Organik Ürünler Dükkanı Açmak | Maliyeti ve Kazancı

Günümüzde insanlar beslenme konusunda çok daha bilinçli bir hale geldi. Yaşam döngüsü içerisinde hem dengeli beslenmek hem de organik beslenmek sağlığı oldukça yakından ilgilendirir. Bu nedenle son yıllarda en karlı iş sektörleri arasında organik ürünler dükkanı açmak da bulunuyor. Böyle bir gıda İşletmesi açtığınızda hem yüksek oranda kar elde edebilir hem de müşteri portföyünüzü daha geniş olmasını sağlayabilirsiniz. Organik ürünler dükkanı açma maliyeti konusunda bilgi sahibi olmadan bu sektörde iş yapmamalısınız. Çünkü atacağınız dükkanın maliyeti birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bununla birlikte organik ürün satışı kar marjı da yine dükkanınızın durumuna göre farklılık gösteren unsurlar arasındadır.

Organik Ürünler Dükkanı Açmak

Organik Ürünler Dükkanı Açmak

Organik ürünler dükkanı açmak istiyorsanız öncelikle bu sektörde ne tür ürünlerin satıldığını ve organik ürünleri nereden temin edildiğini bilmeniz gerekir. Dükkan kurulumu, mal alımı, dükkanın geliştirilmesi gibi konularda detaylı bilgi sahibi olmaya ve işletme tecrübenizin de yüksek olmasına önem vermelisiniz.

Başarılı bir işletme kurmanın en büyük belirleyicisi işyerinize açtığınız konumdur. Yüksek standartlarda bir yaşam şeklinin bulunduğu mahallede ya da ilçede organik ürünler dükkanı açmak çok daha fazla satış yapmanıza olanak tanır. Genellikle belli bir yaşam standardının üzerinde olan insanlar organik beslenmeye daha fazla ilgi gösterir. Bununla birlikte sermayenizin de maliyeti karşılayacak miktarda olmasına dikkat etmelisiniz. Organik ürünler dükkanı açmak gibi bir düşünceniz varsa yazımızın devamında bu sektörle ilgili tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Not: Organik ürünler dükkanı açmak dışında farklı fikirler edinmek için, 112+ Adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Organik Ürünler Dükkanı Açmak

Organik ürünler dükkanı açmak için ilk işiniz uygun bir yerde dükkan yeri bulmak olmalı. Bu dükkan yerinin 50 ya da 60 metrekare olması yeterli oluyor. Ancak daha geniş bir yeriniz varsa ürün çeşidinizi daha bol tutabilirsiniz. Aynı zamanda mekanınız daha fazla müşteriye hizmet verebilecek kapasitede olur. Böyle bir iş için mutlaka hijyen bakımından müşteri memnuniyetini sağlayacak türden bir iş yeri seçmeniz gerekiyor.

Bununla birlikte organik ürün dükkanı açmak istiyorsanız ve dükkanınız da kiralık olacak ise sizi 6 ay kadar idare edebilecek nakdiniz olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde ilk aylarda işinizi yürütmekte zorlanabilirsiniz. Bu alanda hizmet verebilmek için müşterilerinizde güven oluşturmanız ve iş konusunda tecrübeli olmanız son derece önemli bir konu.

Sattığınız ürünlerin hangi yöreye ait olduğunu, nasıl üretildiğini ve ne tür faydaları olduğunu bilmeniz gerekiyor. Böylece müşterileriniz alışveriş sırasında verdiğiniz hizmetten şüphe duymayacaklardır. Kaliteli ve güvenli bir hizmet vermek gıda sektörü açısından dikkat edilen bir detay oluyor. İşletmenizi daha iyi yerlere getirebilmek için yöresel ürünlerde %100 doğallığa önem vermelisiniz. Tarihi geçmiş ya da geçmeye yakın olan ürünlerden uzak durmalısınız. Böylece müşterilerinizin de güvenini hızlı bir şekilde sağlama imkanı elde edebilirsiniz.

 

Organik Ürünler Dükkanı Açma Maliyeti

Organik ürünler dükkanı açma maliyeti işletmenizi kurma aşamasında mutlaka dikkate alınmalıdır. İş yeri kirası, stantlar, buzdolapları, kiler odası, iş yerinin ısıtma ve soğutma giderleri, ürünlerin temin edilmesi maliyet kalemleriniz arasında bulunuyor. Bu süreçte mutlaka çok detaylı bir çalışma yapmanız gerekiyor. Özellikle organik ürünleri en uygun fiyata nereden alacağınızı bilmeniz çok önemli bir detaydır.

Organik ürünler dükkanı açmak konusunda kararlıysanız en azından 100000 ile 150000 TL arasında bir maliyetiniz olabilir. Ancak bu tutar bulunduğunuz semte ve dükkan boyutlarına göre farklılık gösterebilir. Eğer eskiden aktar deneyiminiz var ise bu işte daha fazla başarı elde edebilirsiniz. İşletmecilik alanında deneyimli olan kişiler için bu sektörde başarıyı elde etmek daha kolay oluyor. Ancak mahalle arasında fazla ürün çeşidi olmayan bir dükkan için 10 bin ile 20 bin arasında bir maliyetiniz olacaktır.

Maliyetlerinizi detaylı olarak belirlemek için bir iş planı yapmanız gerekiyor. Aynı zamanda gıdaların alerjen durumları hakkında detaylı bilgi edinirseniz müşterilerinizin durumuna göre daha kolay şekilde ürün satışı yapabilirsiniz. Bunların yanında ruhsatlandırılmış olan takviye içecekler ve vitaminler de satılabilecek ürün grupları arasında yer alır.

 

Organik Ürün Satışı Kar Marjı

Son yılların en çok kazandıran işleri arasında organik ürünler geliyor. Hem gıda hem de giyim ürünlerinde organik malzemeler insan sağlığı açısından daha fazla tercih ediliyor. Özellikle yeme içme konusunda organik beslenmeye yönelen kişiler için organik ürün satışı kar marjı beklenilenden daha da yüksek oluyor. Bu alanda faaliyet göstermeyi planlıyorsanız işletmeniz için bir online mağaza açmayı da ihmal etmemeniz gerekiyor. Çünkü insanlar internet üzerinden de organik ürün satın alma eğilimine sahiptir.

Organik ürünler dükkanı açmak istiyorsanız öncelikle iş yerinizin yaşam seviyesinin yüksek olduğu bir yerde bulunması gerekiyor. Bu ürünlerin fiyatları katkı maddeli olanlara göre daha yüksek bir fiyat üzerinden satıldığı için alım gücünün yüksek olduğu yerler daha ideal olacaktır. İnsanlar yoğun hayat temposu içerisinde bozulan sağlıklarını düzeltebilmek için bu ürünlere yöneliyor.

Kar marjı konusunda ise işletmenin büyüklüğüne, ürün seçeneklerine ve lokasyon durumuna göre değişim gösteriyor. Ancak aylık olarak 5000-10000 arasında gelir elde edebiliyorsunuz. Her sene kış için hazırlık yapılan zaman dilimlerinde bu miktarda daha fazla artış oluyor. Müşterilerinize kırılmış ve yenmeye hazır doğal zeytin ya da süt ürünleri de sunarsanız kazancınız daha da yüksek olabilir. Her geçen gün biraz daha artış gösteren organik ürün satışı sayesinde kendi işletmenizin sahibi olabilirsiniz.

 

Organik Ürünler Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

Organik ürünler dükkanı açmak için gerekli belgeler konusunda standart iş yeri açma belgeleri isteniyor. Aynı zamanda bulunduğunuz sektöre göre ek evraklar istenildiği durumlar da olabilir. Bu belgeler aynı zamanda bulunduğunuz yerin belediyesine göre de değişebiliyor. Hazırlanması gereken standart evraklar şunlardır:

  • Vesikalık fotoğraf
  • Nüfus cüzdanının hem aslı hem de fotokopisi
  • Eğitim durumunuzu gösteren belgeler
  • İş yeri açma bildirim belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Dükkanın kira kontratı ya da tapu belgesi
  • İşe başlama bildirgesi
  • Noterden onaylı imza sirküleri

Gibi birçok belgenin zamanında hazırlanması gerekmektedir. Belge hazırlama sürecinde özellikle bulunduğunuz yerin belediyesinden özel bir izin ya da belge talebi var mı öğrenmeniz gerekiyor. Bununla birlikte iş yerinizin itfaiye uygunluk raporu da evrak dosyanızda olması gerekenler arasındadır.

 

Yöresel Ürünler Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler

Yöresel ürünlere ilginin artış göstermesi ile birlikte birçok yerde bu ürünlerin satışının yapıldığı iş yerlerinde de artış görülmeye başlandı. Bu alanda faaliyet gösterecek olan kişilerin birçok önemli detaya dikkat etmesi gerekiyor. Yöresel ürünler dükkanı açmak isteyenlere öneriler kapsamında şu noktalara değinmek önemlidir:

  • İş yerinizin açılışında işletmenizin işlek bir yerde olmasına dikkat etmelisiniz.
  • İş yeri içerisinde hijyen kurallarına önem vermelisiniz.
  • Peynir ve zeytin gibi ürünlerde farklı yörelerin ürünlerine yer vermelisiniz.
  • Eğer bir üründe az da olsa katkı maddesi var ise mutlaka müşterilerinize bu durumu bildirmelisiniz.
  • Gerekli sağlık onaylarından geçen ürünlerin satışını yapmalısınız.
  • Yöresel ürünlerin temin edildiği yerleri de önceden titizlikle belirlemelisiniz.

Tüm bunlar organik ürünler dükkanı açmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken detaylar arasında bulunuyor. Özellikle müşteri memnuniyetinin sağlanması bu süreçte en çok önem vermeniz gereken konudur.

Organik Ürünler Dükkanı Açmak” başlıklı yazımızda, girişimciler için tüm detaylara değindik. Yazımızı beğendiyseniz, paylaşarak ya da yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.