Büfe Açmak | Büfe Açma Maliyeti ve Gerekli Belgeler
İlçe meydanları ve yaya geçiş güzergahları üzerinde yer alan büfelerin nasıl alındığı merak konusu olmuştur. Büfe açmak isteyenler için bu konuda detaylı bir araştırma yaptım. Büfe yeri almak için belediyeden izin almanız gerekiyor ya da milli emlak ile iletişim kurup hazineye ait bir yer kiralamanız gerekiyor. Tabi istediğiniz yerde büfe açmanız mümkün değil. Eğer özel bir mülk üzerinden büfe açmak istiyorsanız işiniz kolay. Bu yazıda büfe açmak isteyenlerer için gerekli belgeler ve maliyet konusunda detaylı bilgiler aktaracağım.
Öncelikle büfe açmak derken ne yapmak istediğinizi belirleyin. Sadece su, gazete ve sigara satan bir büfe mi yoksa fastfood ürünler satan bir büfe mi açacağınıza karar verin. Yukarıda bahsettiğim gibi, özel bir mülk üzerinden büfe açmak istiyorsanız işiniz kolay. Normal vergi mükellefi olup, belediyeye ruhsat başvurusunda bulunmanız yeterlidir.
İlçe meydanları ve yaya geçiş güzergahlarında bir büfe açmak isterseniz, ihaleye girmeniz gerekiyor. Belediyelerin büfe ihalesi ilan.gov.tr üzerinden yayınlanmaktadır. İhale şartnamesinde yer alan maddeleri uygulayıp, ihaleye katılabilirsiniz. Bunun yanı sıra belediyelerin halk ekmek büfeleri için, belediyelerin kendi sayfaları üzerinden de başvuru yapabilirsiniz. Bu aşamadan sonra özel mülk üzerine büfe açmak isteyenler için tüm gerekli detayları anlatalım.
Büfe Açmak
Öncelikle ne tarz bir büfe açacağınıza karar vermelisiniz. Gazete ve dergi satan bir büfe açmak istiyorsanız, bu işte eskisi kadar para olmadığını bilmelisiniz. Basılı yayın yapan gazeteler tek tek kapatılıyor. Bir çoğu internet yayıncılığına geçmiş durumdur. Gazete dışında su, sakız, sigara ve çikolata türevi ürünler satabilirsiniz. Ancak bu tarz ürünler ile gelir elde etmek için aşırı yaya sirkülasyonunun olduğu bölgelerde yer almanız gerekiyor.
Yaya sirkülasyonunun yoğun olduğu yerlerde 15 m²’lik bir dükkan kiralayacak olsanız bile minimum kira ücretleri 3 Bin TL’den başlamaktadır. Yaptığınız satışlar ile personel gideri ve maliyetlerinizi çıkarmanız zor olabilir. Bu nedenle hızlı tüketim ürünlerinin yani fastfood tarzı ürünlerin satıldığı bir büfe açmak her zaman daha mantıklıdır.
Özellikle bu tarz büfelere hastane karşısında ya da yürüyüş yollarında denk gelmişsinizdir. Bir taraftan ıslak hamburger, sosisli ve döner ocağı diğer tarafta ise market ürünlerinin satıldığı bir büfe. Fastfood ürünlerinden elde edilen kar marjını ihmal etmediğiniz sürece büfecilikten para kazanırsınız.
Evde kahvaltı yapıp işe gitme kültürü azalmış durumda. Bir çok büfe en büyük iş hacmini sabah kahvaltı tarzında sattığı ürünlerden karşılamaktadır. Bunun yanında sandviç gibi ürün seçenekleri sunan büfelerin önünde yer alan kuyrukları görebilirisiniz. Tabi tüm bu iş sürecini tek başına 1 kişi olarak yetiştirebilmeniz mümkün değil. Mutlaka bir ustaya ihtiyacınız var.
Büfe açmak için mutlaka işlek, iş yerleri yaya geçiş güzergahlarının olduğu yerleri seçmelisiniz. Yani insanların işe gitmek için evden çıktıkları yer değil de, işe vardıkları lokasyonda olmalısınız. Bu açıdan köşe ve cadde üzerin bir dükkan araştırın. Bu sektörde aranılan boş dükkanı bulmak kolay değildir. Devir alma seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.
Yurtdışında hızlı tüketim sektörüne fastfood adı verilmektedir. Bizde fastfood terimini büfeler karşılamaktadır. Hızlı gıda tüketim ürünlerinin bulunduğu alanlar. Örneğin; Etiler Marmaris Büfe bu aşamada çok güzel bir örnektir. Döner, tost, sosisli, patso ve ıslak hamburger satarak gel geç müşterilerden iş yapmaktadır. Bunun yanında çay satışı ise cirosunun büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Sizde merkezi bir lokasyonda köşe bir dükkan bulmak zorunda değilsiniz. Hızlı tüketim sunabileceğiniz bir noktada marka büfeler gibi faaliyet gösterebilirsiniz.
Büfe Nasıl Açılır
- Açacağınız büfe modelini belirleyin. Belediyeden büfe yeri almak istiyorsanız başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak ihalede bir büfe olmadığı sürece başvurunuz yüksek ihtimalle olumsuz sonuçlanacaktır. Tabi şansınızı deneyebilirsiniz.
- İş hazırlık planı yapmalısınız. Açacağınız büfe modeli ile ilgili çalışmalar yapın. Hangi ürünü satacağınızı, açmak istediğiniz lokasyon ve atılacak adımları yazıya dökün. Bu sayede daha hızlı ilerlemiş olacaksınız.
- Sermaye tutarını belirleyin. Bu iş için ne kadar sermaye harcamayı düşündüğünüzü belirleyin. İlk aşamada tüm sermayeyi tek bir işe yatırmanız tavsiye edilmez. Zira şartlar istediğiniz gibi gitmediğinde farklı hamleler yapmanız gerekebilir.
- Büfe yeri araştırın. Büfe açmak için nasıl bir dükkana sahip olmanız gerektiğinden bahsettim. Dükkanın boyutundan çok, yaya yoğunluğunun olduğu yerlerin seçilmesi önemlidir.
- Vergi levhasını çıkartın. Bunun için bir muhasebeci ile anlaşmanız gerekiyor. Muhasebeci vasıtasıyla vergi levhasını çıkarmak en fazla 1 gününüzü alacaktır.
- Tadilata başlayın. Oluşturmuş olduğunuz iş planına göre tadilat aşamasına başlayın. Bunun için bir mimarla anlaşabilirsiniz. Satacağınız ürünleri tek bir tezgahta toplamanız personel açısından size avantaj sağlayacaktır.
- Demirbaş Alımı Yapın. Tost makinesi, sosisli ısıtıcı, pleyt ızgara, döner ocağı, masa sandalye gibi ihtiyacınız olacak tüm demirbaşları satın alın ve dükkanı hazır hale getirin.
- Belediye ruhsat başvurusu yapın. Tüm hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra, artık ruhsat için başvuru yapabilirsiniz. Ruhsat almak için yazı sonunda ihtiyaç duyacağınız belgeleri sıraladık.
- Açılış yapabilirsiniz. Restoran tarzı işletmelerde açılış yaparken müşteriye adınızı duyurmanız gerekiyor. Açılış yapmak için bir organizasyon şirket ile anlaşabilirsiniz.
- Lezzete Önem Verin. Bu aşamadan sonra iş yapıp yapmayacağınızı, müşteriye sunduğunuz lezzet belirleyecektir. İşlek bir noktada olduğunuz için müşteri sorunu yaşayacağınızı sanmıyorum. Bir kere alışveriş yapan müşteri 2. defa gelirse, gerekli lezzet standartlarını yakalamışsınız demektir.
Okuyunuz: İşletme İçerisinde Kullanılan Renklerin Anlamı ve Önemi
Büfe Açma maliyeti
2021 yılında ortalama bir büfe açmanın maliyeti 50 Bin TL ile 200 Bin TL arasında değişmektedir. Belediyeden büfe yeri alacaksanız, yaptıracağınız portatif büfeye göre bu maliyet artabilir. Ancak bir dükkan açacak olsanız bile minimum maliyet en az 50 Bin TL olacaktır.
Son yıllarda gıda işletmesi açmak için şartlar biraz sıkılaştırılmıştır. Siz büfe açacağınız için başlangıç aşamasında kira+depozito+ komisyon rakamları en az 10 Bin TL tutacaktır. Bunun üstüne ise, bir dükkan içerisinde inşa edeceğiniz WC+ Mutfak+ Tezgah ve Demirbaş ürünler oldukça maliyetli olacaktır. Tabi bunun yanında yapacağınız masraf, aynı zamanda iş potansiyelini de belirleyecektir.
Büfe Kazancı ve Kar Marjı
Bir büfenin kazancı açtığınız lokasyon, yaptığınız günlük ciro ve sattığınız ürünlere göre değişir. Sadece gazete, su ve sigara satan bir büfeyseniz, günlük cironuz yüksek, ancak kar marjınız düşük olacaktır. Bu aşamada gıda ürünleri satan büfelerin kar marjı her zaman daha yüksek olacaktır. Maliyeti 2 TL olan sosislinin satış fiyatı minimum 5 TL’dir. % 100’den fazla kar bırakan ürün satmak her zaman daha mantıklıdır.
Bir çok büfe kar marjını yükseltmek için yüksek fiyat politikası uygulamaktadır. Bunu bir gelen müşterinin bir daha aynı noktadan geçmediğini varsayarak yaparlar. Aslında gelen müşteriyi kaçırdıkları için, insanları öyle görmektedir. Büfecilikte kar marjını arttırmak için yapmanız gereken tek hamle ciroyu yükseltmek olmalıdır. Bunun yanında paket servisi de yapabilirsiniz.
Büfe Açmak İçin Gerekli Belgeler
- 2 Adet Vesikalık
- Kimlik Fotokopisi
- Faaliyet Belgesi
- Oda kayıt belgesi
- Ticari Sicil İlanı
- Kira Kontratı
- Tapu Fotokopisi
- SGK Girişi Bildirgesi
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- Gıda denetim Evrakları
- Adli Sicil Kaydı
Bu belgeleri almadan önce, mutlaka bulunduğunuz ilçe belediyesini ziyaret ediniz. Gerekli belgeler konusunda sizlere yardımcı olacaklardır. Her belediye farklı evrak isteyebilir.
Okuyunuz: Girişimcilerin İş Kurmadan Önce En Sık Yaptığı Hatalar
Büfe Açmak İsteyenlere Öneriler
- Sıfırdan büfe açmak yerine Kampüs büfe, Bambi cafe, Marmaris Büfe ya da Kardeşler büfe gibi firmalardan bayilik alabilirsiniz. Bu aşamada kar marjınızın düşeceğini unutmayınız.
- Yayaların yoğun olarak geçtiği, üniversite, hastane, ana caddeler ve işyeri geçiş güzergahlarını büfe açmak için seçebilirsiniz.
- Mutlaka iş yapan büfeleri inceleyin ve gidip oturun. Neyi iyi yaptıklarını düşünerek kendiniz için bir takım tavsiyeler oluşturabilirsiniz.
- Personel eğitimine önem verin. 1 veya daha fazla personel çalıştırıyor olsanız bile, müşterilere karşı iletişimlerinin oldukça önemli olduğunu unutmayın.
- Fastfood ürünleri satıyorsanız, evlere servis yapmayı deneyin. Bir çok marka büfenin sadece servis cirosu 2000 TL’nin altına düşmemektedir. Bu potansiyeli kaçırmayınız.
” Büfe açmak ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Görüşlerinizi yorumlar bölümünden bizlere bildirebilirsiniz.
merhabalar ben ikea istanbul kartalda ayvalık tostu için avm girişinde hazır büfe kiralamak istiyorum iş ortağımın kardeşi meşhur ayvalık tostunu mükemmel yapıyor bizde aynını istanbulda yapmak istiyoruz kaliteyi ucuza verip sürümden kazanmak istiyoruz tutarmı tutmazmı bilmeyiz fakat ticaretin risk olduğunuda iyi biliyoruz fakat ne kadar masraf tutar bunun altından kalkabilirmiyiz bilmiyoruz yardımcı olursanız seviniriz..
Size yardımcı olmayı çok isterdim, ancak yapılacak olan masraflar tamamen sizin elinizde. Sadece tek tavsiyem, sürümden kazanmak yerine, yüksek kar marjı ile iş yapmanızdır. Günümüzde her sektörde maliyetler oldukça artmış durumunda. Başarılı olabilmek için, marka olmak ve yüksek kar marjı ile satış yapmak gerekir.