Çorbacı Açmak | Çorbacı Açma Maliyeti ve Kazancı

Son zamanlarda tek ürün satışı üzerine markalaşan iletme sayısı artmaya başlamıştır. Çorbacı dükkanları da bunlardan birisidir. Özellikle kahvaltı ya da gece tüketim ürünü olarak satış yapan çorbacı dükkanlarına şahit olabilirsiniz. Sizlerde sektördeki bu gelişmeyi baz alarak çorbacı açmak istiyorsanız, sizlere tüm detayları aktarmak istiyorum. Çorba nasıl yapılır ya da içine ne konulur gibi konularda bilgi sahibi değilseniz endişelenmenize gerek yok. Sadece profesyonel işletmecilerin yerine getirmesi gereken kurallara uymanız yeterli. Şimdi çorbacı açmak, dükkanı açma maliyeti, kazancı ve gerekli belgeler gibi tüm detayları aktarmaya başlayalım.

Çorbacı Dükkanı Açmak

Çorbacı Dükkanı Açmak

Çorba, kelimesinin kökeni Farsçadan gelmektedir. İngilizcede ise ”soup” iyi beslenme ve şifa anlamına gelir. Tarihi ise 10 Bin yıl öncesine kadar dayanır. Özetle çorba, sadece Türk mutfağından değil, tüm dünya mutfağından uzun yıllardan veri var olan bir yemek türü diyelim. Bizde de özellikle hasta olduğumuz zaman tükettiğimiz bir besin kaynağıdır. Sindiriminin kolay olması ve türlü baharat eklenebiliyor olması onu şifa kaynağı yapmaktadır. Tabi istediğiniz her çorba türünü tek bir restoranda bulmanız mümkün değildir. Bu nedenle sektördeki bu açığı kapatmak ve çorbacı açmak isteyen girişimciler öncelikle doğru karar verdiklerine emin olabilir.

 

Bir iş modelinde doğru karar vermek tek başına yeterli değildir. Bunun yanında lezzet ve gerekli çeşitleri oluşturmanız gerekir. Örneğin; ezogelin, mercimek, tavuk suyu ve şehriyeli çorbayı herhangi bir dükkanda bulmanız mümkün. Ancak işkembe, kelle paça, damar, tuzlama, tarhana, yüksük ya da arabaşı gibi çorbaları her yerde bulmanız mümkün değildir. Bir çorbacı açmak istiyorsanız tüm bu lezzetleri en iyi sunum şekliyle müşterilerinize sunmalısınız. Türkiye’de Kadıköy Çorbacısı, Çorba Konağı, Çobacı Aden ve Çorbacı Şahin Bey bu sektörde marka olmuş işletmelerdir. Şimdi sizde bu sektörde marka olmak istiyorsanız, çorbacı nasıl açılır aşamasına geçelim.

 

Çorbacı Dükkanı Açmak

Çorbacı Açmak

Çorbacı Açmak

Çorbacı açmak için öncelikle bu çorbaların nasıl yapıldığı ile ilgili A’dan Z’ye bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Örneğin; Çorba Konağı işletmesine gittiğiniz zaman 25 çeşit çorba sizi karşılıyor olacak. Tabi başlangıç aşamasında onlar gibi lezzet oluşturmanız kolay olmayacaktır. Ayrıca 25 çeşit çorba yapmanız da beklenmez. Ancak bir çorbacı açmak için müşterilerinize en az 10 çeşit çorba ürünü sunmanız gerekiyor.

 

Kelle paça ya da işkembe çorbası yiyen bir müşteriyi memnun etmek, bu sektörde başarılı olmanızı sağlayacaktır. Mercimek, domates çorbası ya da mantarlı kremalı tavuk çorbası gibi lezzetleri oluşturmanız zor olmayacaktır. Ancak asıl zorluk yöresel tatlarda başlamaktadır. Bunun için internet sınırsız bir kaynaktır. Tabi bunun yanında ustasından da öğrenmeniz gerekiyor. Örneğin; Arabaşı çorbasının nasıl yapıldığını öğrenmek için gerekiyorsa Yozgat’a gidip orda yemelisiniz.

 

Ancak bu işin özeti eğitim almaktan geçer. Kendinize tüm bu lezzetleri oluşturmak için zaman tanıyın. 1-3 ay arasında kendiniz için uygulayacağınız bir eğitim programı ile tüm bu lezzetlerin nasıl yapıldığı ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

 

Peki aşçı ya da usta çalıştırsak olmaz mı? Evet, tüm bu lezzetleri bilseniz de aşçı çalıştırmalısınız. Zaten her şeyi tek başına yapmanız mümkün değil. Ancak aşçı çalıştırsanız bile tüm bu çorbaların nasıl yapıldığını içine hangi baharatların katıldığını bilmeniz gerekiyor. Aksi taktirde çalışanlarınız tarafından manipüle edilirsiniz. Hiç kimsenin sizin kadar lezzete özen göstermeyeceğini bilmeniz gerekiyor.

 

Öncelikle aşçının yanında çorbaları yaparsınız. Belirli bir rutin oluşturursunuz. Kullanılacak baharatlar, su miktarı, malzeme miktarı atılacak tuz gibi tüm aşamalar önceden belirlenmiş olmalıdır. Aşçı görevi ise sizin vermiş olduğunuz tarifi uygulamak olmalıdır. Bir çok marka işletme bu şekilde hareket etmektedir. Eğer işinizi sistemleştirmeyi başarabilirsiniz, bu şekilde 2. ve 3. şubeyi açmanız mümkün olacaktır.

 

Çorbacı Dükkanı Nasıl Açılır

  • Çorbacı açmak için öncelikle ne kadar sermaye ayıracağınızı belirlemeniz gerekiyor. Bir alt başlıkta minimum sermaye limiti belirledik. Bunun üzerine koyacağınız yatırım tutarı nasıl iş modeli oluşturacağınızı belirleyecektir. Aslında tüm süreç sermaye etrafında şekillenir.

 

  • İş planı ve hazırlık aşamasına başlayın. Bu aşamada almanız gereken eğitimler, menü oluşturma, dükkan lokasyonu ve yapılacak işler gibi her şeyi yazıya dökün. Profesyonel bir işletmecilik yapmak için planlı ilerlemelisiniz. İşe başlamadan önce adım adım yapılacaklar diye notlarınızı almaya başlayın.

 

  • Dükkan açma aşamasına geçmek için boş dükkan arayışına geçin. Çorbacı açmak için önünde oturma düzeni oluşturabileceğiniz bir dükkana ihtiyacınız var. Tabi ana cadde ya da yan cadde üzerinde olması şart. Uygun kiralı olması size büyük bir avantaj sağlayacaktır.

 

  • Bir muhasebeci ile anlaşın ve herhangi bir harcama yapmadan önce vergi levhasını çıkartın. Bu süreç en fazla 2 gününüzü alacaktır.

 

  • İşletme için tadilata başlayabilirsiniz. Çorbacı dükkanları için daha çok sade, organik ve otantik tasarımlar tercih edilmektedir. Bu aşamada bir iç mimar ile çalışabilirsiniz.

 

  • Tadilat bittikten sonra benmari, masa, sandalye, mutfak ekipmanları vb. demirbaş alımına geçebilirsiniz. Bunları yaparken bir ustayla çalışacaksanız, onunda fikrini almanızı tavsiye ederiz.

 

  • Artık açılış yapmak için hazırsınız. Çorbacı dükkanının adını duyurmak için görkemli bir açılış yapmanız şart. Bunun için bir organizasyon şirketiyle anlaşabilirsiniz.

 

  • Bu aşamadan sonrası sizin pazarlama yeteneğinize bağlıdır. Müşteri iletişimi, lezzet, hijyen ve reklam faaliyetleri başarılı olmanızdaki en büyük etken olacaktır.

 

Okuyunuz: İşletme İçerisinde Kullanılan Renklerin Anlamı ve Önemi

 

Çorbacı Dükkanı Açmanın Maliyeti

2021 yılında çorbacı dükkanı açmak için ortalama 50 Bin TL ile 200 Bin TL arasında sermaye harcamanız gerekecektir. Çorba size basit bir ürün gibi gelse de mutfak ve sunum ekipmanları oldukça yüksek maliyetlidir. Bu sektördeki rakiplerinizi incelediğiniz zaman sermaye üst limitinin sınırsız olduğunu anlayabilirsiniz.

 

Çorbacı dükkanı açmanın maliyetini daha da düşürmek mümkündür. Ancak bu aşamadan sonra kalite algısını düşürmüş olursunuz. Bir çok tüketici dekorasyona bakarak, kaliteli ya da kalitesiz olarak ön yargıda bulunmaktadır. Ayrıca müşteriler sadece çorbaya değil, sunmuş olduğunuz dekorasyona da para öderler.

 

Okuyunuz: Girişimcilerin İş Kurmadan Önce En Sık Yaptığı Hatalar

 

Çorbacı Dükkanı Aylık Kazancı

Çorbanın ortalama kar marjı ve günlük yapılan ciro ile aylık kazancı ortalama olarak söylemek mümkündür. Tabi bu hangi çorbanın ağırlıklı olarak satıldığına göre değişir. Örneğin; mercimek ve ezogelin çorbasında kar marjı %300 iken, bu oran işkembe ve kelle paça çorbasında %50’ye kadar düşmektedir. Özetle bu sektörde ne kadar kazanacağınız satacağınız ürünlerin çeşitler belirler. Ancak en düşük %50 kar marjı belirlemek, aklınıza bir takım hesapların oluşmasını sağlayabilir.

 

Çorba dükkanı açarak kazancınızı arttırmak için fiyatları şişirmeyin. Onun yerine daha ideal fiyatlar ile müşteri sayısını arttırmayı hedefleyin. Bunu yapmak için de reklam doneleri, Instagram hedeflemeleri, farklı sunumlar gibi etkinliklerden faydalanabilirsiniz.

 

Çorbacı Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • 2 Adet Vesikalık
  • Kimlik Fotokopisi
  • Kira Kontratı
  • Tapu Fotokopisi
  • Ruhsat Başvuru Formu
  • Faaliyet Belgesi
  • Meslek Odası Kaydı
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Gıda Tarım Uygunluk Raporu
  • SGK Giriş Bildirgesi
  • Adli Sicil Kaydı
  • İkamet Kaydı

Çorbacı açmak için her belediyenin istediği evraklar farklılık gösterebilir. Bu evrakları alamadan önce mutlaka bulunduğunuz ilçe belediyesinin, ruhsat işleri müdürlüğünü ziyaret ediniz.

 

Çorbacı Açmak İsteyenlere Öneriler

Çorbacı Açmak İsteyenlere Öneriler

Çorbacı Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Köşe konumlu ve tabela değeri olan bir lokasyonda dükkan açmalısınız. Bu tarz yerlerde marka olmanız daha kolaydır.
  • Eğlence mekanlarının yoğun olduğu yerlerde çorbacı açmak mantıklı bir seçenek olabilir. Zira alkolü bastırıcı etkisi nedeniyle oldukça fazla tüketilmektedir.
  • Bu sektörde gerekli hijyeni sağlamanız gerekiyor. Bir çorbanın içine kıl kaçması durumunda düşeceğiniz durumu hayal edin. Personelinizi de bu konuda eğitmelisiniz.
  • Çorbacı açmak için tek seçeneğiniz sıfırdan bir işletme kurmak değildir. Çorbacı bayiliği veren bir çok firma mevcut.
  • Meşhur olan çorbacılara gidip, onlardan farklı farklı ürünler deneyin. İyi oldukları yönleri kesinlikle örnek alın.

Çorbacı açmak, çorbacı dükkanı açma maliyeti ve kazancı ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Görüşlerinizi yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Abdulsamet Gökhan Hayber dedi ki:

    Ben bu işi caminin bahçesinde yapmak istiyorum, vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.

    1. patronoldum dedi ki:

      Düşüncenizi oldukça mantıklı buldum Abdulsamet Bey. Bu şekilde iş yapan bir kaç lokanta biliyorum. Umarım başarılı olursunuz.

  2. Ebru narin dedi ki:

    Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için

  3. A.kaya dedi ki:

    Bilgilendirmeniz çok yararlı oldu.tesekkurler