Fabrika Nasıl Kurulur | Fabrika Kurmak İçin Devlet Desteği

Fabrikalar ülke ekonomilerinin ve toplumların kalkınmasında oldukça önemli işletmelerdir. Yüksek kar elde etmek ve geniş çaplı bir iş yapmak istiyorsanız fabrika kurmayı düşünebilirsiniz. Fabrika kurmak günümüzde son derece zor ve yüksek sermayeli bir alan olarak görülebilir. Ancak bu alanda küçük, orta ve büyük çaplı işletmeler kurulabileceği bilinmelidir. Fabrika nasıl kurulur sorusuna yanıt verebilmek için öncelikle ne tür bir ortamda üretim gerçekleştirmek istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Bu süreçte fabrika kurma aşmaları, üretim süreci ve çalışan bilgisi gibi birçok konuyu önceden kararlaştırmanız gerekiyor.

Fabrika nasıl kurulur

Fabrika nasıl kurulur

Fabrika kurmak için en önemli konular arasında lokasyon seçimi, uygun bina bulunması, üretim yapılacak sektörün belirlenmesi ve müşteri potansiyelinin hesaplanması yer alıyor. Bu detayların yer aldığı oldukça kapsamlı bir iş planı yapmak fabrika kurma ve devamlılığını getirme sürecinde oldukça önemlidir. Kar marjınızı yüksek tutabilmek ve ilerleyen süreçlerde uluslararası alana açılmak için fabrika kurmak oldukça büyük bir adımdır. İlk kurulum aşamasında çok büyük bir işletme kurulmasa da daha küçük bir üretim yerinden başlanarak bu alana girilebilir.

Kendinize bir üretim sektörü belirlediyseniz sermaye temini konusunu araştırmanız gerekiyor. Ne tür desteklerin verildiği, banka kredileri ve faizleri, sermayenin ne kadarının nakit olarak elde tutulması gerektiği gibi konular oldukça önem kazanıyor. Fabrika kurma aşamasında gerekli olan tüm bilgileri yazının devamında öğrenebilirsiniz.

Not: Fabrika kurmak dışında farklı fikirleri edinmek için 112+ Adet Firma Açma Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Fabrika Nasıl Kurulur?

Fabrika nasıl kurulur sorusuna farklı açılardan detaylı bir şekilde yanıt vermek gerekir. Çünkü büyük sermaye ve iş gücü gerektiren bu alanda kalıcılığı yakalamak sanıldığından biraz daha zor olabilir. Fabrika kurma aşamasında gerekli olan sermayeniz varsa öncelikle detaylı olarak bir iş planı yapmanız gerekiyor. Üretim cinsinden istihdam sektörüne kadar her ayrıntıya değinmelisiniz. İş planında yer alması gereken konular şu şekilde sıralanabilir:

  • Fabrikanın sektör araştırmaları
  • Rakip firma araştırmaları
  • Ne kadar işçi çalıştırılacağı
  • İdari kadroda çalışacak kişiler
  • Fabrika kurulumu için gerekli evrak listesi
  • Sermaye tutarı
  • Sermayenin nereden sağlanacağı
  • Üretim malzemeleri
  • Yer seçimi
  • Fabrikanın kurulacağı yerin demografik ve iklim koşulları
  • Ulaşımın nasıl sağlanacağı
  • Pazara uzaklık

Gibi konuların tamamı iş planında detaylı olarak yer almalıdır. Bu süreçte en önemli konu fabrikanızı kuracağınız yerin seçimidir. Çünkü fabrikalar genel olarak şehir dışında sanayi ya da organize sanayi bölgelerinde kurulur. Bu durum da sizlere ulaşım sorunu çıkarabiliyor.

 

Fabrika Kurmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Fabrika kurma aşamasında kişilerin yapması gereken çok fazla iş bulunuyor. Bir yandan üretim tesisini hazırlarken bir yandan da yasal prosedürleri aşmanız gerekiyor. Fabrika kurarken mutlaka belli koşulları göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Hammadde temini ve lojistik çalışmalar bunların başında geliyor. Fabrika kurma aşamasında araştırma yapmak oldukça önemlidir. Hem fabrikayı kuracağınız yerde hem de çevresinde detaylı araştırma yapmak sonradan ortaya çıkabilecek durumlara hazırlıklı olmanızı sağlar.

Başarılı bir fizibilite raporu ile fabrika kurulum aşamasında nelere ihtiyacınız olduğunu daha rahat bir şekilde görebilirsiniz. Hazırlanan rapora bakarak projenizin belirlediğiniz alanda ve sektörde hayata geçirilip geçirilmeyeceğine daha rahat bir şekilde karar verebilirsiniz. Aynı zamanda bu rapor sayesinde eksiklerinizi ve sermaye gereksinimlerinizi de çok rahat bir şekilde görebilirsiniz. En önemlisi de karşınıza çıkabilecek engelleri, avantajları ve dezavantajları görme şansı yakalarsınız.

Fabrika kurmak konusunda kar, zarar ve maliyet konularını detaylı olarak değerlendirmeli ve sektörde daha önceden yapılmış işleri değerlendirmelisiniz. Özelikle rakip analizini çok iyi yapabilmeli ve üretilen ürünlerin ne kadardan kime satılacağının belirlenmesi gerekir.

 

Fabrika Kurma Maliyeti

Fabrika kurabilmek için ilk olarak bir şirket kurulumu gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bunun için de resmi kurumlara evrak hazırlayarak başvuru sürecini başlatmalısınız. Gerekirse bu süreçte bir mali müşavirden danışmanlık hizmeti de alabilirsiniz. Çünkü şirket kurulumu sırasında hem evrak prosedürleri hem de ne tür şirket kurmanız gerektiği karmaşık bir süreç doğurabilir. Fabrika kurma maliyeti de bu süreçte üzerinde durulması gereken bir konudur.

Herhangi bir alanda fabrika kurmak son derece yüksek maliyetli olabilir. Burada maliyeti belirleyen fabrikanızın hangi ölçekte kurulacağıdır. Bu nedenle de tam olarak bir maliyet rakamından bahsetmek mümkün olmayabilir. Ancak en küçük çapta fabrika için dahi en az 500 bin TL ihtiyacınız olacaktır. Bu süreçte en yüksek maliyetler ise tamamen kişilerin kurmak istedikleri fabrika büyüklüğüne göre değişecektir.

Okuyunuz: Yeni İş Fikirleri

 

Fabrika Kurmak İçin Devlet Desteği

Fabrika kurmak için devlet desteği alınması sermaye konusunda sizleri baya rahatlatabilir. Çünkü üretim tesisinin kurulumu, üretime geçilmesi ve daha birçok noktada maddi desteklere ihtiyacınız olacaktır. Bu süreçte özellikle fabrika projenizin bu destek veren kuruluşlar tarafından beğenilmesi gerekiyor. En büyük desteği alabileceğiniz kuruluş ise KOSGEB’dir. KOSGEB özellikle küçük atölye formatında olan üretim yerlerinin fabrika boyutuna geçmesinde önemli destekler veriyor.

Bu süreçte üretim tesisinizi büyütebilmek için bir rapor hazırlamanız gerekiyor. KOSGEB hazırlanan rapor doğrultusunda olumlu bir karar verirse devlet desteklerinden yararlanabiliyorsunuz. Özellikle fabrikaya geçiş sırasında iki farklı şekilde destek verilmektedir. Birincisi 50 bin TL diğeri ise 100 bin TL hibe desteği veriliyor. Bu desteklerden birini seçerken mutlaka şartlarını incelemeniz gerekiyor.

 

Fabrika Kurulumu İçin Kredi Veren Bankalar

Fabrika kurlumu sırasında sermaye temini çok önemlidir. Bu sermaye sizin nakit paranız olabileceği gibi devlet desteği yanında banka kredisi de olabilir. Bazı bankalar girişimcilere iş kurma sürecinde oldukça yüksek standartlarda destekler sunuyor. Fabrika kurlumu için kredi veren bankalar arasında şunlar bulunuyor:

  • İş Bankası
  • Akbank
  • Ziraat Bankası
  • Garanti BBVA
  • Vakıfbank
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Halkbank

Gibi bankalar ihtiyaç duyduğunuz krediyi sizlere en uygun faiz koşullarında vermektedir. Bu bankalardan bazıları esnaf kredisi olarak sıfır faizle kredi imkanı da sunabiliyor. Bu nedenle fabrikanızı hayata geçirmeden önce mutlaka sermayenizi temin yolları için tüm bankalarla detaylı olarak görüşmelisiniz.

 

Ne Fabrikası Kurabilirim?

Fabrika kurma aşamasında hangi alanda faaliyet göstereceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Bu süreçte fabrikanın alanını belirlemek için de birçok faktörü göz önünde bulundurmalısınız. Ne üreteceğinize karar verebilmek için hammaddeye yakınlık, pazara yakınlık, kurulum yerinin özellikleri, teknik personel temini ve teknik ekipmanlar konusunu değerlendirmelisiniz.

Bu süreçte teknik ekipmanlarınızın mutlaka yeterli seviyede olması gerekiyor. Nitelikli iş gücüne sahip olmak da fabrika sürekliliği açısından önemli bir konudur. Bu süreçte fabrikanızı gıda, çimento, kağıt, ilaç sanayi, tekstil gibi alanlarda açabilirsiniz. Özellikle Türkiye’nin kağıt, tekstil ve çimento alanlarında yüksek potansiyele sahip olması başarıyı da beraberinde getirmektedir. Ancak bu süreçte devletin hangi alanlarda destek verdiğini bilmeniz büyük bir önem taşımaktadır.

 

Fabrika Kuruluş Aşamaları

Fabrika kuruluş aşamaları konusunda titiz davranılması gerekiyor. Çünkü bu süreçte en ufak bir hata büyük emeklerin boşa gitmesi anlamına geliyor. Fabrika kuruluşu sırasında ilk olarak resmi belgeleri hazırlamak gerekiyor. Diğer aşamalar ise şu şekildedir:

  • Fabrikanızı kurabilmek için mutlaka planlama yapmanız gerekiyor.
  • Üretim yapılacak sektör seçilmelidir.
  • Sektörünüz ile ilgili olarak bir mali analiz yapmanız gerekiyor.
  • Finansal kaynaklarınızı belirlemeli ve sermaye tutarınızı netleştirmelisiniz.
  • Detaylı bir iş projesi hazırlamanız gerekiyor.
  • Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen uygunluk belgeleri alınmalıdır.
  • Bu süreçte alınması gereken belgeler arasında ÇED raporu son derece önemlidir.

Tüm aşamaları dikkate alarak fabrikanızı uygun bir yerde kurabilirsiniz. Ancak en önemlisi hammaddeye yakınlık ve pazara kolay ulaşılabilirliktir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.