Parfümcü Dükkanı Açmak | Maliyeti ve Gerekli Belgeler
Kozmetik sektörü günümüzde en dinamik olan sektörler arasında bulunuyor. Özellikle parfüm çeşitlerine olan ilginin yüksek olması birçok girişimci için çok iyi bir iş alanı yaratıyor. Parfümcü açmak kolay bir sektör olmasa da açıldıktan sonra tüm sene boyunca sizlere yüksek bir kar oranı sağlayacaktır. Kaliteli ve güzel parfüm çeşitlerini uygun fiyatlarla satışa sunmak yüksek kar getirirken bir yandan da kendi işletmenizi kurma avantajı sunuyor.
Parfümcü dükkanı açmak için iş yeri seçiminden diğer tüm maliyetlere kadar çok detaylı çalışmalar yapmalısınız. Özellikle yeni bir iş kurmak isteyen bayanlar açısından en ideal işler arasında bulunuyor. Profesyonel seviyede hazırlanmış bir iş planı ve parfüm sektörü ile ilgili yapılmış detaylı ön araştırmalarınız varsa sermayenizi kullanarak güzel bir iş yeri açabilirsiniz. Son yılların en fazla gelişme gösteren sektörlerinden biri olan parfüm sektörü müşteri potansiyeli ve kar marjı en yüksek alanlar arasında bulunuyor.
Hem ürün çeşitliliğinin fazla olması hem kadın ve erkeklere hitap eden ürünler olması parfüm dükkanı açma konusunda sizlere yüksek avantajlar sağlıyor. Bu iş yerini bir bayilik alarak açabileceğiniz gibi farklı bir isim altında bağımsız işletme olarak da açabilirsiniz. Parfümcü dükkanı olarak açık parfüm ya da markaların özel olarak hazırlanmış ürünlerini satışa sunabilirsiniz.
Not: Parfümcü dükkanı açmak dışında farklı fikirleri değerlendirmek için, 112 adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.
Parfümcü Dükkanı Nasıl Açılır?
Parfümcü dükkanı nasıl açılır sorusunun yanıtını merak ediyorsanız öncelikle iyi bir iş planına ihtiyacınız bulunuyor. Bu plan uzun dönemli tüm iş amaçlarınızı içermelidir. Özellikle finansman konularına çok büyük bir önem vermeniz gerekiyor. İş planınızda mutlaka olması gerekenler içerisinde şunlar olmasına özen gösterin:
- İşletmenizi kurarken kredi kullanacaksanız farklı bankalarla görüşmelisiniz.
- İş planını yaparken mutlaka profesyonellerden destek alın.
- Diğer yatırımcılarla ve kredi sağlayıcılarla detaylı görüşmeler yapın.
- İşletmenizi nasıl yönetmeniz gerektiğine karar verin.
- Dükkan için en uygun yer seçimi konusunda piyasa araştırması yapın.
- Parfümcü dükkanı açma konusunda çok detaylı araştırmalar yapın.
- Hangi parfüm türlerinin daha fazla satıldığını araştırın. Tedarikçi firmalarınıza karar verin.
Tüm bunların yanında dükkan açarken kişisel gelirin yüksek olduğu bir yer seçimi yapmak her zaman daha fazla kazandıracaktır. Rakiplerinizin az olduğu ve parfüm kullanımının yaygın olduğu bir bölgede küçük ölçekte bir dükkan açmak da kazançlı olacaktır. Bu süreçte reklam çalışmaları yapmanız ve çevrede açtığınız işletmenin adını duyurmanız önemli bir detaydır.
İşletmeniz için gerekli evrakları hazırlamak, Vergi Dairesi işlemlerini tamamlamak ve bulunduğunuz yerde ki belediyeye başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Satış odaklı olan bu işletme türünde bol çeşit bulundurmanız karlılığı artıracak unsurlar arasında yer alıyor. Parfümcü açmak konusunda tüm evraklarınızın eksiksiz olması resmi işlemlerin kısa sürede tamamlanması açısından son derece önemlidir.
Parfümcü Açma Maliyeti
Kendi işletmenizi açmak günümüzde son derece zordur. Sizleri en çok zorlayacak olan konu da parfümcü açma maliyeti oluyor. Bu süreçte maliyetleri etkileyen oldukça farklı unsurlar bulunuyor. Maliyete etki eden unsurlar arasında şunları saymak mümkündür:
- İşletmenizin görünür olması
- Parfümlerin çeşidi
- Dekorasyon
- Bayilik ya da işletme kurmak için dükkan kirası ve diğer maliyetler
Bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda 20 bin TL ile 60 bin TL sermayeye ihtiyacınız bulunuyor. Bu süreçte eğer işlek bir caddede işletme kuracaksanız en az 20 ile 45 metrekare arasında bir dükkana ihtiyacınız bulunuyor. Bayilik alırsanız birçok masrafınız bayilik firmanız tarafından karşılanır. Ancak bu şekilde kendi işletme markanızı yaratmanız mümkün olmaz. İşletme kurmak için dükkan kirası en büyük maliyetiniz oluyor. Aynı zamanda işletmeniz içerisinde raflar, vitrinler, masalar da mutlaka bulunması gerekenler arasındadır.
İç dizayn için en az 4 ya da 5 bin TL bulundurmanız gerekiyor. Bunun yanında tabela gibi tanıtım çalışmaları için de 3 bin TL’ye ihtiyacınız var. Ancak son derece karlı bir işletme kurulduğu için yapılan masraflar kısa sürede kat kat fazlasını sizlere veriyor. Bu süreçte büyük çaplı bir işletme kurmak için satışın canlı olacağı bir yer seçmeniz gerekiyor. AVM gibi bir alanda lüks bir yer açmak isterseniz dükkan kiraları oldukça yüksek olabilir. Ancak küçük bir parfümcü açmak için 35- 50 bin TL arasında da bir sermaye yeterli olabilir. Burada önemli olan konum ve satmayı düşündüğünüz parfüm markalarıdır.
Parfümcü Dükkanı Aylık Kazancı
Parfümcü dükkanı aylık kazancı beklentilerin çok ötesindedir. Özellikle yaz aylarının sıcak geçtiği ve kişilerin güzel kokma ihtiyacının yoğun olduğu bir bölgede her gün beklenilenden çok daha fazla satış yapabilirsiniz. Parfümcü açabilmek için öncelikle aylık ne kadar kazanacağınızı önceden kestirmeniz gerekiyor. Kazanç elde etmek mümkün olabilir ancak bu kazancın hem maliyetlerinizi karşılaması hem aylık masrafı kapatması hem de sizi geçindirecek düzeyde olması gereklidir.
Parfümcü açmak son dönemlerin en karlı işleri arasında yer almaktadır. Doğru bir yer seçimi yapıldığında kişilere %100 kar bırakan bir işletme olduğu söylenebilir. Özellikle insanların giyimleri kadar güzel kokmaya verdikleri önem düşünüldüğünde parfümcü açmak son derece karlı işler arasında yer alıyor.
Kar marjı markadan markaya da farklılık gösterebiliyor. Eğer marka gücü yüksek bir işletme açarsanız karlılık oranınız %150 kadar olabiliyor. Günlük olarak cironuzu da etkileyecek birtakım unsurlar bulunuyor. Hedef kitlenize yakın olmak, lokasyon seçimi en önemli unsurlar arasında bulunuyor.
Okuyunuz: Kozmetik Bayiliği Veren Firmalar
Parfümcü Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
Parfümcü açmak günümüze hem sermaye gerektiren hem de müşteri gereksinimi olan bir sektördür. Karlılık oranı çok olsa da işletmenizi açma sürecinde çok önemli birçok detay bulunuyor. Parfümcü dükkanı açmak için gerekli belgeler de bunlar arasındadır. Hazırlamanız gereken evraklar arasında şunlar bulunuyor:
- İki adet fotoğraf
- Nüfus cüzdanı fotokopisi ile ikametgah belgesi
- Tapu fotokopisi
- Yapı kullanma iznini gösteren belge
- Eğer dükkan kiralık ise kiralama sözleşmesi
- Vergi levhasının fotokopisi
- Sigorta ya da BAĞKUR belgesi
- Esnaf Odası kaydı ile Ticaret Odası kaydı
- Eğer işletmenizin daha önceden verilen bir açma ruhsatı var ise bunun belediyeye iade edilmesi gerekiyor.
- İtfaiye raporu
Bu belgeler yanında eğer şirket olarak işletme kuruyorsanız imza sirküleri, Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi de yanınızda bulundurmanız gerekenlerden biridir. Önemli evraklardan birisi de Cumhuriyet Savcılığından yeni alınan bir sabıka kaydını da dosyanıza eklemeniz gerekiyor.
Okuyunuz: Bijuteri Bayiliği Veren Firmalar
Parfümcü Açmak İsteyenlere Öneriler
Parfümcü açmak için öncelikle işletme planınız olmasına önem vermeniz gerekiyor. İşletme kurulumu öncesinde mutlaka hem sektörü hem de parfüm markalarını, türlerini çok iyi bilmelisiniz. Bunun yanında eğer bayilik almayı düşünüyorsanız birçok bayi ile görüşme yapmanız gereklidir. Yeterli sermayeye sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
Parfümcü açmak isteyenlere öneriler kapsamında satış yapma deneyimine de önem vermelisiniz. Müşterilerinizin ne istediğini bilmeniz gereklidir. Satış sırasında müşterileriniz en fazla 3 farklı parfümün kokusunu ayırt edebilir. Sonrasında gösterdiğiniz parfümlerin kokularını net olarak alamazlar. Bu nedenle ilk etapta sunduğunuz parfümleri doğru seçmeniz büyük önem taşır.
Doğru bir yerde işletme açmanız da dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunuyor. AVM tarzı bir yerde işletme maliyetiniz yüksek olsa da kişilerin göz önünde olacağınız bir yer olacaktır. Müşterilerinizin sizi fark edebileceği bir yerde olmak kolayca sizi tercih etmelerini sağlayacaktır. Parfümcü açmak son yıllarda oldukça kazançlı işler arasında bulunuyor.