Nakliye İşi Yapmak | Nakliyecilik İçin Gerekli Belgeler

Google’a nakliye şirketi arıyorum ya da evden eve nakliyat yazdığınız zaman, reklam yapan onlarca şirketle karşılaşacaksınız. Bu şirketler her bir tıklama için en az 1 TL ile 5 TL arası ödeme yaparlar. Rekabetin bu kadar çok olmasının nedeni nakliye işinin gelir ve kar marjının yüksek olmasından kaynaklanır. Sizde nakliye işi yapmak istiyorsanız öncelikle hangi iş modelini benimseyeceğinize karar vermelisiniz. Kimi müşteri sadece taşıma için kamyon ve şoför isterken, kimileri de tüm eşyaların taşınması ve paketlenmesine kadar her şeyin yapılmasını ister. Sizin tam olarak hedeflediğiniz ve yapmak istediğiniz  nedir? Nakliye işi yapmak istiyorum diyenlere, nakliyecilik için gerekli belgeler ve işe giriş ile ilgili tüm detayları aktaracağım.

Nakliye İşi Yapmak

Nakliye İşi Yapmak

Nakliye işi yapmak için tavsiye istediğinizde size tır şoförlüğü ya da taşımacılığı yapmanız konusunda tavsiyede bulunan çok olacaktır. Öncelikle bu tavsiyeleri dinlemeden siz ne yapmak istediğinize karar verebilirsiniz. Örneğin; Doblo marka aracınızla küçük taşıma işleri, ya da Kamyonet ile küçük taşıma işleri, komple nakliye ve taşımacılık hizmeti ya da mobil asansör işi yapabilirsiniz. Tercih sizin. Ancak dikkat etmeniz gereken bu işi yaparken yasal prosedürlere uygun bir şekilde hareket etmeniz gerektiğidir.

 

Nakliyecilik işi yapmaya karar verip, kamyon ya da kamyonet aldığınız anda vergi levhası çıkarmanız gerekiyor. Yok ben sadece kapı önüne aracı koyup, tentenin üzerine numaramı yazacağım derseniz de olmuyor. Taşıma anında polis çevirmesinde sizden istenilen evraklarda vergi levhası gösterme yükümlülüğünüz var. Nakliye işi yaparak günlük 300 TL ile 1000 TL arasında gelir elde etmeniz mümkün. Tabi bunun için doğru hamleler yapmalısınız. Hem vergi mükellefi olup hem de para kazanmak için tüm detayları aktarayım.

 

Nakliye İşi Yapmak

Nakliye işi Yapmak - Asansör nakliye

Nakliye işi Yapmak – Asansör nakliye

Yukarıda size hangi iş modelinde faaliyet gösterebileceğinizle ilgili bir şeyler yazdım. Aklınızda nakliye işi yapmak ile ilgili mutlaka bir fikir olduğunu düşünüyorum. Bu fikre istinaden yeterli sermaye rakamını ayırmanız gerekiyor. En önemli sermaye gideriz, araç satın alımı ve gerekli evraklar için başvuru esnasındaki giderler olacaktır. Tabi bunun yanında alacağınız SRC Belgesi, K ve K1 Belgesi için de ödeyeceğiniz parlar hariç. Tabi bu yapacağınız ödemeler gözünüzü korkutmasın. Sürekli taşınan birileri olduğundan para kazanma açısından sıkıntı yaşamazsınız.

 

Bir kamyonet satın aldığınız zaman direkt tüm müşteriler gelip sizi bulmaz. Ya bir firma ile anlaşmalı olarak çalışırsınız, ya da zamanla müşteri kitlesinin oturmasını beklersiniz. Bazı kişiler doblo ya da fiorino tarzı araç alıp Trendyol Go ve Hepsi Jet gibi firmaların paket başı taşımacılığını yapmaktadır. Bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz. 

 

Ancak kamyonet ile nakliye işi yapmak istiyorsanız zamana ihtiyacınız var. Evet, bahsettiğiniz gibi araç tentesine telefon numaranızı yazmanız gerekiyor. Bunun haricinde internet kanallarını kullanmanız gerekiyor. Letgo, Sahibinden.com vb. sitelerde reklam vermelisiniz. Spotçu dükkanları ile iletişime geçip anlaşmalı eşya taşımacılığı teklifi sunmalısınız. Emlakçılar, apartman görevlileri, site yöneticiler gibi kişilerle de anlaşma yapabilirsiniz. Emin olun zamanla müşteri potansiyeliniz artışa geçecektir. Tabi her yaptığınız taşıma sonrası mutlaka telefon numaranızı verin. Kartvizit sunmak yerine sizin telefon numaranızı kaydetmelerini sağlayın.

 

Bir çok nakliyeci eşya taşımakla uğraşmaz. Bu işte hamallar müşteri isteğine bağlıdır. Müşteri istediği taktirde nakliyeci hamal bulur ve yanında getirir. Tabi müşteri aradığından taşımacıyı ben bulamam diyenlerde var. Emin olun bu şekilde fazla iş yapamazsınız. Hizmette sorunsuz olmanız gerekiyor. Yani müşteri isteğine bağlı olarak evde eşya paketleme işi bile yapmalısınız.

 

Bu aşamada mobil asansör işine ayrı değinmek istiyorum. Mobil asansör vinçler saatlik olarak nakliye şirketleri tarafından kiralanır. Bu tarz vinçlerin fiyatı 200 Bin TL’den başlar. Taşıma esnasında ise balkondan eşya alma ya da eşya taşımada büyük kolaylık sağlar. Bu mobil asansörlerin saat ücreti 300 TL’den başlıyor. Minimum 500 TL altındaki işlere giden bir mobil asansör bulmak da imkansız. Eğer bütçeniz var ise, nakliye işine mobil asansör üzerinden giriş yapıp, rekabetsiz bir sektörde yer alabilirisiniz.

 

Okuyunuz: İşletme İçerisinde Kullanılan Renklerin Anlamı ve Önemi

 

Nakliye İşi Yapmak Gerekli Belgeler

  • Vergi levhası çıkarmalısınız : Kamyon alış tarihinizden itibaren vergi levhası almak için başvuru yapmanız gerekiyor. 3,5 Ton üzeri araçlar ticari amaçlı olduğu için, aldığınız tarihte başvuru yapmanız zorunludur.
  • K1, K2. K3 Belgesi Alın: Kullanacağınız aracın tonajına, şehir içi ya da şehir dışı olmasına bağlı olarak bu taşımacılık yetki belgelerini almanız gerekiyor.
  • Taşıt Kartı Çıkarmalısınız: Taşımacılık yapanların yetki belgesi aldıktan sonra taşıt kartı çıkarmaları zorunludur.
  • SRC Belgesi Alın: Karayolu taşımacılığı yapanların 2007 yılında çıkan kanuna istinaden bu belgeyi almaları gerekiyor. Yaptığınız taşımacılık türüne göre SRC1 ve SRC4 arasında düzenlenir.
  • Faaliyet Belgesi 
  • Oda Kayıt Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı
  • SGK Girişi Bildirgesi

 

Nakliye Şirketi Nasıl Kurulur

Eğer daha büyük bir yatırım yapmak istiyorsanız, bir şirket kurup, büyük oyuncular arasında sizde yerinizi alabilirsiniz. Büyük oyuncular dememin nedeni tek bir firmanın en az 10 adet taşıma kamyonuna sahip olmasıdır. Tabi bu kamyonların hepsi firmalara ait değildir. Dışarıdan kiralama yoluna da gitmektedirler.

 

Nakliye işi yapmak isteyenlerin en önemli dezavantajı, vergi ve diğer yükümlülüklerin fazla gelmesi. Nakliye kamyonu alınması ile birlikte hiç iş yapmasanız bile aşağıdaki giderleri ödemek zorundasınız.

  • Hizmet KDV  Bedeli
  •  Aylık Bağkur Primi (1235 TL )
  • Damga Vergisi
  • 6 Ayda Bir Oda aidatı
  • Yıllık Gelir Vergisi
  • Aylık Muhasebeci ücreti

Tek bir kamyon ile iş yapacak kişiler için maalesef bu ücretler yüksek gelmektedir. Şehir içi mesafe taşımacılarının bir çoğu kısa mesafe işler yapmaktadır. Bu sektörde rekabetin yüksek olması nedeni ile hem yasal nakliyecilik yapmak hem de para kazanmak zordur. Yeterli sermayesi olanlar için şirket kurmak ve birden fazla kamyon çalıştırmak daha mantıklıdır.

 

Okuyunuz: Girişimcilerin İş Kurmadan Önce En Sık Yaptığı Hatalar

 

Nakliye İşi Kar ve Kazanç Durumu

Nakliye İşi Kar ve Kazanç Durumu

Nakliye İşi Kar ve Kazanç Durumu

Nakliye işi yaparak para kazanmak için günlük minimum 300 TL’lik iş yapmanız gerekiyor. Bunun için bu sektörde tanınıyor olmanız gerekir. Bu sektörde genellikle uzun mesafe taşımacılık yapanlar para kazanır. Kısa mesafe nakliyecilikte kar marjı yüksek olsa da, uzun mesafe ücreti gibi ciro yapamazsınız.

 

Örneğin; İstanbul içinde Beşiktaş’tan Ümraniye’ye sadece taşıma ücreti olarak en fazla 200 TL alabilirsiniz. Ancak Tekirdağ’a bir taşıma işi çıktığından kazanacağınız rakam en az 750 TL – 1000 TL arasındır. Eğer taşıma işine sizde el atarsanız para kazanmanız mümkün. Bu işte bağlantıları olan kamyon sahipleri boş durmaz. Ancak iş gelsin diye beklerseniz işiniz zor tabi.

 

Nakliye işi yapmak, nakliyecilik nasıl yapılır ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizlere yazabilirsiniz.

Yorumlar

  1. ümit dedi ki:

    merabalar ben ufak yarım ticari araç almayı düşünüyorum nakliyecilik yapacam neler yapmam gerekiyor hangi evrakları almam lazım ve maliyeti ne kadardır

    1. Mesut dedi ki:

      Doblo ile iş yapmak istiyorum tasıma işi her hangi bir belge gerekiyormu

      1. patronoldum dedi ki:

        Aracın marka modeli farklı olması, vergi mükellefi olmayacağınız anlamına gelmiyor.

  2. Yıldırım dedi ki:

    Merhabalar, ben Ford transit, fiat ducato tarzı 1500 3000 kg yük kapasitesi olan bir kamyonet alıp taşımacılık yapmayı düşünüyorum zaten yıllardır çeşitli taşımacılık ve kargo firmalarında çalıştığım için kişisel belgelerim var, benim cevabını aradığım soru bu tür bir kamyonet ile sadece şehir içindemi taşımacılık yapabilirim şehirlerarası taşımacılık için farklı bir ücretmi ödemek gerekiyor ya da ne tür belge almalıyım güncel fiyat nedir biliyorsanız beni bilgilendirirseniz sevinirim

  3. Halil dedi ki:

    Turkıye geneli nakliye yapılır 05527374101 yer kocaeli….