Fotoğraf Stüdyosu Açmak | Stüdyo Açma Maliyeti ve Kazancı

Fotoğraf çekmek birçok insan için tutku halini alan bir hobi olsa da zamanla karlı bir iş fikrine de dönüşebiliyor. Fotoğraf stüdyosu açmak hem kazandıran hem de eğlendiren meslekler arasında bulunuyor. Güzel ve karlı bir iş arayışında olan kişiler bu tutkularını paraya çevirme şansı elde edebiliyor. Fotoğraf stüdyosu açma maliyeti ve diğer tüm detaylar hakkında bilgi edinmek bu süreci sizin için daha kolay hale getirecek. Uygun bir yer seçimi ve bir miktar sermaye ile tutkunu olduğunuz bir işten para kazanma şansı bulabilirsiniz. Fotoğraf stüdyosu açmak için gerekli belgeler ve tüm detaylar hakkında yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Fotoğraf Stüdyosu Açmak

Fotoğraf Stüdyosu Açmak

Fotoğraf stüdyosu açmak konusunda ki fikirlerinizi hayata geçirmeden önce her konu ile ilgili olarak detaylı çalışma yapmanız gerekiyor. Çünkü her sektör gibi fotoğrafçılık sektörü de günden güne değişiyor. Yeni nesil fotoğraf makineleri, insanların zevk ve anlayışlarının değişmesi bu süreçte kuracağınız stüdyonun geleceğini yakından ilgilendiriyor. Hemen her sektörde olan yenilikler gibi kendi mesleğiniz için de yeniliklerle ilgilenmeniz gerekiyor.

Fotoğraf stüdyosu kurmak konusunda kararlıysanız hem bu iş için ne kadar sermaye gerektiğini hem de ne kadar kazancınız olacağını hesaplamalısınız. Bununla birlikte hangi hedef kitleye hizmet vermek istediğinizi de belirlemelisiniz. Bu işi yalnızca sanatsal açıdan mı yürütmek istiyorsunuz yoksa insanların anılarını ölümsüzleştirmek ve para kazanmak için mi yapmak istiyorsunuz? Sorularınızın yanıtlarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Not: Fotoğraf Stüdyosu açmak dışında farklı fikirler edinmek için 112+ Adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Fotoğraf Stüdyosu Açmak

Fotoğraf çekmeyi seviyor ve bu alanda da iyi bir eğitim aldığınızı düşünüyorsanız kendinize stüdyo açarak bu işi para kazanmaya çevirebilirsiniz. Hem anıların kalıcı hale gelmesini sağlarken hem de insanların mutlu anlarını resimlemekten para kazanma fırsatı bulabilirsiniz. Ancak fotoğraf stüdyosu açmak sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir.

Öncelikle bu alanda ki tüm teknik bilgilere sahip olmanız gerekir. Yani işin eğitimini almalı ya da bu alanda önceden bir stüdyoda iş konusunda deneyim kazanmış olmalısınız. Işık açısını ayarlamak, dış çekim bilgisine sahip olmak, çekim sonrasında photoshop gibi konularda bilgi sahibi olmak önemlidir. Ancak en güzel tarafı ise bu alanda çok ciddi yatırımlar yapmanız gerekmiyor. Kullanacağınız teknik ekipmanları tedarik etmeniz ve dükkan yerinizi ayarlamanız yeterli oluyor.

 

Fotoğraf Stüdyosu Açma Maliyeti

Fotoğraf çekimi profesyonellik gerektiren bir iştir. Bu işi insanların vesikalıklarını, e-ticaret sitelerine ürün fotoğrafı çekerken ya da dış çekim yaparken her zaman profesyonel seviyede yapmanız gerekiyor. Tamamen teknolojiye odaklanılan bir iş olması nedeniyle maliyetleriniz de değişken olabilmektedir. Çünkü fotoğraf makinelerinin fiyatları birbirinden farklılık göstermektedir. Bunun yanında bilgisayar, ışıklandırma sistemleri gibi teknik diğer ekipmanlar da maliyeti etkileyen unsurlar içerisinde bulunuyor. Maliyetinizi etkileyecek olan ekipmanlar arasında şunlar bulunuyor:

  • Fotoğraf makinesi ve lensler
  • HD video kamera çeşitleri
  • Farklı renklerde fonlar
  • Bankolar
  • Işık sistemleri ve bilgisayar
  • Stüdyo koltukları
  • Bekleme koltukları
  • Dekorasyon ve tasarıma özgü malzemeler
  • Klima
  • Baskı makineleri

Gerekli olan malzemelerdir. En düşük maliyet ile bir stüdyo açmak istiyorsanız en azından 20000 ile 40000 TL arasında sermayeniz olması gerekiyor. Bununla birlikte bu rakam yalnızca çok küçük bir iş yeri açmak için belirlenen rakamlardandır. Eğer daha büyük bir yer açmak ve geniş bir kitleye hizmet vermek istiyorsanız en azından 100000 TL sermayeniz olması gereklidir. Fotoğraf stüdyosu açma maliyeti konusunda dükkân kiranızdan kullanacağınız makinenin fiyatına kadar her detayı maddi olarak hesaplamalısınız.

 

Fotoğraf Stüdyosu Açmak İçin Gerekli Belgeler

Fotoğraf stüdyosu açmak için gerekli belgeler başında ustalık belgesi önemlidir. Ancak bu belge olmadan da stüdyo açanlar bulunuyor. Ustalık belgesi alarak bu hizmeti vermek istiyorsanız prosedürler ve süreç tahmin ettiğinizden biraz daha uzun. Çünkü çıraklık, kalfalık ve ustalık belgelerini alabilmek için on yıl gibi süreye ihtiyacınız bulunuyor. Mesleki eğitim merkezlerinde bu alanda ustalık belgesi alabilmek için başvurular yapabilirsiniz. Gerekli belgeler ise şunlardır:

  • İşyeri tapusu ya da kira sözleşmesi
  • Başvuru formu
  • Vergi levhası fotokopisi
  • Numarataj belgesi
  • Şahıs işletmesi olarak kurulacak ise Oda Kayıt Belgesi ve Esnaf Sicil Tasdiknamesi
  • Şirket ise Oda Kayıt Belgesi ile Ticaret Sicil Tasdiknamesi
  • Şahıs işletmesi olarak kuruluyor ise iki tane kuran kişinin fotoğrafı
  • Şirket imza sirküleri
  • TC kimlik fotokopisi
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • Ustalık belgesi
  • Çevre temizlik vergisi makbuzunun fotokopisi

Bu belgeleri hazırlayarak işyeri açmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

 

Foto Stüdyosu İçin KOSGEB Desteği

KOSGEB günümüzde birçok girişimciye çeşitli kredi destekleri sağlayan bir kurumdur. Kurumun sağladığı kredi destekleri arasında fotoğrafçılık sektörü de bulunuyor. Eğer iki yıl boyunca bu alanda çalışmışsanız ve belgeleme şansınız da varsa KOSGEB destelerinden yararlanarak kendi stüdyonuzu açabilirsiniz.

Foto stüdyosu için KOSGEB desteği alabilmek için girişimcilik sertifikası da almanız gereklidir. Girişimcilik belgesi yanında aynı zamanda diğer iş yeri açma belgelerine de sahipseniz gerekli olan desteği alabilirsiniz. Bu desteği alabilmek için öncelikle sizin harcama yapmanız isteniyor. Yani kişiler bu destekleri aldıklarında gerekli sermayeye de sahip olmaları gerekiyor. Yani sermayeniz ile işletmenizi kuracak sonrasında da bu maliyetleri fatura olarak belgeleyeceksiniz.

KOSGEB de inceleme sonrasında size uygun gördüğünde ödemeyi yapacaktır. İşletme giderlerinizi temin etmek ve daha sonraki süreçte zorlanmadan hizmet vermeye devam edebilmek için kasanızda hala nakdiniz olması gereklidir.

 

Stüdyo Açmak İçin Ustalık Belgesi Alınması

Stüdyo açmak için ustalık belgesi alınması gerekli durumlar arasında. Ancak bazı fotoğraf stüdyolarında bu belgeyi göremeyebilirsiniz. Eğer esnaf limitini aşıyorsanız bu belgeye ihtiyaç olmayabilir. Eğer ustalık belgesi almak istiyorsanız bu belge Çıraklık Eğitim merkezleri tarafından kişilere belli bir eğitim sonrasında veriliyor. Alacağınız eğitimler sonrasında da bir sınava girerek belgeyi almaya hak kazanmanız gerekiyor.

Bu alanda başarılı olabilmek için ustalık belgesi kadar önemli olan bir diğer konu mutlaka deneyimdir. Eğer çok başarılı bir fotoğrafçıysanız ve üstüne ustalık belgeniz de varsa hizmet verdiğiniz müşteri yelpazeniz daha da geniş olacaktır.

 

Foto Stüdyosu Açmak İsteyenlere Öneriler

Fotoğraf çekmek biraz yaratıcılık biraz da bilgi ister. Bu alanda başarılı olabilmek için de iyi bir eğitim son derece önemlidir. Foto stüdyosu açmak isteyenlere öneriler kapsamında şu noktalara değinmek gerekebilir:

  • Mesleki bilgi ve tecrübeden yoksunsanız bu iş için biraz daha beklemeli ve önce işi öğrenmeye çalışmalısınız.
  • Yeterli sermayeniz olduğundan emin olmalı ve iyi bir yerde iş yeri açmalısınız.
  • İşletmenizi kurduktan sonraki süreçte reklam ve tanıtım çalışmalarınızın çok iyi olduğundan emin olmalısınız.
  • Bu alanda en iyi tanıtımların internet ve mobil üzerinden yapıldığını unutmamalısınız.
  • Hem iç hem de dış çekimde kendinizi geliştirmek müşteri portföyünün geniş olmasını sağlayacaktır.
  • İşletmenin lokasyonu da dekorasyonu da son derece önemlidir.
  • Klasik fotoğrafçılık kadar yeni nesil fotoğrafçılık sistemleri hakkında da bilgi edinmeniz gerekir. Özellikle ürün fotoğrafçılığı oldukça rağbet gören bir alan.
  • Makine ve diğer ekipmanlarınızda kaliteye önem verin.
  • İlk yıllarda başarısızlık karşısında kolay kolay vazgeçmemelisiniz.

Fotoğraf stüdyosu açmak konusunda tüm detayları sıraladık. Bu alanda iyi bir araştırma ve sermaye ile başarılı bir girişime adım atabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.