Fatura Ödeme Merkezi Açmak | Maliyeti ve Gerekli Belgeler
Fatura ödemeleri insanların yaşam rutininde çok uğraşmak istemedikleri işlerdir. Ancak açılan birçok fatura merkezi sayesinde bu işlemler eskiye göre çok daha kısa sürüyor. Fatura ödeme merkezi açmak hem karlı bir iş fikri olarak görülüyor hem de bu hizmet sayesinde faturalar kolayca ödeniyor. Bir fatura ödeme merkezi açarak para kazanmak istiyorsanız işyeri açma konusunda tüm bilgileri bilmelisiniz. Fatura ödeme noktası kar marjı bulunduğunuz lokasyona ve müşteri kitlenize göre ise farklılık gösterir. Fatura ödeme merkezi açma maliyeti ve diğer tüm konularda bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.
Eskiden yalnızca telefon, elektrik, su faturaları ödenirken artık TV platformları, internet, doğalgaz faturaları da ödenen faturalara eklendi. Bu faturaların ayrı ayrı kurumlara gidilerek ödenmesi son derece zaman kaybettirici durumlar arasında bulunuyor. Bunun yerine artık fatura merkezlerine giderek hem zamandan tasarruf edebilir hem de faturanızı daha kolay bir şekilde ödeme şansı bulabilirsiniz. Günümüzde birçok insan artık fatura ödeme merkezlerinin hizmetlerinden geniş ölçüde yararlanıyor.
Fatura ödeme merkezi açmak konusunda düşünceleriniz var ise öncelikle bu konuda ki gereksinimlerinizi bilmeniz gerekiyor. Bir fatura başına kesilen komisyon tutarı, dükkanın nerede karlı olacağı, dükkan içerisinde gereksinim duyulan ekipmanlar bu sürede bilmeniz gereken detaylardır. Bu süreçte hem ekipmanlarınız eksiksiz olarak temin etmelisiniz hem de hem de bir süre sizi idare edebilecek nakdiniz olmalıdır.
Not: Fatura Ödeme Merkezi Açmak dışında farklı fikirleri edinmek için İş yeri açma fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Fatura Ödeme Merkezi Açmak
Fatura ödeme merkezi açmak son yıllarda oldukça ilgi çeken iş alanları arasında bulunuyor. Eğer bir iş yeri açma düşünceniz varsa birçok girişim fikri arasında bu alanı da değerlendirebilirsiniz. Bu iş yerini açabilmek için şu noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.
- En az 20 metrekare dükkan yeriniz olmalıdır.
- İş yerinin yaya ve araç trafiği yoğun olan bir yerde olmasına özen gösterilmelidir.
- Gerekli iş yeri açılış harçlarını ödemeli ve bu belirtilen odalara kayıtları yaptırmalısınız.
- İş yerinin açılacağı yerin belediyesinden ruhsat işlemlerini yaptırmalısınız.
- Vergi levhası başvurusunu yapmalısınız.
- İş yerinde sabit bir telefon hattı olmasına dikkat etmelisiniz.
- Teknik tüm ekipmanlarınızın bulunması gerekir.
- Personel seçimine titiz davranmalısınız.
Fatura ödeme merkezleri fatura ödemelerinin yapıldığı yerler olduğu gibi telefon ve bilgisayar gibi teknolojik cihaz donanım parçaları da satılan yerlerdir. Yani bir fatura ödeme merkezi açtığınızda ek olarak farklı alanlarda da para kazanma şansı elde edebilirsiniz.
Fatura Ödeme Noktası Kar Marjı
Fatura ödeme noktası açmak sanıldığından çok daha zor değil. Yeterli sermayeniz var ise bu işletmeden yüksek standartlarda kar elde edebilirsiniz. Aynı zamanda gerekli teknik bilgileriniz de bulunuyor ise rahatlıkla yüksek standartlarda gelir elde edebilirsiniz. Fatura ödeme noktası kar marjı mutlaka önceden hesaplanmalıdır. Yapacağınız masraf karşısında sizi aylık olarak geçindirecek kadar kar bırakması son derece önemlidir.
Kar marjını hesaplamak için öncelikle faturalarda alınan komisyon tutarının bilinmesi gereklidir. Bu merkezler her işlemde işlem başına komisyon alarak kar marjını yükseltir. Bu komisyon tutarı fatura merkezi firmalarında farklılık gösterir. Ancak günümüzde bu tutar işlem başına en az 2 ya da 3 TL olarak alınmaktadır. Fatura ödeme merkezi açmak istiyorsanız bu komisyon bedelleri ve iş yerine yapacağınız maliyet konusunda iyi bir hesaplama yapmanız gereklidir.
Eğer işletmenizi yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu bir yere açarsanız zamanla aylık olarak 10 bile 20 bin arasında kazanma şansınız olacaktır. Bununla birlikte çok istikrarlı bir işletmeniz olursa ödeme merkezi aylık olarak en azından 30 bin TL kazandırabilir. Buna karşın maliyeti de iş yerinizin yer seçimine göre farklı olacaktır.
Fatura Ödeme Merkezi Açma Maliyeti
Bir iş yeri açarken önceden mutlaka fatura merkezinin maliyetinin hesaplanması gereklidir. Nerede açılacağı ve açıldığı yerde ki nüfus oranı gibi konular dikkate alınmalıdır. Böyle bir süreçte eğer fatura ödeme merkezi açmak istiyorsanız bulunduğunuz yerde konut sayısının çok olmasına özen göstermelisiniz. Konut ve iş yeri sayısı fazla ise kazancınız daha yüksek olur.
Fatura ödeme merkezi açma maliyeti birçok farklı faktörden etkilenir. En çok etkileyecek unsur ise iş yerinizin kurulum yeridir. Kalabalık ve cadde üzeri bir yerde iş yeri açmak maliyetlerinizi artıracak bir unsurdur. Aynı zamanda dükkanın metrekaresi de bu süreçte maliyete etki eder. Bir diğer önemli hizmet kalemi ise anlaşacağınız ödeme merkezi firmasının sizlerden talep edeceği teminat tutarıdır. Şahıs şirketi kurmayı düşünüyorsanız bu süreçte kuruluş masrafları da maliyete etki eden bir faktör olacaktır.
Fatura ödeme merkezi açmak için ortalama olarak 50 bin ile 200 bin arasında bir sermayeniz olmalıdır. Ufak çaplı bir yer için ortalama 50 bin TL de yeterli olmaktadır. Eğer telefon aksesuarları ve çeşitli ekstra işler de yapmak isterseniz maliyetinizde artış meydana gelebilir. Ancak bu işe girerken teknolojinin ve bankaların vermiş olduğu hizmetleri de göz önünde bulundurmak gerekir.
Fatura Merkezi Açmak için Gerekli Belgeler
Fatura merkezi açmak için gerekli belgeler bulunuyor. Bu belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması ve ilgili kurumlara teslim edilmesi gereklidir. Bu süreçte hazırlamanız gereken belgeler arasında şunlar sayılabilir:
- Esnaf ve Sanatkarlar odasına kayıt evrakları
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- İki adet fotoğraf
- İş yeriniz kira ise kira sözleşmesi
- Size ait bir iş yeri ise tapu belgesinin fotokopisi
- Deprem ve itfaiye raporları
Gibi birçok evrakı hazırlayarak belediyeye başvuru yapmanız gereklidir. Belediyeden iş yeri açma ruhsatını alabilir ve iş yerinizi açabilirsiniz. Ancak iş yeri açacağınız yerde farklı bir dükkan ruhsatı var ise bunun mutlaka belediyeye iade edilmesini sağlamanız gereklidir. Fatura merkezi açarken evraklar kadar iş yerinde kullanılacak ekipmanlar hakkında da önceden araştırma yapmanız gerekiyor. Teknolojik cihazlar arasında mutlaka pos makinesi, bilgisayar, sabit iş yeri telefonu cihazların olmasına önem vermeniz gereklidir.
Ödeme Merkezi Açmak Mantıklı Mı?
Fatura ödeme merkezi açmak birçok kişi için karlı ve mantıklı bir iştir. Ancak bu sektöre girmeden önce bulunduğunuz yerin koşullarını iyi araştırmanız gerekiyor. Metropoliten şehirlerde insanlar yoğun yaşam temposu içerisinde fatura ödemek için ek olarak zaman ayırmak istemiyor. Bununla birlikte bu tarz büyük yerlerde insanlar teknolojiyi daha iyi kullanıyor. Genelde faturalarını bankaların ödeme sistemlerine emanet ediyor.
Bankaların vermiş olduğu fatura ödeme hizmeti sizin bu sektörde ki en büyük rakibiniz oluyor. Ancak küçük ve teknolojiyi kullanan kişi sayısı az ise bu alana girebilirsiniz. Çünkü birçok insan faturasını ilk elden kendisi de yatırmak isteyebiliyor. Ödeme merkezi açmak mantıklı mı sorusuna bu bakımdan birçok yanıt verilebilir. İş yerinizin bulunduğu yerde ki kişilerin yaşam tarzından gelir düzeyine ve teknoloji ile ilişkilerine kadar her detay sizin kar marjınızı etkileyecek unsurlardır.
Fatura ödeme merkezi açacaksanız bayilik konusunda detaylı bir araştırma yapmanız gereklidir. Hangi bayilik sistemi sizlere ne tür avantajlar sağlıyor bilmelisiniz. Bulunduğunuz semtte başka bir fatura ödeme merkezi olup olmadığı konusunda da bilgi edinmeniz gereklidir. Ancak bu konuda sizlere verilebilecek tavsiye iş yerinizi yalnızca fatura komisyon geliri ile sınırlamayın. Çeşitli aksesuarlar ve kırtasiye malzemeleri satışına da önem verin.