Temizlik Ürünleri Dükkanı Deterjancı Açmak

Kısa yoldan para kazanmanın en iyi yollarından biri de temizlik ürünleri mağazası açmaktır. Piyasada deterjancı olarak adlandırılan bu işletmeleri kurmak nispeten orta düzeyde sermaye talebi içeriyor.

Temizlik ürünü malzemeleri satmayan dükkan yok diyebilirim. Poşetçiler, japon pazarı, büyük marketler, bakkallar vb. hepsinde temizlik ve deterjan ürünleri bulmanız mümkündür. Ev tüketim harcamalarında temizlik ürünleri yüksek bir pazar payına sahip olduğu için, her işletme bu pastadan payını almak ister. Eğer bu sektörde ana oyuncu olmak istiyorsanız sadece temizlik ürünleri dükkanı açmak, her şeyi bir arada satmaktan daha mantıklı olacaktır. Açık deterjan ürünlerinin satıldığı dönem artık tekrar geliyor. Tabi beklentiniz bu ürünleri satmaya dönük olmasın. Sadece temizlik ürünlerinin satıldığı bir dükkan işletmek sizi bu alanda daha bilinir yapabilir. Şimdi temizlik ürünleri dükkanı açmak, deterjancı dükkanı açma maliyeti ve aylık kazancı gibi tüm soruları detaylıca cevaplayalım.

Temizlik Ürünleri Dükkanı Açmak

Temizlik Ürünleri Dükkanı Açmak

Temizlik ürünleri sektörü son 15 yılda bir takım değişiklikler yaşadı. İlk zamanlarda açıkta deterjan ürünleri satışı oldukça popülerdi. Kapalı ürün çeşitleri şimdi olduğu kadar pek fazla çeşide sahip değildi. Kapalı ürünlerin uygun fiyata sahip olması ile birden açık ürünlerin satışında yavaşlama ve hatta durma meydana geldi. Ancak şimdi ise kapalı ürünlerin fiyatlarının artması ile birlikte, açık ürünlerin satışına olan dönüş hızlanmış durumda. Kg fiyatı 12 TL olan kapalı ürün almaktansa, 5 TL’ye 1 kg aynı kaliteye sahip açık ürün almak daha mantıklı.

 

Şimdi temizlik ürünleri dükkanı açmak için detaylara geçmeden önce sizlere şunu belirteyim. Mesele açık ürünlerin satılıp satılmaması değildir. Amaç tek ürün veya kategori üzerinden marka olmanızdır. Temizlik ürünleri denildiğinde akılları süper marketler değil de, siz gelmelisiniz. Sadece o ürünlerin satıldığı dükkanlar toplu alışveriş yapmak için en büyük potansiyele sahiptir.

 

Temizlik Ürünleri Dükkanı Açmak

Temizlik Ürünleri Dükkanı Açmak 2

Temizlik Ürünleri Dükkanı Açmak 2

Sadece temizlik ürünlerinin satıldığı bir dükkan açmanızı övmemin nedeni bu sektörün yüksek kar marjına sahip olmasındadır. Açık ürünlerde %100 ve üzeri kar marjı mevcutken, bu kar oranı kapalı ürünlerde %50’ye kadar çıkabilmektedir. Bu rakamlar bir çok perakende ürünün satış işletmesine göre ortalamanın üzerindedir. Gıda ürünü sattığınızda kar marjınız ortalama %15-20 arasındadır. Gıda tarzı ürünler ile rekabete girmektense, rekabetin yok denecek kadar az olduğu deterjan dükkanı sektörüne adım atmanız daha mantıklı.

 

Deterjancı dükkanlarında tek satılan ürün temizlik ürünleri değildir. Aynı zamanda plastik eşya, kozmetik ürünleri, kişisel bakım malzemeleri ve tüm ev temizlik gereçleri satılmaktadır. Tabi bu dükkanlardan en çok OMO ve Ariel tarzı toz deterjan, Vileda ürünleri, yer temizleme deterjanları, yağ sökücüler, çamaşır suyu, bulaşık deterjanı, şampuan ve banyo sabunu gibi ürünler ağırlıklı satış rakamlarına sahiptir. Tabi özetle bu sektörde ne kadar çeşit yaparsanız dükkana o derece müşteri çekersiniz.

 

Temizlik ürünleri dükkanı açmak için 2 seçeneğiniz mevcut. Ya sıfırdan bir dükkan açmak, ya da devir almak. Bulunduğunuz lokasyonda devren temizlik ürünleri dükkanı bulmanız kolay olmayacaktır. Sonuçta her yerde bulunan bir dükkan değil. Bir çoğu marketlere yenik düştü. Ayrıca istediğiniz tarzda para kazandıracak bir dükkan bulmanızda zor. En mantıklı seçenek ise sıfırdan bir deterjancı dükkanı açmak olacaktır.

 

Sıfırdan bir dükkan açmak müşterilerin yeni deneyim kazanmalarını sağlar. Maalesef bu tarz sektörlerde bir önceki esnafın olumsuz iletişim kurması sonucu, kaçan müşteriyi tekrar dükkana gelmesini sağlamak zor olabilir. Yeni açılacak olan işletmelerde ise müşteriler genellikle merak edip ziyaret etme eğiliminde bulunurlar.

Bu tarz dükkanlardaki diğer bir ayrıntı ise işletme büyüklüğüdür. Toplumda küçük olan dükkan kötüdür ve çeşit yoktur algısı mevcut. Daha büyük bir dükkan açıp sadece temizlik ürünlerinde market algısı yaratmanız, müşterilerinizin toplu alışveriş için gelmelerini sağlayacaktır. Bu sektörde toptancılık yapanlar müşteri algısını bu şekilde yönetmektedirler. Perakende müşterilerin gözünde toptancı algısı yaratılan dükkanlarda fiyatlar yüksek olsa bile, insanlarda düşükmüş gibi bir algı oluşur. Bunlar daha çok Cash & Carry tarzı işletmelerde yapılmaktadır.

 

Deterjancı Dükkanı Nasıl Açılır

Deterjancı Nasıl Açılır

Deterjancı Nasıl Açılır

  • Bir iş yeri açmak için ilk aşama ne kadar sermaye ayıracağınızı belirlemek olmalıdır. Harcayacağınız sermaye işletme lokasyonu, dükkan büyüklüğü, ürün çeşidi gibi bir çok konuda etkili olacaktır. İlk aşama olarak temizlik ürünleri dükkanı açmak için yatıracağınız sermaye miktarını belirleyin.

 

  • Sermayeyi belirledikten sonra iş planı ve yol haritası oluşturun. Toptan temizlik ürünlerini nereden alacağınız, dükkan açılış esnasında yapılması gerekenler gibi her şeyi planlı bir şekilde yazıya dökün. Bu sayede zaman ve nakdi tasarruf sağlamış olacaksınız.

 

  • İş planı sonrası dükkan arama aşamasına geçebilirsiniz. Ana cadde ya da yan cadde üzerinden en az 70 m²’lik bir yer belirlemeniz gerekiyor. Belirlemiş olduğunuz dükkanın vitrin cephesinin geniş olmasına ve kira maliyetinin düşük olmasına dikkat ediniz.

 

  • Dükkan kiraladıktan sonra vergi levhası çıkartın. Bunun için bir muhasebeci ile anlaşmanız yeterlidir. Muhasebeci yardımı ile vergi levhası çıkarmanız en fazla 2 gününüzü alacaktır.

 

  • Dükkan için tadilat yapmaya ve raf satın almaya başlayın. Rafları hazır satın almak yerine ürünlere özel olarak yaptırmanız daha iyi olacaktır. Hazır raflar genelde daha fazla yer kaplamaktadır.

 

  • Raf, tabela, iç dizayn ve vitrin gibi detayları bitirdikten sonra mal alıp işletmenize yerleştirebilirsiniz. Toptan ürünleri tedarik etmek için, İstanbul’da İstoç’u ya da Rami’yi ziyaret etmeniz yeterlidir. İstanbul dışı firmalara ise, internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

  • Artık deterjancı dükkanı açmak için hazırsınız. Bu tarz dükkanlarda açılış yapmak ve açılış günü indirim yapmak etkili olmaktadır. Müşteri oturma süresi açılış sonrası hızlanmaktadır. Bu aşamadan sonra pazarlama faaliyetleri ve müşterilerle iletişim yeteneğiniz başarılı olmanızı sağlayacaktır.

 

Temizlik Ürünleri Dükkanı Açma Maliyeti

Bu sektörde stok yapan ve fazla ürüne sahip olanlar kazandığı için en az 100 Bin TL sermaye ayırmanız gerekiyor. Bu rakam size çok gelmesin. Hem temizlik hem de kozmetik sektöründe yer alan ürünlerin fiyatları artmış durumda. En basitinden Fairy ya da Finish bulaşık tabletleri 30 TL’den başlıyor. Kozmetik ürünlerinde de fiyatlar yüksek.

 

Bu sektörden para kazanmak istiyorsanız sermaye üst limitini arttırmanız gerekiyor. Ürünlerin neredeyse hepsi dolar kuruna bağlı. Sürekli zam gelmektedir. Bu nedenle aldığınız deterjan ve temizlik ürünleri raftayken değerlenir. Bozulacak üründe yoktur diyebilirim. Harcayacağınız sermayeden yana korkmayınız.

 

Temizlik Ürünleri Dükkanı Aylık Kazancı

Bu tarz bir dükkanın para kazanıyorum diyebilmesi için kira miktarına bağlı olarak günlük en az 1000 TL ciro yapması gerekiyor. Tabi bu en düşük rakamdır. 1000 TL’den aylık 30 Bin TL ciro yapan bir deterjancı dükkanının aylık kazancı en az 10 Bin TL olacaktır. Ortalama %30 kar marjı olduğu için farklı sektörlere göre yüksek kazanç bırakır.

 

Ancak 100 Bin TL sermaye harcanmış bir dükkan için günlük 1000 TL ciro bile azdır. Bir çok ürün fiyatının 50 TL üstü olduğu düşünülürse bu tarz dükkanlarda günlük ciro en az 2 Bin TL olmalıdır. Eğer doğru noktada, gerekli çeşitleri bulundurursanız, emin olun 2 Bin TL cironun üzerine bile çıkmanız mümkündür.

 

Hepsiburada ve Trendyol üzerinden yapılan temizlik ürünleri satışını görmüşsünüzdür. Aynısını düşünebilirsiniz ancak fiyatlarda rekabet etmeniz imkansızdır. Nedeni ise firmaların direk online kanallar üzerinden satış yapmasından kaynaklanır.

 

Temizlik Ürünleri Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Ruhsat Başvuru Formu
  • Vergi Levhası
  • Faaliyet Belgesi
  • Esnaflar Odası Kaydı
  • Kira Kontratı
  • Tapu Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
  • Kimlik Fotokopisi
  • SGK Giriş Bİldirgesi
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Adli Sicil Kaydı
  • Ticari Sicil İlanı

Yukarıda istenilen belgeler bulunduğunuz belediyeye göre farklılık gösterebilir. Bu evrakları temin etmeden önce belediyenin ruhsat işleri müdürlüğüne gidip, gerekli evrakların listesini isteyin.

 

Temizlik Ürünleri Dükkanı Açacak Olanlara Öneriler

Temizlik ürünleri dükkanı açmak isteyenlere öneriler

Temizlik ürünleri dükkanı açmak isteyenlere öneriler

  • Satacağınız ürünlerde sürekli kampanya yapmalısınız, marketlerle ancak bu şekilde rekabet edebilirsiniz. En az 1 ürünü maliyet fiyatına satışa sunmanız size zarar ettirmez.
  • Her gelen müşterileriniz için broşür oluşturun. Bu broşürlerde indirimli ürünlere yer verin.
  • Mutlaka kozmetik için ayrı bir reyon oluşturun. Kozmetikte Gratis ve Watsons gibi firmaların yoğun olması nedeni marketlerin fazla ağırlık vermemesinden kaynaklanır.
  • Her ürün çeşidinden bulundurmaya çalışın. Tek bir marka şampuanın bile 6 çeşidi mevcut. Para kazanmak için bunların hepsinden 3 adet bile olsa bulundurmanız gerekiyor.
  • Esnaflıkta güler yüz her şeyin önündedir. İstediğiniz kadar çeşit bulundurun ya da indirim yapın. Güler yüz olmadıktan sonra bunların bir önemli kalmayacaktır.

 

Temizlik ürünleri dükkanı açmak ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Erkan Manavoğlu dedi ki:

    iyi günler. Bildiğim kadarıyla açık temizlik ürünleri satmak 2012 ya da 2013 yılında yasaklandı. yazınızda geçen “Açık deterjan ürünlerinin satıldığı dönem artık tekrar geliyor.” cümlesine takıldım. bir serbesti falan mı bekleniyor ya da yasal olarak açık temizlik ürünü satma imkanı var mı?

  2. Vedat dedi ki:

    Fikirleriniz Çok işe yaradı. İnşallah en yakın zamanda bir dükkan açabilirim. Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı sizlere teşekkür ederiz.

    1. patronoldum dedi ki:

      Faydalı olduysa ne mutlu bize. Güzel yorumlarınız için teşekkürler.

  3. Mehmet dedi ki:

    Bende devir almayı düşünüyorum 180 bin lirayı gözden çıkardım. Bu fiyata sıfır dükkan mı açsam karar veremiyorum.

    1. patronoldum dedi ki:

      Bu durum alacağınız dükkanın iş potansiyeline göre değişir. Eğer kazançlı ve müşteri potansiyeli varsa, devir almak mantıklı olabilir.

  4. Sema dedi ki:

    Aynen bu mantıkta bı dükân açmayı planlıyrm teşekkürler.