Türkiye’de Okuyup Yurtdışında Çalışma İmkanı Olan Meslekler

Yurtdışında iş imkanı olan meslekler ile ilgili araştırma yaptığınız zaman, karşınıza neredeyse aynı  fikirler sunan siteler ile karşılaşacaksınız. Bunların hepsinin ortak noktası yazılım mühendisliği diyebilirim. Evet, Türkiye’de okuyup yurtdışında çalışmak isteyenler için bende bu tarz bir liste paylaşacağım. Ancak bir listeden ziyade, bu konuda size, doğru bilgi verecek bir mentora ihtiyacınız var. Unutmayın ki, aynı meslek grubundan olan kişilerden bazıları Amerika’da kolaylıkla iş bulabilirken, diğerleri Edirne’den dışarı bile çıkmakta zorlanıyorlar. Bu nedenle araştırma yaparken yurtdışında çalışma imkanı olan meslekler ya da üniversitede seçeceğiniz bölüm yerine, doğru sonuca ulaştırabilecek düşüncelere odaklanmalısınız. Bu yazıda yurtdışında yaşamak ve kolay bir şekilde iş bulmak isteyenlere en doğru ve denenmiş önerilerde bulunacağım.

Türkiye'de Okuyup Yurtdışında Çalışma İmkanı Olan Meslekler

Türkiye’de Okuyup Yurtdışında Çalışma İmkanı Olan Meslekler

Öncelikle yazıya bir örnek ile başlamak istiyorum. 6 yıl önce Edebiyat öğretmenliği bölümü okuyan bir arkadaşım, üniversite döneminde Work And Travel yaparak Amerika’ya gitti. 3 aylık pizzacıda çalışma dönemi sonrasında, vardiya sorumlusu olarak kendisine iş teklifinde bulunuldu. Tabi bu hem onun çalışması hem de iletişim yeteneğinin iyi olmasından kaynaklandı. Kısa bir düşünme süreci sonrasında ise, vardiya sorumlusu olarak çalışmayı kabul ederek, Türkiye’ye geri dönmeme kararı aldı. Şimdi ise kendine ait bir pizza restoranı mevcut.

Ya da İrlanda’ya yüksek lisans ile giden bir arkadaşımdan da bahsedebilirim. Yıllık 10 Bin dolar ile Master başvurusu yapan arkadaşım, aynı zamanda hem okuyup hem de çalışma fırsatına sahip oldu. İrlanda tarafından Yüksek Lisans yapanlara, okul bitiminden itibaren, ilave 2 yıl çalışma izni verilmektedir. Çalıştığı şirkette kariyerine devam eden arkadaşım, İrlanda’da kendine bir hayat kurmuş olmanın mutluluğunu yaşıyor. Türkiye’de okumuş olduğu bölüm ise, iktisat fakültesi.

Asıl konuya yani yurtdışında çalışma imkanı olan meslekler konusuna gelecek olursak, hiç bir sitede işletme bölümü ya da edebiyat bölümü yazdığını göremezsiniz. Çünkü direkt olarak hiç bir firma ben bu bölümleri bitirmiş kişileri arıyorum demez. Tabi bu durum yazılım mühendisliği, doktorluk, cerrahlık ve diğer meslekler içinde geçerli. Eğer üniversite okuyorsanız, öncelikle kendinizi yurtdışına yerleşmek için hazırlamalısınız. Nasıl Yani?

Türkiye’de okuyup yurtdışında çalışmak için istediğiniz kadar araştırma yapın. Ancak unutmayın ki bunun ana şartı çok iyi seviyede dil bilmektedir. Bir tanıdığım B2 seviyesi İngilizce ile iş buldu hikayelerine inanmayın. İstisnalar herkes için geçerli değildir. Anadil seviyesinde bir dil ve orta seviyede olsa 2. bir dil bilmeye ihtiyacınız var. Aksi taktirde, çok iyi bir cerrah olsanız dahi yurtdışında iş bulmak sizin için imkansız olabilir.

 

Yurtdışında İş İmkanı Olan Meslekler ve Bölümler

Yurtdışında İş İmkanı Olan Meslekler ve Bölümler

Yurtdışında İş İmkanı Olan Meslekler ve Bölümler

Yazının giriş kısmında okunacak olunan bölümden ziyade, sizin yeteneklerinizin ve yapacağınız hamlelerin önemli olduğundan bahsettim. Şimdi ise, size yurtdışında iş bulmak için avantaj sağlayacak üniversite bölümlerinden bahsedeceğim. Yabancı dil bilmenin yanında bu bölümlerden mezun olup, tecrübe edinmeniz kolay iş bulmanızı sağlayacaktır. Şimdi yurtdışında çalışma imkanı olan meslekleri sizler için sıralayalım:

 

1. Yazılım Mühendisliği

Yazılım mühendisliği bölümü yurtdışında çalışma imlanı olan meslekler arasında en bilinenidir. Web geliştiricileri, yazılım geliştiriciler, mobil uygulamalar ve bir çok kodlama ile ilgili meslekler bu bölümün sınıfına girmektedir. Evet, alaylı olarak yani kendinizi geliştirerek yazılım ile ilgili bir iş bulabilecekken, bu bölüme giderek işleri kendiniz için daha da kolaylaştırabilirsiniz. Tabi bu bölümü kazanmak sizin için yeterli olmayacaktır. Sürekli kendinizi geliştirmek, derste görmediğiniz farklı yazılım dillerine öğrenmek işinizi kolaylaştıracaktır. İngilizce ise, olmazsa olmazlardan.

 

2. Doktorluk

2020 ve 2021 yılları arasında Türkiye’den Almanya başta olmak üzere bir çok ülkeye doktor göçü gerçekleşti. Bunun için belirli bir kariyeri olan doktorlar Almanya ve İngilizce seviyesini geliştirerek başvuruda bulundular. Yurtdışında bu meslek dalında büyük bir açık olması kabul edilme olasılığını kolaylaştırmaktadır. Tıp fakültesinde yer alan herhangi bir bölümü okumak ve o meslek üzerinde kendinizi geliştirmek, işe kabul şansınızı arttırır. Unutmayın ki, Türkiye’de doktor olup iş bulamayan mezunlar dahi var. Özel veya devlette olması fark etmiyor. Yurtdışında kolay iş bulabilmek için öncelikle kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

 

3. Otomotiv Mühendisliği

Yurtdışında yapılabilecek meslekler arasında en çok rağbet görenidir. Özellikle elektrikli araç teknolojisi konusunda kendinizi geliştirdiyseniz, işiniz daha da kolaylaşacaktır. Bilindiği üzere Avrupa ülkelerinde üretimde mühendis personel eksikliği bulunmaktadır. Bu eksiklik farklı ülkelerde kalifiye personel alınarak tedarik edilir. Otomotiv devlerine ev sahipliği yapan Almanya ise bu konuda biçilmiş bir kaftan. Ancak unutmayın ki, Almanca bunun için en önemli şart.

 

4. Elektrik – Elektronik Mühendisliği

Daha önce bu Elektrik – elektronik bölümü ile ilgili araştırma yapmadıysanız, makine mühendisliği ile karıştırabilirsiniz. Bu bölüm mezunları kendilerini geliştirmiş oldukları dalda uzmanlaşırlar. Türkiye’de okuyup yurtdışında çalışmak isteyen bir çok kişinin tercih ettiği meslektir. Zira yurtdışında iş teklifi almasanız dahi, kendi girişiminiz sayesinde, yurtdışında kolaylıkla yaşayabilecek bir gelir elde edebilirsiniz. Elektrik Elektronik mühendislerinin yıllık net maaşları 90 Bin $ ile 135 Bin $ arasında değişmektedir. Tabi bunun yanında kendi girişiminizi oluşturup, daha yüksek hedefler koyabilirsiniz.

 

5. Diğer Bölümler

Daha çok sayısal bölümlere bu listede yer verip, sözel ve eşit ağırlık meslekleri sahiplerinin umutlarının kırılmasını istemiyorum. Yazı girişinde uluslararası meslekler ile ilgili örnek verdiğimde, sadece okuduğunuz bölüme bağlı kalmayarak da iş bulabileceğinizden bahsettim. Edebiyat, işletme, tarih öğretmenliği ya da farklı bir bölüm okumuş olmanızdan ziyade kendinizi geliştirmiş olmanız önemli. Unutmayın ki, iyi bir İngilizce size bir çok kapının açılmasını sağlayacaktır. Döviz kurlarının yükselmesi ile birlikte, Türkiye’den yurtdışına ihracat yapan firmaların sayısı artmış durumda. Bu firmalar bölüm fark etmeksizin, kendilerine yurtdışında eşlik edece dil bilen personeller aramaktadır.

 

6. Diş Hekimliği

Hem Türkiye’de hem de dünyada en çok kazanan meslekler arasında yer alır. Özellikle başta İngiltere, ABD ve Almanya olmak üzere bir diş hekiminin yıllık geliri 100 Bin Doların üzerinde seyretmektedir. Diş hekimliği bölümünü seçerek yurtdışında çalışmak adına bir başlangıç yapabilirsiniz. Ancak unutmayın ki, bu mesleği iyi yapanlar olduğu gibi, sadece diş çekmekle yetinenlerde var. Uluslararası makaleler okumak, farklı branşlarda bilgi sahibi olmak ve iletişim yeteneğini geliştirmek daha çok para kazanmanızı sağlayacaktır.

 

7. Hemşirelik

Almanya işçi alımı üzerine yapılan haberleri okumuşsunuzdur. Kimilerine bu haber inandırıcı gelmeyebilir. Ancak bizzat Almanya İstihdam bürosu tarafından en az 10 Bin hemşireye ihtiyaç duyulduğu yönünde açıklama yapıldı. Tabi Türkiye hemşire sayısı bakımından şanslı bir ülkeyken, bu tek başına yeterli değildir. Yurtdışında çalışma imkanı olan bu meslek için dil şartı mevcut. Özellikle C1 seviyesinde Almanca bilmeniz kolaylıkla işe girmenizi sağlayacaktır. Hemşire maaşları ise aylık 2500 Euro’dan başlamaktadır. Tecrübeniz arttıkça maaş şartları da değişir.

8. Yapay Zeka Mühendisliği

Hayatımızın her alanında yapay zekaya ilişkin yeni teknolojiler görebilirsiniz. Ancak emin olun bu yaşanacak olan gelişmelerin %1 bile değil. Makine öğrenmesi konusunda her yıl milyarlarca dolar yatırım yapılmaktadır. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında önü açık olan meslekler arasında bir numarada diyebilirsiniz. Robot teknolojisi, veri bilimi, akıllı aletler, giyilebilir teknolojiler ve nano sağlık teknolojiler yapay zekanın alt branşları arasında sayılır. Yetişmiş ve tecrübeli personel arayışında olan kurumlar yıllık bürüt 150 Bin dolar maaş fırsatı sunmaktadır.

 

9. Uçak Motor Mühendisliği

Hava yolu ulaşımı yakın bir zamanda kara yolu taşımacılığının yerini alacaktır. Bu durum yeni uçaklar ve yeni havalimanlarının yapılmasını gerektirecek. Her yıl uçuş talebinde yaşanan artışla gelecek gelişmeler, uçak motor mühendislerine olan talebi arttırmaktadır. Üniversitelerde bu bölümü okuyan öğrenciler tarafından iş bulmak ise oldukça kolay. Staj yapmanız, kendinizi geliştirmeniz ve yazılım bilginizi katlamanız, size iş tekliflerinin yağmasını sağlar. Yurtdışında çalışma imkanı olan meslekler arasında ise ilk sıralarda yer almaktadır.

 

10. Pilotluk

Yurt dışında iş imkanı olan meslekler arasında yer aldığını yazmasam bile, sizler pilotlu mesleğinin böyle bir imkanı sahip olduğunu söyleyebilirsiniz. Eğitim ücretlerinin pahalı olması ve sınavlarının zorluğu, bu mesleği tercih etmeyi zorlaştırıyor. Ancak Türkiye’de bile pilot maaşlarının 5 Bin Dolardan başladığı bilinen bir gerçek. Gelir potansiyeli bu kadar yüksek olan bu meslek ile, yurtdışı özel jet şirketlerinde iş bulmanız mümkün. Tabi bir çok şirket tarafından uçuş deneyimi aranmaktadır.

 

11. Kaptanlık

Gemi kaptanlığıın kendi için seviyeleri bulunmaktadır. Denizcilik üzerine okuyacağınız bir bölüm ile, yurtdışında kaptanlık yapmanız mümkün. Tabi sizlere gelecek olan iş tekliflerinde tecrübe aranacaktır. Örneğin; 3. kaptan ve 2. kaptan olarak kaç çalışmış olduğunuz iş bulmanızı kolaylaştıracaktır. Tabi bunun yanında özel yat kaptanlığı yaparak da, çalıştığınız firma için farklı koylara demir atma imkanı bulacaksınız.

 

12. Dijital Oyun Tasarımı

Oyun sektöründe yaşanana gelişme, üniversitelerde bölüm açılmasını dahi sağlamıştır. Türkiye’den çıkan girişimciler, bu sektöre yatırım yapılmasını gerekli kılmıştır. Yurt dışı imkanı olan bölümler arasında, şu sıralar en çok talep göreni diyebilirim. Tabi bu oyun tasarımcılığı yapmak için, bu bölümden ziyade, yazılım mühendisliği seçerek de ilerleyebilirsiniz. Türkiye’de maaş şartları 7 Bin TL’den başlarken, Yurtdışında aylık 7 Bin Dolar üzerinden kolaylıkla iş bulabilirsiniz.

13. Ürün Tasarımcılığı

Artık yeni bir ürün üretmektense, var olan ürünlere yeni ürün eklemek sanayinin rotasını belirlemektedir. Tabi bireysel üretim içinde bu geçerlidir. Bir çok uluslararası firma, kendini geliştirmiş ürün tasarımcılarına ihtiyaç duymaktadır. Özellikle Linkedin üzerinde bu konuda açılmış olan yurtdışı iş ilanlarını görebilirsiniz. Tabi sadece iş bulmak değil, aynı zamanda kendi ürünlerinizi üreterek yurtdışına pazarlayabilir, Amerika veya İngiltere üzerinden şirket kurabilirsiniz.

 

14. Profesyonel Aşçılık

Bir çok aşçılık okulu, yıllık alınacak olan eğitim sonrasında, yurtdışında staj imkanı sunmaktadır. Bunun en büyük nedeni, aşçılık mesleğine olan talebin yüksek olmasından kaynaklanır. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden ya da, bu alanda açılmış olan kurslardan profesyonel aşçılık eğitimi alarak, staj sonrasında iş bulmanız sizin için oldukça kolay olacaktır. Evet, yurtdışında kolay iş bulunabilecek meslekler arasında yer almaktadır. Ancak bu konuda kendinizi geliştirmeniz oldukça önemlidir.

 

15. Kuaförlük

Kalifiye personele olan ihtiyaç sadece ülkemizde değil, tüm Avrupa’da ve Amerika’da mevcut. Bu nedenle herhangi bir Avrupa ülkesine gittiğiniz zaman Türk bir kuaförle karşılaşma olasılığınız yüksek. Tabi bu durum doygunluk seviyesine ulaşmış değil. Avrupa iş ilanları sitelerinde bu konuda açılmış olan ilanları görebilirsiniz. Yani Türkiye’de okuyup yurtdışında çalışma imkanı olan meslekler ile ilgili araştırma yaparken, bu tarz kalifiye meslekleri ihmal etmeyiniz.

 

16. Ahşap Teknolojisi – Marangozluk

2 yıllık meslek yüksek okullarında ahşap teknolojileri üzerinde eğitim veren bölümler ile karşılaşabilirsiniz. Bu bölümleri okuyarak, marangozluk ya da ahşap üzerinden bir meslek edinebilir ve uzmanlaşabilirsiniz. Almanya, Belçika ve Fransa gibi ülkelerde, ahşap üzerinde tecrübesi olan kalifiye personeller aranmaktadır. Bu konuda kendini yetiştirecek olan mezunlar, yabancı dil olması şartıyla iş bulması oldukça kolay olacaktır. Almanca biliyor olmanız ise en büyük avantajınız olacaktır.

 

17. İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü

Drone operatörlerini duyulan ihtiyaç hem Türkiye’de hem de yurtdışında artmaktadır. Türkiye’de bu işi meslek olarak yapanlar var iken, yurtdışında genellikle hobi olarak ilgilenilmektedir. Ülkemizde var olan talep sonucunda, üniversitelerde insansız hava aracı teknolojisi ve operatörlüğü üzerine bölümler açılmıştır. Yurtdışı iş imkanı olan meslekler arasında 2 yıllık üniversite sonrasında, kolaylık iş bulabilirsiniz.

 

18. İnşaat Teknolojisi

İnşaat sektörüne olan talep, hangi ülke olursa olsun, herhangi bir azalma yaşamayacaktır. Özellikle dil bilen inşaat mühendisleri Rusya, Kazakistan ve Özbekistan üzerinde yüksek maaşlar ile çalışmaktadır. Tabi tek seçeneğiniz bu ülkeler değil. Dubai, BAE ve diğer Ortadoğu ülkelerinde aylık 6 Bin Dolar maaş ile iş bulmanız mümkün. Tecrübe ve dil bilme şart en önemlileri arasında yer almaktadır.

 

19. İç Mimar

Türkiye’de döviz kurunun artması ile birlikte, hizmet sektörüne yönelik yurtdışı talepleri artmıştır. İç mimarlar tarafından yapılan tasarımlar, Avrupa vatandaşları tarafından incelenip, talepte bulunulur. Düşün ki, Hollanda’da 10 Bin Euro olan bir iç mimarlık hizmeti, 4 Bin Euro’ya Türkiye’den kolaylıkla alınabilir. Tabi bu konuda işçi talebi de oldukça yüksek. Üniversitelerin iç mimarlık bölümlerini bitirenler, bir çok Avrupa ülkesinde kolaylıkla iş bulabilir.

 

20. Gıda Mühendisliği

İnsanların bütçesinin büyük bir bölümü gıda harcamalarına gitmektedir. Gıda teknolojileri üzerinde yapılacak olan yenilikler ise, bu harcamaların kontrol etmesini sağlayacaktır. Türkiye’de deneyim sahibi olmuş bir çok gıda mühendisinin tecrübeleri doğrultusunda Avrupa’da farklı şirketlerde çalıştıklarını görebilirsiniz. Tabi bu ihtiyaç hala çok fazla. Gıda mühendisliği bölümünü bitirmeniz ve en az 2 yabancı dil biliyor olmanız, iş bulma şansınızı arttıracaktır.

Okuyunuz: Almanya Asgari Ücret 2022

 

Yurtdışında Çalışmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Yukarıda var olan meslekler hayallerinizi kısıtlamasın. Üniversite okumak yurtdışında iş bulmak için tek şart değil. Hatta yeterli bile değil. Yurtdışında çalışmak ve iş bulmak için bir çok seçeneğiniz mevcut. Yeter ki kendinizi geliştirme kısmının bitmek tükenmek bilmeyen bir serüven olduğunu bilin.

Mutlaka dil öğrenmeli, dil biliyorsanız da, ikinci bir dile öğrenmeye başlamalısınız. Evet, Türkiye’de yaşayan birisi olarak şartlarınız, diğer ülkelerde yaşayanlara göre daha düşük. Ancak imkansız değil. Yurtdışına yerleşmek ve çalışmak için bir çok seçeneğinizin olduğun unutmayın.

Eğer 30 yaşını aşmadıysanız Avrupa Gönüllülük Hizmeti projelerine katılmak, öğrenciyken erasmus başvurusu yapmak, WWOF tarzı çalışma programlarında dil bilginizi geliştirmek, ya da Avrupa ve Amerika ülkelerinde hem dil eğitimi alıp, hem de çalışma izni almak yurtdışı serüveninin başlangıcı olabilir.

Türkiye’de Okuyup Yurtdışında Çalışma İmkanı Olan Meslekler ” başlıklı yazımda  sizlere gerçekçi bilgiler aktarmaya çalıştım. Okuduğunuz bölümün sözel, eşit ağırlık ya da sayısal olmasına bakmadan, şimdiden hedeflediğiniz hayat üzerine çalışmaya başlayınız. Görüşleriniz için yorum yaparak bana ulaşabilirsiniz.

 

Yorumlar

  1. Bahar dedi ki:

    Başta dil öğrenmek gerektiğini biliyordum şimdi daha çok iyi anladım turizm işletmeciliği okuyorum artı çalışıyorum, ve geçim sağlamak gerçekten çok zor, herkes çareyi yurt dışında arıyor buna ben de dahil çünkü yaşam standartları daha iyi. Evet artık dil öğrenmek için tavsiye alabilirim😊

    1. Tuba dedi ki:

      Birsey sorucam turizm isletmeciligi okumak istiyorum ama bu isi yurtdisinda cikmak icin istiyorum acaba yurtdisinda is olanagi yuksek mi ? Ve esit agirlik bolumunde yurtidisnda onu acik bildigin baska meslekler var mi?

    2. Esma Gül dedi ki:

      Dizi izlemek, şarkılarını dinleyip çevirisini yapmak, temel dil bilbisini öğrendikten sonra bol bol kelime ezberlemek ve bu kelimeleri cümle içinde kurarak cümle ile beraber ezberlemek. Kitap, dergi okumak. Hatta sesli okumak daha iyi olacaktır. Ben de 1 yıldır Korece öğreniyorum. Sana başarılar

      1. Patron Oldum dedi ki:

        Tebrik ediyorum sizi, çok iyi açıklamışsınız.

      2. Aleyna dedi ki:

        ne güzell devamını başarılı bi şekilde diliyorum fighting!!!! bende şuan o yoldayım ama daha başındayım bende lise sonum korece ve ingilizce çalışıyorum ama ara verdim çünkü bu sene yks ye giricem ve yurtdışında okuyup çalışmak istiyorumm fizyoterapi istiyorum ama biçok kişi boşuna okursun diyor önü açık deil diyorlar bu konuda ne yapmam lazımm lütfen yardım edin bana yada başka hangi meslekler seçebilirim sayısal bölümüm

        1. Patron Oldum dedi ki:

          Merhabalar, meslek senin iş yaşamın için kaldıraç görevi görebilir. Fizyoterapist olup, popüler olmayı ismini duyurmayı başarmış olanlar var. Ancak bu oran düşük. Eğer ihtimal dahilinde ise yazılım üzerine okumayı tercih edin. İleride tekrar fizyoterapist olmak isterseniz, yazılımcılık mesleğinizde kaldıraç görevi görecektir.

  2. Şükrü gündoğan dedi ki:

    Mobilya ustasıyım yurt dışında iş arıyorum.

  3. R dedi ki:

    Merhaba. Ben savcı olmak istiyorum ama yurtdışında iş imkanı var mı? Kararsızım. Her ülkenin anayasa sistemi aynı değil sonuçta. Geri dönüş yapın lütfen.

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhabalar, farklı ülkelerde savcı olabilmeniz imkansıza yakın. Ancak o ülkenin vatandaşı olup, oradaki hukuk sistemine uygun olarak eğitim alıp savcı olabilirsiniz.

      1. kırmızı dedi ki:

        Merhaba hocam ben 11. Sınıfım ve eşit ağırlık öğrencisiyim hedefim yönetim bilişim sistemleri bölümünu bitirip İrlanda’da dil okuluna yazılmak sonrasında ise Japonya, çin ve Kore gibi yerlerde bölümün üzerinden bir şirkete çalışmak sizce yönetim bilişim sistemleri bu hedef için uygun mu ? Yabancı dili İrlanda ‘da halledeceğim bu arada cevaplarsanız sevinirim iyi günler dilerim.

        1. patronoldum dedi ki:

          Yabancı dil için İrlanda güzel bir plan. Yönetim Bilişim sistemlerini okusan da, kendini geliştirmediğin sürece hayallerin suya düşebilir. Bir hayallerini biraz detaylandırmalısınız. İrlanda’dan kaderin nasıl Çin, Japonya ya da Kore gibi ülkelere evrilecek ?

      2. Adalet dedi ki:

        Maliye Bölümü Okuyorum Yurt Dışında Çalışmak Ve orda Yaşamak İstiyorum sizce bu mümkün mü?

        1. patronoldum dedi ki:

          Mümkün görünmüyor maalesef. Kendinizi bireysel olarak geliştirip oraya gitmenin bir yolunu bulmalısınız.

          1. İsimsiz dedi ki:

            Merhaba, Sosyal Hizmetler önlisans programı öğrencisiyim. Kendimi olabildiğince geliştirmeye çalışıyorum. Dil öğrenmeye her ne kadar geç başlamış olsam da okul bitmeden dilimin minimum C1 olacağını düşünüyorum. Özellikle göç alan (Kanada, Almanya ve Hollanda) gibi ülkelerin göç idaresinde çalışmak istiyorum. Bunun için iletişim, diksiyon, davranış bilimlerine, çocuklara ve ebeveynlere yönelik eğitimler almaktayım. Ekstra olarak hangi alanlarda geliştirmeliyim kararsızım.

    2. duygu dedi ki:

      deniz ve liman İşletmeciliği mezunkari yurt disinda da limanlarda calisabilirler mi? yurtdisina kapisi acik midir

      1. Patron Oldum dedi ki:

        Merhaba Duygu. Bu iş dünyanın hemen her yerinde aynı olduğu için yurtdışında ve uluslararası şirketlerde çalışılabileceğini düşünüyorum. Ama bunun için linkedin üzerinden açık iş pozisyonlarını önceden kontrol etmeni öneririm. Hatta yabancı dilin varsa bir kaç firmayla veya yöneticiyle e posta üzerinden yazışıp daha detaylı bilgi alabilirsin. Başarılar dilerim.

  4. Yıldız dedi ki:

    İngilizce öğretmenliği mezunuyum 30 yaşındayım nitelikli işçi olarak nerde çalışabilirim?

    1. patronoldum dedi ki:

      Öncelikle IELTS derecesi yapıp, Kanada gibi ülkelere başvuru yapabilirsiniz.

      1. Vural dedi ki:

        Merhaba hocam ben 30 yaşındayım, Azerbaycanlıyım. Elektronik mühendisliği için yurt dışında eğitim almak için ne önerirsiniz

        1. patronoldum dedi ki:

          Tahmini 35 yaşında mezun olursunuz. Sonrası için amacınız ne olacak?

        2. Idontknow dedi ki:

          Merhabalar.
          Istatistik okumak istiyorum yurt dışında ya da ülkemizde iş olanagi nedir bilgilendirir misiniz?

  5. Berke dedi ki:

    Ben matematik ve bilgisayar bilimleri bölümünü okumak istiyorum. O bölümün mezunlarının yurtdışında iş imkanları nasıl ve nasıl bir yol izlemeliyim?

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhaba Berke, öncelikle okuduğun bölümün yurtdışı denkliği olup olmadığını araştırmalısın. Bununla birlikte denklik olsa dahi, anadil seviyesinde İngilizce biliyor olmak en önemli şartlar arasında. Sorunun tam cevabını almak için üniversitelerin kariyer günlerine katılman senin için en doğru hamle olacaktır.

  6. merve dedi ki:

    iç mimar olursam yurt dışında, yurt dışından kastım avrupa amerika değildir yani kore çin veya japonya gibi yerlerde de iş imkanım olabilir mi bir şirket tarafından işe alınabilirmiyim ( dil bilirsem tabi)

    1. patronoldum dedi ki:

      Bunun için kanıt gerekiyor. Yani iyi bir iş tecrübeniz ve proje portföyünüz olmalıdır. Örneğin sizinle görüntülü görüşme yaptıklarınızda, daha önce hangi işleri yaptığınızı soracaklardır. Bu doğrultuda iş bulma olasılığınız yüksek olacaktır.

  7. Aslıhan Gökçe Yücel dedi ki:

    Merhabalar, 2022 YKS sınavına dilden hazırlık yapıyorum fakat henüz bir hedef belirleyemedim. Yurtdışında iş imkanı olan bir dil bölümü okumak istiyorum, nasıl bir yol çizmeliyim? Hangi dili önerirsiniz?

    1. patronoldum dedi ki:

      Amerikalıların bir sözü var. “İngilizce bilirsen zengin olursun, İspanyolca bilirsen çok zengin olursun.”

      1. Ada dedi ki:

        Merhaba benim hala Bir meslek, hedef belirleyemiyorum yani istediğim yurtdışına çıkabilmem için kolaylık sağlayan meslek istiyorum ama ne kadar araştırsam da sizin kadar detay ve iyi açıklayan site göremedim. Yani demek istediğim ataması çok olan yurtdışına imkanı olan bir meslek önere bilir misiniz? Bir hedef istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim lütfen 🙏

        1. patronoldum dedi ki:

          Merhaba Ada, eğer 1 yıl kadar zamanın varsa yazılım öğrenmeye başlayabilirsiniz. Hiç başlamadığın için çok zor bir kararmış gibi görünebilir. Ancak bir yılda Youtube üzerinden kolaylıkla 3-4 yazılım dilini iyi bir şekilde öğrenebilirsin. Yok yapamam dersen, internet reklam teknolojileri ya da 3D tasarım programlarına odaklanman avantajına olacaktır.

          1. Ada dedi ki:

            Ve eşit ağırlık bölümündeyim

  8. Ada dedi ki:

    Ben lise 3 ‘e gidiyorum. 2 yıllık üniversiteyle olabileceğim mesleklerden önerebileceğiniz var mı veya 2 yıllık sizce doğru bir seçenek mi?

  9. sare dedi ki:

    Merhaba ben esit ağırlık ogrencisiyim yurt disinda is imkani olan bolumler nelerdir bu sene tercih yapacagim yanitlarsaniz cok sevinirim

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhaba Sare, öncelikle kendini geliştirmen ve dil öğrenmen birincil hedefin olmalı. Dış ticaret, turizm gibi bölümler avantaj sağlayacaktır.

      1. Hülya İncegedik dedi ki:

        Merhabalar hocam ben dış ticaret mezunuyum yurt dışında çalışmak istiyorum ingilizce ve ispanyolca dil sertifikam var bir de almanca kursuna gidiyorum yurt dışında iş imkanım var mıdır acaba varsa da hangi ülkeler önceliğim olmalı

        1. Hülya İncegedik dedi ki:

          Açık öğretimden bir bölüm daha okumak istiyorum sizce dış ticaretle birlikte yurt dışı için hangi bölümü okumam daha faydalı olur

  10. Mehmet ipek dedi ki:

    Selam ben 23 yasindayim.2 yillik sivil havacılık mezunuyum. B1 seviyesinde İngilizce sertifikası aldım. Bu belgemle yurtdışına gidebilme imkanm var mı? Dönüş yapar iseniz sevinirim

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhabalar, İngilizce biliyorum demek için en az C1 seviye öğrenmiş olmanız gerekiyor.

  11. Ceren dedi ki:

    Merhaba Türk Dili ve edebiyatı mezunuyum.32 yaşındayım. Evliyim. Hangi ülkelere kolay başvuru yapabilirim? İzlemem gereken yol nedir? Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhaba Ceren Hanım, öncelikle şu şartlarda iş başvurusu yaparak bir sonuç elde edemezsiniz. Önünüzdeki şuan gözüken seçenek kariyerinizde ufak bir değişikliğe gidip, yetkinlik edinmek olacaktır. Daha detaylı bilgi için Instagram üzerinden yazabilirsiniz.

      1. Arda dedi ki:

        Hocam merhaba ben bu sene eşit ağırlık bölümünden sınava gireceğim ve yurt dışı için Avustralya, Kanada, Hollanda tarzı yerleri istiyorum ve ona göre çalışıyorum. Yönetim bilişim sistemleri veya Felsefe bölümünü düşünmekteyim. Bu bölümlerde kendimi geliştirdikten sonra (İngilizce vb. olarak) kötü bir üniversiteyi bitirsem dahi gidebilme şansım var mı ?

        1. patronoldum dedi ki:

          Anladığım kadarıyla iyi bir bölümü ya da iyi bir üniversiteyi okuma şansın yok. Öncelikle İngilizcen iyiyse yurtdışına bir şekilde çıkmaya çalış. Öğrenciyken vize almak çok kolay. Nasıl çıkarım diyorsan, bunu Work and Travel ya da gönüllülük programlarıyla deneyebilirsiniz. Bu şekilde şansın daha yüksek olackatır.

  12. poyraz görkem dedi ki:

    Ben 12 yıldır motosiklet bakım onarım servisindeyim sertifikalarım mevcut sizce yurt dışına gitmem için nasıl bir yol çizmeliyim?

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhaba Poyraz, öncelikle mesleğin yurtdışı için çok ideal. Dil belgesi üzerine sertifika alman gerekiyor. Örneğin; Kanada IELTS yeterliliği istiyor. Ondan sonrası için göçmenlik ya da iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

  13. Melek dedi ki:

    MERHABA BEN MELEK LİSE SON SINIF ÖĞRENCİSİYİM YAZILIMCI OLUP AMERİKAYA GİTMEK İSTİYORUM BUNUN İÇİN NE YAPMAM LAZIM

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhaba Melek ister üniversite oku ya da istersen Alaylı bir şekilde evde kendini eğit. Yazılım konusunda iyiysen, yolun mutlaka Amerika’da ki şirketler ile kesişecektir.

  14. Yusuf dedi ki:

    İngilizce bilen iş güvenliği uzmanı yurt dışında çalışabilir mi ?

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhabalar, sertifikanızın yurtdışında geçiyor olması önemli. Tabi İngilizce seviyeniz minimum C1 olmalıdır.

  15. ebru dedi ki:

    Merhaba ben bu yıl tercih yapacağım eşit ağırlık bölümünden ve mezun olduktan sonra veya okurken yurtdışında olmak istiyorum. Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler , iktisat , işletme ,uluslararası ticaret gibi bölümler arasında kararsız kalıyorum. Sizce hangisi bana yurtdışı için daha çok olanak sağlar? (2+ dil öğrenmeyi hariç tutuyorum çünkü sizin de yazdığınız gibi zorunlu halde)

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhaba Ebru, yazmış olduğun bölümler maalesef yurtdışına gitmen için yeterli değil. Grafik tasarım, yazılım gibi bölümler yurtdışına gitmen açısından kolaylık sağlar. Ancak eşit ağırlık olduğunu da unutmamak lazım. Bu noktada yurtdışına çıkabilmeni sağlayacak ek yetkinlikler edinmen lazım. Örneğin; dış ticarette uzmanlaşmak, işletme ile yazılımı entegre etmek vb. gibi. Sadece okuduğunuz bölüme takılı kalmadığınız sürece, amacınızı gerçekleştirebilirsiniz.

  16. Tuba dedi ki:

    Merhaba ben grafik tasarımı okumak istiyorum sizce bu yurt dışında yaşamak için uygun bir meslek olur mu? Bu konuda fikir verirseniz çok sevinirim.

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhaba, grafik tasarım A’dan Z’ye çok iyi bilmen gerekir. Örneğin; Metaverse dönüşümlerinde 3D tasarımcılarına çok ihtiyaç olacak. Ayrıca İngilizce bilgin çok iyi olursa, Upwork.com üzerinden aylık 1000$ ve üstü kazanabilirsin.

      1. Tuba dedi ki:

        Teşekkür ederim

      2. karaca dedi ki:

        merhabalar grafik tasarımda hem ingilizce hem de ispanyolca bilirsek yurt dışı imkanı nasıl olur?

        1. patronoldum dedi ki:

          Grafik tasarım ile remote çalışarak uzaktan para kazanabilirsiniz. Bu şekilde aylık 2 – 3000 dolar kazanan grafik tasarımcılar mevcut. Dil bilmeniz ve işinizde kendinizi geliştirmeniz büyük avantaj sağlar. Özellikle Metaverse teknolojisinin yaygınlaşması ile birlikte 3D tasarımcılara olan ihtiyaç artacaktır. Kesinlikle seçmenizi öneririm.

  17. Tuba dedi ki:

    Merhaba ben eşit ağırlık bölümündeyim ve turizm işletmeciliği okumak istiyorum. Ama mezun olduktan sonra bu işi yurt dışında yapmak istiyorum. Turizm işletmeciliğinin yurt dışında (Almanya, Amerika, İtalya) önü açık mı acaba?

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhabalar, görünürde sadece tek şansınız Türkiye gibi görünür, ancak kendinizi geliştirirseniz rahatlıkla yurt dışı fırsatları sizin için açılacaktır. Mümkünse en az 3 dil öğrenmeyi hedefleyin.

  18. Tuba dedi ki:

    Esit agirlik bolumunde bildiginz yurtdisi olanagi yuksek olan meslekler var mi ??

  19. Beyza Nur dedi ki:

    Merhaba ben eşit ağırlık öğrencisiyim bu sene sınava gircem ve kendimi yurt dışına atabileceğim bir bölüm istiyorum önerinizi bekliyorum ☺️

    1. patronoldum dedi ki:

      Freelancer olarak çalışabileceğin bölümleri düşünmelisiniz. Ayrıca kendini sadece eşit ağırlık meslekleri ile kısıtlama. Evet, eşit ağırlık ile ilgili bir bölüm okuyabilirsin, ancak sayısalın alanına giren mesleklerle ilgili de kendini geliştirmelisin.

  20. kırmızı dedi ki:

    Merhaba hocam ben 11. Sınıfım ve eşit ağırlık öğrencisiyim hedefim yönetim bilişim sistemleri bölümünu bitirip İrlanda’da dil okuluna yazılmak sonrasında ise Japonya, çin ve Kore gibi yerlerde bölümün üzerinden bir şirkete çalışmak sizce yönetim bilişim sistemleri bu hedef için uygun mu ? Yabancı dili İrlanda ‘da halledeceğim bu arada cevaplarsanız sevinirim iyi günler dilerim.

  21. Ömer gürbüz dedi ki:

    Merhaba seramik ustasıyım yurt dışına nasıl gidebilirim.

    1. patronoldum dedi ki:

      Yurtdışında iş kurmanız gerekiyor. Bunun için vizesiz gidebileceğiniz Karadağ, Belgrad gibi ülkeleri tavsiye ederim. Bu ülkelerde düşük maliyetler ile şirket kurup oturum izni alabilirsiniz.

  22. Ece dedi ki:

    Merhabalar, bir yorumda Karadağ ve Belgrad gibi vizesiz yerlere gidip şirket kurabileceğimiz ile ilgili bir yorumda bulunmuşsunuz. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı mezunuyum, sertifikam var ve 19 yaşındayım, şirket kurabilmem mümkün müdür? Resim çizebilirim, el işlerine de yakınlığım var peki Neler yapabilirim? Yurt dışına (Japonya, Güney Kore, Kanada, Amerika gibi yerlere) gitmeyi de çok istiyorum, eklemek istedim.

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhabalar, dünyanın bir çok ülkesinde şirket kurmak kolay diyebilirim. Ancak uzaktan iş yapabilme ya da farklı ülkelerde iş yapabilme kabiliyetine sahip olabilmelisiniz. Örneğin siz, sahip olduğunuz yetenekler ile Karadağ’da ya da farklı bir ülkede para kazanabilir misiniz?

  23. karaca dedi ki:

    merhaba yksye sözelden girmekle dilden girmek arasında kaldım sözelden girersem grafik tasarım/ görsel iletişim tasarım düşünüyorum, dilden girersemde ispanyolca mütercim tercümanlık/ çeviri bilim. sizce hangisinin yurt dışı imkanları daha geniş

    1. patronoldum dedi ki:

      İspanyolca bilen kişi sayısı Türkiye’de az, o yüzden değeri Türkiye’de olur. Grafik tasarım ise dijital göçebe gibi çalışmanızı sağlayabilir. Ancak unutmayın, 6000 TL maaşla da TR’de bir ofiste çalışabilirsiniz, 3000 dolar maaş ile de yurtdışında çalışabilirsiniz. Her şey okulla birlikte ilave kendini geliştirmene göre değişir.

  24. adem dedi ki:

    hocam meslek lisesi okuyup da hangi bölümden yurtdışına gide bilirim şimdiden teşekkürler

    1. patronoldum dedi ki:

      Meslek öğrendiğiniz taktirde bir çok bölümden gidebilirsiniz. Size bir örnek vereyim. Finlandiya’da aracınızın lastiğini tamir ettirmek için 1 hafta randevu sırası beklemeniz gerekiyor. Bunun nedeni teknik personel eksikliğidir. Yakın bir tarihte Avrupa Birliği ülkelerine alımlar yapılacak. Ancak dil bilme, meslek ve tecrübe şartı aranıyor.

  25. Gülnaz dedi ki:

    Acil yardım ve afet yönetimi okuyorum mezun olunca yurt dışında çalışmak istiyorum. İngilizce dışında hangi kriterlere sahip olmalıyım, yardımcı olursanız sevinirim

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Bu noktada net bir bilgim yok. Bireysel olarak araştırıp, üniversite hocalarınıza sorsanız daha faydalı olacaktır.

  26. cri dedi ki:

    animasyon grafik yada hemşirelik hangisi daha kolay olur almanyaya gidebilmek için orada yaşayan akrabalarımda var birde almanyadan sonra başka ülkelere geçiş yapabilirmiyim

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Animasyon grafikte şansınız daha fazla. Evet, farklı Avrupa Birliği ülkelerini gezebilirsiniz.

    2. Elfida dedi ki:

      Benim Makedon erkek arkadaşım 5 yıldır almanya’da fizyoterapi uzmanı fakat çok çok iyi bir almancaya sahip olman gerekiyor. Kendisi c1 sevisyesinde almanca biliyor. Dil yeterliliği ve diploma denkliği olduktan sonra istediğini yaparsın

  27. Ece dedi ki:

    Merhaba sayısaldan dershaneye yazıldım fakat matematik bana yabancı dil gibi geliyor eşit ağırlığa geçip gastronomi okumayı düşünüyorum italyada Erasmus yapıp orda iş bulabilir miyim veya yurtdışında hangi bölüm okursam daha kolay iş bulurum

  28. Sinem dedi ki:

    Korece bende öğrenmek istiyorum ama şuan dersler yüzünden ogrenemiyorum . Sence en hızlı şekilde nasıl öğrenirim ve uygulama bunu için yükledim ama aklımda kalmıyor

  29. Reyhan dedi ki:

    Merhaba ben psikoloji veya hukuk düşünüyorum . Sizce hangi bölümde daha yüksek bir yurtdışı imkanı var?

  30. Mehmet dedi ki:

    10. Sınıf öğrencisiyim geleceğim hakkında endişeliyim. Dil bölümü seçip turizm rehberliği okumayı düşünüyorum.
    Acaba avantaj sağlar mı yoksa negatif mi etkiler cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

  31. Nisa dedi ki:

    Merhaba ben sözel bölüm öğrencisiyim çizim yeteneğim var grafik tasarım veya resim öğretmenliği okusam yurtdışına özellikle koreye gidebilme imkanım varmı sizce şimdiden teşekkür ederim 🙂

    1. Nisa dedi ki:

      Aklımda bunlar bulunuyor ama meslek seçemiyorum kafam çok karışıyor

  32. Beyza dedi ki:

    Merhaba, Eşit ağırlık öğrencisiyim hem yurt dışında hem burada geçerli bir meslek istiyorum Uluslar arası ticaret düşünmüştüm dizinde önerebileceğiniz meslekler var mı?

  33. zeynep dedi ki:

    merhaba ben sözel bölüm olarak reklamcılık düşünüyorum iş imkanları ve yurt dışı olanakları var mıdır ?

  34. sıla ayvalık dedi ki:

    Beslenme ve diyetetik okuyorum yurtdışında çalışmak için lisans eğitimim yeterli olacak mı

  35. Gökçe dedi ki:

    Merhabalar, Ankara Üniversitesi Sağlık Yönetimi 1.sınıf öğrencisiyim. Şu an Maraş depremi dolayısıyla online eğitimdeyiz. Ülkemizde bu mesleğin istihdamının olmadığı ve atamaların yapılmadığı söyleniyor. İngilizce eğitimi alıyorum ve bir yandan da Almanca öğreniyorum. Sizce yolun başındayken farklı bir bölüm için tekrar hazırlanmalı mıyım yoksa buradan ilerleyerek kendime bir gelecek hazırlamaya devam mı etmeliyim?

  36. Dicle dedi ki:

    Merhaba ben avukat olmak istiyorum ama aynı zamanda yurt dışına çıkmak istiyorum burada üniversite okuyup yurt dışında çalışabilir miyim yoksa daha farklı bir mesleğe mi yönelmeliyim?

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Merhaba Dicle. Yurtdışında buradaki üniversitelerin denklikleri her zaman tutmayabiliyor. Ayrıca gideceğin ülkenin hukuk sistemi ile ülkemizin hukuk sistemi arasında ki farklar seni orada epey zorlayacaktır. Ayrıca yabancı dilin hukuki kısmı seni daha da zorlayabilir. Gitmek istediğin ülkede daha kolay iş bulabileceğin bir mesleği seçip okumadan daha kısa yoldan gidebilirsin. Özellikle teknik işler, tasarım, tesisat, yazılım, IT, sağlık sektörü gibi alanlar kolay iş bulabileceğin alanlar olabilir. Umarım yapmaktan hoşlanacağın bir mesleği seçersin. Yolculuğunuzu bizimle paylaşırsan seviniriz. Selamlar.

  37. Cihat dedi ki:

    15 yıllık eczacı kalfasiyim yurt dışı için çalışma imkanım nedir dilim var

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Merhaba Cihat. Yurtdışında hangi ülkede çalışmak istiyorsan o ülkenin iş bulma sitelerinden uygun ilanlara başvuru yapabilirsin. Google işyerlerinde gitmek istediğin yerlerden bir kaç iş yerini seçip arayıp yabancı dil ile konuşup daha detaylı bilgi alabilirsin. Bunun için hedeflediğin ülkenin yabancı dilini gitmeden önce daha da geliştirirsen senin için artı bir avantaj olacaktır. Selamlar.

  38. Lale dedi ki:

    Merhaba ben çocuk gelişim lisans 3. sınıf öğrencisiyim. İngilizce dil kursuna gidiyorum. Yurt dışında iş imkanım olur mu? Eğer yoksa dış ticaret önlisans okusam yurt dışında iş imkanım olur mu?

  39. Elif dedi ki:

    Size sormam gereken bi sorum var dil bölümündeyim ve şuan yurt dışında bir meslekle orada yaşamak istiyorum ingilizce öğrenip yurt dışında İngilizce öğretmeni olabilmek mümkün mü

  40. Elfida dedi ki:

    Merhabalar, Makedonya’da 2 yıllık sağlık bölümlerinden hangisini okursam rahatlıkla iş bulabilirim? Tıbbi sekreterlik düşünüyorum.

  41. Rüveyda dedi ki:

    Merhaba, ben bu yıl 11. Sınıf oldum ve sayısal öğrencisiyim. Şimdiden hedef belirleyip ona göre çalışmak istiyorum çünkü hedefsiz çalışırsam belli bir süre sonra bikarim. İstediğim meslek yurtdışında çalışabileceğim bir meslek ama mühendislik gibi meslekleri yapamam. Hem hayvanlara olan sevgim hem de merakım ile veterinerlik kafama yatıyor onun dışında eczacılık ve zor da olsa tıp olabilir. Tıp okursam çıkabileceğimi biliyorum o yüzden veterinerlik ile çıkılabilir mi? Dil konusunda ise sayısal bölümü ile dil bölümü arasında kalmıştım ama daha sonra dili okuyup meslek olarak kullanmaktansa sayısal seçip onun yanında kendi cabamla dil öğrenmeyi daha doğru buldum. Yani hem dil çalışmayı seviyorum hem de zaten dilim iyi sayılır. Sadece veterinerlik ile yurtdışına çıkmak mümkün mü bunu merak ediyordum cevaplarsanız çok sevinirim 😊

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Merhaba Rüveyda. Şimdiden bir hedef koyup hedefine doğru ilerleme isteğin çok özel. Benim tavsiyem sevdiğiniz mesleği yaparsanız hayatta daha mutlu olacağınızdır. O yüzden sadece yurtdışına çıkmak için değil ilgi alanına göre seçmelisin. Gitmek istediğin ülkeye bağlı olarak yabancı dilini üniversite okurken geliştirebilirsin. İyi derecede ingilizce ile + gitmek istediğin ülkenin dilinden de öğrenebileceğin kadar vaktin var. İlerleyişini bizimle paylaşırsan çok sevinirim. Hayatında başarılar dilerim.

  42. Byzaa dedi ki:

    Merhaba ben 12. sınıfım mimarlık istiyorum ama dil + biraz da yazılım bilgisiyle nereye gidebilir ve ne tür işler yapabilirim

  43. İlayda dedi ki:

    Konservatuar okuyup akademisyen olmak istiyorum fakat yurt dışında akademisyen olmak çok zormuş, bende çaresiz ümitlenebilmek için bunları okuyordum 😩 yazınız içimi rahatlattı. Teşekkürler.

  44. Cansu dedi ki:

    Merhabalar hocampsikoloji okuyarak yurtdisinda is bulabilir miyim?