Sigorta Acentesi Açmak | Acentelik Alma Şartları 2023

Sigorta acentesi açmak istiyorum diyorsanız sizlere bu sektörle ilgili tüm bildiklerimi anlatmak istiyorum. Sigortacılık sektörü genellikle araç kasko, trafik sigortası, DASK, ferdi sigorta ve hayat sigortası gibi seçenekleri ile bilinmektedir. Bunlar dışında sektörde bir çok sigorta çeşidi mevcuttur. Sigorta acentesi açmak isteyenler ise genellikle araç kasko ve sigortası yapmakla ilgili bu sektöre girmek istiyor. Bu sektöre girmek için 2 seçeneğiniz mevcut. Ya ana şirketlerden acentelik alırsınız ya da acentelerden şube alarak yolunuza devam edersiniz. Sizlere sigorta acenteliği almak için gerekli şartlar ve maliyeti konusunda tüm detayları aktarayım.

"<yoastmark

Acentelerinin kar marjı %8 ile %30 arasında yaptığı işe göre değişir. Sigorta şubeleri ise acentelerle anlaşmalar yaparak bu komisyon oranının %50’si ile %80’i arasında anlaştığı oranda komisyona talip olur. Sigorta acentesi açmak yüksek sermaye ve gerekliliklere sahipken, şubeler için işler oldukça kolaydır. Sadece şube veren bir acente ile anlaşma yapmak ve müşteri bulmak yeterlidir. Bu yazıda hem sigorta şubesi açmak hem de sigorta acentesi açmak ile ilgili tüm bilgileri aktaracağım.

 

Eğer bu sektöre yeni gireceksiniz başlangıç aşamasında şubelik daha mantıklıdır. Müşteri kitleniz olmadan sigorta ekranı yani acentelik almak riskli olacaktır. Zira etkinlik ve yeni müşteri kazanımı olmadığı sürece, anlaşma yaptığınız sigorta firmaları sizinle çalışmayı sonlandırabilir. Ayrıca bir çok firma sektörde deneyimi olmayanlara ekran verme konusunda çekingen davranmaktadır.

 

Sigorta Acentesi Açmak

"<yoastmark

Anadolu Sigorta, Mapfre, Allianz, Groupama, AK ve AXA Sigorta gibi 30’un üzerinde sigortacılık şirketi acentelik verir. Acentelik almak için öncelikle Türkiye Acenteler Birliğinin sunmuş olduğu şartları karşılıyor olmanız gerekiyor. Yönetmelikte yer alan prosedürleri tamamladıktan sonra firmalara acentelik almak için talepte bulunabilirsiniz. Her firmanın istediği şartlar farklı olmaktadır.

 

Sigorta acenteliği almak için öncelikle TOBB’a 25 Bin TL oda kayıt ücreti ödemelisiniz. Bunun akabinde acenteliğini alacağınız her bir firma için minimum 30 Bin TL tutarlı teminat mektubu gerekiyor. Firmaların bilinirliğine göre istenilen teminat tutarları değişiklik göstermektedir. Ancak yeterli sermaye tutarı ve acente almak için gerekli şartları tamamladığınız sürece işiniz kolay olacaktır.

 

Sigorta Acentesi Açmak İçin Gerekli Şartlar

  • Lisans Mezunları için en az 18 Ay meslekli tecrübe
  • Ön Lisan Mezunları için en az 24 ay mesleki tecrübe
  • Sigortacılık mezunu olanlarda deneyime gerek yoktur.
  • Sabıka kaydı olmamalı
  • Daha önce iflas etmemiş olmak
  • SEGEM Belgesi
  • Ticari Sicil Tasdiknamesi
  • 50 Bin TL ödenmiş sermaye sahibi olmak
  • Diploma aslı ve sicil belgesi
  • Teknik Alt yapı ve donanıma sahip olunması
  • Teknik müdür ya da personel bulundurmak

Sigorta acentesi açmak için yukarıdaki şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Daha detaylı bilgi için Türkiye Sigortacılar Birliği sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Sigorta Acenteleri Komisyon Oranları

  • Trafik Sigortası %8 – %10
  • Sağlık Sigortası %15 – %30
  • İşyeri Sigortası %10 – %30
  • Kasko Sigortası %15 – %18
  • Hayat Sigortası %20 – %30
  • Konut Sigortası %15 – %45
  • DASK Sigortası %8 – %15
  • Seyahat Sigortası %30 – %40
  • Ferdi Kaza Sigortası %20 – %30

Sigorta acenteliği alanlara firmalar tarafından yukarıda yer alan komisyon oranları sunulmaktadır. Müşteriye yapacağınız ek indirimler sizin komisyon oranlarınızdan kesilmektedir. Trafik sigortası için istenilen poliçe bedeli tüm firmalardan aynı çıkarken, Kasko için istenen bedel değişiklik gösterir.

 

Not: Yukarıdaki verilen komisyon oranları acenteler için geçerlidir. Sigorta şubesi olanlar ise acentelerle anlaştıkları oran üzerinden komisyon alırlar. Bu oran genellikle yukarıda verilen komisyon oranlarının %60 ile %80’i arasında olmaktadır. Bir çok acente, şirketler tarafından kendilerine verilen hedef ve şartları karşılamak için, şube komisyon oranlarını yükseltebilirler.

 

Sigorta Acenteliği Veren Firmalar

Yukarıdaki acente bayiliği veren firmalar en çok müşteri hacmine sahip olanlardır. Bunlar dışında 30 yakın sigorta şirketleri mevcut. Bir çok acente trafik sigortası bedelleri aynı olduğu için, daha uygun teminat şartlı şirketlerle anlaşmaktadır. Poliçe kestiğiniz müşteri için trafik sigortası pek fark etmiyor diyebilirim.

 

Okuyunuz: Girişimcilerin İş Kurmadan Önce En Sık Yaptığı Hatalar

 

Sigorta Şubesi Açmak

Çevrenizde gördüğünüz bir çok emlak dükkanı ya da rent a car işi yapanlarında aynı zamanda sigortacılık yaptığına şahit olmuşsunuzdur. Bu kişiler komisyon usulü sigortacılık yapmaktadırlar. Yeni çıkan kanuna göre bu şekilde sigorta komisyonculuğu yapmak yasal değildir. Ancak el altın bu tarz iş yürüten bir çok kişi var. Şimdi sizlere resmi bir şekilde acente bayilisi olarak nasıl sigorta şubesi açılacağını anlatayım.

 

Sigorta şubesi açmak için;

  • SEGEM belgesine sahip teknik müdür ya da personel
  • Lisans için 18 ay, Ön Lisans için 24 Aylık mesleki tecrübe şartı 
  • Ofis Kurmak
  • Şube Kuruluş Masrafları

Şube açmak için ödemeniz gereken miktar acente tarafından belirlenir. Buna bir nevi sigorta teminatı diyebiliriz. Bir çok acente 5000 TL ile 10 Bin TL arasında yaptığınız işin hacmine göre poliçe talep etmektedir.

 

Şube açmak için teknik personel ihtiyacınız olsa da, aslında sizin müşteri bulmaktan başka yapmanız gereken bir iş yoktur. Yani size herhangi bir sigorta ekranı verilmez. Sizinle ilgilenecek olan acente personeli bulunur. Fiyat almak, poliçe kesmek ve ihtiyacınız olan durumlar için teknik personel ile iletişime geçmeniz gerekir.

 

Sigorta şubesi açmak için, şubelik alacağınız firmanın anlaşmalı olduğu firma sayısı önemlidir. Ne kadar çok firmaya sahipse, fiyat açısından da o kadar avantajlı olacaktır. Örneğin; kasko yaptıracak müşteriler genellikle birden fazla fiyat alır. Hangisi en uygun ise ondan sigorta yaptırma yoluna gider. Anlaşmalı olduğu firma sayısı çok olan acenteler ise, uygun fiyat verme ihtimali daha yüksektir. Tabi burada çalışmış olduğunuz sigorta teknik personelinin çalışması da önemli.

 

Siz bir araç için teklif istediğinizde, bazı teknik personeller, 5-6 firmadan fiyat almak yerine, 1-2 firmadan fiyat alıp, işlerini hızlı halletmek ya da daha az emek harcamak ister. Bu durumda sizin acente ile iletişiminiz kuvvetli olmalıdır. Daha fazla firmadan teklif alınmasını isteyebilirsiniz.

 

Sigorta Şubesi Açmak Avantajlı mı?

Eğer sigortacılık konusunda herhangi bir bilgiye sahip değilseniz ya da sektörde yeniyseniz, şubelik almak en mantıklı seçenektir. Şubelik aldığınızda şirketler tarafından poliçe ve iş üretimi gibi baskılara maruz bırakılmazsınız. Bunun yanında harcayacağınız sermaye de oldukça düşük olacaktır. Sadece acente ile anlaşmış olduğunuz teminat tutarını ( ortalama 10 Bin TL ) yatırmanız yeterlidir. Bu şekilde oluşturmuş olduğunuz müşteri sayısı arttıkça zamanla kendini sigorta acenteliğinizi açabilirsiniz.

 

Sigorta Acentesi Açmak İçin Belediye Ruhsat evrakları

  • Kimlik Fotokopisi
  • Ticari Sicil İlanı
  • İmza Sirküleri
  • TOBB Kayıt Belgesi
  • Kira Kontratı
  • Tapu Fotokopisi
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Ruhsat Başvuru Formu
  • Teknik Personel Bilgisi
  • Vergi Levhası

Sigorta acentesi açmak için sizden istenilen belgeler bazı belediyeler tarafından farklılık gösterebilir. Bu nedenle sigorta ofisi açmadan önce mutlaka belediyenin ruhsat işleri müdürlüğünü ziyaret ediniz.

 

Okuyunuz: İşletme İçerisinde Kullanılan Renklerin Anlamı ve Önemi

 

Sigortacılık Yapmak İsteyenlere Öneriler

Sigortacılık Yapmak İsteyenlere Öneriler

Sigortacılık Yapmak İsteyenlere Öneriler

  • Müşteri bilgilerinizi tutmak ve yenileme poliçeleri kesmek için mutlaka bir CRM programı kullanmalısınız.
  • Sigorta acentesi açacaksanız, sizlerde şubelik vererek müşteri kitlenizi arttırabilirsiniz. Alt şubelere yüksek komisyon oranı sunmaktan çekinmeyiniz. Ciro ve iş sayısını arttırmak için başlangıç aşamasından bunu yapmalısınız.
  • Teknik personel alımı sırasında kaç adet sigorta ekranı bildiğine dikkat ediniz. Birde çok ekranı biliyor olması farklı acentelikler alacağınız zaman size büyük avantaj sağlayacaktır.
  • Şubelik aldığınız zaman, size bu konuda aracı olan acentelerin, 7/24 nöbetçi personel sunup sunmadığına dikkat ediniz.
  • Bazı acentelerin ve şirketlerin eğitim programları mevcut. Mutlaka bu eğitimler katılmalısınız.

 

Sigorta acentesi açmak, şubelik almak ve gerekli şartlar ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Görüşlerinizi ve sorularınız yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Ali ihsan KARABACAK dedi ki:

    Merhaba lise mezunuyum PTT de memur olarak çalışıyordum yeni emekli oluyorum kendi üzerime açacağım kendim çalışacağım sigorta acentesi acmayı düşünüyorum tecrübem hiç yok nasıl bayimi acmak iyi olur acentemi açmak sitenizde gördüğüm kar marjları doğrumu örneğin bir poliçede ne kadar kar vardır hangi sigorta şirketi acenteleri daha avantajlı bana yardımcı olurmusunuz teşekkürler

    1. patronoldum dedi ki:

      Sigorta acentesi açmak için SEGEM belgesine ihtiyacınız olduğu gerçeğini unutmamalısınız. Ayrıca kar marjları doğru. Tabi kesilmiş olan poliçelere göre de değişiklik göstermektedir.

      1. Mihriban dedi ki:

        Merhaba bankacılık sigortacılık ön lisans mevzunuyum beş yıldır ozel bir bankada çalışıyorum. Segem belgesi yeni aldım acente açmam mümkün mü

  2. Gökhan tutuş dedi ki:

    Merhabalar bir süredir kasko sigorta acentesi acmak isitoyrım tercübem yok fakat başarılı olacağımı düşünüyorum Şırnak Silopi’de oturuyorum şunu belirteyim Habur sınır kapısı var ve yüzlerce şirket var onlarla anlaşıp başarılı olacagımı düşünüyorum bunun için ne yapmak lazım acente acmak için tşkler.

    1. patronoldum dedi ki:

      Acente açmak için öncelikle SEGEM belgesi olan mesul müdür bulmanız gerekiyor. Eğer böyle bir şansını yoksa, şubelik almak sizin için daha avantajlı olabilir. Zira sadece şubelik alarak, %80’lere varan komisyon oranları ile personel çalıştırmadan bu işi yapabilirsiniz.

  3. Ayşe dedi ki:

    Meraba limited sigorta şirketi kurduk 2 ortak %50hisselerle sorun olurmu hissede bir kısıtlama var mı

    1. patronoldum dedi ki:

      Herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum, ancak bu durum her acentelik alacağınız firmanın şartlarına göre de değişiklik gösterebilir.

  4. Ömür Ergen dedi ki:

    merhabalar, bankacılık ve sigortacılık mezunuyum. halihazırda bir alarm şirketim var bu sorun olur mu ve ilk etapta şubelik alma isteğim var. ne gibi yollar izlemeliyim, neler yapmalıyım??

    1. patronoldum dedi ki:

      Şirketler tüzel kişiliktir ve birbirinden bağımsızdır. Farklı bir şirket olarak açtığınızda özellikle şubelik almanızın bir sorun yaratacağınız zannetmiyorum. Şubelik veren firmalar ile iletişime geçerseniz en güncel bilgiyi alabilirsiniz.

  5. Eray dedi ki:

    2 senelik banka ve sigorta ön lisans mezunuyum ,segem belgesini alsam ,herhangi bir deneyim veya tecrübe olmadan acente veya şube açabilirmiyim ?

    1. patronoldum dedi ki:

      Acentelik alabilmeniz için SEGEM ile birlikte 2 yıllık tecrübe şartı aranır. Şubelik alırken SEGEM’e ihtiyaç duymazsınız. Acentelik almış olan bir firma ile komisyon ortaklığı kurmuş olursunuz.

  6. Mehmet Arı dedi ki:

    Merhaba
    Ön lisans mezunuyum. Emekliyim. Şube açmak için SEGEM belgesi dışında tecrübe şartı varmıdır?

    1. patronoldum dedi ki:

      Acentelik açacaksanız, SEGEM belgesiyle birlikte 24 ay tecrübe şartı aranır.

  7. Arzu dedi ki:

    10 yıllık bankacılık deneyimim var SEGEM belgem var 2 yıllık üniversite Önlisans mezunuyum şartlar yeterli mi?

    1. patronoldum dedi ki:

      Sigorta acentesi açmak için 24 ay tecrübe istenmektedir. Ancak şubelik için, anlaşma yapacağınız acente ile iletişime geçmelisiniz. Bu nokta tecrübe şartı aranmaksızın, şubelik ile sigortacılık yapma şansınız bulunuyor.

    2. ALİOSMAN FELEK dedi ki:

      Bankacılık ve sigortacılık deneyimi olan sigorta ofisinde müdür olacak biri arıyorum. İsterseniz konuşalım.

  8. SEVGİ dedi ki:

    Önlisans banka sigorta mezunuyum,dgs den lisans işletme mezunuyum. segem belgem var sigorta acenteliği açabilir miyim?hiç sigorta girişim yok sigortacılık üzerine.

    eşimde önlisans işleolmadan 24 ay sigorta eleman girişi var. segem belgesi de var.
    hangimiz acenta açabiliriz?

  9. Mucahit dedi ki:

    4 yıllık Sigorta bölümünü bitirdim. Şimdi İstanbulda Avrupa yakasindayım. Burada Acente açmak istiyorum ama hiç tecrübem yok. Şube açmam durumunda aldiğım acentenin ekranlarıni kullanabilirmiyim yoksa sadece aracı mı oluyorum.

    1. patronoldum dedi ki:

      Şubelik alacağınız yere göre değişiklik gösterir. Eğer ekran kullanmayı biliyorsanız, sizin için kurulum yapılabilir. Ancak diğer türlü acente sizin adınıza da kesim yapabilir.

  10. Fatih Irmak dedi ki:

    Sigorta şubesi açmak istiyorum, 24 ay bir sigorta şirketinde sigortalı çalışsam segem belgesi alarak açabilir miyim

    1. patronoldum dedi ki:

      Hem şubelik alabilir, hem de acente açabilirsiniz.

  11. Melisa dedi ki:

    4 yıllık ekonomi ve finans mezunuyum. Sigortacılık konusunda tecrübem yok. Segem belgemi aldıktan sonra sigorta şubesi açabilir miyim?

    1. patronoldum dedi ki:

      Evet açabilirsiniz.

  12. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba,
    8 yıllık bankacıyım. Bankadan istifa ettim. SEGEM – BES-SPL Düzey 1 Lisans ve sertifikalarım mevcut. Sigorta acentesi mi açabilirim yoksa bir sigorta firması aracılığıyla şube mi açabilirim. Siz ne önerirsiniz.

    1. patronoldum dedi ki:

      İkisini de açabilirsiniz. Eğer çevreniz yok ise, başlangıç aşamasında şubelik almak daha mantıklı. Acente açtığınızda firmalar size iş bakısı yapacaktır. Aktif olmadığınız taktirde ekranlar size kapatılır. Ancak şubelik aldığınızda herhangi bir sorumluluğunuz olmaz. Komisyon anlaşmasını iyi yaparsanız, kafanız rahat bir şekilde iş yapmaya başlarsınız.

      1. Hüseyin dedi ki:

        Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. Sertifikam aktif. Şube açtıktan sonra tüm sigorta firmalarıyla ayrı ayrı anlaşabilir miyim? Yoksa acente açarsak sadece bir firmaya bağlı olarak mı faaliyet göstermemiz gerekiyor? Çevrem aslında var. Zorlanacağımı sanmıyorum. Açılış süreçlerini de güzel bir şekilde anlatmışsınız ordan okudum.

        1. Hüseyin dedi ki:

          Üstad cevap vermedin

          1. Gayemiz dedi ki:

            Segem sertifika sahibi şirket ortağı olursa küçuk bir yüzdelikle ortak olursa şirketin segemliye sigorta yapmasına gerek var mı? Şirket ortağınin sertifikasıyla sirketi açabilir mi? Çünkü şirket ortağının atanma durumu var sigortalı çalışamaz..

  13. Yıldırım dedi ki:

    Merhaba %50 ortaklı ltd şirketi kurduk 3 yıl önce ortaklardan biri hissenizi başka birine devrettiği zaman alınmış olan şirketler acenteliğini fes edermi yoksa aynı şekil devam mı eder?
    Bir başka sorum 4 yıllık banka sigorta harici herhangi bi bölüm mezunu acente açabilirmi tecrübe aranıyor mu