Gözlemeci Dükkanı Açmak | Maliyeti ve Kar Marjı

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden gözleme, pazarlama açısından işletme sahipleri için oldukça  cazip bir ürün.  Kolayca hazırlanmasının yanında sıklıkla tüketilmesi ve herkes tarafından sevilmesi, ürünün satışını da arttırıyor. Çok çeşitli malzemelerle kısa sürede hazırlanabilen bu yöresel börek türü, dinlenme tesislerinden lüks restoran zincirlerinin kahvaltı menülerine dek zengin bir yelpazede kendine yer bulmuş durumda. Gıda sektöründe satışının cazip olması, doğal bir müşteri potansiyelinin bulunması gözlemeci  dükkanı açmak konusunu da ön plana çıkartıyor.

Gözlemeci Dükkanı Açmak

Gözlemeci Dükkanı Açmak

Arz-talep konusu dışında,  yeme içme mekanları işletmeciliğine  atılmayı düşünenler gözlemeci dükkanı açma maliyeti açısından da  bir hayli şanslı. Bu nedenle girişimci olarak işe gıda sektörü içinden başlamak isteyip de sermayesi sınırlı olanların ilk araştırdığı konulardan biri de gözlemeci dükkanı nasıl açılır oluyor.

 

Dinlenme tesisi gibi self servis ortamlarında, panayırlarda, her tür kamuya açık etkinliklerde, hatta üniversite şenliklerinde  bir kıyada mutlaka bir gözlemeciye rastlıyorsunuz . Yiyecek sektöründe özel olarak sadece bu işle uğraşan dükkanlar, cafeler olduğu gibi ürünün satışı lüks restoranlarda, ayrıca evlerden de  yapılabiliyor. Dolayısıyla da gözlemeci dükkanı açmak  popülerliği azalmayan bir girişimcilik diyebiliriz. Böylesi popüler bir sektörde ayakta kalmanın yolu ise müşterilerinize temiz, sağlıklı ve lezzetli ama aynı zamanda da bütçe dostu satış yapmanızdan geçiyor.

 

Gözlemeci Dükkanı Açmak

Gözleme gibi basit şekilde hazırlanan ve hemen hemen herkesin sevdiği, tükettiği  gıdaların satışı dışardan kolay gibi görünse de aslında titizlik isteyen bir iş.  Gıda satışından para kazanmak, öncelikle işi temiz ve sağlıklı yapmaktan, daha sonra müşterinin damak tadına uygun, lezzetli ürün hazırlamaktan geçiyor. Hamurun kalitesi, kullanılan malzemeler, özellikle yağın taze ve temiz üretilmiş olması da son derece önemli.

 

Bu nedenle Gözleme dükkanı açmak konusunda aklınıza ilk yazmanız gereken, müşterilerinizi gıda konusunda yemekten ve lezzetten  anlayan bir potansiyel olarak görmelisiniz.  Ayrıca müşteri potansiyelinizin büyük kısmı öğrenciler gibi genç nesilden oluşacaktır. Bu işe girmeye karar verildiğinde,  öncelikle satış yapılmak isteyen hedef kitle belirlenerek dükkanın lokasyonu doğru seçilmelidir. Hedef üniversite öğrencileri ise yurtlara, üniversitelere yakın ve işlek, ulaşımı kolay bir lokasyon işinizi görecektir.

 

Eğer  hedef kitlenizi genç gruplardan seçecekseniz  kaliteli ve ucuz hizmet vermeye özen göstermelisiniz.  Ünlü restoran zincirlerinin menülerinde yer alan fiyatlara göre daha cazip bir ücret tutturmalısınız. Tabi piyasa ortalamasının çok altında zarar ettiren satışlardan da bahsetmiyoruz.

 

Gözlemeci Nasıl Açılır

Gözleme işi yapmaya ve bir dükkan açmaya karar verirseniz, işinizin işyeri kurma aşamasında çok zor olmadığını bilmelisiniz. Aslında işin önemli  kısmı dükkanı açtıktan sonra potansiyel müşteriyi çekebilmektedir.  Çevrenizde ya da bölgenizdeki diğer dükkanlarla rekabette sizi neyin öne çıkardığı gibi hususlar, işyeri açmaktan daha önemli olacaktır.

 

Dükkan açabilmeniz için ise öncelikle çalışma izni ve işyeri açma ruhsatı almanız gerekir. Gözleme dükkanı açmak için çalışma ruhsatı nasıl alınır?

 

Gözlemeci dükkanı açmak için şöyle bir yol izleyebilirsiniz:

  • dükkanda çalıştıracağınız personelden, malzemeleri nasıl tedarik edeceğinize dek hazırlıklarınızı yapın, bu konuda araştırmacı olun, bulunduğunuz bölgenin koşullarını tanıyın, ayrıca sac gibi ekipmanları seçerken en iyi kaliteyi ve sağlamlığı baz alın.

 

  • müşteri potansiyelinizi ve iş hacminizi aşağı yukarı belirleyerek mekanınızı buna göre seçin, bulunduğunuz bölgede hedeflediğiniz müşteri potansiyelinizin uğrak mekanlarını ve lokasyonlarını araştırın,

 

  • işyerinizin bağlı bulunduğu belediyeden  gıda satış yerleri için çalışma ruhsatı ile ilgili müşavirlik alın.  Bu konuda hukukçu desteği de talep edebilirsiniz.

 

  • belediyeden iş yeri açma ruhsatı ve çalışma izni almanız gerekecektir. Bunun için de ilk olarak işyerinizin bulunduğu bölge ile ilgilenen vergi dairesinden vergi levhası çıkarttırmalısınız.

 

Gözleme dükkanı açmak için gerekli belgeler belediyeler ya da bölgeler arası  farklılık taşımakla beraber genel olarak şu şekildedir:

  • İşyerinin kira kontratı,
  • Vergi levhası,
  • Kişinin kimlik kartı ve sicil numarası
  • Esnaf ve zanaatkarlar odası kayıt belgesi
  • İmza beyannamesi ve vekaletnameler
  • Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ustalık belgesi
  • Yangın söndürme cihaz faturası

 

Gözleme dükkanı açmak için işyeri açma ruhsatınızı aldıktan sonra işyerinizi aktif hale getirebilirsiniz. Bu noktada dükkanınızın donanımından hamur makinasına dek ekipmanlarınızın seçimi, malzemeleri getirteceğiniz yer gibi detaylar işe karışıyor. Her türlü detayı ne kadar ince planlarsanız, temiz ve kaliteli ürün sunarsanız genellikle ilk altı aydan itibaren kara geçmeye başlarsınız.

 

 

Gözlemeci Dükkanı Açma Maliyeti

Gözlemeci dükkanı açmanın avantajları arasında maliyetin çok fazla olmaması ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle sermaye olarak bütçesi sınırlı olanlar genelde bu işe soyunuyor. Dükkan açılış maliyeti içinde  işyeri kirası ile beraber hamur makinesi, sac gibi gözleme yapımında kullanılacak ekipmanlar ile un, yağ, tuz gibi malzemeler ve dükkanın donanımı için alınacak mobilyalarla tadilat işleri yer alır.  Dükkan açarken kira giderleri olarak ilk altı aylık bir masrafın açılış bütçesine alınmasında fayda olduğunu da belirtelim.

 

Gözlemeci dükkanı açma maliyeti 20 bin taban fiyatından başlar.  Kira gibi masraflarla birlikte ilk altı aylık bir sermayeden bahsedecek olursak elinizde 30 bin ile 50 bin arasında bir para bulunmalıdır.

 

Gözleme Dükkanı Ne Kadar Kazandırır

Gözleme dükkanı açmak isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan biri de gözleme dükkanı kazandırır mı oluyor. Bu işte para olup olmadığı biraz da mekanın yerine, müşteri potansiyeline, işletmenizin reklamını iyi yapıp yapamadığınıza bağlı. Öğrenciler gibi müşteri potansiyeli açısından zengin bir lokasyonda, belirli bir bütçeye hitap ederek lezzetli ve kaliteli ürün veren dükkanların oldukça iyi paralar kazanması mümkün. Gözleme işi ile uğraşan işyerlerinin aylık olarak ortalama 5 bin ile 10 bin arasında geliri mevcut.

 

Okuyunuz: Girişimcilerin İş Kurmadan Önce En Sık Yaptığı Hatalar

 

Gözlemeci Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler

Gözlemeci dükkanı açmak çok zor bir iş değildir. Maliyet olarak da yüksek oranlarda bir sermaye istemez. Belediyelerden çalışma ruhsatı almanız;   gerekli tüm belgelerin hazırlandığı ve prosedürlere uyulduğu sürece zor olmayacaktır.  Ancak  önemli olan mevcut müşteri potansiyelini çekebilmeniz ve işin sürekliliğini sağlamanız ve bu nedenle bazı konulara özellikle dikkat etmelisiniz.

 

Gözlemeci dükkanı açmak istiyorum diyenlere öneriler denildiğinde şu noktalar listenin ilk sıralarında yer almalı:

  • Yeterli bir sermaye ile işe başlayın. Sermayeniz içinde işletmenizin ilk birkaç aylık masraflarının bulunmasına da dikkat edin.
  • Dükkanınızın iç mimari ve dekorasyonu konusunda profesyonel yardım alın.  Küçük de olsa mekanınızı şirin mobilyalarla göz alıcı hale getirebilirsiniz. İç dekorasyon konusunda kesenin ağzını açmanızda fayda var.
  • İşyerinizde karlı bir iş yapmak istiyorsanız ürününüz kaliteli ve lezzetli olmalı. bunun için  gözleme ustası ile çalışabilirsiniz.  Her daim müşterilerinizin önüne taze ve lezzetli, hesaplı ürün getirebilmeniz gerekir. Yoksa kızgın bir rekabet ortamında işletmenizin ömrü uzun olmayacaktır.
  • Piyasada insan sağlığını öncelemeniz, temiz şartlarda çalışmanız, yağ gibi ürünlerinizin kaliteli ve sindirim yollarını rahatsız etmeyecek hijyende olması işyerinizden elde edeceğiniz kazancı olumlu yönde etkiler.
  • Günümüz teknoloji çağında iyi bir reklam için sosyal medyayı iyi kullanmak gerekir. Ayrıca dükkanınızı mümkün olduğunca  internet üzerinden online sipariş yoluyla  gıda satışı yapan firmalara dahil etmeniz işinize yarayacaktır.
  • Dükkanınızda müşteri memnuniyetini üst seviyede tutmak için sipariş iş ve işlemlerinde de hızlı ve kaliteli hizmet vermekte dikkat edin.
  • İşyerinizin açılışını indirimli gün gibi bir etkinlikle, aileleri çekebileceğiniz görsellikte şovlarla yapabilirsiniz.

 

Gözlemeci Dükkanı Açmak ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Görüş ve önerilerinizi yorumlar bölümünden bizlere bildirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Filiz erdem dedi ki:

    Merhaba makaleniz çok açıklayıcıydı. Teşekkürler. Bu yazının tarihini öğrenmek istiyorum