Köfteci Dükkanı Açmak | Köfteci Açma Maliyeti ve Güncel Kazancı

Köfte yapmak konusunda maharetli kişiler için açılabilecek en yüksek potansiyelli işletmelerden biridir.

Köftenin kökeni kayıtlı olarak M.Ö. 200’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Tüm dünya mutfaklarında yer alan, ancak kebap çeşidi olarak Türk mutfağına özgü bir yemektir. Köftecilik yapmak ya da köfteci dükkanı açmak ise yapılabilecek en karlı iş fikirleri arasında yer alır. Köfteci Ramiz, Köfteci Yusuf veya Meşhur Rumeli Köftecisi gibi olmak gözünüze zor bir hedef gibi gelmesin. Onlar kendi lezzetlerini oluşturdu ve bu alanda başarılı oldular. Sizde deneme yanılma yöntemi ile en iyi lezzeti oluşturup, bu sektörde şansınızı deneyebilirsiniz. Şimdi sizlere köfteci dükkanı açmak, köfteci açma maliyeti ve gerekli belgeler gibi tüm detayları aktaracağım.

Köfteci Dükkanı Açmak

Köfteci Dükkanı Açmak

Artık ülkemizde meşhur bir köfteci daha yetişmiyor diyebilirim. Kültür dinamiğinin Hamburger ya da daha ucuz lezzetlere kaydığından böyle bir sonuç ile karşılaşmış olabiliriz. Ya da ünlü köftecilerle rekabet etmek zor da olabilir. Tabi eskisi gibi butik köftecileri görmüyor olmamızın bir çok nedeni olabilir. Ancak köfte tüm dünyada vaz geçilmez bir mutfak lezzeti olmayı koruyacaktır.

 

Köfteci dükkanı açmak emin olun tek bir iş dalında markalaşmak adına yapabileceğiniz en mantıklı işler arasında yerini alır. Üstelik iş kurma maliyeti diğer gıda sektörlerine göre daha uygundur. Bir restoranda birden çok işi bir arada yapmak yerine tek ürün üretmek her zaman daha mantıklıdır. Nasıl dönerci, pilavcı ya da kokoreççi gibi tek bir alanda markalaşma oluyorsa, köftecilik için de bu geçerlidir.

 

Köfte yapmayı bilmiyorum, köftecilik zor olabilir diye düşünmeyin. Emin olun en lezzetli köfteleri dışarıdan her hangi bir kasaptan dahi almanız mümkün. Düşünün ki Köfteci Yusuf bile kendi ürünlerini uygun fiyata satmaktadır. Tabi köfteci dükkanı açmak ve bu alanda meşhur olmak istiyorsanız, kesinlikle kendi köftenizi üretmelisiniz. Yoksa sıradan vasat bir dükkan olmaktan öteye gidemezsiniz.

 

Köfteci Dükkanı Açmak

Köfteci Dükkanı Açmak 2

Köfteci Dükkanı Açmak 2

Köfte yapmak ve satmak için öncelikle bir lezzet oluşturmalısınız. Bunu yaparken de tüm bildiklerinizi unutun ve çevrenin söylediklerine karşı kulaklarınızı tıkayın. Aksi taktirde sıradan bir köfteci olmak dışında farklı bir iş yapmış olmayacaksınız. Unutmayın ki bu sektörde aranılan lezzet olmadıkça, para kazanmak çok zor.

 

Bildiklerinizi unutun dememin nedeni ise köftenin baharat ile tadının güzelleştiği sanılması. Kimyon yıllar önce etin kokmasını engellemek için kullanılan bir baharattı. Ancak günümüz dolap teknolojinin olduğu bu yıllarda hala kimyon gibi baharat türleri kullanılmaya devam ediliyor. Unutmayın ki etin sadece kendisi tadabileceğiniz en büyük lezzettir.

 

Baharatları çeşitlendirmek yerine farklı tarzlarda işlemler uygulamalısınız. Kimisi soğanın suyunu süzer, kimisi eti zırh ile çeker ya da bazıları hiç baharat koymadan, az bir ekmek ile köfte yapar. Size bu şekilde bir çok örnek sunabiliriz. Hatta ünlü etçi Nusret; Vedat Milor ile yaptığı söyleyişi de, eti 30 gün boyunca 0 derecede dolapta beklettiğini, bu nedenle daha lezzetli olduğunu söylemişti.

 

Sizde kullanacağınız ürünlerde farklılıklara gidebilirsiniz. Örneğin; tüm dünyada kuyruk yağı, gömlek yağı ya da farklı ürünlerin kullanımı artmıştır. En iyi lezzeti oluşturana kadar evde farklı yöntemler denemelisiniz. Uzaya mekik göndermediğiniz için başarmanız hiçte zor olmayacaktır. Başardığınız anda köfteci dükkanı açmak için hazır sayılırsınız.

 

Tabi isteğinize bağlı olarak devren bir köfteci dükkanı satın alabilirsiniz. Ancak gıda işinde genellikle iş yapamayanlar dükkanı devir eder. Bir de müşteriye karşı önceki esnafın intibasını kırmak kolay değil. Tabela değişikliği, isim değişikliği ve tekrardan reklam yapmak size daha fazla masraf çıkmasına neden olacaktır. Bu tarz dükkanları devir almanın en büyük avantajı bacası hazır kurulu olmasıdır. Zira yeni kanuna göre bir işletme için baca kuracağınız zaman tüm apartman sakinlerinden izin almanız gerekiyor. Bu da sizin için oldukça zorlu bir süreç olacaktır.

 

Sıfırdan köfteci açmak ise, ortaya koyacağınız sermaye miktarına göre daha mantıklıdır. Gıda işletmeleri yeni açıldığında lezzet denemesi yapmak isteyen bir çok gurme olacaktır. Eğer bu işte iyi iseniz işleriniz zamanla yoluna girecek ve müşteri kitlesi artmaya başlayacaktır. Şimdi köfteci dükkanı nasıl açılır aşamasına geçelim.

 

Köfteci Dükkanı Nasıl Açılır

Köfteci nasıl açılır

Köfteci nasıl açılır

  • Öncelikle bu sektörde nasıl hareket edeceğinizi, ortaya koyacağınız sermaye miktarı belirleyecektir. Dükkan boyutu, lokasyonu, dekor maliyetleri, iş hacmi gibi her şey yatıracağınız sermayeye bağlıdır. Bir AVM içerisinde de dükkan açabilirsiniz, herhangi bir sokakta köşede de dükkan açabilirsiniz. Bunlar tamamen ortaya koyacağınız sermayeye bağlıdır.

 

  • İş planı ve yol haritası oluşturmanız gerekiyor. Amacınız profesyonel bir şekilde bu sektöre adım atmaksa, yapacağınız ve yapmanız gereken her şeyi not etmeye başlayınız. Yaptığınız planlamalara göre hareket etmeniz hem zaman hem de mali açıdan daha tasarruflu olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bu aşamada farklı köfte lezzetleri oluşturmayı da deneyebilirsiniz.

 

  • Dükkan arama aşamasına başlayın. Bir AVM’de dükkan açmanız tavsiye edilmez. Kendinizi büyük bir rekabetin ortasında bulabilirsiniz. En iyi seçenek ana cadde ya da yan cadde üzerinde köşe bir dükkan bulmak olacaktır. Kiralayacağınız dükkanın baca kurmaya uyumlu olması dikkat edeceğiniz ilk özellik olmalı. Bunun için mal sahibi ile de detaylı irtibata geçebilirsiniz.

 

  • Dükkan kiraladıktan sonra vergi levhası ve işletme ruhsatı için başvurularınızı yapın. Bir muhasebeci ile anlaşarak vergi levhasını 2 gün içerisinde çıkarabilirsiniz. İşletme ruhsatı çıkarmak ise biraz zamanınızı alacaktır.

 

  • Tüm evrak aşamasını tamamladıktan sonra tadilat için hazırsınız. Baca kurulum işlemini anahtar teslim yapan firmalar mevcut. Sadece Ocakbaşı alırken dikkat etmeniz gerekiyor. Köfte çabuk pişen bir ürün. İçinin çiğ kalmaması için taban ile ızgara teli arasındaki mesafe yüksek olmalıdır. Buna dikkat etmezseniz, lezzet açısından büyük bir sorun yaşayabilirsiniz.

 

  • Köfteci dükkanı açmak için tüm dekor, masa, sandalye, mutfak malzemeleri ve ocakbaşı kurulumunu tamamladıktan sonra açılış için hazırsınız diyebiliriz. İşletme büyüklüğüne göre, görkemli bir açılış yapabilir ya da sadece tadım etkinliği yaparak bir açılış düzenleyebilirsiniz.

 

  • Yemeksepeti.com, Getir Yemek vb. online yemek siparişi firmaları ile anlaşmalarınızı yapın. Bu firmalar sayesinde daha hızlı iş yapmaya başlayacaksınız.

 

Köfteci Dükkanı Açma Maliyeti

Açacağınız dükkanın boyutuna göre köfteci dükkanı açmanın maliyeti 30 Bin TL ile 150 Bin TL arasında değişiklik gösterir. Tabi bu sermayenin üst limit 1 Milyon TL dahi olabilir. Ancak başlangıç aşamasındaki bir işletme için yüksek sermaye harcamanız tavsiye edilmez. Bu sektörde sizin damak tadınızın kadar müşterinin lezzeti algılaması da önemlidir.

 

Köfteci dükkanı açarken ana sermayeniz köfte olduğu için düşük sermaye ile köfteci açılabilir. Bir çok sektörde büyük olan işletmeler her zaman daha avantajlıdır. Ancak köfteci dükkanı açmada bu kural değişebilir. Müşteriler daha küçük dükkanları organik ve yerel olarak görmeye başladılar. Zaten büyük köftecilerin başlangıç noktalarına baktığınız zaman, küçük dükkanlar ile meşhur olmaya başladığınız görebilirsiniz. Örneğin; Meşhur Tahtakele Köftecisi hala küçük dükkanda hizmet vermeye devam etmektedir.

 

Bu sektörde bu iş seyyar arabada köfte satarak başlamış olanlar da var. Ancak günümüzde izinsiz satış yapmak,  ya da gezici satış aracı için ruhsat almak kolay değildir. Bu nedenle küçükte olsa bir dükkan kiralamak her zaman daha mantıklı olacaktır.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise İşte Size Çözüm!

 

Köfteci Dükkanı Ne Kadar Kazandırır

Bu maliyet ve kazanç rakamlarını hesaplama için öncelikle ciro bilgisi ve köfte yapım maliyetlerini hesaplamanız gerekir. Bunun için kasap köftesinin maliyetini baz alarak size ortalama kar marjını çıkardım. Günlük 2000 TL ciro yapan bir köftecinin brüt kazancı 1000 TL olacaktır. Bu brüt kazanç üzerinden maliyet rakamlarını düştüğünüz zaman net kazancınızı öğrenebilirsiniz.

 

Kasap Köftesi ya da farklı köftecilerde satılan çiğ, pişmemiş olan köftelerin tane fiyatlarını hesaplayın. Ortalama 1,5 TL ile 2 TL arasında değişiklik gösteriyor. Köfteyi siz yapacağınız için bu maliyeti 1,5 TL ile sınırlamanız mümkün. Ya da etin en iyi yerinden yapacağım derseniz 2 TL ile de maliyeti sınırlandırabilirsiniz. 1 porsiyon içerisinde kaç köfte kullanacağınız, satacağınız meşrubat, meze ve piyaz maliyeti gibi bir çok değişken sizin net kazancınızı etkileyecektir. 

 

Bu sektörde daha yüksek kazanç elde etmek için malzemeden azaltmayın. Daha pahalıya satın ancak kalitenizi bozmayın. Müşterinin önce gözünü doyurmanız gerekiyor. Bir müşterinin gözü doymadığı sürece karnı hiç bir zaman doymayacaktır. Açık büfelerin kazanmasının nedeni budur.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Köfteci Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Baca Kullanım İzni
  • Aparman Sakinleri Onayı
  • Tapu Fotokopisi
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Ruhsat Başvuru Formu
  • İmza Sirküleri
  • Oda Kayıt Belgesi
  • Faaliyet Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı
  • Kira Kontratı
  • 2 Adet Vesikalık
  • Kimlik Fotokopisi

Yukarıda istenilen belgeler iş yeri açacağınız belediyeye göre değişiklik gösterecektir. Bazı belediyeler sizden güvenli kamerası koymanızı dahi isteyebilir. Bu nedenle bu evrakları almadan önce belediyeden çalışma ruhsatı işçin gerekli belgeleri isteyiniz. Ruhsat işleri müdürlüğü sizlere yardımcı olacaktır.

 

Köfteci Açmak İsteyenlere Öneriler

Köfteci açmak isteyenlere öneriler

Köfteci açmak isteyenlere öneriler

  • Dışarıdan hazır köfte satın almanız mümkün. Hatta bu köfteleri lezzeti çok iyi de olabilir. Hem maliyeti hem de kendi markanızı oluşturmak adına mutlaka kendi köftenizi kendiniz yapın. Yetiştiremiyorum diyorsanız tarifi güvendiğiniz bir kasaba verin. O sizin adınıza köfte üretimi yapar.
  • Bu sektörde lezzet tek başına bir şey ifade etmez. Güler yüzlü ve hijyenik olmak ilk kuralınız olmalı. Bir işletme de hijyen olmaması inşa ettiğiniz her şeyi tek başına yıkabilir.
  • Yerel köfteci olun ancak profesyonel hareket edin. Mutlaka eve servis yapın, pos cihazı bulundurun ve personelinizi eğitin.
  • Her zaman uzun vadeli hedefleriniz olsun. Sıradan bir köfteci olup aylık 10 Bin TL kar elde etmek zor değil. Amacınız her zaman şubeleşmek olsun. Bunun içinde sistemli çalışmanız gerekiyor.
  • Köfte dışında tavuk, mangal ızgara gibi ürünler bulundurmayın. Köfte yemek isteyen müşteriler dükkanınıza gelsin. Diğer ürünler size zaman maliyeti ve markalaşma adına olumsuz etki yaratır.
  • Kullandığınız kömürden, ekmeğe kadar her şeyi özelleştirin. Gerekiyorsa ekmeğinizi kendiniz yapın. Meşe kömürü mü yoksa  pres kömür mü kullanacağınıza karar verin. Bunlar lezzeti doğrudan etkileyecektir.

 

Köfteci Dükkanı açmak, Köfteci açma maliyeti ve kazancı ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Serap çayır dedi ki:

    Önerileriniz için çok teşekkür ederim bir çok konuda aydinlattiniz beni.ben bir ev hanımıyım ve küçük Bir köfteci dükkanı açmak istiyorum tanıdığım bir kasap var köftesi muhteşem ondan köfte alıp böyle küçük bir dükkan açmak istiyorum inşallah başarabilirim

    1. patronoldum dedi ki:

      Umarım başarılı olursunuz. Başlamak başarmanın yarısıdır.

    2. Murat ŞAHİN dedi ki:

      Serap hanım merhaba ben İstanbul da yaşıyorum ve bende ufak bir işletme sahibi olmak istiyorum eğer ortalık gibi bir düşünceniz varsa ulaşabilirseniz sevinirim.

    3. beyza dedi ki:

      Aynı heyecandayım, ne yaptınız acaba? Tecrübelerinizi aktarır mısınız lütfen.

  2. A.Bora dedi ki:

    Teşekkürler oldukça yararlı oldu.Bu şekilde bir köfteci dükkanı açmak fikrim var..

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Fiyat – Performans açısından lezzetli bir ürün çıkarırsanız, başarılı olabilirsiniz.

  3. Okay dedi ki:

    Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
    Bende uzun zamandır düşündüğüm ve hedefledigim bir meslek fakat bir türlü bı konuda adım atamadım şimdi sizin yazınıza istinaden tekrar bir heyecan içine girdim inşallah en kısa sürede adım adım atıp başlayacağım