Yazın Otelde Çalışmak – Çalışma Şartları ve Tüm Detaylar

Yaz mevsiminde  Türkiye’nin güney kıyılarına doğru büyük bir personel göçü başlamaktadır. Özellikle 5 yıldızlı oteller ve turistik işletmeler dönemsel elemanlara ihtiyaç duyar. Sizde yazın otelde çalışmak istiyorsanız, sizlere en güncel bilgi sunacak bir rehber hazırladım. Antalya, Muğla, Kuşadası ve Didim gibi bir çok turistik şehirlerde çalışma şartları, maaşlar, iş pozisyonları ve yaşayacağınız zorluklar bu yazıda. Türkiye’de 20 yılını turizme vermiş birisi olarak A’dan Z’ye merak ettiğiniz sorularınızı da yorumlar bölümünde cevaplayacağım.

Yazın Otelde Çalışmak

Yazın Otelde Çalışmak

Öncelikle yazın otelde çalışmak istiyor olma nedenleri bir çok kişi için aynıdır. Hem keyif almak hem de para kazanmak. Peki bu mümkün mü? Cevap hem evet hem hayır. Otelde çalışmanın zorlukları olduğu kadar keyifli yanları da var. Ancak bu durum her meslekte geçerli diyebilirim. Ekşi sözlük, forum siteleri vb. platformları araştırdığınız zaman karşınıza olumlu yorum yapan da çıkacak, olumsuz yorum yapan da. Peki hangisi doğru?

Bu yorumların hepsi de doğru. Yaptığınız işten keyif almak tamamen size bağlı. Günde 8 saat çalışacağınız söylenir ama 12 saat çalıştığınız vakitler olur. Güneş tahmin ettiğinizden daha yakıcı ve çekilmez olabilir. Belki kötü bir yöneticiye denk geleceksiniz. Bu tarz olumsuzlukları listeler halinde sıralamak mümkün. Ancak avantajları saymak da aynı durum için geçerlidir. Biliyorum kararsızsınız ve sizi cesaretlendirici bir güç lazım. O gücü bu yazıda aktarmak için elimden geleni yapacağım.

Yazın Otelde Çalışmak

Yazın otelde çalışmak dünyanın en keyifli işlerinden birisidir. Gelen tüm müşteriler yorgunluklarını atmak ve eğlenmek için orada yer alırlar. Somurtkan insan görme ihtimaliniz çok düşük. Herkes güler yüzlü ve çevresine neşe saçıyor olacak. Bu tarz bir ortamda çalışmak o kişilerin enerjisinin size geçmesini sağlayacaktır. Örneğin; normal bir hayatta size birisi gülümsese, sizde o kişiye karşı güdü olarak gülümsersiniz. Turizm işi de böyle. Güler yüzlü insanların arasında çalışmanın size sağlayacağı ilk katkı budur.

Şimdi otelde çalışmanın diğer avantajından bahsedelim. Deniz, kum, güneş ve yeşilliklerin olduğu bir alan. insan psikolojisi üzerine araştırma yaparsanız, bu renklerin canlılık ve neşe kattığını algılayabilirsiniz. Her ne kadar otelde çalışmaya gitseniz de, izin günlerinizde ve çalışma saatleri dışında siz de bu avantajlara sahip olacaksınız. 

Otelde sizin gibi yüzlerce çalışan mevcut. Bu kişiler arasında son zamanlarda ODTÜ mezunu olandan tutun, Kolombiya’dan sadece animatörlük için gelmiş olanlar dahi var. Yani sizinle kafa dengi olacak bir arkadaş ile mutlaka karşılaşacaksınız. Onlarla ortak zaman geçirmek ve network oluşturmak sizin için farklı kapılar açabilir. Örneğin; bu şekilde otelde çalışmaya gelmiş olup Antalya’da kalıcı bir şekilde ortak iş kuran tanıdıklarım var. Tabi bu sadece bir örnek. Evlenip, yurtdışına gidenler ya da farklı planlar oluşturanları saymıyorum.

Otelde çalışıp mutlu olmak tamamen sizin amaçlarınıza ve karakterinize göre değişir. Bazı insanlar eğlenen müşterileri çekemeyip, mutsuz olurlar. Hatta kendini otel müşterileri ile kıyaslayanlar dahi mevcut. Onlar gibi olursanız bu hayatta hiç bir işte ne mutlu olursunuz, ne de para kazanırsınız. Otelde eğlenen insanlar emin olun kendi ülkelerinde normal sıradan işlerde çalışan kişiler. Sonuçta sizde onlar gibi tatil yapma fırsatına sahip olabilirsiniz. Anın tadını çıkarmaya çalıştığınız taktirde, çok keyifli bir sezon sizi bekliyor olacaktır.

Antalya’da Otelde Çalışmak

Türkiye’nin en çok otele sahip bölgesi Antalya ilimizdir. Alanya, Kemer, Side, Manavgat, Göynük, Konyaaltı ve Belek gibi bölgelerde 5 yıldızlı ve 4 yıldızlı otellerde çalışmak mümkün. Ancak bu otellerde çalışma şartları ile ilgili bir genelleme yapmak mümkün değil. Her otel yönetimi ve o otelde çalışanlar otelin kişiliğini belirlemektedir. 

Çalışana değer veren bir otel yönetimi olması durumunda çok keyifli bir sezon sizi bekliyor. Zira ortam her ne kadar keyifli olsa da, yönetim tarafından personelin çok çalıştırılması, hakkının yenmesi ve sürekli baskı altında bırakılması işlerin çekilmez bir hal almasına neden olabilir. Personel yemeği, personel kalacak yeri ve çalıştırıldığınız bölüm de bunlara dahil.

Antalya’da otelde çalışmanın en büyük avantajı izin günlerinde gezme açısından seçeneğinizin geniş olmasıdır. Ayrıca yerel halk için yeme içme açısından daha uygun seçenekler bulma imkanı mevcut. Örneğin; Bodrum ve Gümbet gibi turistik yerlerde bu tarz fiyat avantajı yakalamak zor. Dezavantajı ise aşırı sıcak ve nemli havasının olmasıdır. 

 

Muğla’da Otelde Çalışmak

Fethiye, Marmaris, Göcek, Bodrum, Gümbet ve Türbükü gibi turistik bölgeler mevcut. Ancak Antalya’da olduğu gibi 5 yıldızlı oteller sadece belirli ilçelerde mevcut. Örneğin; Marmaris İçmeler 5 yıldızlı oteller bakımından zengin. Ancak aynısını Fethiye için söylemek mümkün değil. Ancak Muğla’da otelde çalışmak konusunda Antalya’da anlattıklarım geçerli. Tamamen çalışacağınız otele bağlıdır.

Peki otelle ilgili nasıl bilgi alabilirim? Bunun için otele ait Google yorumlarını okuyun. Eğer bir otelden müşteriler memnun ise çalışanlar da memnundur diyebilirim. Zira çalışanların kötü performans göstermesinin en büyük nedeni otel yönetiminin yanlış politikasıdır.

Personel Kalacak Yerleri Nasıl?

Yazın otelde çalışmak isteyenlerin en çok soru işareti yaşadığı konu. Bazı otellerde bildiğiniz askeriye gibi koşuş sistemi olabiliyor. Yani bir odada 20 kişinin kaldığı ve ortalığı ayak kokusunun kapladığı bir ortam. Maalesef bu tarz yerler yaptığınız işin çekilmez bir hal almasına neden olacaktır. Üstelik elektrik maliyetlerinden dolayı odaların klimasız olması da cabası. Ancak hemen olumsuz duruma kapılmayın.

Bir çok 5 yıldızlı oteller 2 kişilik çalışan lojmanlarına sahip. Kemerde bu tarz bir çok otel mevcut. Tabi bu lojmanlar otelin içinde olabildiği gibi, otel dışında da kalabilir. Eğer otele çok uzak değilse bu durum sizin için çok fark etmeyecektir. Müşterilerden uzakta olan bir lojman sizin için daha avantajlı olabilir hatta. Otel yönetimleri izin saatlerinizde misafirler ile karşılaşmanızı pek istemezler.

Otel’de Çalışma Saatleri

Otellerde mola ve yemek saatlerini saymazsak çalışma saatleriniz 8 saattir. Ancak bir çok otel sizi 12 saat ya da daha fazla çalıştırmak isteyebilir. Eğer mesainiz veriliyorsa bu konuda rahatsız olmanız gereksiz. Zira otel aşırı yoğunsa ve personel ihtiyacı varsa, mesai yapmak istemiyorum demeniz saçma olacaktır. Bu tarz çalışmaktan kaçan personeller maalesef sadece otelde değil, bir çok işletmede barınamazlar.

Tabi her gün 12 saat ya da 15 saat çalışıyor olmanız normal karşılanabilecek bir durum olamaz. Sadece hafta sonları yaşanan yoğunlukta sizden böyle bir talepte bulunabilirler.

Personel Yemekleri Nasıl

Otel personelleri için genellikle müşterilerden arta kalan yemekler ayrılır. Ancak aşırı lüks otellerde fazla yemeklerden ziyade, personeller için ayrı yemekler çıkarılar. Bu tarz otellerin personeller için dahi özel aşçıları vardır. Yemeklerden yana içiniz rahat olabilir. Ancak en büyük problem son zamanlarda 4 yıldızlı her şey dahil otellerde yaşanmaktadır. Müşteri yemeklerinin dahi yenilemeyecek seviyede olduğunu görebilirsiniz. Bu tarz oteller arta kalan yemekleri personeli için kullanırlar. Bu durumda yapacak bir şey yok maalesef.

Otel İş İlanları Nasıl Bulunur?

Kurumsal oteller genellikle Kariyer.net, Yenibiris.com gibi siteler üzerinden ilan paylaşırlar. Ancak CV bu oteller için önemli. Yani daha önce Garsonluk, Komilik ya da Barmenlik yapmadıysanız, bu otellerden iş daveti almanız çok zor. Maaş şartları ve çalışma şartları iyi oldukları için genellikle kalifiye personel sıkıntısı çekmezler.

Eğer daha önce herhangi bir tecrübeniz yok ve yazın otelde çalışmak istiyorsanız, Facebook grupları ve Indeed.com tarzı siteler sizin için biçilmiş bir kaftan. Özellikle Facebook sayfalarında yazlık bölgelerde personel ilanlarını bulabilirsiniz.(Antalya iş ilanları, Fethiye İş İlanları Sayfası)

Otel İş Pozisyonları

Otelde kalıcı ve sezonluk iş pozisyonları bulunur. Eğer bir meslek dalında ustalığınız bulunuyorsa kalıcı pozisyonlar için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak yaz tatilinde otelde çalışmak ya da sezonluk çalışmak istiyorsanız aşağıdaki işleri tercih edebilirsiniz.

  • Garsonluk
  • Komilik
  • Barmenlik
  • Kat Hizmetleri
  • Resepsiyon Yardımcılığı
  • Bellboy
  • Spa
  • Stewart Bulaşıkçı
  • Aşçı Yardımcılığı
  • Bahçivanlık
  • Cankurtaran
  • Animatörlük
  • Meydancı vb.

Otel’de Çalışmanın Zorlukları

Bu alt başlığa gelene kadar sizlere hep güzel taraflarını anlattım. Şimdi beklediğiniz zorlukları aktarayım. Ancak unutmayın ki, Türkiye’de yaşamak ve geçinmek başlı başına zordur. Aşağıdaki zorlukları görmezden gelmek ve keyif almak tamamen size bağlı.

  • Bulunduğunu bölgeye göre çok sıcak ve nemli bir iklim sizi bekliyor olacak. Çalışırken en az 2-3 kere kıyafet değiştirmek zorunda kalacaksınız.
  • Otel yemekleri çalıştığınız yere göre çok kötü olabilir.
  • Otel lojmanında 4 kişiden fazla personel kalıyorsa ve özel kullanım alanları yok ise, uyumak sizin için çile olacaktır.
  • Otel yönetimi personele karşı hoşgörülü değil ve kaba ise sezon çekilmez bir hal alır.
  • Aşırı yoğun dönemlerde karmaşadan dolayı çileden çıkabilirsiniz. Örneğin barmenseniz, size uzatılmış 20 bardak ile karşılaşacaksınız.
  • Personel şefleri ise çalışılan ortamın karakterini belirler. Şef kötü ve kaba bir insansa sinirininiz bozulmasına neden olabilir.

Bu tarz olumsuzlukları yüzlerce olarak sıralamak mümkün. Ancak görmezden gelirseniz sizlere yeni fırsatlar açılır. Örneğin; network oluşturmanızı öneriyorum. Orada tanıdıklarınız aracılığı ile daha lüks otellerde iş bulabilir, hatta kalıcı olarak daha iyi pozisyonlar edinebilirsiniz.

Okuyunuz: Otelde çalışmak dışında farklı iş pozisyonları hakkında bilgi almak için çalışma şartları başlıklı kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Otel’de Çalışmak İçin Gerekli Belgeler

  • Otellerde 18 yaşından küçükler çalışamaz, bu tarz bir durumunuz var ise sizi iyi bir çalışma ortamı beklemiyor olacak.
  • Yazın otelde çalışmak istiyorsanız seçeneğinizin çok olduğunu bilmelisiniz. Yani özellikle Nisan ve Mayıs aylarında  bir çok otel personel bulmakta sorun yaşar. Bu nedenle otel sizi değil, siz oteli seçersiniz. Mutlaka kalacak yer, personel yemeği ve yan hakları sorunuz.
  • Otelde çalışmayı sadece sezonluk bir iş olarak görebilirsiniz. Ancak çalıştığınız işin sizin için hiç tahmin edemeyeceğiniz kapılar açabileceğini bilmelisiniz. Bir çok otel müdürü ve otel sahibi en alt kariyer kademesinden gelmiştir.
  • Her zaman umutlu ve güler yüzlü olmanızı öneriyorum. Bir sezon boyunca turistik bölgelere gidip, otelde çalışmak size bir şey kaybettirmeyecektir. Tam tersi kazançlı çıkacağınıza emin olabilirsiniz.

Yazın otelde çalışmak”  başlıklı yazının sonuna geldik. Aklınıza takılan tüm konularda yorumlar bölümünden yazabilirsiniz. Sorularınız en geç 1 gün içinde cevaplandırılmış olacaktır.

Yorumlar

  1. Gül Bozkurt dedi ki:

    Merhaba Gül ben Bodrum da beacha otelinde garson olarak çalışmak istiyorum

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhabalar, talep doğrultusunda firmalar buradan iletişime geçebilirler.

  2. Fazilet dedi ki:

    Ben otelin kahvaltılikçı bolumunde çalışacağm. Korkuyorum. Hiç deneyimim yok. Uyum sağlayabilirmiyim.