Halı Yıkama İşi Yapmak | Halı Yıkama Açma Maliyeti

Artık evinde bulunan halıları kendi yıkamaya çalışan ev hane halkı kalmadı diyebiliriz. Evde bulunan halıları yıkatmak için mutlaka bir halı yıkama firması ile iletişime geçmemiz gerekiyor. Bu nedenle halı yıkama işi yapmak yüksek talep gören bir iş kolu haline geldi. M² yıkama fiyatı 7 TL’den başlayan halı yıkamacılar son yılların en karlı iş modelini oluşturmuş durumdalar. Sizde bu sektörde yer alıp, pastadan payınızı almak istiyorsanız doğru yoldasınız. Sizlere bu yazıda halı yıkama işi yapmanın püf noktalarını aktaracağım. Ayrıca yazı içerinde halı yıkama firması açma maliyeti, kazancı ve ruhsat için gerekli belgeler gibi tüm detayları bulabilirsiniz.

Halı Yıkama işi Yapmak

Halı Yıkama işi Yapmak

Öncelikle halı yıkama işi yapmanın güvene dayalı olan bir meslek olduğunu bilmelisiniz. Bir çok halı yıkama firması iş yoğunluğu nedeniyle önem vermeden hızlı bir şekilde halıyı yıkayıp teslim etme telaşına düşer. Yani istenilen temizliği sunamazlar. Çevrenizde ki tanıdıklarınızın bu konu hakkında görüşlerini alın. Herkesin şikayet ettiği bir halı yıkama deneyimi mutlaka olmuştur. Tüm bunların nedeni acele edilmesi, maliyetten kısma ve işine önem verememekten kaynaklanır. 

 

Halı yıkama işi yapmak istediğiniz bölgede çevreniz geniş ise bu iş sayesinde çok güzel paralar kazanacağınıza emin olabilirsiniz. Tabi güven duyulan birisi olmanız şartıyla. Bu iş güven ile ilerlemekte. Tabi bu işte güven haricinde bir takım prosedürler var. O da ayıracağınız sermaye dışında, bu iş için ruhsat almakta bulunduğunuz ilçe veya il belediyesine göre sıkıntı yaşayabilirsiniz. Şimdi bu işi yapmak isteyenler için tüm detayları anlatmaya başlayalım.

 

Halı Yıkama İşi Yapmak

Halı Yıkama Açmak 2

Halı Yıkama Açmak 2

Bu işe başlamadan önce yapmanız gereken, ne kadar sermaye ayıracağınız belirlemeniz gerekiyor. Halıları teslim almak için bir aracınız yok ise bu işe başlamayın. Doblo tarzında bir aracınız dahi olsa bu iş için yeterli değil. Emin olun başarılı olduğunuz taktirde bir araç dahi yetersiz gelecek size. Bu nedenle bu sektör için ideal bir araç satın alın.

 

Araç satın alma aşaması sonrası ne tarz makineler kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor. 5 Bin TL fiyatı olan bir kişinin el yordamıyla yıkama yapabileceği makinalar mevcut. Tabi 80 Bin TL’den başlayan tam otomatik günde 1500 m² halı yıkayan makineler de mevcut. Bunların hangisi ile başlayacağınız tamamen sermayenizle ilgili bir durum. Halı sıkma ve kurutma makinaları bile en az 20 Bin TL’den başlamaktadır. Bu nedenle bu sektörde nasıl hareket edeceğinizi sermaye miktarı belirler.

 

Başlangıç aşamasında 5 Bin TL’lik makineler ile başlayım diyebilirsiniz. Başlangıç için iyi olacaktır. Ayrıca tam otomatik halı yıkama makineniz olsa dahi, bu makinelere her zaman ihtiyacınız olacaktır. Kapasite yetersiz geldiğinde, ya da ufak noktaların temizliği için büyük makineyi kurmak yerine, küçük makine ile daha kısa zamanda işinizi yapabilirsiniz.

 

Halı yıkama işi yapmak için tercihinize bağlı olarak devir alma yoluna da gidebilirsiniz. Devren alacağınız zaman  hazır müşterilerinizin olması büyük bir avantaj. Tabi bunun yanında devir alacağınız kişi, size işi öğrenmeniz adına yardımcı da olacaktır. Ancak devir almanın tek dezavantajı makinelerin eskimiş olması. Özellikle tam otomatik yıkama makinelerinde ki deformasyon biraz fazla oluyor. Paslanma ve kireç gibi. Burada tercih sizin. Çünkü devir alacağınız yerin ruhsat, kuyu suyu gibi avantajları da olabilir.

 

Sıfırdan halı yıkama dükkanı açmak istiyorsanız işlerin oturması için bir süre beklemeniz gerekecek. Bu işin en yoğun olduğu sezon nisan ile kasım ayları arasıdır. Bu tarihlerde halı yıkama firmaları boş durmazlar. Günlük en az 250 m² halı yıkama siparişi alınır. Şubat ayına denk gelecek şekilde bu işe başlamanız en azından sezona yetişmenizi sağlayacaktır. Sıfırdan halı yıkama fabrikası açmak, son teknoloji makinelere sahip olmak açısından sizlere avantaj sağlayacaktır.

 

Bu sektörde personel açısından sorun yaşayabilirsiniz. Eğer halı toplama işini yapabilecek bir personeliniz var ise, yıkama işi için yabancı işçi çalıştırabilirsiniz. Genellikle bu sektörde halı yıkama işinde Suriyeli ve Afgan işçiler çalıştırılmaktadır. Tabi işin işleyiş kısmını personele bırakmayın. Hijyen ve disiplin politikası oluşturun. Müşterileriniz memnun olmadığı sürece işlerinizde artış yaşamanız zordur. Şimdi halı yıkama işi nasıl yapılır detaylara inelim.

 

Halı Yıkama Firması Nasıl Açılır

Halı Yıkama Firması Nasıl Açılır

Halı Yıkama Firması Nasıl Açılır

  • Ne kadar sermaye ayıracağınızı belirleyin. Bu sektörde müşteri güvenini kırıcı hatalar yapmadığınız sürece başarısız olma şansınız yoktur. Bu nedenle yeni ve son teknoloji makineleri alabilecek bir sermaye size daha çok kazandırır.

 

  • İş planı ve yol haritası oluşturun. Maliyeti yüksek olan bir iş sektörüne adım atıyorsunuz. Bu nedenle hangi makineleri alacağınızı, kullanacağınız halı temizleme solüsyonlarını, personel yönetimini, tedarik aşaması vb. her şeyi kağıda dökün. İşe başlamadan önce tüm bunları hızlı adım atmak için yazın.

 

  • Sıra geldi dükkan bulma aşamasına. Büyük ve tadilat yapabileceğiniz bir alana ihtiyaç var. Aynı zamanda güneş gören bir bahçesi olması ya da ön kullanım alanının olması size büyük fayda sağlayacaktır. Bu sektörde elektrik ve su kullanım ücretleri en büyük maliyetlerdir. Bir çok halı yıkama firması dışarıda kullanım alanlarının olduğu yerlerde halı kurutmaktadır. Bu da büyük bir maliyetten kurtarır.

 

  • Dükkan kiraladıktan sonra direkt vergi levhasını alın. Vergi levhası aldıktan sonra ruhsata uygun bir şekilde tadilat işlemini yapın. Bazı belediyeler sizden su arıtma depoları ya da mazgal yapmanızı isteyebilir. Bulunduğunuz belediyenin taleplerine göre tadilat aşamasını tamamlayın.

 

  • Sıra geldi makineleri satın almaya. Piyasada bir çok marka bulmanız mümkün. Eğer manuel halı yıkama alacaksanız, kaliteli ve yüksek voltajlı olmasına dikkat edin. Tam otomatik makinelerde ise, firma yetkilileri size tüm özellikleri anlatacaktır. Bu nedenle onlarla iletişime geçtiğinizde bütçenize ve aklınıza yatan bir markayı tercih edebilirsiniz.

 

  • Tüm tesis kurulumunu tamamladıktan sonra ruhsat için başvuruda bulunun. Belediye ruhsat aşaması tamamladıktan sonra iş yapmaya hazırsınız.

 

  • En önemli kısım ise pazarlama aşamasını. Artık bu işler internetten yürümektedir. Tabi önce çevrenize broşür dağıtıp, bir kaç noktaya kartvizit yapıştırma işlemini yapın. İnternet için ise bölgesel reklam yapın. Örneğin; Google Adwords üzerinden Bağcılar ve Güngören’de halı yıkatmak isteyenlere reklamınızı gösterin.

 

Okuyunuz: İş Kurmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Halı Yıkma Açma Maliyeti

Manuel halı yıkama tesisi açacaksanız, alacağınız minibüs hariç 40 Bin TL’ye halı yıkama işi yapabilirsiniz. Ancak tam otomatik halı yıkama makinesi, sıkma makinesi, komptresör, nem alma makinesi vb. cihazların olduğu bir tesis kurmak için en az 200 Bin TL’yi gözden çıkarmalısınız. Bu maliyetlerin yüksekliği tamamen makine fiyatları ve ruhsat almak için gerekli zorunluluklardan kaynaklanır.

 

Maliyetleri daha da aşağı çekebilme şansınız yoktur. Diğer türlü kaçak bir işletme açmanız gerekecek. Bu da yasal yönlerden başınızın ağrımasına neden olur. En basitinden atık su sistemi kurmanızın maliyeti bile en az 30 Bin TL. Eğer sermaye konusunda sorun yaşıyorsanız, KOSGEB desteklerini inceleyebilir ya da uygun faizli kredi kullanma seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Tabi kullandığınız kredi oranı ana sermayenin %30’unu geçmemeli.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise İşte Size Çözüm!

 

Halı Yıkama Firması Ne Kadar Kazandırır

Halı yıkama işinde aylık kazancınız sezon içinde ve sezon dışında farklılık gösterir. Nisan ile kasım arası ana sezonda aylık 50 Bin TL üstü ciro yapabiliyorken, sezon dışı bu ciro rakamları 20 Bin TL’ye kadar düşebilir. Halı yıkamanın m² fiyatı 6 TL’den başlamaktadır. Tüm maliyetleri çıktığınızda net kar 3 TL’dir.

 

Bazı halı yıkama firmaları ekstra gelir elde etmek için, koltuk yıkama ve oto yıkama gibi işler de yapmaktadırlar. Bunlar genelde yaz ve kış aylarında en büyük gelir arttırıcı iş modelleridir. Ancak sezonda personel açısından sıkıntı yaşamanız mümkün. Zira koltuk yıkama bir personelin en az 2 saatini almaktadır.

 

Farklı iş kollarına yatırım yapmaktansa tek bir işte profesyonel olmanız daha iyi. Servis aracına yatırım yapıp, farklı ilçelerden halı toplayarak gelirinizi daha da arttırabilirsiniz. Personel açısından ise, sıkıntı yaşadığınızda part-time işçi çalıştırmaya deneyebilirsiniz.

 

Halı Yıkama Firması Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Ruhsat Başvuru Formu
  • Vergi Levhası
  • 2 Adet Vesikalık
  • Kira Kontratı
  • Adli Sicil Kaydı
  • Faaliyet Belgesi
  • Oda Kaydı
  • İmza Sirküleri
  • Ticari Sicil İlanı
  • Kuyu Açma İzni
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • SGK Giriş Bildirgesi

Halı yıkama firması açmak için yukarıdaki belgeler bulunduğunuz il ve ilçe belediyesine göre değişiklik gösterecektir. Bazı su sıkıntısı yaşayan belediyeler sizden kuyu açmanızı ve atık su deposu kullanmanızı isteyebilir. Bunun için yapacağınız en doğru hamle bulunduğunuz ilçe belediyesine gidip gerekli bilgi almak olacaktır.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Halı Yıkama İşi Yapmak İsteyenlere Öneriler

Halı Yıkama İşi Yapmak İsteyenlere Öneriler

Halı Yıkama İşi Yapmak İsteyenlere Öneriler

  • Bu sektörde güvenilir olmanız ve müşterinin size olan güvenini kırmamanız gerekir. Müşteriye halıyı aldığı gibi teslim eden bir çok halı yıkama firması mevcut. Bu firmalar senede 1 telefon değiştirip, müşterileri yine aldatmaya devam ederler.
  • Bu işe başladığınız anda marka olmayı hedefleyin. İşinizi dürüst ve doğru yaptığınız sürece müşterileriniz sizi tavsiye etmeye başlayacaktır. Onlara her zaman işinizi ne kadar doğru yaptığınızı anlatın.
  • Her halı yıkama sonrası müşterilerinize küçükte olsa bir hediye verin. Bu halı parfümü ya da küçük leke çıkarıcı bir solüsyon dahi olabilir. Emin olun bir çok yıkamacının önüne geçeceksiniz.
  • İşlerinizi her zaman resmiyete dökün. Bir çok halı yıkama firması kaçak olarak faaliyet göstermektedir. Bu firmaların büyümesi imkansızdır. İşinizi sistemli yaparsanız, çok rahat 2. ve 3. şubeyi açabilirsiniz. Ya da fabrika boyutunu büyütebilirsiniz.
  • Eğer yıkama kapasiteniz büyük ise, dışarıdan fason halı yıkama işi alabilirsiniz. Bu şekilde çalışan bir çok firma mevcut. Fason çalışmanın en büyük avantajı servis maliyetinden kurtulmuş olmanız.
  • Zaman konusuna dikkat edin. Söz verdiğiniz tarihte halıları teslim etmelisiniz. İnsanların zamanı değerli. Size güvenip işlerinden izin alıp eve geçebilir. Onları zaman açısından mağdur etmeyin. Hatta sms sistemi ile çalışın.

 

Halı yıkama işi yapmak, halı yıkama açma maliyeti ve kazancı ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.