Rehabilitasyon Merkezi Açmak | Maliyeti ve Kazancı

Sabırlı ve iletişimi kuvvetli bir kişi seniz kendinizi faydalı olarak görebileceğiniz bir iş fikri ile gelir elde etmek ister misiniz? Rehabilitasyon merkezi açmak gelir kazanırken manevi anlamda da kendinizi iyi hissedebileceğiniz bir alan olabilir. Öyle ki işinizi yaparken gördüğünüz bir gülümseme, bir adım, bir söz size dünyaları verebilir.

Rehabilitasyon Merkezi Açmak

Rehabilitasyon Merkezi Açmak

Rehabilitasyon merkezleri fiziksel ve ruhsal sorunlar yaşayan bireylerin toplumsal yaşama adaptasyonunda destek olmayı amaçlayan kuruluşlardır. Bu amaç için çok yönlü çalışma destek eğitim programları yapılır. Psikologlar, fizyoterapistler, farklı dallarda uzmanlar ve öğretmenler ile bu konuda özel eğitim almış uzmanlar bir arada çalışır. Bu yönden bakıldığında özel eğitim merkezi açma maliyeti yüksek gibi gözükse de devlet destekleri maliyetlerinizi düşürebilir.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açmak aynı zamanda toplumsal bir hizmettir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin açılması, çalışması ve diğer konuları yönetmelikle düzenlenir. Yaptığınız işin maddiyatı kadar maneviyatını da önemsiyorsanız rehabilitasyon merkezi açmak için gerekli şartlar konusunda araştırma yapabilirsiniz.

Okuyunuz: Rehabilitasyon merkezi açmak dışında farklı fikirler edinmek için 115+ Adet Yeni İş Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Rehabilitasyon Merkezi Nasıl Açılır?

Rehabilitasyon merkezleri 20.03.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre açılır. Bu yönetmelikte, rehabilitasyon merkezi açmak için gerekli şartlar açık bir şekilde yazılmıştır.

Kurumun açılışı için öncelikle ilgili milli eğitim müdürlüğüne izin başvurusu yapılır. İnceleme Valilik tarafından yapılır. Valilik reddederse kurucu ya da kurucu temsilci 15 gün içinde karara itiraz edebilir. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu itirazı 15 gün içinde karara bağlar.

İncelemenin temel konuları şunlardır:

  • Binanın kullanış amacına ve belirlenen standartlara uygunluğu
  • Ders araç ve gereçlerinin yeterliliği
  • Yönetici, öğretmen ve diğer personellerin sayı ve nitelik açısından yetkinliği
  • Öğretim programının Bakanlıkça onaylanması

İncelemeyi geçerek izni onaylanan kurum, Yönetmelikte yer alan belgelerle birlikte izin, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı için valilik ya da kaymakamlığa başvuru yapar.

 

Rehabilitasyon Merkezi Açmak İçin Gerekli Şartlar

Rehabilitasyon merkezi açmak için her şeyden önce verilen hizmetin ne kadar hassas olduğunun bilincinde olmak gerekir. Özel eğitime ihtiyaç duyan kişiler ile zaman geçirmek, onları toplumda kabul görecek bireyler haline getirmek zaman ve emek isteyen bir iştir. Bu nedenle, rehabilitasyon merkezi açmak için gerekli şartlar konusunu incelemeden önce bu zamanı ve emeği göstermeye gönüllü olmanız gerekir.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri gerçek kişiler tarafında kurulabileceği gibi tüzel kişiler de kurucu olabilir. Gerçek kişi olan kurucunun ya da tüzel kişi kurucu temsilcisinin üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olduğunu, uzman ya da öğretmen olarak atanabileceğini ya da farklı bir merkezde en az 3 yıl eğitim personeli görevi yaptığını gösteren belgelerin sunulması beklenir.

Merkezler, apartman dairelerinde eğitim faaliyeti veremez. Kullanımı tamamen kuruma ait müstakil binalarda açılabilir. Ayrıca, kurumun bahçesinin olması ve bu bahçenin bina dışında yer alması gerekir.

Kurum tarafından uygulanan program, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmalıdır. Rehabilitasyon merkezi açmak için kurumda öğretmenler, usta öğreticiler ve uzman öğreticiler eğitim vermelidir. Usta öğreticiler, en az ortaöğretim mezunu, eğitim vereceği konuda Bakanlık tarafından verilen sertifikaya sahip ve Bakanlık tarafından belirlenen düzeyde yabancı dil bilgisi olan kişilerdir. Uzman öğreticiler ise eğitim vereceği alanda yükseköğretim diplomasına sahip olmalıdır.

Kurum içinde Özel Öğretim Kurumları Kanunu tarafından belirlenen şartları sağlayan çocuklara ücretsiz eğitim sağlanmalıdır.

Okuyunuz: Etüt Merkezi Açmak

 

Özel Eğitim Merkezi Açma Maliyeti

Özel eğitim merkezleri her anlamda teferruatlı bir iştir. Bunun yanında merkezler ülkemizde büyük bir ihtiyaç ve zorunluluk olduğu için kazanç sürekliliği vardır. Özel eğitim merkezi açma maliyeti içinde aşağıdaki kalemler yer alır.

  • Kuruluş Maliyeti: Resmi kurumlardan alınacak izinler için yapılacak masrafları içerir. Bunlar içinde resmi belgelerin edinilmesinden, standardı sağlayan bir binanın kiralanmasına, ders araç- gereçlerinin edinilmesine kadar farklı kalemler yer alır. 
  • Personel Maliyeti: Merkez içinde çalışacak personelin maaşları ve sosyal haklarını içerir.
  • Diğer Maliyetler: Bakım-onarım, ücretsiz eğitim verilmesi gereken çocukların masrafları, servis masrafları gibi kalemleri içerir.

Bu kalemler düşünüldüğünde rehabilitasyon merkezi açmak sermaye gerektiren bir iştir. Öte yandan, piyasa şartlarında aylık kazancı başlangıç sermayesini 1-1.5 yıl içinde geri döndürebilir.

 

Rehabilitasyon Merkezi Kimler İçindir?

Özel eğitim ve rehabilitasyon, çeşitli zorluklara sahip engelli bireylerin topluma adapte olabilmeleri, kendi bakımlarını gerçekleştirebilmeleri ve mesleki yeti kazanabilmeleri için yapılan tüm çalışmaları kapsar. Bu zorluklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Dil ve konuşma güçlüğü
  • Zihinsel ve fiziksel sorunlar
  • Duyusal ve davranış problemleri
  • Bu sorunlarla birlikte sosyal uyumsuzluk 

Bu çalışmaları yapma iznine sahip kurumlar, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleridir. Rehabilitasyon merkezi açmak için bu kitlenin ihtiyaçlarını ve hassasiyetlerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Bir kişinin bu merkezlerde destek eğitimi alması için özel eğitim değerlendirme kurulları tarafından onay alınması gerekir. Kurullar, hem fiziki tanı hem de eğitsel değerlendirme sonucu bu kararı verir.

Kabul edilen öğrencilere hem bireysel hem grup eğitimi verilir. Ayrıca, ailelere de aile eğitimi ve danışmanlığı sağlanır. Gruplar oluşturulurken, öğrencilerin engel türleri ve engel dereceleri, öncelikli eğitim ihtiyaçları gibi konular göz önünde bulundurulur.

 

Rehabilitasyon Merkezi Yönetmeliği

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin işleyişi Milli Eğitim Bakanlığı denetimindedir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi yönetmeliği adı ile ilk kez 2011 yılında bir yönetmelik yayımlanmıştır. Bu yönetmelik 18.05.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırıldı. Bugün merkezlerin açılışı, işleyişi ve kapanışına dair uygulamaları içeren iki temel yönetmelikten bahsetmek mümkündür. Rehabilitasyon merkezi açmak amacıyla bir girişimde bulunmadan önce bu iki yönetmelik dikkatli bir şekilde incelenmelidir.

  • 20.03.2012 tarihli Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği (Öğretim Yönetmeliği)
  • 18.05.2012 tarihli Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği (Eğitim Yönetmeliği)

Öğretim yönetmeliği, özel öğretim kurumlarının açılışı ve işleyişi ile ilgili usul ve esasları düzenler. Eğitim yönetmeliği ise, öğretim yönetmeliği kapsamında açılan kurumlardaki eğitim, öğretim ve yönetime ilişkin usul ve esasları düzenler. Ayrıca, engelli bireylere uygulanacak eğitimin niteliği ve giderlerin karşılanması konusu da eğitim yönetmeliğinin kapsamındadır. Son olarak, merkezin aylık, haftalık ve günlük çalışma saatlerini, ders saatlerini belirleyen iş takvimi de ayrıntılı bir şekilde eğitim yönetmeliğinde bulunabilir.

 

Rehabilitasyon Merkezi Açmak İsteyenlere Öneriler

Bir miktar yatırım yaparak hem sürekli gelir elde edip hem de toplumsal bir katkı sağlamak istiyorsanız rehabilitasyon merkezi açmak iyi bir fikir olabilir. Sürekli ve keyifli bir iş yaşamı için rehabilitasyon merkezi açmak isteyenlere öneriler listemizi aşağıda bulabilirsiniz.

  • Sıkılgan ve sabırsız bir yapınız var ise bu işe hiç girişmeyin. Bu iş hem gün içinde hem de çalışma hayatı boyunca süreklilik ister.
  • İyi bir merkez için iyi bir kadro oluşturmanız şart. Hassas bir konu olması sebebi ile eğitim personelinden temizlik personeline kadar titiz bir seçim gerektirir.
  • Hem işe yeni başlarken hem de periyodik aralıklarla tüm personele eğitim desteği vermeniz iyi olacaktır.
  • Sıkı denetime tabii bir iş olması sebebiyle mevzuat takibini iyi yapmanız gerekir. Bu konuda danışmanlık hizmeti almanız işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Merkezinizi, şehrin merkezinde açmayın. Mümkünse, şehir merkezinde ulaşımı kolay; fakat şehrin koşuşturmasından uzak bir lokasyon seçimi yapın. 
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.