Mantı Dükkanı Açmak | Mantıcı Açma Maliyeti ve Kar Marjı

Tek bir iş sektörü üzerine faaliyet göstermenin marka değeri açısından ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştim. Mantı dükkanı açmak da markalaşmaya gitme yolunda en kolay iş fikirleri arasında yer alır. Üstelik mantı yapmayı biliyor olmanıza da gerek yok. Sadece hazır olarak istediğiniz tarifi yaptırabileceğiniz bir üretici bulmalısınız. Tabi evde mantı üretimi yapacak birilerini bulmak zor değil. Satın aldığınız mantıkları, ustaca dekore edilmiş bir dükkanda satarak, marka olma yolunda adım atabilirsiniz. Tabi her şey yazıldığı gibi kolay değil. Bu yazıda mantıcı açmak isteyenlere için, mantı dükkanı açma maliyeti, kar marjı ve gerekli belgeler gibi tüm detayları aktaracağım.

Mantı Dükkanı Açmak

Mantı Dükkanı Açmak

Restoran açmak ve bir çok ürünü bir arada satmak inanın çok zor. Hatta bazı lokantaları düşüşün. Hem yemek, hem fırın, hem döner hem de farklı ürünler aynı anda satılmaya çalışıyor. Her ne kadar para kazanılsa da inanılmaz bir iş yüküne neden oluyor. Tek bir ürünü satmak ise hem marka değerini arttırır hem de sizi büyük bir iş yükünden kurtarır. Mantı dükkanı açmak için farklı farklı ustalar çalıştırmanıza gerek yok. Sadece ürünü pişirecek bir aşçı ile bu sürece yönetmeniz mümkün.

 

Gelelim mantı üretimi yaptırma aşamasına. Instagram, Letgo ve Sahibinden.com üzerinde evde mantı yapıp satan kişilerin ilanlarını görebilirsiniz. Mantı dükkanı açmak için bu kişilerle iletişime geçmeniz gerekiyor. Yani marketlerde satılan, içeresinde soya, patates ya et suyu bulunan hazır mantılardan uzak durmalısınız. Hiç kimse hazır mantı yemek için bir restoranı ziyaret etmez.

 

Mantı üretimi yaptırmak için belirli bir tarif oluşturmanız gerekiyor. Mantının içerisinde yer alan kıymanın nasıl olacağından tutunda, hamura katılacak olan süt miktarına kadar üretimin her aşamasına müdahale etmelisiniz. Sizin için mantı yapacak olanlara nasıl üretim yapmaları gerektiğini anlatmalısınız. Hatta bunun için part-time personel dahi çalıştırabilirsiniz. Şimdi mantı dükkanı nasıl açılır diyenler için tüm bu süreci detaylandırmaya başlayalım.

 

Mantı Dükkanı Açmak

Mantı Dükkanı Açmak 2

Mantı Dükkanı Açmak 2

Mantı dükkanı açmak için öncelikle bu sektöre ne kadar yatırım yapacağınızı belirlemelisiniz. Yapacağınız yatırım tutarı karşılığında müşteri kitlesi oluşturacağınızı unutmayın. Evet, bir restoran sadece paket servise de yoğunlaşabilir. Ancak marka olmak için işletme içi müşteri potansiyelinin yüksek olması gerekir. Harcayacağınız yatırım tutarı sunduğunuz mantı lezzeti ile birlikte müşteri kitlesinin işletmenizi ziyaret etmesini sağlayacaktır.

 

Örneğin; iş yapan ve para kazanan bütün mantıcı dükkanlarını inceleyin. Bir çoğunun müşteri çeken dekorasyonu mevcuttur. Sinop mantıcısı ya da meşhur Kayser Mantıcısı buna en güzel örnektir. Artık insanlar sadece yedikleri yemeğe değil, oturdukları mekana da para vermektedir. Kar marjını arttırmak ve bu sektörden para kazanmak için, insanlara ödedikleri paranın değdiği hissini vermelisiniz. 

 

Şimdi mantı dükkanı açmak için üretim ve sunum aşamasına geçelim. Öncelikle sadece birilerine mantı üretimi yaptırarak bu sektöre girmeyi düşünmeyin. Evet mantı yapmayı bilmiyor olabilirsiniz. Ancak öğrenmek uzun zamanınızı almayacaktır. İnternetten çeşitli mantı tarifleri alarak evde deneme yanılma yöntemi ile 1 ay içerisinde en iyi mantıyı üretmeyi başarabilirsiniz. Bunu yaparken kıyma ve hamur karışımını çeşitlendirmeyi deneyin. 

 

Tabi mantı yapmak sadece hamur yoğurmak ve içine kıyma koymaktan ibaret değildir. Bunun yanında mantıyı kaç derecede pişireceğiniz ve üzerine kullanacağınız sosta çok önemlidir. Hatta tartışmasız bir şekilde kullanacağınız sos ve sunum şekli bu sektördeki başarınızı belirleyecektir. Farklı yörelere ait bir takım sunum ve sos kültürü mevcut. Örneğin; Ardahan mantısına Hıngel yada Hangel denilmektedir. Bu mantının üzerine sadece kavrulmuş soğan yağı ile birlikte dökülmektedir. Ortasına da mantı suyu ile haşlanmış olan sarımsak suyu konulur. İsteyen suya batırıp, istediği gibi tüketebilir. Tabi Sinop ve Kayseri mantısından durumlar biraz daha farklıdır.

 

Özetle mantınızı nasıl sunacağınız, meşhur mantı restoranlarını ziyaret ederek belirlemelisiniz. Farklı lezzetleri deneyimlemeniz size fikir açısından zenginlik katacaktır. Eğer damak tadınıza güveniyorsanız kendiniz için en iyi lezzeti oluşturabilirsiniz. Şimdi sıfırdan mantı dükkanı açmak için izlemeniz gereken adımları sıralayalım.

 

Mantıcı Dükkanı Nasıl Açılır

  • Mantıcı açmak için öncelikle yapmanız gereken, bu işe ne kadar yatırım yapacağınızı belirlemek olacaktır. Harcayacağınız tutar işletme büyüklüğü, lokasyon ve dekor anlamında neler yapabileceğinizi belirleyecektir.

 

  • Sermaye belirleme sonrasında iş planı yapmanız gerekiyor. Yukarıda sizlere mantı üretimi, sos yapımı ve iç malzemeleri konusunda neler yapmanız gerektiğinden bahsettim . Mantı üretim aşamasından dükkan açmaya kadar geçen tüm süreçte yapmanız gerekenleri yazıya dökün. Bu sayede tüm iş yükünü hızlı bir şekilde halletmiş olacaksınız.

 

  • Önünde oturma düzeni oluşturabileceğiniz bir dükkan araştırmaya başlayın. Özellikle ana caddede olması ve vitrin cephesinin geniş olması size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Tabi kirasının uygun olması gerekliliğinden bahsetmeye gerek yok bile.

 

  • Vergi levhası almak için muhasebeci ile anlaşın. Muhasebeci tüm bu süreci sizin adınıza tüm bu süreci yöntecektir. Vergi levhası almanız en fazla 2 gününüzü alacaktır.

 

  • Vergi levhası aldıktan sonra dükkan için tadilat yapmaya hazırsınız diyebiliriz. Dükkana yaptığınız tadilat ve dekorasyonun profesyonel olması gerekiyor. Sonuçta ana satış malzemeniz için sadece mutfak maliyetiniz var. Dekorasyon için bir mimar ile anlaşabilirsiniz.

 

  • Demirbaş alımına başlayın. Mutfak malzemeleri, sunum ürünleri, masa, sandalye, tabak, bardak gibi aklınıza gelebilecek her şeyi eksiksiz bir şekilde tedarik edin.

 

  • Artık mantı dükkanı için açılış yapmaya hazırsınız. Açılış gününe özel indirim yapabilirsiniz. Restoran tarzı firmaların müşteri kitlesini hızlı bir şekilde arttırabilmeleri için ilk gün markalarını duyurmaları çok önemlidir.

 

  • Mantı dükkanı açmak tek başına iş yapmanız için yeterli değildir. Bu aşamadan sonra sunduğunuz lezzet, servis kalitesi, reklam ve dükkan ambiyansı başarılı olmanızda büyük rol oynayacaktır.

 

Okuyunuz: İşletme İçerisinde Kullanılan Renklerin Anlamı ve Önemi

 

Mantıcı Dükkanı Açma Maliyeti

2021 yılında mantı dükkanı açma maliyeti ortalama olarak 50 Bin TL ile 200 Bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Sermaye üst limitini 1 milyon TL bile yapmanız mümkün. Ancak başlangıç aşamasında müşteri ölçümü yapmadan bu maliyetleri harcamanız mantıklı olmaz. Minimum maliyetin altına düşmeniz ise, işletmeye müşteri çekmekte zorlanmanıza neden olabilir.

 

 Bir çok kişi düşük sermayeli diye mantı dükkanı açmayı düşünebilir. Evet bir çok iş fikrine göre öyle. Ancak mantı dükkanı açıp, dükkana müşteri almak için belirli bir dekorasyon harcaması yapmanız gerekiyor. Ancak maliyetleri düşürmek isterseniz, sadece paket servis yaparak da mantı dükkanı açabilirsiniz. Beşiktaş ve Kadıköy gibi ilçelerde bu şekilde çalışan bir çok restoran mevcut.

 

Mantı Kar Marjı Nedir?

Mantıda elde edilen kar marjı %50 ile %150 arasında değişiklik gösterir. Maliyetlerde ki bu oynaklığın nedeni kullandığınız malzemeler ve yaptığınız mantı çeşidinden kaynaklanır. Tabi bunun yanında işletme kirası, personel gideri, vergi giderleri vb. maliyetler kar marjının azalması ya da artmasında etkilidir. Kazancınızı yükseltmek için ürün fiyatlarını arttırmaktan ziyade, gelen müşteri sayısını arttırmaya odaklanmalısınız.

 

Mantı Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Kimlik Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık
  • Kira Kontratı
  • Tapu Fotokopisi
  • Yapı Kayıt izni
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Gıda Tarım Bakanlığı İzni
  • Vergi Levhası
  • Adli Sicil Kaydı
  • İkamet  Adresi
  • Faaliyet Belgesi
  • Ticaret Odası kaydı

 

Okuyunuz: Girişimcilerin İş Kurmadan Önce En Sık Yaptığı Hatalar

 

Mantıcı Açmak İsteyenlere Öneriler

Mantıcı Açmak İsteyenlere Öneriler

Mantıcı Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Personel seçimi konusunda hassas davranmalısınız. Ne kadar lezzetli ürün çıkarsanız da, müşteri ile iletişim kuran personel hepsini tek seferde yıkabilir.
  • Mutlaka aynı sektörde yer alan rakiplerinizi inceleyin. İyi oldukları ne varsa detaylı bir şekilde not edin. Onların olumsuz yönlerinden uzak durmaya çalışın.
  • Instagram sayfası oluşturun ve bölgesel reklamlar yapın. Bu reklamların videolu olması, tüketicinin daha fazla ilgisini çekecektir.

 

Mantı dükkanı açmak, mantıcı açma maliyeti ve kar marjı ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Görüşlerinizi yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Funda dedi ki:

    Mantıya süt konulmaz