Kendi İsteğimle Sigortasız Çalışmak Suç Mu?
Kendi isteğimle sigortasız çalışmak suç mu sorusu uzun yıllardır merak edilen konular arasında yer alır. Ülkemizde önceki dönemlerde sigorta primlerinin yatırılıp yatırılmadığı konusundaki denetimler yetersiz olmuş olsa da günümüzde kesin bir şekilde takibi yapılmaktadır. Bu kapsamda işyerlerinde sigortasız işçi çalıştırmak kesin bir dille yasaktır. Bu konuda gerekli yasaların da mevcut olması ile, bir işçinin sigortasız çalıştığının kanıtlanması ile işyerleri ciddi para cezalarına çarptırılır.
Sigortasız işçi çalıştırma konusunda genelde şirketlerin işçileri bu durumuna zorladıkları düşünüşle de bazı durumlarda işçiler de bunu talep edebilmektedir. Böyle bir durumda yine bu durumun sorumlusu şirket yetkilileri olarak görülmektedir. Bu nedenle siz kendi isteğimle sigortasız çalışmak istiyorum deseniz bile bu durumun tespiti ile çalıştığınız şirkete ceza kesileceğini bilmelisiniz.
Sigortasız Çalışmak Suç Mu?
Ülkemizde işçi çalıştıran şirket ve kurumlar her ay SSK tarafından sıkı bir takibe alınır. Elektronik ortamdan yapılan incelemeler ve işyerine yapılan ziyaretler ile işçilerin sigortalarının olup olmadığı araştırılır. Çünkü sigorta d emek bir işçinin hem bugünü hem de yarınını güvence altına almak demektir. Bu nedenle işçilerin sigorta hakkı he ne olursa olsun ellerinden alınamaz. Bir işçi eğer kendi isteğimle sigortasız çalışmak istiyorum dese bile işyerinin gerekli bilgilendirmeleri yapıp işçinin sigortasını başlatması zorunludur.
Sigortasız çalışmanın işçiye verebileceği zararlar şu şekilde özetlenebilir;
- İşçi eğer çalışma süreci içerisinde sakatlanırsa, malullük maaşından yararlanamaz.
- Sakatlanma durumunda işçi ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanamaz.
- Sigortasız çalışan işçiler çalıştıkları günler emeklilik için gerekli pirim gün sayısından düşmez.
- Çalışan işçi işten ayrıldığı durumda işsizlik maaşı gibi ek ödeme imkânlarından yararlanamaz.
- Yıllık izin, doğum izni, yıllık izin gibi ekstra izin haklarından yararlanması söz konusu olmaz.
Kendi isteğimle sigortasız çalışmak istiyorum gibi bir görüşe sahipseniz işyerleri ile bu konuda anlaşma sağlayabilirsiniz. Ancak işyerinin olası takip ve inceleme durumunda nasıl sorunlar ile karşılaşacağını bilmesi ve riskleri göze alması gerekir. Günümüzde, cezaların yüksek olması ve takibin de sıkı olması gibi nedenlerden dolayı birçok işyeri sigortasız işçi çalıştırmayı kabul etmemektedir. Sigorta ücretinizi elden almak yerine direk olarak sistem üzerinden yatmasını talep etmeniz hem sizin hem de şirketinizin açısından menfaatli olacaktır.
Sigortası Olmadan Çalışan Kişi Ceza Alır Mı?
Bir işyerinde eğer işçi sigortasız çalıştırılıyorsa;
- Eğer bu durumdan kendisinin bilgisi varsa, işyeri kendisine kesilecek cezadan yine kurtulamaz.
- Eğer işçinin bu durumdan haberi yoksa işyerini şikâyet edip bu durumu ispatladığı taktirde işyerine ceza yazdırması söz konusu olur.
- İşyeri çalışanın deneme süresinde olduğunu savunsa bile ceza yemekten kurtulamaz. İşçi deneme süresinde bile olsa sigortalı olarak çalıştırılmak zorundadır.
- Sigortasız çalışan işçiler mahkemeye gittiklerinde her türlü hukuki haktan yararlanma hakkına sahip olur. Yasalar sigortasız çalışan işçiden yanadır.
İşçiler emeklerinin karşılığını her türlü almak zorundadır. Bu nedenle işçilerin sigortalarını yatırmamak işçinin emeğini ödememek anlamına gelir. Kanunda sigorta zorunluluğu ve pirimler hakkında her türlü geniş bilgiye yer verilmiştir. Kendi isteğimle sigortasız çalışmak istiyorum diyorsanız bu konuda kanunda yer alan maddeleri gözden geçirdikten sonra tekrar düşünmelisiniz.
Sigortasız Çalışmanın Cezası
Herhangi bir işyerinde çalışırken kendi isteğinizle bile olsa sigorta yaptırmadığınız da birtakım cezalar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda uygulanacak ceza işverene olabileceği gibi sizin şahsınız adına da olabilir.
Sigortasız çalışmak son dönemde Türkiye’de yasaklanmıştır. Çalıştığınız firmada sigortasız olduğunuz tespit edilirse, yapacağınız açıklamaya bakılmaksızın maddi para cezaları ile karşılaşacağınızı bilmelisiniz.
Çalışma hayatınız olduğu ispatlandığında yapılacak denetimler ile sigorta ödemenizin yatırılmadığı anlaşılırsa bu durumda çalıştığınız işyerine her bir sigortasız işçi için ayrı ayrı ceza kesilir. Kesilecek olan ceza güncel asgari ücret tutarı o an ne kadar ise bu tutarın iki katıdır. Sigortasız işçi çalıştırıldığı durumlarda işçi kendisi sigortasız çalışmak istemiş olsa bile ceza, işçiyi çalıştıran kuruma kesilir. Bu nedenle işverenlerin sigorta konusunda titiz olması ve işçileri sigortasız çalıştırmaması gerekir. Sigortasız işçi çalıştırıldığının tespiti durumunda şikâyet edilebilecek yetkili merciler şu şekildedir;
- CİMER- T.C Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi
- “ALO 170” ihbar hattı
- İşverenin yer aldığı il ya da ilçedeki sosyal güvenlik kurumu
Kendi İsteğimle Sigortasız Çalışmak Suç Mu? makalemizin sonuna geldik. Bu makalemiz hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlar kısmında sizinde görüşlerinizi ve tecrübelerinizi görmek bizi ve diğer ziyaretcilerin bilgilenmesinde öncülük sağlayabilir. Ayrıca Hukukcuların En çok soru sorduğu makalemizi incelemek isterseniz Hukuk Okuyup Yurtdışında Çalışmak Mümkün Mü? makalemizi inceleyebilirsiniz.