Yurtdışında Çalışmak İçin Nereye Başvurmalıyım?

Değişen ekonomik koşullar ve artan işsizlik nedeniyle, her geçen gün çok daha fazla kişi yurtdışında çalışmak için başvuru koşullarını araştırıyor. Öğrenciler yurtdışı staj imkanlarını değerlendirirken, yeni mezunlar çalışma hayatına farklı ülkelerde başlamak istiyor. Vasıflı, vasıfsız tüm işlerde yurtdışında çalışma olanakları yaratılmaya çalışılıyor.

Yurtdışında Çalışmak İçin Nereye Başvurmalıyım

Yurtdışında Çalışmak İçin Nereye Başvurmalıyım

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021 yılı işsizlik oranı %12 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta ise bu oran %22,6 seviyelerine ulaştı. Başka bir ifade ile 15-24 yaş arası gençler içinde her 5 kişiden en az biri iş arayışı içerisinde. Özellikle gençler yurtdışı iş ilanları bulma çabası içerisinde.

Küreselleşme ile birlikte, yurtdışında çıkışlar kolaylaştı. İş olanakları farklı ülke vatandaşlarını da kapsamaya başladı. Bu etkenler, yurtdışında okuyan ve çalışan Türklerin sayısını da arttırdı. Siz de yurtdışı imkanlarını merak ediyorsanız, makalemizde yurtdışında çalışmak istiyorum diyenlere öneriler konusunu detaylı bir şekilde inceledik. 

Yurtdışında Çalışmak İstiyorum Diyenlere Öneriler

Başvuru ve çalışma koşullarına geçmeden önce, yurtdışında çalışmak istiyorum diyenlere öneriler sunarak konuya giriş yapabiliriz.

  • Yurtdışında çalışanlarla iletişime geçin

Yurtdışında çalışmak istiyorsanız, öncelikle gitmek istediğiniz ülkede çalışan Türklerle iletişime geçmeye çalışın. Eğer bir tanıdığınız varsa işiniz biraz daha kolay olacaktır. Tanıdığınız kimse yoksa, Facebook gruplarına, topluluklarına üye olabilirsiniz. Forum sitelerinde konu ile ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Kuracağınız iletişim ağı hem deneyim paylaşımı için hem de olası bir iş fırsatından haberiniz olması açısından önemli olacaktır.

  • Güncel ve etkili bir CV hazırlayın

Yurtdışında yapılacak olan başvurular ilk olarak özgeçmişiniz üzerinden incelenecektir. Güncel olmayan bir özgeçmiş, doğrudan olumsuz değerlendirilecektir. Etkili bir özgeçmiş ise iş için gerekli yönlerinizi öne çıkaracak içeriğe sahiptir. Bu nedenle, yurtdışında çalışmak için başvuru yapmak isteyenlerin her bir başvuru için ayrı bir özgeçmiş hazırlamasında yarar var.

  • Dil öğrenmeye başlayın

Bazı işler için üstün dil yetenekleri gerekmese de firmalar dil bilenleri tercih edecektir. Çok kısa bir zamanınız bile olsa, dil öğrenme çabanız takdir görecektir.

Okuyunuz: Yurtdışında iş imkanı olan meslekler

 

Yurtdışında Çalışmak İçin Nereye Başvurulur?

Yurtdışında çalışmak için farklı platformlarda arayışa girebilirsiniz. En güvenilir kurumlardan biri İŞKUR’dur. İŞKUR’un internet sitesinden Yurtdışı İstihdam ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak mümkündür. Kamuda çalışıp, yurtdışına çıkmak istiyorsanız kurumunuzun dönemsel görevlendirme olanaklarından faydalanabilirsiniz. Özel sektörde bir arayışınız varsa, eleman ilanı verilen internet sitelerini inceleyebilirsiniz.

Çok fazla bilinmeyen başka bir yöntem ise büyükelçiliklerin yayınladığı iş ilanlarıdır. Benzer bir şekilde, Dünya Bankası, Avrupa Parlamentosu gibi uluslararası kurumsal firmaların web sitelerini takip edebilirsiniz. Henüz öğrenciyseniz ve gelecek planlarınızın bir yerinde yurtdışında çalışmak için başvuru yapmak varsa, çalışma yaşamınıza uluslararası bir şirkette başlamanızı tavsiye ederiz.

 

Yurtdışı İş İlanları Bulma

Özel istihdam bürolarının yetkilendirilmesi ile, iş ilanları yayınlama yeni bir sektör haline geldi. Çalışma hayatına yurtdışında devam etmek isteyenler için yurtdışı iş ilanları bulma siteleri faydalı olacaktır. Bu sitelerden en çok kullanılanları aşağıda bulabilirsiniz.

  • Kariyer.net

Türkiye menşeli yerel ve uluslararası firmaların en yoğun kullandığı eleman bulma sitelerinden biridir. Siteye, eleman arayışı amacıyla 100 binin üzerinde şirket kayıtlıdır. Sitenin veri tabanında 25 milyonu aşkın özgeçmiş bulunuyor. Firmalar, yurtdışı iş ilanlarını genellikle Kariyer.net üzerinden veriyor.

  • Career Builder

1995 yılında Amerika’da adımları atılan firma, kısa bir süre içinde tüm dünyada şirketlerin eleman aradığı bir platform haline geldi. Bugün, dünyanın farklı bölgelerinden 87 milyon özgeçmişe ulaşmak mümkün.

  • Linkedin

Bir iş ağı olarak kurulan Linkedin, geliştirdiği araçlarla iş bulmak için başvurulan bir platform haline geldi. Platform üzerinde çalışma hayatınıza etki edecek gelişmeleri paylaşıyorsunuz. Hem kişisel ağlar üzerinden hem de yayımlanan iş ilanlarına başvurarak yurtdışında çalışmak için başvuru yapmaya çalışanlar arasında popüler hale geliyor.

 

İŞKUR Yurtdışı İş İlanları Bulma

İŞKUR, yurtdışı istihdamı ile ilgili çalışmalar yapar. Kurum, 2021 yılı ilk dokuz ayında yurtdışında toplam 10 bin 275 iş akdini onayladı. Kurumun sunduğu hizmetler şunları kapsar:

  • Türk işverenlerin yurtdışındaki yatırımlarında istihdam edilecek personel taleplerini karşılamak;
  • Yabancı işverenlerin yurtdışında çalıştırılmak üzere işgücü taleplerini karşılamak;
  • Türkiye’de yaşayıp yurtdışında çalışmak için başvuru yapanların işlemlerini yapmak,
  • Eleman ilan izinlerini vermek,
  • Özel istihdam bürolarının yurtdışı hizmetlerini düzenlemek;
  • Yurtdışı hizmet sözleşmelerinin düzenlenmesi ve onaylanmasını sağlamak

Kurum, çeşitli ülkelerle yaptığı ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri ile yurtdışında çalışmak isteyenleri destekler. İŞKUR yurtdışı iş ilanları bulma konusunda aşağıdaki ülkelerle ikili anlaşmaya sahiptir.

  • Almanya
  • Arnavutluk
  • Avusturya
  • Azerbaycan
  • Belçika
  • Danimarka
  • Fransa
  • Gürcistan
  • Hollanda
  • Kanada
  • Libya
  • Lüksemburg
  • Makedonya
  • Norveç
  • Romanya
  • Çek Cumhuriyeti
  • İngiltere
  • İsveç
  • KKTC

 

Yurtdışına Çıkma Yolları

Yurtdışında yaşayıp çalışmak istiyorsanız, kendinize uygun bir planla bu hayali gerçekleştirebilirsiniz. Eğitim durumunuza, birikiminize, mesleğinize göre çok farklı yurtdışı çıkma yolları vardır. Bu yollardan en çok tercih edilenlerini ise aşağıda bulabilirsiniz.

Eğitim

Gelecekte uzun süreli bir yurtdışı planınız varsa, eğitim hayatınızı yaşamak istediğiniz ülkede geçirmeniz en doru karar olacaktır. Eğitimde de sınırlar yavaş yavaş ortadan kalkarken, farklı ülkelerdeki okullar aralarında anlaşma yaparak öğrenci değişimine olanak sağlıyor. Buna ek olarak, belli bir düzeyde dil eğitimi almak için vize alabiliyorsunuz. Daha sonra üniversitelerin kendi sınavlarına girip başarılı olursanız üniversiteyi farklı bir ülkede okuyabilirsiniz.

 Erasmus gibi değişim programları da yurtdışında belli bir dönem geçirmek için uygun olabilir. Lisans ve yüksek lisans programları ile burslu ya burssuz olarak yabancı bir ülkeye gitmeniz de mümkün. Eğitim için bir ülkede bulunmak demek, o ülkenin dilini öğrenmek, bir ağ geliştirmek ve iş imkanlarından haberdar olabilmek demektir.

Turizm

 Turizm yurtdışında çıkmanın belki de en kolay yoludur. Turist olarak başka bir ülkede bulunan birçok kişi, Türkiye’ye döndükten sonra yurtdışında çalışmak için başvuru yapar. Turist olarak da olsa yurtdışına çıkmak size farklı bir vizyon katar. Eğer biraz girişken yapınız varsa, kısa sürede iş imkanlarını öğrenebilirsiniz. Bu imkanlara yönelik kendinizi geliştirebilir ve çalışma hayatınıza farklı ülkelerde devam edebilirsiniz.

İş Bulma

 İş amacıyla yurtdışına çıkmak için çalışma vizesi almak gerekir. Vizenin veriliş koşulu ise, yurtdışındaki işyerinde personel olduğunuzu gösterir bir belgeye ya da bir davetiyeye sahip olmaktır. Bu yolla yurtdışına çıkmak için, yazımızın devamında yer alan iş imkanlarını okumaya devam edebilirsiniz.

Yatırım

Birçok ülke yatırımcılara büyük bir gönüllülükle kapılarını açar. Ticari bir yatırım yapabileceğiniz gibi gayrimenkule yaptığınız yatırım ile de yurtdışına gidebilirsiniz. Neredeyse istisnasız tüm devletler, değeri belli bir miktarın altında olmamak koşulu ile taşınmaz satın alın kişilere vatandaşlık olanağı da sağlar. Olanaktan yararlanmak için ek olarak ülkeden ülkeye değişen bir süre şartı vardır. 

Aile Birliği 

Yurtdışına çıkmanın bir diğer yolu ise aile birliği oluşturmak. Yani, ülke vatandaşlarından biri ile evlenmek. Bu kulağa çok hoş gelmese de yurtdışında çalışmak için başvuru yapanlar tarafından sıklıkla başvurulan yöntemler arasında yer alıyor.

Okuyunuz: Yurtdışında Olup Türkiye’de Olmayan İş Fikirleri

 

İş İmkanı Olan Meslekler

Yurtdışında iş imkanı olan meslekler dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Dönemin ev ülkenin ihtiyacına göre farklılaşabilir. Örneğin, pandemi ile birlikte sağlıkçılara olan talep artmıştır. 80’lerde birçok Türk Almanya’daki istihdam açığını kapatmak için işçi olarak göç etmiştir. Buna rağmen, yurtdışında çalışmak için başvuru yapabilecek her dönemin mesleklerini şu şekilde sıralamak mümkün:

Tıp

 Pandemi ile birlikte talep artsa da sağlıkçı istihdamı her dönem yurtdışından talep görür. Doktorlar, yurtdışında çalışı en çok gelir elde eden meslekler arasındadır.

Yazılım / Tasarım

 Dijitalleşme ile birlikte yazılım ve tasarım konusunda donanımlı kişiler her yerde kabul görüyor. Yüksek maaş ve sunulan sosyal imkanlar, yazılımcıların yurtdışına başvurmalarına sebep oluyor.

Akademi

 Akademisyenler yurtdışında iş imkanına sahip en önemli gruplardan biri. Özellikle eğitim hayatının bir döneminde yurtdışında bulunmuş araştırmacılar, yabancı üniversitelerde daha kolay iş imkanlarını elde ediyor.

İnşaat Sektörü

İnşaat sektörünün herhangi bir düzeyinde çalışan herkes, yurtdışına bir adım daha yakın. Özellikle, yurtdışında yatırım yapan Türk firmalar, Türk mühendis ve işçileri tercih ediyor.

Tır Şoförlüğü

Avrupa’da vasıfsız işçi sayısı Türkiye’ye göre oldukça düşük. Bu eksikler genel olarak göçmen işçilerle kapatılıyor. Lojistik sektöründeki yoğunlaşma ile birlikte tır şoförlüğü de iş imkanı olan meslekler arasına girmeyi başardı.

Hizmet Sektörü

Yurtdışına çıkmak isteyenlerin en çok yoğunlaştığı alanlardan biri de hizmet sektörü. Gideceğiniz ülkedeki dil bariyerini aşabiliyorsanız, bir kafede, restoranda, markette iş bulabilme şansınız oldukça yüksek.

 

Yurtdışında Çalışmak İçin Uygun Ülkeler

Yurtdışında en çok tercih edilen ülkeler Almanya ve Doğu Avrupa ülkeleridir. Amerika geniş olanakları ile yurtdışında çalışmak için uygun ülkeler arasında yer alsa da mesafe ve ilk gidiş masrafları açısından çok fazla kişi tarafından değerlendirilemiyor.

İŞKUR’un olanaklarından yararlanarak yurtdışına çalışmaya gidenler arasında en çok istihdam Almanya tarafından sağlandı. Bu yoğunlukta, Almanya ile 80’lerde başlayan ve etkisi hala devam eden iş birliğinin önemi büyük. Ayrıca, iki ülke arasında İstisna Akdi Sözleşmesi gibi kimi kolaylıklar da sağlanıyor. Almanya’yı Sırbistan, Katar, Irak ve Özbekistan takip etti.

Çalışmak için en uygun ülkeler arasında bir diğer ülke ise Kanada. Kanada, özel danışmalık şirketleri aracılığı ile yoğun olarak yurtdışında çalışmak için başvuru alıyor. Rusya ise mühendislik hizmetleri için tercih edilirken, Amerika ise hizmet sektörü yoğunluklu göç kabul alıyor. Daha vasıflı çalışanlar ise Almanya, Fransa, İsveç gibi Avrupa ülkelerini daha uygun buluyor. Bu ülkelerde kaçak ve vasıfsız çalışan işçilerin sayısı da azımsanmayacak düzeyde.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.