Rent A Car Açmak | Oto Kiralama İşi Nasıl Yapılır?
Rent a car işi yapmak için internetten araştırma yaptığınız zaman eski tarihli yazılar sizi karşılayacak. Bu yazılarda 5 araçlar başladı 25 aracı oldu gibi yorumlar görebilirsiniz. Ya da oto kiralama işine girenler çok zengin oldu gibi. Peki günümüzde de durumlar böyle mi? Rent a car açmak eskisi kadar kazançlı mı? Sizlere araç kiralama sektörü ile ilgili en güncel bilgileri vermek için bu makaleyi oluşturdum.
Rent a car açmak istiyorsanız artık sektörün eskisi gibi kazançlı olmadığını bilmeniz gerekiyor. Son 1 yılda araç fiyatlarında %200’ün üzerinde bir artış gerçekleşti. Özellikle 2. el araçlar değerini 3’e katladı dahi diyebilirsiniz. Tabi zıt bir şekilde insanların satın alma gücünde düşüş oldu. Araç kiralama fiyatları hesaplanırken, araç fiyatını amorti edebilecek şekilde fiyat konular. Örneğin; 100 Bin TL’lik bir aracın günlük kirası 125 TL gibi. 100 Bin TL olan aracın fiyatı 300 Bin TL’ye çıktığı zaman da günlük araç kiralama fiyatının da 375 TL olması gerekiyor. Yaptığınız yatırımı amorti edebilmek için. Ancak bu mümkün değil. Müşterilerin alım gücü karşılamadıktan sonra 200 TL yapsanız bile talep görmekte zorlanacaksınız.
Peki durumlar hep böyle kötü mü? Aslında rent a car ile para kazanmanız tamamen iş modelinize ve bulunduğunuz lokasyona bağlıdır. Yurtdışından gelen turistleri hedef alan bir araç kiralama şirketine sahipseniz iş yaparsınız. Sonuçta döviz ile ödeme yaptıklarından onlar için fiyatta değişen bir durum olmayacaktır. Bunun için ya turistik yerlerde ya da hava limanlarında bir ofise sahip olmanız gerekir. Hava limanında ofis açmak ise, yüksek maliyet içerir. Bunun yerine otellere yakın olan konumları da seçebilirsiniz. Şimdi rent a car nasıl açılır diyenler için tüm detayları adım adım anlatalım.
Rent A Car Açmak
Öncelikle hitap edeceğiniz müşteri kitlesini belirlemeniz gerekiyor. Turistler, yurt dışı müşteriler, devlet ihaleleri, şirketler ve günü birlik müşteriler. Bunlardan hangisini hedeflediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Özel ve devlet kurumlarına araç kiralamak için filo kiralama hizmeti veriyor olmanız gerekir. Filo kiralamalar için minimum 10 adet sıfır aracınız hazır bulunmalıdır.
Filo kiralamanın en büyük avantajı uzun dönemli kiralamalar içermesidir. Bu durumda bir çok rent a car şirketi, leasing yöntemi ile araçları alıp, ihalesine girip kazandığı şirkete teslim etmektedir. Satın alınıp, kiraya verilen araçlar ortalama 36 ay ile 48 ay içerisinde kendisini amorti etmektedir. Şirketlerin bu aşamada araç satın almak yerine kiralamaya gitmelerinin en büyük nedeni, vergi, bakım ve sigorta masrafları gibi konularda avantaj sağlamasından kaynaklanır.
Eğer filo kiralama işi sizin için uygun değil ve minimum sermaye ile bu işe girecekseniz, en az 3 araç ile başlayabilirsiniz. Tabi bu işi 3 araç ile başlamaktan ziyade nasıl hareket edeceğinizi bilmediğinizi varsayıyorum. Sadece dükkan açıp, 3 adet aracı kapının önüne koymak ile iş yapmanız kolay değil. Bir çok rent a car firması başlangıç aşamasında müşteri kitlesini belirleyip öyle bu işe girmişlerdir. Örneğin; Polis memuru alıp, rent a car filosu sahip olan ve mesleği bırakan tanıdıklarım mevcut. Bu kişi ilk başta sadece memurlar arası araç kiralama yaparak şirketleşmeyi başarmıştır.
Sizin de rent a car açmak için öncelikle hedeflediğiniz bir kitle olmalı. Örneğin; mevcut bir işinize ek olarak bu işi yapabilirsiniz. Bir emlakçı dükkanınız var ise aynı zamanda araç kiralama yapabilirsiniz. Bunun dışında bir çok esnaflar için bu fikir geçerli. Ya da belirli bir iş kolunda faaliyet gösteriyorsanız, o iş kolunda çalışanlar için araç kiralama yapabilirsiniz. Bu sektörde en önemli konu güveni sağlamaktadır.
Şimdi oto kiralama şirketi açmak için yapmanız gerekenleri alt başlıklar halinde sıralayalım.
Okuyunuz: İşletme İçerisinde Kullanılan Renklerin Anlamı ve Önemi
Yol Haritası Oluşturun
Hangi işe gireceksiniz girin, öncelikle planlama yapmanız gerekir. Oto kiralama işi için bir hedef kitlesi ve nasıl iş modeli oluşturacağınız ile ilgili planlarınızı yazıya dökün. Bu sektörde sadece araçları alıp, dükkanda müşteri bekleyerek iş yapmanız çok zor. Tabi tek seçeneğiniz bireysel oto kiralama şirketi açmak değil. Bunun yanında oto kiralama bayiliği alarak da iş yapmanız mümkün. Hatta sektörler ilgili hiç bilgisi olmayanlar için bayilik alma seçeneği, bir çok süreç açısından daha mantıklı olabilir. Bunun nedenlerini yazı sonunda paylaştım.
Sermaye Miktarını Belirleyin
Bu işi kaç adet araç satın alarak başlayacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Satın aldığınız araçlar sıfır ise, her yıl değer kaybetmesi mümkün. Araç piyasası her zaman yükselecek diye bir kural yok. Bunun yanında sadece araç almak için sermaye ayırmanız gerekmiyor. Rent a car kaskosu yaptırma, araç sigortaları, yıllık bakım ücretleri gibi bir çok giderlerin mevcut olduğunu bilmelisiniz. Tabi bunun yanında şirket açtığınız için kira+stopaj+gelir vergisi gibi maliyetleriniz olacaktır. Aracınıza kasko yaptırmak ve büyük cezalar yememek için kayıtsız iş yapmanızı tavsiye etmiyoruz.
Araç Alımı Yapın
Hedef kitlenize uygun bir şekilde araç alımı yapmanız gerekiyor. Bir çok kişi eski model araçları kiraya verebileceğini düşünür. Ancak sektörde büyük bir rekabet söz konusun. Bir çok rent a car firması araç 2 ya da 3 yaşını doldurduğundan hemen satışa çıkarmaktadır. Özetle müşterileri sürekli yeni ve sıfır araçlar beklemektedir. Burada şunu sormalısınız. Sıfır ve daha uygun fiyatlı araçlar varken, neden sizden araba kiralanmalı? Eğer 5-6 yaşında araç satın alıp kiraya vermek istiyorsanız, uygun fiyatlı kiralama hizmeti sunmalısınız. Alım gücünün düştüğünü varsayarsak, yerli müşteriler için bu seçenek avantajlı olabilir.
Araç Kiralama Lokasyonu Belirleyin
Bu işi nerede yapacağınız, başarılı olmanızı ve ne kadar kazançlı çıkacağınızı belirleyecektir. Turistik bölgeler, havalimanı çevresi, tabela değeri olan ilçe merkezleri lokasyon açısından başarılı olmanızı sağlayacaktır. Özellikle yurtdışından tatil için gelenler araç kiralaması yapmanın daha mantıklı olduğunu düşünürler. Bu aşamada ya otel ile ya da yurt dışından online araç kiralama rezervasyonu yapmaktadırlar. Tabi bu aşamada genellikle kazançlık çıkan Avis, Garenta ve Budget gibi uluslararası şirketler olmaktadır.
Şirket Kuruluşu Yapın
Lokasyon belirleme aşaması sonrasında şirket kurmak için hazırsınız. Bu aşamayı tamamlamadan önce herhangi bir satın alma işlemini gerçekleştirmeyin. Zira satın almış olduğunuz araçları şirketin üzerine yapıp, kredi masraflarını ve faizi masraf olarak göstermeniz gerekiyor. Ayrıca yıldan yıla düşeceğiniz amortisman gideri ile daha düşük gelir vergisi ödemiş olacaksınız.
Araç Güvenliğini Sağlayın
Satın aldığınız araçlar ile ilgili bir kasko şirketi ile anlaşmanız gerekiyor. Sigorta şirketleri rent a car firmalarına genellikle mesafeli yaklaşır. Bu nedenle tercih yapacağınız sigorta şirketi sayısı kısıtlıdır. Ayrıca normal bireysel bir müşteri için 2000 TL kasko ücreti çıkıyorsa, sizin için çıkacak olan ücret 4000 TL civarında olacaktır. Bunun yanında bazı şirketler rent a car açmak isteyenlere araç kaskosunda kota uygular. Örneğin; yıllık en fazla 100 Bin TL hasara kadar karşılama garantisi verilir. Bunun üzerinde yapılacak olan harcamalar tamamen sizin sorumluluğunuzda olur.
Takip ve Uyarı Sistemi Kullanın
Araçların güvenliğini sağlamak için özel takip sistemi kurdurmanız gerekiyor. Bunun yanında motor blokajı, kaput açılma alarmı, uydu takibi, otomatik kontakt kapama ve motor kitleme gibi uzaktan kontrol sistemleri için bir firma ile anlaşın. Bu konuda hizmet veren bir çok takip yazılımı şirketi mevcut. Bu şirketler aracınız ile ilgili sürekli bilgi almanız adını tüm bu süreci cep uygulamasından takip etmenizi sağlar.
Okuyunuz: Girişimcilerin İş Kurmadan Önce En Sık Yaptığı Hatalar
Rent A Car Bayili Veren Firmalar
- Central Rent A Car
- Ema Car Rental
- Enterprise Rent A Car
- Sixt Rent A Car
- Active Rent A Car
- Europcar Bayilik
- Windy Car Bayilik
Yukarıdaki şirketler aracılığı ile rent a car açmak sizin için daha kolay olabilir. Yapmanız gereken şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayacak olan araçlardan satın alıp, filoya dahil olmak. Büyük firmalar ile çalışmak reklam avantajı, müşteri desteği vb. konularda size kolaylıklar sağlayacaktır.
Okuyunuz: Rent A Car Bayiliği Veren Firmalar
Rent A Car Açma Maliyeti
2021 yılında sıfır km araç fiyatlarını hesaba katarsak, 3 adet araçla başlamak için minimum rent a car açma maliyeti 600 Bin TL olacaktır. Bu sermaye rakamı ile 3 adet orta segment araç satın alarak kiralama sektörüne giriş yapabilirsiniz. Filo kiralama işine girmek isterseniz, araç bedeli 300 Bin TL üzerine çıkacak ve 10 araç için maliyetiniz 3 Milyon TL olacaktır. 2. el araç almak rent a car maliyetini %40 kadar düşürecektir. Ancak bu da müşteri konusunda rekabetçi olmanızı engelleyecektir.
Rent A Car Açmak İçin Gerekli Belgeler
- Ruhsat başvuru formu
- Oda kayıt belgesi
- Faaliyet belgesi
- İmza sirküleri
- Ticari Sicil ilanı
- SGK Giriş Bildirgesi
- Vergi Levhası
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- Apartman sakinleri izni
- Kimlik Fotokopisi
- İkamet Kağıdı
- Adli Sicil Kaydı
Yukarıdaki belgeler bir çok belediler tarafından istenilen evrakları incelenir. Tabi rent a car açmak için her belediye farklı şartlar sunabilir. Örneğin; bazı belediyeler dükkan önüne araç park edilmesini yasaklamıştır. Bu nedenle en doğru bilgiyi bulunduğunuz belediyenin ruhsat işleri müdürlüğünden talep edebilirsiniz.
Rent A Car Açmak İsteyenlere Öneriler
- 3 araçla başladı şimdi 100 tane arabası var gibi hikayelere inanmayın. Bu işte tanıdık ve torpil olması ihaleler aracılığı ile para kazanılmasını sağlar.
- Her işi resmi prosedürler çerçevesinde yapmalısınız. Kasko, GPS takip, Araç kiralama sözleşmesi, müşteriden provizyon alma gibi tüm işlemleri eksiksiz bir şekilde gerçekleştirin.
- Çok riskli bir sektörde yer aldığınızı unutmayın. 1 yılda elde ettiğiniz kazanç tek bir günde gidebilir. Bu nedenle araç kiralarken müşteri seçimini özenle yapın. Ehliyet süre şartınız olsun.
- Rent a car açmak için bayilik açmak ilk yıllar işinizi kolaylaştıracaktır. Sektörle ilgili bilgi sahibi değilseniz, firmalarla konuşup görüşmelisiniz.
- Satın alma gücünün düşmesi ile uygun kiralama seçeneği sunacak olan firmalar ön plana çıkacaktır. Sizde bu durumda nasıl daha uygun maliyetler ile müşterilere hizmet sunacağınız araştırın.
- Yeterli sermayeniz yok ise, dışarıdan araç kiralama ya da fason iş yapma gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Örneğin; bir araç sahibinden Megane, Fiesta, Focus ya da BMW gibi araçları 1000 ile 2000 TL arası kiralayabilirsiniz. Tabi müşteri sirkülasyonunuz yoksa, araç kiralama sizi zarar ettirebilir.
” Rent a car açmak, oto kiralama işi maliyeti ve kazancı ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Görüşlerinizi yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.
Emeğinize sağlık.İçi dolu keyfli bir yazı. Tebrik ederim.Ufkumu açtı kutlarım…Saygı ve hürmetler.
Teşekkürler güzel yorumlarınız için.
Öncelikle emeğinize sağlık çok güzel aydınlattınız, ben bu işi düşünüyorum. 20-25 araç alacak imkanım var, bu işe başlamayı düşünüyorum. Tavsiyeleriniz nelerdir? Yazarsanız çok memnun olurum.
Merhabalar öncelikle bugünlerde piyasanın aşırı sıkıntılı olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Henüz uygun yatırım yapılacak bir ortam maalesef mevcut değil. Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ikinci el araç fiyatlarının zamanla aşağı çakılmasına neden olacaktır. Yüksek yatırım tutarlı işler yerine daha düşük yatırımlı işler yapmanızı öneririm. Ya da Montenegro gibi iş yapmanın kolay olduğu ülkelerde rent a car açmanızı tavsiye ederim.
slm rentekar acarken arac bildirmek zorundamıyız bildirmedende aca biliyozmu