Hukuk Mezunlarının Yurtdışında Çalışma Olanakları 2023
Hukuk mezunlarının yurtdışında çalışma olanakları 2023 yılında da avukatlık barolarında yazılı olarak yer alır. Buna göre Türkiye’de avukatlık diplomasına sahip olan bireyler herhangi bir ciddi engel taşımadıkları sürece yurtdışında farklı pozisyonlarda yer alabilir.
Hukuk mezunu olarak Türkiye’de eğitiminizi bitirdikten sonra yurtdışında hukuk bürolarında görev alabilirsiniz. Ancak bunun için Türkiye’de bulunan baroya kayıtlı olmanız gerekmektedir. Baroda kayıtlı avukat vasfına sahip olduktan sonra bu avantajla yurtdışında hukuk sektöründe hizmet veren firmalar ile iletişime geçebilir ve gerekli iş başvurusunu yapabilirsiniz. Firmalar ile yapacağınız görüşme sonrası kabul edilirseniz, şirketin talep ettiği kişisel evraklarınızı hazırlayarak şirkete ulaştırabilir ve ardından yurtdışına giderek şirkette iş başı yapabilirsiniz.
Yurtdışında Hukuk Mezunları Çalışmak İçin Ne Yapmalı?
Yurt dışında çalışmak istiyorsanız bu durumun kolay olmadığını bilmelisiniz. Türkiye’de olduğundan çok daha fazla prosedüre cevap vermeniz ve bütün aşamaları eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekir. Yurt dışında çalışmak istiyorsanız genel anlamda sizden istenecek şartlar şu şekildedir;
- Hukuk alanına ait eğitim diploması
- Mesleği yapabilmesi için gerekli olacak eğitim sertifikaları
- Erkekler için askerlik muafiyeti
- Seyahat engelinin bulunmaması
- Çalışmaya engel herhangi bir sağlık problemine sahip olmama
Yurtdışında çalışma hayali kuranlar öncelikle yabancı dile hâkim olmalıdır. Bu şart birçok şirkette zorunludur. Gidilecek ülkenin ana dilini bilerek açık iş pozisyonlarına başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer yabancı dil konusunda yetersizseniz yabancı dilinizi geliştirdikten sonra tekrar başvuru yapabilirsiniz.
Türkiye’de Eğitim Alan Hukukçular Yurt Dışında Çalışabilir Mi?
Hukuk mezunlarının yurtdışında çalışma olanakları 2023 yılında nedir sorusuna yanıt arayan sayısız hukuk mezunu bulunmaktadır. Ülkemizde eğitimini bitiren mezunlar daha iyi bir kariyer hedefleyerek yurtdışında çalışmak ister. Hem yaşam şartları hem de gelir açısından Avrupa’da daha iyi olanakların olması nedeni ile özellikle yeni mezunlar yurtdışındaki çalışma sistemine sıcak bakar. Eğitiminiz sonrası gerekli diplomalarınızı aldıysanız yurtdışındaki firmalar ile iletişime geçerek gerekli bilgiye sahip olabilirsiniz.
Hukuk mezunlarının yurtdışında çalışma olanakları 2023 yılında da diğer yıllarda olduğu gibi şirketlerin niteliklerine göre değişir. Ancak yurtdışında çalışmanın size sayısız fayda ve getiri sağlayacağını bilmelisiniz. Yurtdışında hukuk alanında kariyer hedefliyorsanız çalışma hayatının size katacağı faydalar şu şekildedir;
- Kültürel anlamda zenginleşirsiniz. Farklı kültürlerden insanlar ile bir araya gelir ve farklı yaşamlar hakkında bilgi sahibi olursunuz.
- CV’niz farklılaşır ve gelişimine olumlu katkı sağlarsınız. Yurtdışında edineceğiniz deneyim sonrası Türkiye’de çok daha farklı pozisyonlarda görev alma fırsatınız olur. Profesyonel ağınızı geliştirme fırsatınız olur. Daha geniş ve farklı bir çevrede çalışma imkânı bulur ve çok farklı deneyimler elde edersiniz.
- Global anlamda iş deneyimi kazanma fırsatı bulursunuz. Ülkeniz dışında çalışmak her zaman size olağanüstü koşullar sunar. Türkiye’de olduğundan çok da ha geniş bir deneyime sahip olur ve kariyerinizde önemli bir adım atabilirsiniz.
- Yüksek maaş kazanma fırsatınız olur. Avrupa’da kazanç sisteminin Türkiye’den fazla olduğu bilinir. Yurtdışında kısa sürede ciddi kazanç elde edebilir ve maddi anlamda özgürlüğe sahip olabilirsiniz.
- İşverenler tarafından daha fazla değer görürsünüz. Başarılı insanlar her durumda ilgi çeker. Yurtdışında başarı elde ederek işvereninizden övgüler alabilir ve daha kısa sürede pozisyonunuzu yükseltebilirsiniz.
Hukuk Mezunu Olanlar İçin Yurtdışında Çalışma Şartları Neler?
Türkiye’de hukuk eğitimi alan kişiler yurtdışında da mesleklerini sürdürebilir. Ancak bunun için çeşitli prosedürler gerekir. Her şeyden önemlisi eğer yurtdışında çalışma düşünceniz varsa ülkeler arası geçiş prosedürlerini yerine getirmeniz gerekir. Gideceğiniz ülke ile Türkiye arasında vize anlaşması varsa ülkeye giriş için gerekli vizeye sahip olanız gerekir. Vize ve vatandaşlık aldıktan sonra iş koşullarını araştırabilirsiniz. Yurtdışında çalışmak için yapacağınız başvuru sırasında talep edilecek belgeler şu şekilde sıralanabilir;
- Pasaport
- Vize
- Yurtdışı Sağlık Sigortası
- Çalışılacak yerden alınmış, işi onaylayan belge
- Diplomanın yabancı dile çevirisi
- İşyerine verilecek olan işe başlangıç belgeleri
Avrupa ülkelerinde çalışmak isteyen kişilerin eğer Avrupa Birliği ve ülkeler vatandaşlığı varsa bu durumda sorunsuz bir şekilde geçiş yapılabilir. Ancak vatandaşlık olmadığı durumlarda hukuk alanında çalışmak isteyenlerin mutlaka ülkede kalmak için gerekli şartları yerine getirmesi gerekir. Ülkede kalmak ve çalışmak için gerekli belgeleri hazırladıktan sonra hukuk alanında hizmet veren firmalar ile görüşerek taleplerini öğrenebilir ve şartlarına uyum sağladıktan sonra işe kabul edilerek yurtdışında çalışmaya başlayabilirsiniz.
Hukuk Mezunlarının Yurtdışında Çalışma Olanakları 2023 makalemizin sonuna geldik. Bu makalemiz hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlar kısmında sizinde görüşlerinizi ve tecrübelerinizi görmek bizi ve diğer ziyaretcilerin bilgilenmesinde öncülük sağlayabilir. Ayrıca Hukukcuların En çok soru sorduğu makalemizi incelemek isterseniz Hukuk Okuyup Yurtdışında Çalışmak Mümkün Mü? makalemizi inceleyebilirsiniz.