 ay sonra ve 5 yıl sonra yapılacaklar ve olunması gereken durum gibi bir iş planı yapmanız gerekiyor. Başlangıç aşamasında plan yaptığınız zaman, iş esnasına göre daha mantıklı kararlar alırsınız. Hem de olumsuz bir durumla karşılaştığınız zaman iş planını size yol gösterici olacaktır.

Okuyunuz: Yeni İş Fikirleri

 

10. Tüm Gelir ve Maliyet İçin Öngörüde Bulunun

Bir iş yaptığınız zaman kaderinizi belirleyen 2 etmen; gelir ve maliyettir. Gelir – Maliyet = kaderiniz diyebiliriz. Bu nedenle işe başlamadan önce olası gider ve en kötü gelir senaryolarını hazırlayın. Özellikle maliyet esasındaki en önemli giderler nelerdir, bunları incelemelisiniz. İşletme kirası, vergi, stopaj, personel ödemeleri, hammadde ve ara mallar en büyük gider kaleminiz olacaktır. İş kurmadan önce aylık ön görülebilir masraflarınızı mutlaka hesaplamış olmalısınız.

İş kurmadan önce mutlaka dikkat edilmesi gerekenler ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Beğendiyseniz yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. ahmet kays dedi ki:

    Teşekürler

  2. Çiğdem dedi ki:

    Çok teşekkür ederim. İnanın ki bir girişimci olarak çok güzel bilgiler edinmemi ve motive olmamı sağladınız. Kafamda ve İçimde yapmak istediğim tüm şeyleri plân doğrultusunda yapma düşüncesi bir nebze olsun belirlendi ve beni rahatlattı. Bunu sizin bu bilgilendirici ve aydınlatıcı yazınıza borçlu olduğumu bildirmek istedim. Müteşekkirim.