Antika Dükkanı Açmak | Antikacı Nasıl Olunur?

Antika dükkanı açmak istiyorsanız öncelikle bu işe gelir kapısı olarak bakmamanız gerekiyor. Eski ve tarihte iz bırakmış eşya, obje ya da materyal tarzı ürünleri satmak için bir bilgi birikiminiz olması gerekiyor. Bu işe başlayan ve gelir elde eden bir çok kişi hobi olarak antikacılık yapmaktadır. Doğru olan da budur. Zira antika ürünler satarak aylık bir gelir elde edeyim derseniz yanılırsınız. Uzun vadeli yatırım isteyen ve bilgi birikimine sahip olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Son günlerde online mezatların artması ile antikacı nasıl olunur diyenlerin sayısı da arttı. Bu yazıda sizlere antika dükkanı açmak için izlemeniz gereken yolları aktarmak istiyorum.

Antika Dükkanı Açmak

Antika Dükkanı Açmak

Herhangi bir yerden antikacılık eğitimi almanız mümkün değildir. Bu işi ya çıraklıktan öğrenirsiniz, ya da hayatınızı bu hobi üzerine kurmalısınız. Bir çok antika dükkanı sahibi, çocukluğunun bit pazarlarında ve müzayelerde geçtiğini söyler. Uzun bir süreçte bu tarz ortamlarda yaşanan deneyim ve üzerine sanat tarihi ve arkeoloji eğimi katılınca, uzmanlık derecesinde bilgi sahibi olunabilir. Antika dükkanı açmak istiyorsanız, bu tarz eski ve sanata dair ürünlere karşı ilgiliniz olduğunu düşünüyorum. 

 

Antika sektöründe sahte ve istek dışı üretilmiş olan bir çok ürünler karşılaşabilirsiniz. Örneğin; İran halısı, ahşap çerçeveler, imzalı tablolar ve eskitme çiniler gibi tüketici kandırmaya yönelik bir çok ürün mevcut. Yüksek fiyatlı alım ve satımlar yapacağınız için bu ürünlerden anlamanız gerekiyor. Antikacılık babadan oğula ve toruna geçen bir meslek olduğu için, bu sektörde itibar çok önemli. Antika alımı belirli bir zümre tarafından yapılır. Herhangi bir olumsuz bir durum olduğunda, bu kişisel marka değerinizi etkileyecektir. Şimdi antika dükkanı açmak için yapmanız gerekenlere detaylıca inceleyelim.

 

Antika Dükkanı Açmak

Antikacı Açmak

Antikacı Açmak

Yazımızın başında antikacılığı bir iş kolu olmaktan ziyade hobi olarak görmeniz gerektiğinden bahsettik. Evet, bu sektörde aylık bir geliriniz olamaz. Hatta 1 yıl bile iş yapamayabilirsiniz. Ancak 1 ayda ya da 1 günde elde edeceğiniz gelir, tüm yılınızı kurtarabilir. Bir çok antika dükkanı sahibi bu kuralı bilmektedir. Hatta bir çoğu dükkanda oturmak yerine, boş zamanlarını mezat, müzayede ve antika pazarlarını ziyaret etmekle geçirirler.

 

Antika dükkanı açmak ve gelir elde etmek için kendinize bir alan belirlemelisiniz. Kime hitap edeceksiniz? Koleksiyonluk ürünler mi, dekorasyon mu yoksa obje mi biriktireceksiniz. Bir çok antikacı mimarlar ile ortak çalışıp, daha çok dekor ürünleri toplamaktadır. Antika ürünler satmak kadar, toplamak da önemlidir. Bir çok antikacılar aynı zamanda eskicilerle de anlaşmalıdır. Örneğin; bir çok el arabalı eskiciyi Taksim Çukurcuma’da ya da Mecidiyeköy antikacılar çarşısında görmeniz mümkün. Bu ürünleri satın almak için muazzam bir bilgi birikimine ihtiyacınız var.

 

300-500 yıllık olan her şey antika değildir. Örneğin; sadece bir ahşap ya da demir tek başına antika değildir. Üzerlerinde yer alan işleme, oyma ve desenler onun değerini belirlemektedir. Bir çok ülkenin antikaya bakış açısı farklıdır. Türkiye’de genellikle Osmanlı döneminden kalma antika eserler mevcuttur. Ancak buna rağmen yeterince değer verilmemektedir. Dünyada antikacılıkta İngiltere, Amerika, Fransa ve Belçika gibi ülkeler başı çekmektedir. Bu tamamen alım gücü ile ilgili bir durumdur.

 

Sizde antika dükkanı açmak istiyorsanız, öncelikle belirli bir geçmişiniz ve bilgi birikiminiz olmalıdır. Bir çok antikacı bu işe hobi olarak başlamıştır. Hatta antika dükkanı sahibi olan emekli doktor, iş adamı ya da zengin birisinin varisini görmeniz mümkün. Başlangıç aşamasında hobi olarak satın alınan antika ürünler biriktikçe eve sığmaz. Sergilenmesi ve farklı ürünlerle zenginleştirilmesi için bir dükkanda sergilemelisiniz. Antik koleksiyoneri için, topladığı ürünlere duyulan ilgi bir gurur kaynağıdır. Bu nedenle bu hobinin sonu bir çok antikacı tarafından dükkan açmaya gitmektedir. Mecidiyeköy antikacılar çarşısında sadece ürünlerini sergilemek için dükkan açan kişiler mevcut.

 

En Çok Satılan Antika Ürünler

Antikacılarla konuştuğunuz zaman Türkiye’de antika kültürünün gelişmemiş olduğunu söylerler. Aslında antikacılıkta eskiden durumlar parlak iken, şimdi daha da kötüye gitmektedir. Nedeni ise alım gücünün düşmesinden kaynaklanır. Antika toplayıcılığı genellikle orta kesim tarafından yapılır. Şimdilerde ise daha çok dededen veya babadan kalma antika koleksiyonlar satılmaktadır.

 

Antikacılıkta durumlar böyle olunca esnafta ister istemez sadece satan ürünler almaya yönelmektedir. Bu da dekorasyonu ürünleri ağırlıkla dükkan açmaktan geçiyor. Bir çok antikacı iç mimarlar ile ortak çalışır. Aslında tek iş kaynağı da onlar olmuştur diyebiliriz. Tablo, halo, mobilya, vazo ve avize tarzı antika ürünler diğer objelere göre daha çok satılmaktadır.

 

Okuyunuz: Girişimcilerin İş Kurmadan Önce En Sık Yaptığı Hatalar

 

Antikacılık Eğitimi Almak Mümkün mü?

Antikacı olmak için herhangi bir bölümü okumanız yetmiyor. Zaten böyle bir bölümde yok. Sanat tarihi, edebiyat, arkeoloji ve bir parçada diğer bilim dallarını birleştirebilirsiniz. Ancak bunu tecrübe ile harmanlamadığınız sürece aldığınız eğitim yetersizdir. Dokunmanız ve yıllarca bu ürünlerin arasında yer almanız gerekir. Antikacılıkla ilgili fikir sahibi olmak için bir antika mağazasında çalışmanız ve ustasının yanında yetişmeniz gerekir. Tabi çalışmak için herhangi bir ücret talep etmeyiniz. Bu sektörde maaşlı çalışan personel yoktur.

 

Antikacı Nasıl Olunur?

  • Antikacılığa para kazanma aracı olmaktan ziyade bir hobi olarak bakmalısınız.
  • Yatırımınızı sürekli olarak antika ürünler satın alarak değerlendirmelisiniz.
  • En az 10 yıllık bilgi ve tecrübeye ihtiyacınız var.
  • Bir çok antika pazarı, müzayede ve mezat ile bağlantı kurmanız gerekiyor.
  • Antikacılık üzerine bir çok yerli ve yabancı kitapları okuyarak kendinizi geliştirmelisiniz.
  • Belli bir antikacılık alanında uzmanlaşmayı deneyebilirsiniz.
  • Hedefiniz uzun vadeli olarak bu sektörde yer almak olmalıdır.
  • Kendinizi geliştirmeyi bırakmayın ve bir çok yeni çıkan kaynağı inceleyiniz.
  • Ürünlerinizi nakit sıkışıklığınız olmadığı sürece ederinin altında satmayınız.
  • Antikacılık eğitimi almak için bu işe yıllarının vermiş olan bir üstadın yanında ücretsiz olarak çalışın.
  • Materyal ve mikron inceleme konusunda kendinizi geliştirin.
  • Farklı antik dükkanlarını ziyaret edin. Bu sektörde faaliyet gösteren herkesi tanımaya çalışın.
  • Bir web sitesi açın ve bu alanda marka olmak için, sürekli müzayede ve mezatlar düzenleyin.

 

Antika Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • İkamet Kağıdı
  • Faaliyet Belgesi
  • Oda Kayıt Belgesi
  • Ruhsat Başvuru Formu
  • Adli Sicil Kaydı
  • Kira Kontratı
  • Tapu Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık
  • Kimlik Fotokopisi
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Koleksiyonerlik Belgesi ( Şartları Farklı)

Yukarıda istenilen belgeler her belediye için değişiklik gösterir. Kolkesiyonerlik belgesi diye not düştüğümüz kısım ise, kültür ve tabiat varlıkları koleksiyonculuğu için alınması gerekir. Türkiye’de güncel olarak kayıtlı 1600 koleksiyoner bulunmaktadır. Antika dükkanı açmak için bu belgeyi almanız zorunlu değildir. Sadece tarihi eserler için belge şart aranır.

 

Okuyunuz: İşletme İçerisinde Kullanılan Renklerin Anlamı ve Önemi

 

Antikacı Açmak  isteyenlere Öneriler

"<yoastmark

  • Antikacı olmak istiyorsanız bunun uzun vadeli bir serüven olduğunu unutmayınız. Tüm hayatınızı bu işe vermeniz gerekebilir.
  • Küçük bir sermaye ile antika dükkanı açamazsınız. Bu iş en az 200 Bin TL ile 5 Milyon TL arasında bir sermaye gerektirmektedir.
  • Bu meslekte kazanç için de uzun vadeli bakmalısınız. 1 günde yapacağınız satış ile 2 yıllık gelirinizi tek seferde çıkarabilirsiniz. Sabır bu işin olmazsa olmazıdır.
  • Hiç tahmin etmediğiniz yerlerden muazzam eserlere denk gelebilirsiniz. Kaşıkçı elmasının bir kağıtçı tarafından bulunduğunu unutmayınız.
  • Antika dükkanı açmak istiyorsanız mutlaka bir çok antikacının bir arada olduğu ya da turistlik yerlerde dükkan açmaya özen gösterin. Evet, bazen ayakta kalmak için para kazanmanız gerekecektir. Bu tarz yerlerde iş yapmanız daha kolaydır.
  • Müşterilerinize özel yurtdışından antika ürün toplayabilirsiniz. Bir çok antikacı İngiltere ve Fransa’dan ürünler getirmektedir.

 

Antika dükkanı açmak ve nasıl antikacı olunur ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Görüşlerinizi yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.