Düğün Salonu Açmak: Maliyeti ve Kazancı

Düğün Salonu Açmak: Maliyeti ve Kazancı ortalama ne kadar?

Korona dönemlerini saymazsak düğün salonu açmak en karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. Yaz aylarında boş yer bulmanın imkansızlaştığı düğün salonlarında 10 Bin TL’nin altında düğün yapmak imkansız bir hal aldı. Bunun en büyük nedeni talebin yüksek olmasından kaynaklanır. Tabi düğün sektöründe her şeyin güllük gülistanlık olacağını düşünmeyin. Yaşanan değişimin farkına varırsanız, düğün salonu açarak para kazanmanız daha kolay olacaktır. Şimdi sizlere bu yazıda düğün salonu açmak, salon açma maliyeti ve aylık kazancı ile ilgili tüm detayları aktaracağım.

Düğün Salonu Açmak

Düğün Salonu Açmak

Düğün salonu açmak istiyorsanız öncelikle bu sektörde yaşanan değişimin farkına varmalısınız. Evet, 10 Bin TL’nin altına düğün salonu kiralamak zor. Özellikle yaz aylarında imkansız gibi. Ayrıca bunu yapanlar 500 kişilik, 1000 kişilik salonlar. Peki sektörde nasıl bir soluk getirebilirsiniz? Şimdi anlatalım. Öncelikle artık 1000 kişilik salonlar gereksiz. Akrabalık ilişkilerinin zamanla koptuğu şu günlerde düğünlerde 100 kişiyi bulmak bile zorlaştı. Tabi bunun yanında insanların ekonomik alım gücünün düşmesiyle salonlara 10 Bin TL üzerinde para harcayacak kişi sayısı da azaldı.

 

Uygun fiyat seçeneği sunan ve düşük kapasiteli salonlara olan talepler daha da artmaya başlayacak. Sizlerde bu konuda çözüm sağladığınız taktirde, hem düşük maliyetler düğün salonu açmış olacaksınız, hem de daha çok talep göreceksiniz. Sektörde gereksiz bir şekilde kapasitesi yükseltilmiş düğün salonlarından bol başka bir şey yok. Kapasiteyi küçülterek bir düğün salonu açmak yapacağınız en mantıklı hamle olacaktır. Şimdi düğün salonu nasıl açılır aşamasına geçelim.

 

Düğün Salonu Açmak

Düğün Salonu Açmak 2

Düğün Salonu Açmak 2

Düğün yapan bir çok kişinin endişesi büyük salonun nasıl doldurulacağı üzerinedir. Tabi aslında tüm düğün salonları böyle yüksek bir kapasiteye sahip değil. Bir masanın etrafına 12 adet sandalye koyularak salon kapasitesi suni bir şekilde yükseltilir. Tabi çoğu zaman masanın tamamen dolduğunu görmek mümkün değildir. Sonuçta birbirini tanımayan kişileri aynı masaya oturtmak kolay değil.

 

Düğün salonu açmak için en az 250 m²2lik bir alana ihtiyacınız var. Bu alan için lüks görünüm sağlamak, tabi bu lüks görünümün yanında maliyetleri düşük tutmak ilk amacınız olmalıdır. Bunun için kalıcı tasarımlar yerine kadife duvar kağıdı kullanımı, arttırılabilir kapasiteli masa, uygun düğün pastası ve kurabiyesi gibi seçenekler sunabilirsiniz.

 

Bazı kişiler kır düğün salonu ya da prefabrik düğün salonlarının daha uygun olduğunu düşünür. Bu seçenek sizin için uygun olabilir. Ancak düğün sahipleri için ulaşım açısından büyük problem üretebilir. Özellikle İstanbul’da trafik yoğunluğunu hesaba katarsak, kır düğünü yapılacak alanlara ziyaretçilerin gelmesi çok yorucu olacaktır. Bu nedenle genellikle küçük, uygun fiyatlı ve ulaşım hatlarına yakın olan düğün salonları tercih edilmektedir.

 

Bu sektörden para kazanmak için dikkat etmeniz gereken diğer konu ise düğün salonunda verilen hizmetin kalitesi olmalıdır. Sunulan ikramlar, düğün müzikleri, sahnede yer alan sanatçı, hizmet veren garsonlar vb. her konuda düğün sahiplerini memnun etmeniz gerekiyor. Maalesef bunun başarabilen düğün salonu sayısı çok az. İnsanların en mutlu gününü biraz daha fazla kazanmak adına batırmanın bir anlamı yok. Hizmet öncelikli olarak hareket ederseniz, düğün sahipleri sizi tavsiye edecektir. Bu sektörde iş yapa bilmek için insanların sizi tavsiye etmesine ihtiyacınız var.

 

Ayrıca açacağınız salonlarda sadece düğün yapmayın hedeflemeyin. Bir çok düğün salonu; toplantı, nişan, kına gecesi, sünnet vb. farklı organizasyonlar içinde ev sahipliği yapmaktadır. İnsanların sizden hizmet alması için bu hizmetleri paket halinde onlara sunmalısınız. Örneğin; en çok kına gecesi organizasyon paketleri ile karşılaşmanız mümkündür. Bu paketleri müşteriye sunan salon sahipleri sadece organizasyon üzerinden en az 1000 TL kar elde etmektedir. Düğün salonundan kazandıkları gelir de hariç.

Şimdi sizlere düğün salonu açmak ile ilgili bir çok avantajı anlattım. Bu sektöre adım atmak için yapmanız gerekenleri aşağıda sıralayalım.

 

Düğün Salonu Nasıl Açılır

  • Öncelikle düğün salonu açmak için ne kadar sermaye ayırabileceğinizi belirleyin. Sermayeniz yüksek ise, aşırı lüks bir salon açmaktansa 2 adet küçük salon açmayı tercih etmelisiniz. Sonuçta uygun fiyatlara hizmet vereceğiniz için, kısa sürede sermayenizi amorti etmek adına yüksek sermaye harcamayınız.

 

  • Bir yol haritası oluşturmanız gerekiyor. Bu yol haritası sektöre girmeden önce yapacağınız araştırmaları ve ileriye dönük faaliyetleri içerir. Düğün salonu için müşteri bulma, maliyet hesabı, demirbaş tedariği ve personel alımı gibi her şeyi bu aşamada tasarlayıp, yazıya dökmelisiniz.

 

  • Sıra geldi salon bulma aşamasına. Bodrum katlarda bir yer tutma hatasına düşmeyin. Evet, fazla sermaye harcamayarak düşük fiyatlara hizmet sunmalısınız. Ancak bodrum katta bir salon hizmeti vermeniz i yapacağınız iş miktarını azaltacaktır. Nedeni ise insanların bu tarz yerlerden soğumuş olmasından kaynaklanır. Düşün ki bir çok yerde telefon dahi çekmiyor.

 

  • Düğün salonu açmak için malzeme alma aşamasına geçmeden vergi levhası ve ruhsat almanız gerekiyor. Vergi levhasını bir günde alsanız da, salon açma ruhsatı almak biraz zamanınızı alacaktır.

 

  • Vergi levhası ve ruhsat aldıktan sonra tadilat için hazırsınız. Öncelikle ses sistemleri için yalıtım yaptırmanız gerekiyor. Yerlerin kaymaz ve pürüzsüz bir zemine sahip olması gerekli. Tüm bunlar için tadilat masrafı harcamak yerine yeni bir binada salon kiralamak daha avantajlı olacaktır. Tadilat aşamasında kadife duvar kağıdı ve aynalar kullanmanız, uygun maliyetler lüks görünüm kazanmanızı sağlayacaktır. Bunun yanında gergi tavan da yaptırabilirsiniz.

 

  • Tadilat bittikten sonra salon için malzeme alımına başlayın. Bu tarz malzemelerde kalitede ve gösterişten kaçmayın. Uzun zaman kullanabiliyor olmanız size en büyük tasarrufu sağlayacaktır. Ayrıca masa ürünleri ve masa üstü ekipmanların lüks bir görünüm katacağına emin olabilirsiniz.

 

  • Tüm salon demirbaşları alımı bittikten sonra artık açılış yapmak için hazırsınız. Açılış yapmak için herhangi bir duyuru yapmanıza gerek yok. Sadece reklam donelerinden faydalanmayı deneyin. Örneğin; bir pankart asmak, derneklere kampanya düzenlemek, online düğün.com ile çalışmak vb. bir çok reklam faaliyeti yapabilirsiniz.

 

  • Müşteri çekmek bu sektörde sorun olmayacaktır. Önemli olan kısım gelen müşterileri memnun etmektir. Bahşiş peşinde koşan garsonlar, ucuz pasta ve kurabiye temin etmeye çalışan salon sahibi olmadığı sürece bu işte marka olmak oldukça kolaydır.

 

Düğün Salonu Açma Maliyeti

Yapacağınız harcama tutarına bağlı olarak düğün salonu açmanın maliyeti 200 bin TL ile 1 Milyon TL arasında değişecektir. Maliyet üst sınırını daha da yükseltebilirsiniz. Ancak düşük kapasiteli bir düğün salonu için 1 Milyon TL’den fazla para harcamak oldukça gereksiz olacaktır. Maliyet hesabı yaparken, yatırımınızın en fazla 2 yıl içerisinden amorti edilmesi gerektiğini düşünerek harcama yapın.

 

Düğün salonu açarken en çok harcama tutarı dekorasyon için yapılmaktadır. Evet bu dekor maliyetleri oldukça önemli. Sonuçta gelen misafirler ilk salonun görüntüsüne bakar. Ancak bu maliyetlerden kısmak için sıfır bir binada salon kiralamayı deneyin. Bu sayede tadilat masrafınız oldukça uyguna gelecektir. Ayrıca müşterilerin gözünde yeni olmanız artı bir değer katacaktır.

 

Düğün salonu dışında yüksek harcama yapmanıza neden olacak maliyetler ise; salon ses sistemi, masa ve sandalyeler, düğün salonu mutfağı, masa süsleri, sahne tasarımı vb. diyebiliriz.

 

Sahibinden.com üzerinde ki devren düğün salonları ilanlarını inceleyin. 100 Bin TL’den başlayıp, 10 Milyon TL’ye kadar devredilen düğün salonu ilanı görmeniz mümkün. Tabi burada tercih sizin.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise İşte Size Çözüm!

 

Düğün Salonu Ne Kadar Kazandırır

Düğün salonu için başlangıç aşamasında yaptığınız harcamaları saymazsanız, düğün esnasında elde ettiğiniz gelirin %80’i net kazançtır. Özellikle sezon zamanında boş salon bulmak imkansızdır diyebiliriz. Bir çok kişi kış aylarında rezervasyon yaptırmaya başlar. Kış aylarında genellikle nişan ve toplantı tarzı etkinlikler ile para kazanılır. Tabi bunun yanında alınan rezervasyon ücretleri kışlık kira çıkartılır.

 

Tek bir düğün için alınan ücretin 5 Bin TL olduğunu varsayalım. Sadece haziran ayında hafta sonu cuma 1 ve hafta sonu 4 düğün organizasyonundan aylık 25 adet organizasyon gerçekleştirilir. 

25 X 5 Bin TL = 125 Bin TL sadece haziran ayı aylık kazancı olacaktır. Emin olun bu tahminler minimum hesaplamalar yapılarak oluşturulmuştur. Hafta için yapılacak olan toplantı organizasyonları, kına gecesi etkinlikleri vb. organizasyonlar hesaba katılmamıştır. Sezonda bir çok düğün salonunun aylık geliri 150 Bin TL’nin altına düşmemektedir. Eğer salon kiralama ücreti düğün başına 2500 TL olursa, bu kazanç da 75 Bin TL olacaktır.

 

Kır Düğün Salonu Açmak

Evet, son yıllarda kır düğünü yapmak oldukça popüler. Hatta bir çok gelin ve damadın popüler kültür nedeniyle hayali. Düğün yapmak isteyenler için bu seçenek genellikle maliyetli olacaktır. Salon açmak isteyenler için ise, biraz gereksiz zahmeti ifade etmektedir. Şehir içinde bir düğün salonu açmak kadar kolay bir seçenek olmadığını söyleyelim. Nedeni ise hem ulaşım, hem de düğün saatleri ve alınacak hizmet bedeli konusunda bir çok sıkıntıyı beraberinde getirmektedir. Tabi bulunduğunuz lokasyona göre avantajlı da olabilir. Tercih bu aşamada size ait.

 

Düğün Salonu Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Tapu Fotokopisi
  • Yapı Kullanım İzni
  • Faaliyet Belgesi
  • Ruhsat Başvuru Formu
  • 2 Adet Fotoğraf
  • Kimlik Fotokopisi
  • İmza Sirküleri
  • Ticaret Odası Kaydı
  • Ticari Sicil İlanı
  • Adli Sicil Kaydı
  • Bina Sakinleri İzni
  • İtfaiye Uygunluk Raporu

 

Düğün salonu açma ruhsatı almak için en doğru belgeler listesini bulunduğunuz belediyelerden alabilirsiniz. Bazı belediyeler bu tarz bir salon açmak için yargın merdiveni kurma zorunluluğu koyabilir. Tüm bunlar için belediyenin ruhsat işleri müdürlüğünü ziyaret ediniz.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Düğün Salonu Açmak İsteyenlere Öneriler

Düğün Salonu Açmak İsteyenlere Öneriler

Düğün Salonu Açmak İsteyenlere Öneriler

  • İnternet, basılı medya ve pankart gibi reklam donelerinden faydalanın. Gerekiyorsa dernek, kuaför ve gelinlikçilerle anlaşma yapın. Başlangıç aşamasında gelir elde etmek için bu tarz reklamlara ihtiyacınız olacaktır.
  • Personel konusunda dikkatli seçim yapın. Mutlaka sabit çalışan en az 2 adet garsonunuz bulunmalıdır. Bu sektör yarı zamanlı çalışan garsonlar üzerinden ilerliyor. Sizde yarı zamanlık garson çalıştırın, ancak mutlaka eğitim almış 2 şef garsonunuz olsun.
  • Masa tasarımlarına özen gösterin. Düğün sahiplerini genellikle masanın dizaynı ve gösterişli olması çekmektedir.
  • Bu sektörde müşterinin memnun ayrılması çok önemli. Düğün yapacak olan akrabalar salon tercihini deneyim sahibi olan aldıkları tavsiye ile yaparlar.
  • Düğün salonunda sunduğunuz ikramlara yenilik katın. Maliyetlerden kısmak için ikramların kalitesiz olması gerekmiyor. Bu tarz ufak şeylerde gösteriş yaparak müşteri memnuniyeti sağlayabilirsiniz.

 

Düğün salonu açmak, düğün salonu açma maliyeti ve aylık kazancı ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. RECEP dedi ki:

    yanlış bilgi veya eksik yönlendirme olmuş büyük ihtimalle istanbul gibi büyük veya kalabalık bir şehire yönelik yazılmış misafir değerlendirilirken. Salon büyüklüğü 200 m2 yetersiz bir ölçü sede mutfak – wc – ofis – gelin odası – sanatçı kulisi ve ufakta olsa bir depolama alanı için 200 m2 yere ihtiyaç var . kaldıki oyun alanı nekadar geniş bırakılırsa okadar avantajlı duruma gelirsiniz bu detaydan bahsetmemişsiniz. Kuruluş maliyeti 200 bin tl den başlar yanlış tespit masa – sandalye maliyeti 300 kişilik için varsayalım yuvarlak masa kullanalım (Alan olarak küçük bir salon ise tavsiye etmem ama görsellik olarak tercih edilebilir) 35000 tl – ses sistemi orta halli kurulsa ( mikser – power – 1 ad. sahne monitör – 4 adet kolon ) 30.000 – masa örtüsü – sandalye sandalye giydirmeleri (tiffany kullanırsanız sandalye giydirmeleri maliyeti düşecektir. ( başlangıçta tek renk olabilir ama mutlaka yedekleriniz olmalı) 25000 – şamdan masa sayınızdan en az 10 ad. fazladan alın program esnası çoluk – çocuk kırabiliyor 30 masa için 40 adet – en az 20000 – üst limit sizin zevkinize kalmış – mutfak malzemeleri ( tabak v.s pasta tabağı – yemek tabağı ayrıdır) sandalye sayınızdan 100 veya 200 fazlasını almanız gerek – 300 den yola çıktık 500 + 500 tabak – en az 10000 tl üst limit kullanacağınız tabağa göre değişir – gelin damat masa sandalyesi – 10000 + gelin odası oturma grubu – 5000 + sanatcı kulusi oturma grubu 3000 şimdi demirbaşı toplayalım (aklıma gelenleri yazdım) 35.000 + 30.000 + 25.000 + 20.000 + 10.000 + 10.000 + 5.000 + 3.000 = 168.000 tl kalan para 32.000 ile ışıklandırmada öte geçilmez duvar kağıdı boyadan maliyetli bir malzemedir ve kullanışlı olmuyor her yıl yenilemek gerekir – asma tavan ve alçıpan işçilği dekorda tercih edilir genelde maliyeleri çok düşük değildir – salonlarda ışıklandırma çok önemlidir bir robot lazerin fiyatına bakmak lazım ama onlara en basiti 5.000 civarı ufak tefeklerlede çözülebilir başlangıçta -( hepsini 5000 tl yede mal edebilirsiniz ama verimsiz olur . Yeni açılacak yer görselden kaçmamalı sonradan düzeltsenizde kendizi tanıtanakadar 3 yılınız gider. Ve her yıl sezon bitiminde ortalama 50.000 tl yenilik yapmak zorunda olduğunuz bir sektör hiç bir şey değişömesen ışıklandırmaları değişmen gerek beyasa sarı ışık kullan 1.yılında iyi iş yaptın diyelim 2. yıla değişiklik yapmadan girdin bir önceki yıldan kaynaklı 2. yılında fena geçmaz fakat 3. yıla değişiklik yapsan dahi işlerin düşecektir. 2 . yıl değişiklik olmadığı için ) karlılık konusuda abrtı olmuş %80 değil % 50 dir yılda ortala 100 programdır kalitene göre en fazla 140 programa çıkarsın kınalarla toplantı yemek v.s 10 yılda 1 program denk gelir ana iş düğün – nişan – kına – sünnettir. Hyırlı işleriniz olsun sektöre gireceklerede başarılar

    1. patronoldum dedi ki:

      Recep Bey, yapmış olduğunuz detaylı açıklamalar için teşekkürler.

    2. Faruk dedi ki:

      %50 net kar, salon kirası kârın içinde mı? Düşüldü mü?

      1. Melek dedi ki:

        Düğün salonumu kapatıyorum eşyaları satıyorum almak isterseniz ulaşın