Balıkçı Dükkanı Açmak | Balıkçı Açma Maliyeti ve Kazancı
Kış mevsimlerinin en çok tüketilen gıdalarından biri olan balık oldukça yüksek vitamin değerlerine sahiptir. Herkesin belli miktarda tüketmesi gereken balık konusunda birçok farklı alternatif vardır. Balıkçı dükkanı açmak da bu nedenle her zaman karlı bir iş fikri olarak girişimcilerin aklında olan bir düşüncedir. Balıklar konusunda bilgi sahibi olan kişiler bu sektöre girerek yüksek gelir elde edebilme imkanı bulabilirler. Balıkçı dükkanı açmak için mutlaka sektörde en çok hangi balık türlerinin satıldığını bilmeniz gerekiyor. Bunun yanında balıkların vitamin değerleri, nasıl tüketilebileceği, satışı konusunda ne tür fiyatlar belirlendiği de bu işe girmeden önce araştırmanız gerekenler arasında bulunuyor.
Balıkçılık en çok kış aylarında yapılan bir iştir. Ancak yaz ve bahar aylarında da çeşitli restoranlarda balık tüketimi yaygındır. Evlerde de yine sağlık konusuna düşkün olan kişiler yaz aylarında balık satın alma gereksinimi duyabiliyorlar. Bununla birlikte dört mevsim balıkçılıktan para kazanmak istiyorsanız mutlaka sabit bir dükkan yeri bulmanız gerekiyor. Sabit açılan iş yerleri hem daimi müşteri kazanır hem de sürekli aktif olarak gelir elde imkanı elde eder.
Balık işletmeciliği konusunda farklı balık türleri üzerinden hizmet vermeye önem göstermeniz gerekiyor. Ürünlerinizin taze olması müşteri memnuniyeti açısından büyük önem taşıyor. Aynı zamanda fiyatlar konusunda da sektör ortalamasını yakalamak başarıyı beraberinde getirenler arasında bulunuyor. Yazımızın devamında balıkçı dükkanı açmak ile ilgili her detayı bulabilirsiniz.
Not: Balıkçı açmak dışında farklı iş fikirleri hakkında bilgi almak istiyorsanız, 112+ Adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Balıkçı Dükkanı Açmak
Balıkçı dükkanı açmak her zaman kazandıracak alanlardan biridir. Bir dükkan yeri açmak ve tezgahlarda taze balık satışı yapmak yılın her döneminde sizlere düzenli bir gelir sağlar. Çünkü balık kişilerin haftada en az iki defa tüketmesi gereke bir gıdadır. Özellikle uzmanların insanları sürekli olarak balık tüketimine yönlendirmesi ve sağlıklı beslenmenin her geçen gün daha da önem kazanması balıkçı dükkanı açmayı daha da karlı bir hale getiriyor.
Balıkçı açabilmek için öncelikle gerekli resmi evraklar, kurulum sürecinde karşınıza çıkabilecek engeller ve prosedürler hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor. Gıda işletmelerinde en önemli konu her zaman için müşteri memnuniyetidir. Müşterileriniz sizin yaptığınız işlerden ne kadar memnun ise sürekliliği o kadar kolay bir şekilde yakalayabilirsiniz. Her mevsime özgü balık türlerinin satışını yaparak bu sektörde başarılı olabilirsiniz.
Balıkçı Dükkanı Açma Maliyeti
Balıkçı dükkanı açarak kendi işinizi yapmak istiyorsanız maliyeti konusunda da bilgi edinmeniz gerekiyor. Yüksek maliyetli işler yerinde daha az sermaye ile daha fazla kazanç elde etmek isteyenler için balıkçı dükkanı açmak son derece idealdir. Balıkçı dükkanı açma maliyeti bu süreçte en çok önem vermeniz gereken konular arasında yer alıyor. Dükkan açma maliyeti hakkında bilgi sahibi olmadığınız taktirde hem sermayeniz yetersiz kalabilir hem de tedarik etmede gecikme yaşayabilirsiniz. Bu nedenle de balıkçı dükkanı açılımı öncesinde tüm maliyet kalemlerinin tek tek incelenmesi gerekiyor.
Küçük bütçeli bir yer düşünüyorsanız dükkanın boyutlarını çok büyük tutmanıza gerek yok. Eğer dükkan yeri size ait ise çok daha az bir maliyet ile bu işi yapabilirsiniz. Bu süreçte en büyük dikkat gerektiren konu balıkları bozulmadan günlük olarak satışa sunabilmektir. İşletme maliyetleriniz içerisinde balık satış tezgahları, yazar kasa, balık temizleme tezgahı gibi birçok ekipman bulunuyor.
Bununla birlikte balık kasaları da sizin için bir maliyet kalemidir. Balıkçı dükkanı açarken gereksinim duyacağınız sermaye tutarı en az 50 bin TL ile 100 bin TL arasındadır. Bu maliyet bedeli çok daha büyük bir işletme için daha da fazla olabilir.
Balıkçı Dükkanı Kar Marjı
Balıkçı dükkanı kar marjı da işe başlamadan önce hesaplanması gereken bir konudur. Bir işletmeden ne kadar kar edebileceğinizi kestiremiyorsanız önünüzde büyük bir belirsizlik ile karşılaşabilirsiniz. Balıkçı dükkanı kar oranı her zaman yüksektir. Ancak kar marjı üzerinde etkili olan konular arasında dükkan yeri, bulunulan yerde yaşayan kişilerin balığa olan ilgisi ve alım gücü, balığın temin edilerek getirilme süresi gibi faktörler bulunuyor.
Kar marjını yüksek tutabilmek için her zaman ekstra hizmetler de vermeye özen göstermelisiniz. Balık türleri mutlaka fazla olmalıdır. Aynı zamanda bazı insanlar balık temizleme konusunda zorlanabildiği için balık almayabiliyor. Böyle durumlarda onlar için balıkları temizlenmiş bir şekilde satışa sunabilirsiniz. Balıkçı dükkanı karınızı artırmak için eve balık satış servis hizmeti de verebilirsiniz.
Bu süreçte kazanç miktarı hakkında net bir fikir dile getirmek sanıldığı kadar kolay değildir. Ancak ortalama bir dükkandan alacağınız gelir 3 ile 5 bin TL arasında değişebiliyor. Bu da sizin dükkanda satışa sunduğunuz balık çeşidi ve tazeliğine göre değişiyor.
Toptan Balık Nereden Alınır?
Balıkçı dükkanı açmak için birçok önemli faktör hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor. Bu süreçte dükkan yerinin bulunması ve işletme içi dekorasyon çok önemlidir. Ancak bunun yanında işletmenizde önem vermeniz gereken bir diğer husus da satacağınız balıkları nereden temin edeceğiniz konusudur. Balıkları temin etmek konusunda iki farklı yol bulunuyor. Bu balıkları ya toptan alacaksınız ya da denizden kendiniz tutacaksınız. Ancak açık deniz balıkçılığı hem zor hem de ustalık gerektiren bir iştir.
Bu nedenle de balıkları toptan olarak almalı ve soğuk depolarınızda muhafaza ederek satışa sunmalısınız. Toptan balık alımı için de balık haline gitmeniz gerekiyor. Burada her türlü deniz canlısını bulabilirsiniz. Farklı balık türleri toptan fiyatlardan satışa sunulur. Balıkları satın alırken mutlaka tazeliğinden emin olarak almanız gerekiyor.
Balıkçı Açmak İçin Gerekli Belgeler
Balıkçı açmak için birtakım yasal prosedürleri yerine getirmeniz gerekiyor. Öncelikle bu resmi prosedürlerin yerine getirilebilmesi için vergi dairesine, belediyeye, esnaf odasına başvurmanız gerekiyor. Bu süreçte bir de muhasebeci ile anlaşmanız gereklidir. Vergi dairesine yazar kasa için başvurmanız gerekiyor. Belediyeye de iş yeri açma ruhsatı için başvurulması gereklidir. Balıkçı açmak için gerekli belgeler arasında ise şunları hazırlamanız gerekiyor:
- İş yeri kira kontratı ya da tapu belgesinin fotokopisi
- İki adet fotoğraf
- Esnaf odalarından alınması gerekli olan belgeler
- Yangın raporu
- Kimlik belgesi fotokopisi
- İş yeri açma bildirim belgesi
- İkametgah belgesi
Gibi belgeleri zamanında hazırlayarak teslim etmeniz gerekiyor. Ancak bu belgeleri hazırlarken bulunduğunuz yerin belediyesi sizden farklı ve ek belgeler de talep edebilir. Bu nedenle mutlaka öncelikle belediyeden güncel evrak listesini almanız gerekiyor.
Okuyunuz: Sermayesiz İş Fikirleri
Balıkçı Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler
Balıkçı dükkanı açabilmek için belli başlı kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu süreçte mutlaka ekipmanlarınızın tam olmasına ve tedarikçilerinizin profesyonel olmasına dikkat etmelisiniz. Balıkçı dükkanı açmak isteyenlere öneriler kapsamında başka işletme sahiplerinin deneyimlerinden yararlanılabilir.
İşletmenizde mutlaka tüm malzeme ve ekipmanların eksiksiz olmasına dikkat etmelisiniz. Balıkları her zaman dezenfekte bir şekilde satışa sunmalısınız. Balık temizlemekte zorlanan müşterileriniz için balıkları temizleyerek satışa sunabilirsiniz. Sıcak ve soğuk tesisatı mutlaka işletmenizde bulunmalıdır. Satış sırasında mutlaka camekanlı teşhir dolapları kullanmanız gerekiyor. İşletmenizde dikkat etmeniz gereken unsurlardan bir diğeri de işletmenizin hijyen durumudur.
Her gün yerlerin silinmesi ve olabildiğince temiz bir ortamda balık satışı gerçekleştirmelisiniz. Balıkları satışa sunduğunuz yerler de müşterileriniz tarafından görülebilmelidir. Bu detaylara dikkat etmek balık satışı konusunda sizlere önemli gelir sağlayacaktır.
”Balıkçı Dükkanı Açmak” başlıklı yazımızda, bu işi yapmak için ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri özetle sizlere aktardık. Daha detaylı bilgi almak için yorumlar bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.
Gerek dezgah neler ben Sivas ın zara ilçesinde bir balık dükkanı açmak istiyorum ama neler gerekli