AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur | Afad Gönüllüsü Maaşı ve Hediyeleri

AFAD, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kısaltması olup Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bir kurumdur. Afet öncesinde hazırlık ve zarar durumunu azaltmadan afet esnasında ve sonrasında iyileştirme çalışmalarının yapılmasından sorumludur. AFAD gönüllüsü olmak isteyen kişiler de bu kuruma başvurularını yaparak afet sonrasında çalışmalara katılarak gerekli yarım ekiplerinde görev alabiliyorlar.

AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur

AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur

Bu kurumların gönüllülük sistemlerinde yer alabilmek için belli başlı şartları yerine getirmek gerekiyor. Gönüllülük sisteminde yer alan kişiler görevlerini kendi istekleri doğrultusunda hiçbir şekilde maddi karşılık beklemeden yerine getirmelidir. AFAD gönüllüleri afet öncesinde, esnasında ve sonrasında da ihtiyaç duyulan tüm konularda eğitimler alarak afet durumunun her alanında etkin bir şekilde çalışmak durumundalar. Bu kişilerin hiçbir şekilde kendi bireysel çıkarlarını gözetmeden yardım çalışmalarına katılması gerekiyor. Hemen her konuda faydası olabilecek olan kişilerin bilgi ve yeteneklerini aynı zamanda deneyimlerini acil durum sırasında ve sonrasında mutlaka toplu hizmetlere yansıtabilmesi bekleniyor.

AFAD projeleri ile birçok konuda yardım dağıtımı gerçekleştiriliyor. Kişilerin hem maddi hem de manevi olarak yardıma ihtiyaç duydukları anda hem AFAD çalışanları hem de gönüllüler gereken tüm desteği zamanında sağlamaya çalışıyor. Ancak AFAD gönüllüsü olmak için birtakım şartları yerine getirmeli ve eğitimlere de katılmalısınız.

 

AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur?

AFAD gönüllüsü olmak için öncelikle kuruma başvuru yapmanız gerekiyor. Gönüllülük sistemine başvuru ise e-devlet sistemi üzerinden yapılmalıdır. Kişiler bu SMS ya da e-mail ile portala yönlendirilirler ve buradan gerekli başvurularını yapabilirler. Gönüllü olan adaylar bu portal üzerinden tüm eğitim ve faaliyetleri takip edebiliyorlar. Ancak bu gönüllülük sisteminde de çeşitli seviyeler bulunuyor. Bu seviyeler şu şekildedir:

Temel AFAD Gönüllü Seviyesi

Temel AFAD gönüllü seviyesi kişinin kim olduğu ve neden bu sisteme gereksinim duyulduğunun farkına varıldığı bir seviyedir. Afetlerle ilgili olarak en temel bilgilere hakim olan ve bu büyük afetlerin öncesi, sırası ve sonrası hakkında detaylı bilgileri olan kişiler olmak hedeflenir. AFAD gönüllülük sisteminin uzaktan eğitimlerini tamamlayarak tüm faaliyetlere katılım sağlamaya hak kazanan kişiler bu seviyede olmaya hak kazanabilirler.

Destek AFAD Gönüllü Seviyesi

Yangın, ilkyardım, afet ve acil durumlarda profesyonel ekiplere destek verecek olan yeterli bilgi ve becerilere sahip olan gönüllülerdir. Bu kişiler Temel AFAD gönüllüsü kriterlerine sahip olan ve aynı zamanda orta seviyede bilgi ve yeterlilik derecesine sahip olan kişilerin katıldığı bir seviyedir. Bu seviyede olan kişiler aldıkları eğitimlerle profesyonel ekiplere gereken durumlarda desteklerini sunarlar.

Uzman AFAD Gönüllü Seviyesi

Destek AFAT gönüllüsü seviyesini tamamladıktan sonra çeşitli arama kurtarma, ilkyardım, eğitim, çeviri ve sağlık hizmetleri gibi konularda AFAD ekipleri ile çalışarak müdahale faaliyetlerinin hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlarlar. Gerekli eğitimlerden geçerek geçerli bir eğitime sahip olduklarını resmi belgelerle kanıtlayan kişilerin yer aldığı bir seviyedir.

 

AFAD Gönüllüsü Olmak İçin Şartlar

AFAD gönüllüsü olmak için öncelikle bu sistemin tüm ilkelerini bilmeniz gerekiyor. Her canlının yaşama hakkının olduğunun, dil, dil ve ırk ayrımı yapılmadan herkese yardım edilmesi gerektiğinin ve faaliyetlerde saydamlığın önemli olduğunun bilinmesi büyük önem taşıyor. Bu sistem içerisinde yapılan hiçbir faaliyetin detaylarının üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerekir. AFAD gönüllüsü olmak için şartlar ise şu şekildedir:

  • Gönüllü olmak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.
  • Eğitimleri ve çalışma programlarını aksatmayacak zamana sahip olmaları gereklidir.
  • AFAD gönüllü eğitimlerine katılacak kişilerin sağlık durumlarının uygun olması gerekir.
  • Esnek saatlere ve seyahate uygunluk olmaları gerekir.
  • E- devlet şifreniz olmalıdır.

Bu şartlar doğrultusunda AFAD gönüllü sistemine katılabilirsiniz. Başvuruların yapılabilmesi için de e-devlet sistemi üzerinden gerekli başvurular yapılabilmektedir. Gerekli şartları sağlayan kişiler aldıkları eğitimlerle belli seviyelerden görevlendirmelere dahil olabilirler. İlk seviye temel AFAD gönüllü seviyesidir ve bu seviyeyi başarı ile tamamlayanlar destek ve uzman seviyelerine çıkabilirler.

 

AFAD Gönüllüsü Maaşları

AFAD doğal afetler ve savaş gibi durumlarda halka destek veren yardım kuruluşları arasında yer alıyor. İç İşleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bu kuruma gönüllü olarak giren kişilerin herhangi bir ücret beklentisi bulunmuyor. Tamamen gönüllülük esasına dayanan bu sistemde kişiler tamamen kendi istekleri doğrultusunda çalışmalara katılıyor. Bu nedenle AFAD gönüllüsü maaşları konusunda herhangi bir şekilde ödeme gerçekleştirilmiyor.

Tamamen kendi isteğiniz doğrultusunda çalışmalara katılacağınız bu sistemde dayanışma ve yardımlaşma için belirli görevleri yerine getirmelisiniz. Bu görevleri yerine getirirken ise hiçbir şekilde maddi bir beklenti içerisinde olmamanız gerekiyor. Bilgi birikiminiz, yetenekleriniz, deneyimleriniz konusunda afet ve acil durumlarda her bakımdan destek olmalısınız. Tüm bunları da gönüllü olarak yalnızca kendi istekleriniz doğrultusunda gerçekleştirmelisiniz.

 

AFAD Gönüllü Hediyeleri Nasıl Alınır?

AFAD gönüllülük sisteminde alınan eğitimlere göre kişiler huzur evlerine ziyaret, kan bağışı ya da kütüphane kurma gibi sosyal faaliyetlerde yer alabilecekleri görevler de verilmektedir. Tüm görev ve aktivitelere katılan AFAD gönüllülerine ise AFAD İl Müdürlüklerinde Gönüllü İl Koordinatörleri tarafından görevlendirilen personeller tarafından belli puanlar verilir. Bu puanlara göre ise gönüllülere birtakım hediyeler ve küçük sürprizler sunulur. Kişiler aldıkları puanlara göre çeşitli hediyeleri almaya hak kazanırlar. Bu hediyeler genel olarak AFAD acil durum çantası gibi kişilerin acil durumlarda işlerini kolaylaştırabilecek nitelikte hediyelerdir.

Verilen hediyeler içerisinde bıçak ve fener seti, çanta, su matarası gibi hediyeler veriliyor. Aynı zamanda eğitimler sonrasında sizlere zimmet edilen eşyalar da bulunuyor. Pantolon, tişört, mont, şapka, baret, gözlük ve eldiven, dizlik ve kolluk sizlere kullanmanız için verilen eşyalardır. Bu hediye ve teçhizatları alabilmek için eğitimleri tamamlayarak belli bir puanı almanız gerekiyor.

 

Okuyunuz: Dünyanın en çok kazandıran 10 iş sektörü

 

AFAD Gönüllü Sınavları Nasıl Olur?

AFAD programına kayıt olan kişiler belli eğitim programlarından geçirilirler. Hem çevrimiçi eğitimler hem de yüz yüze eğitimler ile görevlerin ciddiyeti üzerinde oldukça detaylı bir şekilde durulur. Saha eğitimleri ile gönüllülerin bulundukları seviyelere göre sahada neler yapmaları gerektiği üzerine bir takım eğitimler verilir. Toplamda üç modülden oluşan bu eğitimler de kişiler seviyelerine göre eğitilirler.

Hem afet farkındalığının artırılması hem de afet sırasında toplumun direncinin kırılmaması için önemli çalışmalar hedeflenir. Bu eğitimler sonrasında ise gönüllülerin bilgi ve beceri düzeylerinin ölçülmesi için birtakım sınavlara tabi tutulurlar. Kişiler sınavlarda aldıkları puanlara göre eğitimlerini tamamlama imkanı bulabilirler.

 

AFAD Gönüllüsü Olmak İsteyenlere Öneriler

AFAD gönüllüsü olabilmek için birtakım şartları sağlayabilmeniz gerekiyor. Belli bir alanda yetenekleriniz, bilgileriniz varsa ve bunları toplum yararına kullanmak isterseniz AFAD bünyesinde gönüllü olarak çalışmalara katılabilirsiniz. AFAD gönüllüsü olmak isteyenlere öneriler kapsamında bilinmesi gereken en önemli konu bu çalışmalardan ücret alınmadığıdır. Maddi bir beklenti içerisinde olmayan kişilerin eğitimlere katılması gerekiyor.

Sınavlarda başarılı olabilmek ve AFAD eğitimlerinde seviyeleri atlayabilmek için saha, yüz yüze ve online eğitimlere katılmanız gerekiyor. Bu eğitimleri aksatmamalı ve sizlere verilen eğitimlerin dışında çalışma düzenini bozacak herhangi bir davranışta bulunmamalısınız. AFAD gönüllüleri teknik ekiplerin işlerini kolaylaştırmak ve toplumun gücünü artırmak için çalışmalıdır. Bu çalışmalar sırasında sizlere verilen görevlerin dışına da çıkmamaya özen göstermeniz gerekiyor.

Yorumlar

  1. Samir dedi ki:

    Üye olmak istiyorum

  2. Şerafettin bilir dedi ki:

    Selam ben gönül olarak başvuru yapmıştım ama site giriş yapamıyorum neden acaba

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhaba, büyük olasılıkla geçici bir sunucu probleminden kaynaklıdır.

  3. Adem dulda dedi ki:

    Gönüllü olarak üye olmak istiyorum

    1. patronoldum dedi ki:

      AFAD web sitesi üzerinden gerekli başvuruları gerçekleştirebilirsiniz.

  4. Fatih Salman dedi ki:

    AFAD gönüllü üye ol istiyorum

  5. Zafer dedi ki:

    Merhaba benim üyeliğim sonunda sınavlara girdim. El feneri ve bıçak kazandım, ama herhangi bir gönderi kodu yada mesaj gelmedi. Nasıl nerden öğrenebilirim?

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhabalar, danışma hattını arayarak bu konuda bilgi alabilirsiniz.

  6. Ahsen dedi ki:

    Bende AFAD online eğitimlerimi tamamladım ama ne yazık ki kazanmış olduğum puan ile katalogdan bir şey alamıyorum. Hatta sisteme girince katalog kısmı bile kaldırıldı. Ne yapmam gerekiyor

  7. Feride dedi ki:

    Gönüllü olarak deprem bölgesinde herturlu hizmete hazırım ve katılmak istiyorum

  8. Mehmet güney dedi ki:

    Ben eyetim aldım belgem var

  9. Hasan eren dedi ki:

    Gönüllü ekibe katılmak istiyorum

  10. Muhammet dedi ki:

    Gönüllü olmak istiyorum inşaat tecrübem var 15 senelik hannover de yaşıyorum heryere gelirim

  11. Gönüllü dedi ki:

    Merhaba ben uye oldum sertifikalarimida aldim sonrasinda dikkatimi puan ve hediyeler cekti ama 4000 puanim olmasina ragmen hediyelerimi alamiyorum nasil aliniyor

  12. Ünal ateş dedi ki:

    Üye olmak istiyorum selam ve hürmetler