Tostçu Dükkanı Açmak | Tostçu Açma Maliyeti ve Kazancı

Tek ürün konsepti üzerine açılan gıda işletmelerinin daha başarılı olduğundan bahsetmiştim. Tostçu dükkanı açmak da bunlardan birisi. Üstelik bu alanda profesyonel olarak rekabet edecek bir rakibiniz yok. Sadece küçük büfelerin ya da bakkalların yaptığı tostun dışına çıkarak bu alanda marka olabilirsiniz. Üstelik Tostçu Gökhan, Tostçu Erol gibi örnekler de mevcut. Sadece tost üzerine açacağınız bir işletmede, farklı ürünler ve menüler hazırlayıp sektöre adım atabilirsiniz. Tostçuluk yapmak bir çok iş yeri açma fikrine göre daha uygun sermaye istemektedir. Şimdi sizlere tostçu dükkanı açmak ile ilgili detaylı bir bilgi aktarımı yapacağım.

Tostçu Dükkanı Açmak

Tostçu Dükkanı Açmak

Tost denilince akla 3 seçenek geliyor. Kaşarlı, sucuklu ve karışık tost. Yıllarca bu 3 tost çeşidi büfelerde ve kahvaltı satan işletmelerde satıldı. Ancak şarküteri açısından zengin olan ülkemizde tost alanında farklı çeşitleri deneyen esnaf yok denecek kadar az. Örneğin; Pastırmalı, kavurmalı, yumurtalı, çeçil peynirli, sosisli ya da salamlı gibi 30’a yakın tost çeşidi üretebilirsiniz. Yapımı 5 dakikayı geçmeyen tostun kar marjı ise %100’den fazla diyebiliriz. Tabi kar marjını hemen odaklanmayın.

 

Bu sektörde Tostçu Gökhan, tostun sadece sabah yenilmeyecek bir ürün olduğunu kanıtlamıştır. Bakü’de bile şube açmıştır. Ramazanda çorba ile birlikte iftar menüsüne bile tostu koyup satış yapmayı başarmıştır. Sizde işinize kendinizi verip, başarılı bir lezzet oluşturmayı düşünürseniz, emin olun bu hiç zor olmayacak. Sadece deneyerek en iyi lezzetleri oluşturabilirsiniz. Şimdi tostçu dükkanı açmak isteyenlere için tüm detayları aktaralım.

 

Tostçu Dükkanı Açmak

Tostçu Dükkanı Açmak 2

Tostçu Dükkanı Açmak 2

Bir  işletme açmak için öncelikle ne kadar sermaye ayıracağınızı belirlemeniz gerekiyor. Ayıracağınız sermaye miktarı işletmenin büyüklüğünü belirleyecektir. Tabi yol haritanızda yatırım yapacağınız miktar etrafında  belli olacaktır. Tabi işletme dekoru, tost makineleri, tezgah ve ısıtıcılar dışında yüksek bir maliyetiniz olmayacak. Sadece yapacağınız dekora göre işletme maliyetiniz yükselebilir.

 

Bir çok kişi iş kurarken cesaret konusunda sorun yaşar. Bu nedenle sıfırdan dükkan açmak yerine önce devir almayı tercih eder. İş yapan bir dükkana göre devir almak mantıklı olabilir. Ancak tostçu dükkanı açmak isteyenler ya da düşünenler için durum biraz farklı.

 

İşletme açılış maliyeti en düşük iş fikirleri arasında yer alır. Üstelik döner takmak ya da pilav yapmak kadar sizi zorlayıcı bir durum söz konusun değil. Sadece tost yapmayı ve yemeyi seviyor olmanız yetiyor. Çay, ayran ve taze sıkma meyve suları ile birlikte servis edeceğiniz tostun lezzeti, beğenildiği sürece size para kazandırmaya başlayacaktır.

 

Açacağınız işletmenin çay kafe tarzında bir tasarıma sahip olması gerekiyor. Sadece tost satışı değil, aynı zamanda çay gibi meşrubatların satışı ile de yüksek gelir elde edebilirsiniz. Duvar tabelaları ve menüde tostlar ile ilgili menü hazırlayın. Aklınıza büyük fastfood firmalarını getirin. MC Donalds ya da Burger King gibi Tost+ Patates + Ayran tarzında menüler oluşturabilirsiniz. Hızlı servis yapabiliyor olmanız emin olun sizleri onlarla rekabet edebilir hale dahi getirecektir.

 

Tost yapımı için her malzemenin elinizin altında doğranmış bir şekilde bulunması gerekiyor. Sabah bir börekçi gibi yoğun müşteri kuyruğu yaşayabilirsiniz. Bunun için kaşar, sucuk, pastırma ya da farklı şarküteri ürünleri hazır doğranmış olmalı. Ekmeğin üzerine süreceğiniz tereyağı ya da margarin bile erimeye hazır halde bekletilmelidir. İnsanlar nasıl hamburger alırken acele ediyorsa, tost için de aynı şekilde aceleci davranacaklardır. Bunun için amacınız hızlı hizmet vermek olmalı. Gerekirse 3 adet sanayi tipi tost makinesi ile çalışacaksınız.

 

Sizlere yazı başından beri 2 adet tostçuyu örnek gösterdim. Tabi tostçuluk alanında sadece onlar ünlü değil. Hatta Adana’da ki Ütülü Tostçuyu dahi duymuşsunuzdur. Şimdi yapmanız gereken bu tarz tostçuları ziyaret edip onların yaptıkları ürünü denemek olmalı. Emin olun onların iyi yaptığı ya da eksik yaptığı bir şeyler vardır. İyi yaptıkları noktaları kendinize örnek alınız.

 

Okuyunuz: İş Kurmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Tostçu Dükkanı Nasıl Açılır

Tostçu nasıl açılır

Tostçu nasıl açılır

  • Bir önceki alt başlıkta belirttiğimiz gibi öncelikle yatırım yapacağınız sermaye tutarını belirlemelisiniz. Sermaye tutarı hangi lokasyonda iş yapacağınızı, işletme büyüklüğü, dekorasyon harcamaları ve personel sayısı gibi tüm faaliyetleri etkileyecektir. Başlangıç aşamasında sadece lezzete odaklanın. Fazla sermaye harcamanız tavsiye edilmez.

 

  • İş planı ve yol haritası oluşturun. Gidin bir şarküteri dükkanına ve hangi çeşit ürünler oluşturabileceğinizi not edin. Sadece ürün oluşturma değil, işe başlangıç planı ile ilgili her şeyi kağıda dökün. Bu planlı bir şekilde ilerlemenizi sağlayacaktır.

 

  • Artık dükkan kiralamak için araştırma yapmaya başlayabilirsiniz. İş merkezlerinin ve esnafların yoğun olduğu noktalar bu iş için oldukça avantajlıdır. Şehir merkezlerinin kalabalık olduğu bir yerde köşe uygun kiralı bir dükkan bulmanız size büyük avantaj sağlayacaktır.

 

  • Dükkan kiraladıktan sonra, tostçu dükkanı açmak için vergi levhası almanız gerekiyor. Bunun için bir muhasebeci ile anlaşın. Vergi levhanı en fazla 2 gün içerisinde çıkacaktır.

 

  • Vergi levhası aldıktan sonra tadilat ve demirbaş alımına başlayabilirsiniz. Dekorasyon için bir iç mimar ile anlaşabilirsiniz. Ya da örnek aldığınız bir tasarım var ise anahtar teslim iş yapacak bir firmaya referans olarak gösterebilirsiniz.

 

  • Tadilat aşaması bittikten sonra işletme açılışı yapmak için hazırsınız. Açılış yapacağınız günün sabahı tüm malzemeleri hazır tutun. İlk gün işletme süslemesi yaptırın ve %50 gibi bir indirimle açılışı yapın. İlk gün ne kadar çok iş yaparsanız, sizin için o derece avantajlı olacaktır.

 

  • İşletme açılışı sonrası mutlaka yemeksepeti.com, getir yemek gibi evlere serviste aracı olacak firmalar ile çalışın. Bu firmalar sayesinde işleriniz daha hızlı bir şekilde rayına girecektir.

 

Tostçu Dükkanı Açma Maliyeti

Ortalama bir tostçu dükkanı açmanın maliyeti 30 Bin TL ile 100 Bin TL arasında değişiklik gösterir. Bu maliyeti arttıran en büyük faktör işletme tadilatı ve dekorasyon masraflarıdır. Demirbaşlar bu aşamada fazla bir maliyet içermemektedir. Dekorasyon ve işletme lokasyonuna göre maliyet üst sınırını yükseltmeniz mümkün. Ancak başlangıç aşamasında bunu yapmanız pek tavsiye edilmez.

 

Tostçu dükkanı açmak için başlangıç aşamasında tost makinesi, ürün dolabı, görsel şarküteri dolabı ve mutfak malzemeleri almanız gerekiyor. Bunlar dışında ise oturma düzeni, vitrin tasarımı, ışıklandırma ve servis malzemeleri ana maliyeti arttırıcı unsurlar olacaktır. 30 Bin TL’nin altında bir işletme açmanız ise kalite anlamında bir düşüş yaşamanıza neden olur.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise İşte Size Çözüm!

 

Tostçu Dükkanı Açmanın Kazancı

Tost %100 ve üzeri kar marjına sahiptir. Günlük 1000 TL ciro yapan bir işletmenin brüt 500 TL kazancı olacaktır. Bunlardan işletme kirası, enerji maliyeti, personel gideri vb. maliyetleri düştüğünüz zaman net karınız ortaya çıkacaktır. Elde edeceğiniz kazancı belirleyen en önemli etken fiyat politikası ve kullandığınız ürünlerin kalitesidir.

 

Daha fazla kar elde etmek için fiyatları arttırmak ya da kaliteyi düşürmek büyük hata olur. Her işte olduğu gibi en mantıklı kazanç arttırma yöntemi müşteri sayısını arttırmaktır. Bunun içinde pazarlama faaliyetleri yapmalısınız. Gerekiyorsa bir instagram sayfası oluşturup, lezzetli tost yapım videoları üretip paylaşabilirsiniz. Bir çok ünlü tostçu bu şekilde müşteri çekmektedir.

 

Tostçu Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Kira Kontratı
  • Tapu Fotokopisi
  • Faaliyet Belgesi
  • Esnaflar Odası Kaydı
  • SGK Giriş Bildirgesi
  • Adli Sicil Kaydı
  •  Ruhsa Başvuru Formu
  • Kimlik Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık
  • Ticari Sicil İlanı
  • Vergi Levhası

Yukarıdaki belgeler bulunduğunuz ilçe veya il belediyesine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle belediyenin ruhsat işleri müdürlüğüne giderek gerekli evraklar listesini temin edebilirsiniz.

 

Tostçu Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler

Tostçu açmak isteyenlere öneriler

Tostçu açmak isteyenlere öneriler

  • Bu sektörde marka olmak istiyorsanız, mutlaka bir instagram sayfası açarak ilerleyin. Yayınlayacağınız ürün videoları ile kısa zamanda kitlenizin artmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yaptığınız ürünlerin lezzeti kadar hijyenik olması da çok önemli. Hatta ne kadar lezzetli yapsanız da, hijyen olmadığı sürece hiç bir işe yaramayacaktır.
  • Tostçu dükkanı açmak için KOSGEB kredisi alabilir miyim diye soranlar olmuş. Bu mümkün olsa bile çok zor. Bu aralar girişimcilik eğitim takvimi dahi açıklanmamış.
  • Dükkan açmak için bankalardan iş yeri açma kredisi alabilirsiniz. Ancak bu tarz bir işte çekeceğiniz kredi tutarı ana sermayenizin %30’unu geçmemeli. Aksi taktirde ödemelerde zorluk çekebilirsiniz.
  • Personel çalıştırıyorsanız mutlaka müşteri iletişimi yönünden gerekli eğitimleri almış olmalarına özen gösterin.

 

Tostçu dükkanı açmak, tostçu dükkanı açma maliyeti ” başlıklı makalenin sonuna geldik. Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. İ.KOC dedi ki:

    Tostçu için sertifika belgesi gerekiyor mu?

    1. patronoldum dedi ki:

      Sadece gıda işletmesi açmak için gerekli sertifikaları ve ruhsat evraklarını almanız yeterlidir. Herhangi bir mesleki belgeye ihtiyacınız yoktur.

  2. Mhk dedi ki:

    Köy de okul yanına küçük bir tost dükkanı açmak karlı mi?

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Köydekilerin ekonomik durumuna bağlı. Sonuçta bir tostun satış fiyatı 10 TL’den aşağı olamaz. Oradaki öğrenciler bu maliyeti karşılayabilir mi?