Kuyumcu Dükkanı Açmak | Maliyeti ve Gerekli Belgeler
Girişimcilik sektöründe yeni iş fikirleri konusuna olan ilgi giderek artıyor. Kendi işini kurmak isteyenlerin aklına ilk gelen sektörlerden biri de kuyumculuk oluyor. Altının yanında pırlanta, inci, safir gibi değerli taşlara ve maden işçiliğine ilginin artmasıyla değerli takılara talep yaygınlaşmış durumda. Konu altın ve değerli takılar sektörü olunca baştan söylemekte fayda var, iş dünyasında deneyim ve bilgi isteyen işlerin başında kuyumcu dükkanı açmak geliyor. Kuyumculuk altın işletmeciliği, işlemesi konusunda uzmanlık ve deneyim isteyen bir sektördür. Dışardan karlı olabileceği nedeniyle çok cazip görünse de zorlayıcı tarafları bulunuyor. Bu sebeple işe soyunmadan önce kuyumcu dükkanı nasıl açılır, kuyumcu dükkanı açma maliyeti konularında sıkı bir araştırma yapmanızda fayda var.
Kuyumcular, çok çeşitli ürün yelpazeleri ile her dönem revaçta olan işletmeler. Altın, yalnız takı alışverişi, hediyelik ürün olarak değil bir yatırım aracı olarak da alınabildiğinden yüksek kar marjı olan bir alandır. Girişimcilik sektörüne kuyumculuk ile adım atmayı düşünüyorsanız ve bu konuda uzmanlığınız yeterli değilse, öncelikle iyi bir araştırma yapmaya ihtiyacınız var demektir.
Kuyumcu dükkanı açmak istiyorsanız bu işin uzmanları ile görüşebilir hatta bu konudaki kursları araştırabilirsiniz. Malum, koronavirüs ile birlikte online eğitim olanakları da yaygınlaştı, şimdi her konuda oldukça kaliteli ücretsiz eğitim ya da paket programalar veriliyor. kuyumculuk sektöründe online çalışmalara mümkün olduğunca katılarak, profesyonellerle konuşarak bilginizi arttırın. Ki baştan iyi bir planla, yola sağlam adımlarla çıkın.
Kuyumcu Dükkanı Açmak
Kuyumculuk işine girişmek istiyorsanız ustalık belgeniz olmalı ya da beraber çalışacağınız konuyu bilen ve belgesi olan kişilerle yola çıkmalısınız. Kuyumcu dükkanı açmak bir esnaf olmaktan daha çok bazı durumlarda adeta bir iş insanı olmaktır. Hareketli, yoğun günlere adapte olabilmelisiniz. Bunun yanında kuyumculuk hem sıkı hem de fazlaca rakip demektir. Çünkü işlek caddeler üzerinde, alışveriş ortamlarında, çarşılarda neredeyse adım başı kuyumcuya rastlamak olası. Bu sebeple işin en başından şunlara dikkat etmekte fayda var:
- Müşterilerin altına ilgisi yatırım odaklı olmaktan çıktı, daha çok hoş tasarımları ile hem hediyelik eşya hem de aksesuar olarak satın alınan bir piyasa oluştu. Hatta altın fiyatları, yatırımına yönelik ilgiyi de azalttı. Bu nedenle altın dünyasındaki gelişmeleri ve trendleri takip etmeniz gerekir.
- Sınırlı bir bütçe ile işe başlayacaksanız bölgenizdeki ürünlerden farklı tasarımlarla müşterilerinizin karşısına çıkmak daha akıllıca olabilir.
- Kuyumculuk konusunda sektör oldukça hızlı gelişmekte, gelişmeleri takip ederek bilginizi sürekli arttırmanız işletme kapasitenizi yükseltmenizde yardımcı olacaktır.
- Kuyumculuk sektöründe ürün odaklı mağazalar oldukça revaçta. Müşteri odağı ile belirli ürünlere yoğunlaşabilirsiniz. Örneğin yalnızca gençlere yönelerek zarif takılar işinde uzmanlaşabilir ya da inci ağırlıklı bir işletme olabilirsiniz.
Kuyumcu Nasıl Açılır
Kuyumcu nasıl açılır sorusu hem kişisel olarak atacağınız adımları hem de evrak işlerini kapsayan bir süreçtir. Kişisel olarak işe önce sektörle ilgili araştırma, müşteri potansiyelinize ve getirteceğiniz ürünlere göre planlamala yaparak başlamalısınız. Lokasyonunuzu iyi bir yerde, müşteri potansiyelinizi, hedef kitlenizi çekecek bir konumda seçerek dükkanınızı kiralamalısınız.
Dükkanınızı kiraladıktan sonra mali bir müşavirden destek alarak vergi dairesi kanalıyla vergi levhanızı çıkartmanız gerekiyor. Bu süreç, formalite işleri de diyebileceğimiz bir tür evrak işleri ile ilgili. Belirli kuralları ve prosedürleri var, bunları kendi bölgenizden öğrenebilirsiniz. Her bölge ve belediye farklı prosedürler uygulayabiliyor.
Kuyumcu dükkanı açmak için gerekli evraklar aşağı yukarı şu şekilde olacak:
- Dükkanınız için yapı kullanma izni ve kira sözleşmeniz ya da tapu senediniz
- fotoğraf ve kimlik gibi kişisel belgeleriniz
- Vergi levhası fotokopiniz
- İşyerinize su, doğalgaz, elektrik bağlandığına dair belgeler,
- SGK belgesi,
- Şirket olarak işyeri açanlar için imza sirküleri, sicil gazetesi
- Ustalık belgesi
Okuyunuz: Girişimcilerin İş Kurmadan Önce En Sık Yaptığı Hatalar
Kuyumcu Açma Maliyeti
Kuyumcu dükkanı açma maliyeti günümüzde bir hayli artmış durumda. Yüz bin lira gibi bir rakamla 1 kilo altın ile kuyumcu dükkanı açılabilme devri kapandı. Sadece altının değil, değerli taşların da fiyatlarının yükselmesi, kuyumcu dükkanı açmak için maliyeti katlamış durumda.
Kuyumculuk işine soyunduğunuzda maliyetinizin içine neler gidiyor, bakalım:
- Dükkan kirası. Tabela değeri yüksek lokasyonlarda 5 bin ile 20 bin arasında değişiyor.
- Dükkanınızda yapılacak tadilat ve dekorasyon işleri. Eğer kuyumcu dükkanı devralmadıysanız ve kiraladığınız yerde dekorasyon, vitrin tasarımı da yaptıracaksanız en az 20 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Ki işe mobilyalar da girdiğinde 30bin lira minimum fiyat üzerinden bir harcamanızın olacağını söyleyebiliriz.
- Güvenlik sistemi konusunda hassas davranacaksanız alacağınız destek maliyetinizi etkileyecektir. Ürün koruma sistemlerinden alarm güvenliğine dek güvenlik şirketleri ile anlaşacaksanız günlük belirli bir fiyat üzerinden maliyetiniz olacaktır.
- Kuyumculuk sektöründe maliyetinizi aslında altın fiyatı belirler. 1 kilo altın sermaye olarak 400 bin ile 500 bin lira arasında bir para isteyecektir.
Kuyumcu açma maliyeti günümüzde minimum 600 bin liradan başlıyor.
Kuyumcu Dükkanı Kazancı
Kuyumculuk işleri karlı işlerdir. Malum işin ucunda altın başta gelmek üzere değerli madenler ve taşlar var. Ama her alanda olduğu gibi kuyumculuk sektöründe de işiniz garanti değil. Her ne kadar kuyumculuk değerli ve iyi bir yatırım olsa da ne kadar kazanacağınız dükkanınızı işletirken ne kadar iyi yönetebileceğinize de bağlı. Bunun yanında yeriniz, çevrenizdeki müşteri potansiyeliniz de işin içine karışıyor.
Kuyumcu dükkanı açmak aylık 30 bin liradan 200 bin liraya kadar uzanan bir kazanç sağlama imkanınız var. Tabi bu kazançta yukarıda da belirttiğimiz nedenler oldukça etkili olacak. Deneyimli, bilgili bir şekilde işe atılarak, işlek bir lokasyonda, kendi müşteri potansiyelinizi yaratacak biçimde iş görürseniz kazancınız aylık en az 50 bin liradan başlar.
Reklamınızı iyi yapmanız, güvendiğiniz, orijinal ürünleriniz için sosyal medya hesapları gibi İnternet platformlarında tanıtım vermeniz, müşteri potansiyelinizi arttırarak kazancınıza da olumlu etki yapar. Bulunduğunuz bölgede müşteri odaklı bir yaklaşımla, ürüne dayalı özgün bir hizmet vermeniz de bir süre sonra ağırlık verdiğiniz konuda talebinizi arttıracaktır. Kuyumcu dükkanı açmak için bir konsept belirleyebilirsiniz. Nişan yüzükleri kuyumcusu, inci tasarımı kuyumcusu, renkli tasarımlar gibi algılar üzerinden bölgede tanındığınızda karınızı katlayabilirsiniz.
Okuyunuz: İşletme İçerisinde Kullanılan Renklerin Anlamı ve Önemi
Kuyumcu Dükkan Açmak İsteyenlere Öneriler
Kuyumcu dükkanı açmak, zorlukları olsa da günümüzün prestijli işlerinden. Ancak iyi bir deneyim, bilgi birikimi istiyor. İşin başında bazı konulara da dikkat ederek istediğiniz iş marjını kısa sürede yakalamanız olası:
- İşin en önemli boyutu güvenlik. Bu devirde hırsızlık önlemlerine karşı güvenlik şirketleri ile anlaşarak işinizi sağlam tutun.
- İşin en başından bankacılarla görüşerek parayı yönetme konusunda profesyonel müşavirlik desteği almanızda fayda var.
- İşyerinizin lokasyonu satış marjınızı doğrudan etkiler. Bu nedenle işlek bir lokasyon bulmaya dikkat edin. Lokasyonunuzun alışveriş merkezlerine yakın ve çarşı içinde olması size her zaman kazandırır.
- günümüzde işletme türü ne olursa olsun mekanların dekoru ve ferah bir atmosfere sahip olması önemli. Dekorasyon konusunda uzman ellerden fayda almanızda yarar var.
- kuyumculuk sektöründe en önemli reklam aracı vitrinlerdir. Dükkanınızda hoş bir dekoru olan ve özellikle güvendiğiniz ürünleri sergileyeceğiniz konforlu bir vitrin tasarlayın. Vitrin tasarımınızda profesyonel destek alabilir, içmimarlarla çalışabilirsiniz.
- ürün yelpazenizi geniş tutmanızda fayda var.
- tedarikçilerinizin güvenilir ve dürüst olması konusunda hassasiyete ise önemle değinelim!
”Kuyumcu dükkanı açmak” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Görüşlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.
Merhabalar ben kuyumcu dükkanı açmak istiyorum ne kadar maliyet olması lazım ve evraklar ne
Deneyim şart mı