Kanatçı Dükkanı Açmak: Maliyeti ve Kazancı
Küçük ve büyük şehirlerde son yıllarda sıklıkla rastlanılan kanatçı dükkanlarının potansiyeli hızla yükselmeye devam ediyor. Siz de para kazanmak üzere bir kanatçı açarak yola koyulabilirsiniz.
Daha önce oluşturmuş olduğu bir çok yazımızda tek bir ürün üzerine iş yapmanın avantajlarından bahsetmiştik. Kanatçı dükkanı açmak da onlardan birisidir. Bir restoran açıp bir çok gıda seçeneğini bir arada sunup, yüksek personel maaşlarına katlanmak yerine, tek bir ürün çıkartıp o alanda marka olabilirsiniz. Kanat mangal keyfinin vazgeçilmez bir ürünüdür. Tabi bunun yanında meşhur kanatçılar aracılığı ile de tüketilir. Eğer bu ürünün lezzetine karşı bir sempatiniz varsa, kanatçı açıp sektörde marka olma yoluna gidebilirsiniz. Restoran sektöründe hizmet veren bir aileden geldiğim için sizlere kanatçı dükkanı açmak, maliyeti ve kazancı ile ilgili tüm detayları paylaşacağım.
Sizlere kanatçı dükkanı açmak ile ilgili paylaşacağım detayların arasında bir çok esnafın yaptığı hatalarda mevcut. Bu sektörde Kanatçı Haydar, Kanatçı İbo ve Kanatçı Muhtar gibi işletmeler isim yapmıştır. Bu işletme sahiplerinin hayatlarını inceleyin. Hepsinin başlangıç noktaları küçük bir dükkan ya da seyyar arabadır. Onları başarılı yapan ise, uygun fiyata ürün satmaları değildir. Sundukları kanatın lezzetidir. Bunu yaparken emin olun başarılı olmak hiç zor değil.
Öncelikle şoklu kanat terimini bilmeniz gerekiyor. Adınız kanatçı dükkanı ise, kışın stoklanıp, dondurucuda bekletilen kanatları satmayı düşünüyorsanız bu işe adım atmayın. Ayrıca satacağınız kanat çeşidinin büyük ya da küçük olması önemli değilse, yine bu işi yapmayın. Satacağınız kanat eti taze ve boyutu büyük olmalı. İnsanlar yediklerinde et tadı geldiğini hissetmeli.
Tabi kanatçı dükkan açmak sadece bundan ibaret değil. Bunun yanında her kanatçı dükkanının kendine özel bir sosu olduğunu unutmayın. Kimi salça katar, kimi yoğurt, kimi de süt. Peki siz ne katacaksınız? Sıradan her kasabın sattığı soslu kanat gibi bir sos yapacaksanız unutun bu işi. Farklı olmanı gerekiyor. Bunun için alacaksınız mangalınızı ve sürekli farklı lezzetlerin denemesini yapacaksınız. Salçayı fazla koyarsanız tatlı olacaktır, süt kanat lezzetini mayhoşlatır ya da yoğurt yanık gibi görünmesine neden olur gibi. Bunun denedikçe fark edeceksiniz. Şimdi kanatçı dükkanı nasıl açılır aşamasına geçelim.
Kanatçı Dükkanı Açmak
Bu işin zor olmadığı bir gerçek. Kanatçı dükkanı açmak için hala atılım yapmadıysanız ya karar veremediniz, yada cesaret edemiyorsunuz demektir. Sizler bu sektörün kar marjı, yapılabilirliği ile ilgili detayları aktaracağım. Yine son kararı vermek sizin tercihiniz.
1 kg kanat satın aldığınız zaman içinden ortalama olarak 21 adet kanat ve but karışık çıkar. Bir çok restoran 1 porsiyon kanat içerine 6 adet kanat koyar. Öncelikle bunu unutun. 6 adet kanat kimseyi doyurmaz. Bunu 7 adet yapın. Hatta 8 bile yapabilirsiniz. 1kg kanat 30 TL olduğu için sizin çıkartacağınız 1 porsiyonun maliyeti 10 TL olacaktır. Tabi bu maliyet çiğ kanat için geçerli. Yanında sunacağınız garnitürler, pişirme ve personel maliyeti ile birlikte bu porsiyonu en az 30 TL ücret ile satmanız gerekecek.
Peki bu mümkün mü? Evet, bir hamburgerin 30 TL olduğu günümüzde mümkün. Ancak müşteriye verdiği parayı hak ettiği düşüncesini uyandırmalısınız. Diğer türlü 30 TL vermek değmez. Bunun için de meşhur kanatçı olmaya aday olmalısınız. Açacağınız dükkanın dekorasyonundan çok lezzete yatırım yapmanız gerekiyor. Izgaraya tavuk kanadı attığınızda kokusunu alan gelmeli. Bunu yapmanız emin olun hiç zor değil. Tek önemli olan başlangıç aşamasıdır.
Toplumda tavuk ve tavuk ürünlerinin ucuz olduğu algısı var. Hatta bu algının oluşmasında kilo ile kanat satanların etkisi de mevcut. Düşünün ki, kilo ile 30 TL’ye şoklanmış kanat satılırken, siz 7 Adet tavuk kanadını 30 TL’ye satacaksınız. Emin olun bu mümkün. Müşterinin en önemli özelliği kaliteyi ve lezzeti puanlarken objektif davranmasıdır. Bunu görmek için Yemeksepeti.com sitesindeki kanatçıların almış olduğu puana bakın. Ucuz satan ile pahalı satanı kıyaslayın. Pahalı satanlar kaliteden şaşmadığı için tam not almışlar. Ancak uygun fiyata hizmet sunmaya çalışanlar.
Tabi yemeksepeti.com üzerinden bakmak zorunda değilsiniz. Adı kanatçı olan 15-20 farklı restorana gidin ve yemek yiyin. İşletmenin sunumlarını, lezzetini ve nasıl yaptığını not edin. Bu çok önemli. Her işletmenin mutlaka iyi yaptığı bir şeyler vardır. Örneğin; bazı kanatçı restoranları bulgur pilavı yerine tabakta çoban salata vermektedir. Yani farklılık her zaman iyidir. Bu farklı sunumlarınız ile müşterinin sizi sahiplenmesini sağlayabilirsiniz.
Piyasada Şen Piliç, Gedik, CP Piliç ve Banvit gibi markalar mevcut. Beğendiğiniz tek bir marka ile çalışmak sizin avantajınıza olacaktır. Bu da lezzetlerin bozulmasını engelleyecektir.
Not: Kanatlar ile ilgili yapılan yorumlar Zomato, Foursquare vb. uygulamalar üzerinden de inceleyin. Görüş bildirenler neyi sevdiklerini ya da sevmediklerini belirtmişler. Sizlerde bun bilgilerden ilham alabilirsiniz.
Kanatçı Dükkanı Nasıl Açılır
- Gıda açısından rekabetin az olduğu, insanların rahatlıkla oturabileceği bir dükkan arayışına geçmelisiniz. Bunun için yeterli bir sermaye rakamı ayırmanız gerekiyor. Baca ve ocak başı kurulum maliyetinden çok işletme dekorasyonu yatırım yapmanız gereken en önemli demirbaş maliyetleridir.
- İş planı yapmaya başlayın. Bir önceki alt başlıkta belirttiğim gibi, neyi nasıl yapacağınızı not edin. Deneme yanılma yöntemlerini bu aşamada not edin. İşletmeyi nasıl açacağınız, oluşturacağınız konsepti belirleyin.
- Dükkan kiralama aşamasına geçebilirsiniz. Bu sektöre dükkan vermek isteyen, ya da baca kullanım izni alabileceğiniz bina sayısı çok az. Özellikle yeni yapılmış olan binalarda zorlanabilirsiniz. Bunun için hazır bacası bulunan binalarda bir dükkan kiralamak sizin için daha kolay olacaktır. Tabi işletme lokasyonu seçmek ilk amacınız olmalıdır.
- Dükkan kiraladıktan sonra, vergi levhası çıkartın. Bunu bir muhasebeci ile anlaşarak 2 günde çıkartabilirsiniz. Tecrübeli bir muhasebeci ile çalıştığınıza emin olun.
- Şimdi tadilat aşamasına geçebilirsiniz. Baca ve ocak kurulumu dışında yıkılıp dökülecek bir şey yoktur. Sadece mutfak için özel bir alan oluşturmanız gerekebilir.
- Tadilat ve demirbaş alımını tamamladıktan sonra işletmeniz açılış için hazır. Açılışa özel olarak müşterilerinize indirim sunabilirsiniz. Ancak bunu yapmanıza gerek yok. Sadece görsel bir şölen sunmanız ve ilk işletmeyi dostlarınızla kalabalık tutmanız yeterlidir. Emin olun merak eden insanlar zamanla işletmenize gelecektir.
- Bu aşamadan sonra her şey sizin elinizde. Lezzetli kanat pişirmeniz, hijyen koşulları ve personel davranışları iş potansiyeli oluşturmada etkili olacaktır.
- Mutlaka internet üzerinde aktif olun. Kendinize ait bir insagram sayfası oluşturun ve burada sürekli videolar paylaşın. Paylaştığınız videolar ile reklam yapıp müşteri çekmeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde bir çok farklı ilçeden müşteri çekmeniz mümkündür.
Kanatçı Dükkanı Açma Maliyeti
İşletme için harcayacağınız dekorasyon masraflarına bağlı olarak, kanatçı dükkanı açmanın maliyeti 50 Bin TL ile 200 Bin TL arasında değişiklik gösterecektir. Tabi üst limite takılmayın. Bu maliyeti daha da yüksek yapabilirsiniz. Ancak maliyet alt sınırı ile pek oynamanız mümkün değil. Maliyetten kısacağınız her şey, kalitenizin düşmesine neden olacaktır.
Ocakbaşı alma, baca kurulumu, ruhsat alımı ve dükkan kiralama için başlangıçta en az 25 Bin TL harcayacağınızı varsayarak bu işe giriniz. Mutfak için alacağınız malzemelerde bu maliyeti oldukça yükseltecektir.
Kanatçı Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
- Baca Kullanım İzni
- Ruhsat Başvuru Formu
- Esnaflar Odası Kaydı
- Faaliyet Belgesi
- Adli Sicil Kaydı
- Kira Kontratı
- Tapu Fotokopisi
- Kimlik Fotokopisi
- 2 Adet Vesikalık
- Apartman Sakinleri İzni
- Gıda Tarım Bakanlığı Belgeleri
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- Yapı Kullanım İzni
Yukarıdaki belgeler her belediye için farklılık gösterecektir. Kanatçı dükkanı açma ruhsatı almak için mutlaka bulunduğunuz belediyenin ruhsat işleri müdürlüğünü ziyaret ediniz.
Kanatçı Dükkanı Ne Kadar Kazandırır
Tüm ızgara ürünlerinde olduğu gibi Kanat satışında elde edeceğiniz kar oranı en az %50 olacaktır. Marka değerinize göre bu kar marjını % 150’ye kadar çıkarmanız mümkündür. Ancak günlük 2000 TL ciro yapan bir dükkanın para kazanıyorum diyebilmesi için en az 1000 TL kar olarak ayırması gerekir.
Kar rakamlarını daha fazla yükseltmek için fiyatlarla oynamayın. Fiyatları yükseltmeniz müşteri kaçıracaktır. Bunun yerine daha çok ciro arttıracak yöntemler deneyin.
Okuyunuz: Köfteci Dükkanı Nasıl Açılır?
Kanatçı Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler
- Personel eğitimine önem göstermeniz gerekiyor. Ne kadar lezzet odaklı olsanız da, personeliniz iyi olmadığı sürece kaybeden siz olacaksınız.
- Dükkan açmadan önce lezzeti yönünden deneme ve yanılma yapmayı ihmal etmeyin. Özellikle youtube üzerinden yurt dışında yapılan sos denemelerini izleyin. Farklı soslar keşfedebilirsiniz.
- Kanatçı dükkanı açmak tek başına iş yapmanızı sağlamayacaktır. Bu nedenle internet üzerinden ve paket servis yaparak mutlaka işlerinizi arttırmaya dönük hamleler yapmalısınız.
- İşletme içerisinde kanat dışında herhangi bir ürün bulundurmayın. Müşterilere farklı ürün sunmanız marka değerini düşürür.
” Kanatçı dükkanı açmak, kanatçı açma maliyeti ve kazancı ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.
Teşekkür ederiz.