Toptancılık Yapmak | Toptancılık Nasıl Yapılır 2023

Daha önce dükkan açmak ve iş fikirleri üzerine yüzlerce makale oluşturdum. Toptancılık yapmak ise oluşturmuş olduğum iş fikirleri arasında en avantajlı olanlarından birisidir. Kaliforniya’da altın arayanların hikayesini hatırlayın. Kazanan altın arayan değil, altın arayanlara kürek satan esnaf kazanmıştır. Bu tek cümle toptancılığın avantajlarını anlatmaya yetiyor. Tabi toptancılık yaparak para kazanmak için o işte bilgi, deneyim ve yüksek sermayeye sahip olmanız gerekiyor. Gıda, tekstil, kırtasiye, elektronik, vb. sektörlerde toptancılık yapmanız mümkün. Bu yazıda sistemin çalışma mantığını sizlere aktaracağım. Yazıya sonuna kadar okuyarak toptancılık nasıl yapılır, gerekli belgeler, toptan satış fikirleri gibi konularda tüm detayları öğrenmiş olacaksınız.

Toptancılık Yapmak

Toptancılık Yapmak

Öncelikle toptancıların en büyük avantajı, normal bir dükkana göre çalışma saatlerinin daha iyi olmasıdır. Bir bakkal dükkanı sabah 8 akşam 10 çalışırken, toptancılarda bu saat sabah 9 akşam 5 olabilmektedir. Tüm sektörlerde geçerlidir bu durum. Örneğin; giyim mağazaları da günlük en az 12 saat çalışırken, Merter tekstil merkezinden bulunan toptancılar maksimum 9 saat çalışırlar. Çalışma saatlerinin kısa olması toptancılık yapmanın en büyük avantajlarından birisidir.

 

Toptancılık yapmanın diğer bir avantajı ise, üreticilerin size bağımlı olmasıdır. İstediğiniz kadar mal üretin. Bunu satacak ve pazarlayacak biri toptancı yok ise, mallarınız elinizde kalacaktır. Merter, Güngören ve Zeytinburnu’nda toptancı sayısının fazla olmasının nedeni, üretim yerlerinin orada olmasından kaynaklanır. Tüm toptancılar mevcut üreticilerin mallarını pazarlar. Üreticiler toptancılara muhtaç olduğundan, onlara yüksek kar payı verirler. Ya da pazarlık yaparken toptancının eli her zaman güçlü olur. Tabi işini bilenler için diyelim.

 

Toptancılık Yapmak

Toptancılık Yapmak 2

Toptancılık Yapmak 2

Toptancılık yapmak istiyorsanız öncelikle hangi alanda faaliyet belirlemeniz gerekiyor. Bu işle ilgili hiç bir tecrübeniz yok ise, kar marjınız düşük olacaktır. Zira bu işin zor olan kısmı direk üreticiden mal alma kısmıdır. Üretici bu işi bilmeyen toptancıyı fiyatlarda manipüle edebilir. Ancak sektörde gelen birisi ürünü kaça alacağını bilir.

 

Başlangıç aşamasında toptancının aracılığını yapmak daha mantıklı olabilir. Tabi bu giyim, elektronik, hediyelik eşya, dayanıklı tüketim malları gibi sektörlerde geçerli. Yani toptan butik ürünleri satacaksanız, Merter’de bulunan aracılarla anlaşmanız daha mantıklıdır. Ya da kendi toptan satış mağazası olan firmalarla anlaşmanız mümkün.

 

Gıda sektöründen ise işler biraz farklı yürür. Gıda toptancılığı yapmak istiyorsanız, firmaların plasiyerleri ile direk çalışıp, iskontolar üzerinden para kazanabilirsiniz. Örneğin; bir üründen 10 koli satın alana %5 indirim uygulanırken, 100 koli satın alana %20 iskonto uygulanır. Gıda toptancılığı yapanlar genelde bu şekilde gelir elde eder. Tabi bu işin daha büyük aşaması, İstanbul Rami toptancılar çarşısında döner. Üretici firmaların orada fabrika satış mağazaları mevcut. Sadece toptancılara ürün satılır. Meyve, sebze hali gibi düşünün. Bir çok toptancının orada bir personeli bulunur. Bir anda çok uyguna bir ürün düşer. Fabrikanın fazla üretim yaptığı ya da yeni ürün dolayısıyla eskisini satmak istediği mallardır. Saniyesinde uygun fiyata satılır orada.

 

Toptan ürün almak için aynı zamanda fuarlar kullanılır. Gıda fuarı, tarım fuarı, elektronik fuarı gibi. Her alanda bir fuar düzenlenir ve toptancılar üreticilerle orada anlaşma yapar. Genellikle ticaret bu şekilde döner ve fuarlar daha avantajlıdır. Hiç bilinmeyen ve yeni çıkan ürünleri orada görmek mümkün. Aynı zamanda yurt dışından ürün almak ya da satmak için gelen yabancı firmaları da orda görebilirsiniz.

 

Özetle toptancılık yapmak istiyorsanız hangi sektörde faaliyet göstereceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Bunun için kararsızsanız, ayıracağınız sermaye miktarını belirleyin. Bu sermaye miktarı ile neler yapabileceğinizi düşün. Bu konuda size yardımcı olması için sitemizde yer alan iş fikirleri kategorisini inceleyin. Bu kategorilerde dükkan olarak hizmet veren bir işletmenin ürününü toptan olarak satmayı deneyebilirsiniz. Bu tek bir ürün de olabilir. Ya da bir çok ürünün satıldığı dev bir Cash & Carry tarzında bir yer de açabilirsiniz. Bu sektörde seçeneğiniz çok.

Şimdi adım adım toptancılık nasıl yapılır açıklayayım.

 

Toptancılık Nasıl Yapılır

  • Hangi iş sektörü olursa olsun, nasıl hareket edeceğinizi sermaye miktarı belirler. Önce yapacağınız yatırım miktarını hesaplayın. Bu tarz sektörlerde ne kadar sermayeniz var ise, o oranda kazanırsınız. Malı alırken de o oranda size indirim uygulanır.

 

  • Sıra geldi iş planı ve yol haritası oluşturmaya. Hangi sektörün toptancılığı yapacağınızı belirleyin. Bu sektörde yer alan sizlere ürün tedariği yapacak olanlarla iletişime geçin. Tüm iş sürecini bu aşamada para harcamadan planlayın.

 

  • Ne iş yapacağınıza bağlık olarak bir toptan satış yeri kiralayın. Bu kiralık bir depo, ofis ya da toptan satış dükkanı da olabilir. Toptancılık yapacağınız sektöre göre bunu siz belirleyiniz. Anlaşmanıza göre yer kiralamadan da sanal ofis üzerinden bu işi yürütebilirsiniz.

 

  • Yer kiraladıktan sonra vergi levhası için başvuruda bulunun. Bir muhasebeci ile anlaşarak bu süreci 2 günde halledebilirsiniz.

 

  • Yapacağınız iş modeli üzerine işletmenize demirbaş alımı yapın. Bunun için ürün sergilemeye yönelik, raf veya demirbaş tedariği yapın.

 

  • Toptancı olduğunuz için ürün almadan ya da ürün aldıktan sonra pazarlama aşamasına geçin. Toptancılık işinde genellikle toptancılar perakende satıcıların oldukları noktaya gider. Bunun için pazarlama süreci oluşturmanız gerekiyor.

 

  • İnternet kanallarını kullanın. İnternette perakende ürün satmaktansa, toptan ürün satmak daha kolay. Bir çok kişi ticaret yapmak istiyor. Onlara bu sektörde aracı olmak size daha fazla kazandıracaktır. Bunun için XML toptancısı dahi olabilirsiniz.

 

Okuyunuz: İş Kurmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Toptancılık Yapmanın Avantajları

Öncelikle bu sektörle ilgili bilmeniz gereken kelimeler var. Bunları daha önce duymuş olduğunuza eminim. Makale bundan sonra bu terimler üzerinden devam edecek.

 

B2B : İngilizce bir terimdir. Business to Business olarak okunur. Yani işletmeden işletmeye satış ya da ticaet anlamına gelir. Toptancılık yapmak ise bu anlama gelmektedir. 

 

B2C: Business to Customer. Toptancıdan direk kullanıcı olan müşteriye satış ya da ticaret yapma anlamına gelir. Dükkan sahiplerini ifade etmektedir.

 

C2C: Customer to customer. Müşteriden müşteriye anlamına gelir. Buna Letgo üzerinden yapılan ikinci el eşya satışlarını örnek gösterebiliriz. Bunlar satıcı değiller ancak ellerinde bulunan ürünler yer değiştirir.

 

Ticaret yukarıda görmüş olduğunuz 3 terim üzerinden döner. Farklı ek bir ticaret modeli yoktur diyebiliriz. Amaç her zaman son kullanıcıya yani tüketiciye malın ulaşmasını sağlamaktır. Ürün üreticiden toptancıya gider. Toptancıdan aracıya. Aracıdan da direk satıcıya teslim edilir. Satıcı ise perakende satış dükkanında ya da bu işi yürüttüğü satış kanalları üzerinde ürününü direk tüketiciye satar.

 

Bu toptancılık ve satış zincirinde en zor işi direk tüketiciye satış yapan işletme sahibi üstlenir. B2C aşamasında rekabet çoktur. Reklam maliyetleri yüksek olur. Satış kanalları arasında batma şansı yüksek olur.

 

Ancak toptancı ise, her zaman aranılan kişidir. Hem üretici için, hem de satış yapacak dükkan sahibi için. Pazarlama ve reklam maliyeti çok düşüktür. Rekabet, perakende satış noktası kadar yüksek değildir. B2B  aşamasında yer alan toptancıların en büyük avantajı reklam maliyetlerinin düşük olmasıdır. 

 

Toptancı Açmak İçin Gerekli Belgeler

Eğer işletme yeri kiralayacaksanız, belediyeden ruhsat almanız gerekiyor. Gıda, tekstil, hırdavat, poşetçilik vb. sektörlerde toptancılık yapmak istiyorsanız aşağıdaki belgeleri almanız ve ruhsat başvurusu yapmanız gerekiyor.

  • Kira Kontratı
  • Tapu Fotokopisi
  • Faaliyet Belgesi
  • Satış İzin Belgesi
  • Oda Kaydı
  • Adli Sicil Kaydı
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • SGK Giriş Bildirgesi 
  • İmza Sirküleri
  • Vergi Levhası
  • Ticari Sicil İlanı

Yukarıdaki belgeler bulunduğunuz ilçe belediyesine ve yaptığınız iş koluna göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle mutlaka bulunduğunuz belediyenin ruhsat işleri müdürlüğünü ziyaret ediniz.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Toptancılık Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

Toptancılık Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

Toptancılık Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

  • İnternet üzerinden toptancılık yapan firmaların sayısı hala yeterli değil. Bu alanda yüksek kar marjı olduğunu gören firmalar online olarak her sektörden toptancılık yapmaya başlamışlardır.
  • Sermayeniz olmadan toptancılık yani aracılık yapmanız mümkündür. Bunun için işletmelerle bağlantı kurmanız gerekiyor. Ancak mutlaka bir kartvizit sahibi olmalısınız.
  • Türkiye’de ki bir çok toptancı yurt dışına ürün satarak para kazanır. Türkiye üretici ülke konumunda. Bu avantajı göz ardı etmeden, ihracat mallarının toptancılığını yapmak size daha büyük avantaj sağlayacaktır.
  • İstanbul toptancılar açısından bir cennet gibi. Ancak diğer illerimiz öyle değil. İstanbul’dan ürün alıp, limanı olmayan şehirlere ürün satmak size daha çok kar marjı sağlayacaktır. Örneğin; iç çamaşırı toptancılığı yapan bir girişimci İstanbul’da ürün setini 15 TL’ye satarken Antalya’da 18 TL’ye satmaktadır. Antalya’da ki esnaf üretici fazla olmadığı için 18 TL vermeye razıdır. Bu rakam nakliye bedeli hariçtir.

 

Toptancılık Yapmak, Toptancılık Nasıl Yapılır ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Yazımızı beğendiyseniz yorum yaparak destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Aysun dedi ki:

    Emeğinize sağlık çok güzel ve katkı sağlayan bir makale olmuş.