Spotçu Dükkanı Açmak | İkinci El Eşya Satışı Yapmak

Ülkemizde yabancı sayısının artmasıyla birlikte 2. el eşya satışında da büyük bir artış yaşanmıştır. Daha önce bu tarz dükkanlar öğrencilerin yoğun olduğu bölgelerde yer almaktaydılar. Ancak şimdi hemen her yerde görmek mümkün. Üstelik sadece yabancılar ve öğrenciler değil, her kesimden insanı 2. el eski eşya satın alırken görebilirsiniz. Sizde spotçu dükkanı açmak ve ikinci el eşya satmak istiyorsanız, karlı bir sektör sizi bekliyor. Ancak başlangıç aşamasında kar etmek için bir takım gereklilikler mevcut. Bu yazıda spotçu dükkanı açmak isteyenler için dükkanı açma maliyeti, aylık kazancı ve gerekli belgelerle ilgili tüm detayları aktaracağız.

Spotçu Dükkanı Açmak

Spotçu Dükkanı Açmak

Spotçu dükkanlarını ya bir arada toplanmış şekilde ya da herhangi bir sokak arasında görebilirsiniz. Birden çok spotçunun tek bir cadde üzerinde olması mantıklı değildir. Bu gereksiz rekabete girmeye neden olur. Artık öğrenci bölgesi ya da yabancı bölgesi ayrımı yapmadan her yerde ikinci el eşya satış dükkanı açabilirsiniz. Bir çok müşteri, Letgo üzerinden ikinci el eşya arar. Bu alışverişte genellikle spotçu dükkanlar üzerinden gerçekleşir.

 

Bu işin zor olan yanı eşya taşıma kısmıdır. Evet bir şeyleri taşımak zor. Bunun için bir personel alsanız bile, bazı eşyalarda yeterli olmuyor. Kar marjı da tam olarak kurtarmaz diyebiliriz. Özetle eşyaların taşıma işlemini de siz yaparsanız kazancınız ve müşteri sayınız artacaktır.

 

Peki taşımı işi? Evet bir kamyonete ihtiyacınız var. Çevrede bu işi yapan nakliye araçları da mevcut. Ancak hiç birine 50 TL’den aşağıya kontak açtıramazsınız. Bu işin piyasası öyle. Ancak bazen uygun fiyata eşya satanların yanına gidip, uygunsa satın almanız gerekir. Bu nedenle kendinize ait bir aracınızın olması gerekir. Şimdi spotçu dükkanı nasıl açılır diyenler için tüm detayları aktarmaya başlayalım.

 

Spotçu Dükkanı Açmak

Spotçu Dükkanı Açmak 2

Spotçu Dükkanı Açmak 2

Bazı dükkanlar sadece buzdolabı ya da sadece oturma grubu üzerine dükkan açar. Tek bir ürün ile uğraşmak mantıklı görünse de, gereksiz müşteri kaçırma anlamına da gelir. Nakliye nedeniyle gelen müşteriler, fazla para ödememek için tüm alışverişlerini beğenmese bile tek dükkandan alma yoluna giderler. Daha önce bu tarz bir alışveriş yaptıysanız, siz de yaşamışsınızdır bu durumu.

 

Peki başlangıç aşaması nasıl olacak. İkinci el eşya dükkanı açmak için öncelikle dükkanınızı A’dan Z’ye doldurmanız gerekiyor. Karşınıza bedavada olsa uygun fiyatlı bir çok ürün çıkacak. Bu ürünlere Letgo üzerinden ulaşabilirsiniz. Evini boşaltacak olan bir çok kişi, eşyaları yok pahasına satmanın peşinde. Çünkü kimse eşya taşımak istemez. Taşısa da koyacak yeri yoktur. Bu genellikle okulu biten öğrenciler, tayini çıkan memurlar, evi terk eden kiracılar ya da boşanan kişilerde olur. Size yok pahasına eşya satarlar. Ufak olan halı, komidin, tablo gibi eşyalarda size bedavaya verilir. Çok eski kullanılmayacak durumda olanlardan ziyade ne varsa toplayın dükkana. Sizin beğenmediğiniz bir ürünü, hiç tahmin etmediğiniz bir müşteri beğenebilir.

 

Bu piyasada en çok beyaz eşya ve oturma grupları satılmaktadır. Ufak tefek eşyaların sıfırı uygun fiyatlı olduğu için, kimse ikinci el olarak almayı düşünmez. TV gibi ürünler de genellikle internet üzerinden daha uygun fiyatlara bulunabilir. Spotçu dükkanı açmak için beyaz eşya ve oturma gruplarına yani taşıması zor olan ürünlere yatırım yapmalısınız.

 

Dükkan açtığınız semtte aktif ve tanınıyor olmanız gerekiyor. Bunun büyük avantajını görürsünüz. Taşınan olduğundan insanlar ilk sizi tavsiye eder. Bu tarz ürünlerde ağızdan ağıza pazarlama yolu ile alışveriş yapılır. Sizden bir kere alışveriş yapan müşteriye, 2. defa selam vermeyi ihmal etmeyin. Mutlaka size bir faydası dokunacaktır.

Şimdi ikinci el eşya satış dükkanı nasıl açılır aşamasına geçelim.

 

İkinci El Eşya Dükkanı Nasıl Açılır

İkinci El Eşya Dükkanı Nasıl Açılır

İkinci El Eşya Dükkanı Nasıl Açılır

  • Öncelikle bu iş için ne kadar sermaye ayıracağınıza karar verin. Ancak bu sermayeyi ayırırken, kamyonet satın alacakmış gibi hesap yapın. Nakliyeyi sizin yapmanız size daha çok kazandıracaktır. Unutmayın her işte olduğu gibi, bu işte de ayırdığınız sermaye miktarı aylık ne kadar kazanacağınızı belirleyecektir.

 

  • Sıra geldi iş planı oluşturmaya. Spotçu dükkanı açmak size basit bir iş gibi gelebilir. Evet görünürde öyle. Ancak fazla para harcamak istemiyor ve kar marjınızı yükseltmek istemiyorsanız mutlaka bir yol haritası oluşturmalısınız. Yapacaklarınızı bir plan dahilinde adım adım not edin.

 

  • Şimdi dükkan kiralamak için hazırsınız. Spotçu dükkanı açmak için ana cadde ya da yan cadde üzerinde olmanız gerekmiyor. Burada önemli olan büyük ve uygun fiyatlı bir dükkan bulmak. İkinci el eşya dükkanları bazen 3 ay üst üste iş yapamayabilir. Ancak öyle sezonlar gelir ki, 1 ayda  yıllık ciroyu elde edebilir. Bu düzen öğrencilerin yoğun olduğu yerde bu şekilde ilerler.

 

  • Herhangi bir eşya satın alması yapmadan önce vergi levhası alın. 2. el eşya için vergi levhası mı alınır demeyin. Muhasebeci ile anlaşıp, 2 gün içerisinde vergi levhanızı alabilirsiniz.

 

  • İşletme için herhangi bir tadilat yapmanıza gerek yok. Sadece hangi ürünü nereye koyacağınızla ilgili bir dizayn oluşturun. Demirbaş olarak da kendinize bir adet banko ve sandalye almanız yeterli.

 

  • Tüm bu aşamalardan sonra Letgo üzerinden işletmenize uygun fiyatlı eşyalar toplayın. Gördüğünüz fiyatların yarısına ya da 3 te 1 oranına teklif verebilirsiniz. Hatta bir çok kişi taşıma karşılığında bedavaya vereceğine şahit olacaksınız.

 

  • Artık dükkanı açıp iş yapmaya başlayabilirsiniz. Satışlarınızı arttırıp, spotçuluktan para kazanmak tamamen iletişiminize ve ürün çeşidini arttırmanıza bağlıdır.

 

Okuyunuz: İş Kurmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Spotçu Dükkanı Açma Maliyeti

Dükkan kirasının düşük olması ve ikinci el eşya satılması nedeniyle maliyeti oldukça düşüktür. Ortalama iş yapan bir spotçu dükkanı açmanın maliyeti kamyonet hariç 20 – 30 Bin TL arası olacaktır. Bu miktarlarda ayıracağınız sermaye ile içi dolu bir dükkan açabilirsiniz. Sermaye üst limiti açısından bir sınır yok. 200 Bin TL ile bile bu tarz bir dükkan açabilirsiniz. Ancak başlangıç aşamasında bu kadar sermaye ayırmanız mantıklı olamayacaktır.

 

Spotçu dükkanı açarken en önemli maliyetiniz nakliye için kamyonet almak olacaktır. Ancak kamyonet her zaman elinizde değer ifade eden bir mal varlığı. Bu nedenle kamyonet alıp, sadece nakliyecilik bile yapsanız aylık en az 6 Bin TL kar elde edersiniz. Başlangıç aşamasında kira, depozito ve ruhsat masrafları ilk maliyetinizi oluşturacak. Sonrası ise tamamen satmak için aldığınız ürünlerden oluşur.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise İşte Size Çözüm!

 

İkinci El Eşya Dükkanı Ne Kadar Kazandırır

Para malı alırken kazanılır sözü özellikle spotçuluk işi için geçerlidir. Burada satın alacağınız ürünlerin maliyeti aylık ne kadar kazanacağınızı belirleyecektir. Dükkanda yer alan malların değeri de kazanacağınız paranın miktarını belirler. Nakliye hariç bu sektörden  ortalama 6 Bin TL ile 20 Bin TL arası gelir elde edebilirsiniz.

 

20 Bin TL size uçuk gelebilir. Ancak spotçu dükkanı açacağınız yere göre bu rakam artabilir de azalabilir de. Örneğin; Beşiktaş’ta yer alan spotçularda ki sirkülasyonu takip edin. Gün içerisinde binlerce liralık ciro döner. Üstelik bir çok eşya ücretsiz olarak ellerine geçmektedir. Bir de ekstra nakliyecilik gelir mevcut. Personel alarak ya da yarı zamanlı tutacağınız personeller ile nakliye işi de yapabilirsiniz.

 

Spotçu Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Tapu Fotokopisi
  • Adli Sicil Kaydı
  • Kira Kontratı
  • SGK Giriş Bildirgesi
  • Vergi Levhası
  • Esnaflar Odası Kaydı
  • Faaliyet Belgesi
  • İmza Sirküleri
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Çevre Temizlik Vergisi Ödeme Makbuzu

Yukarıdaki evraklar bulunduğunuz ilçe belediyesine göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle belediye binasında bulunan ruhsat işleri müdürlüğünden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Spotçu Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler

Spotçu Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler

Spotçu Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Bu sektöre adım atacaksanız dükkanınızın dolu olması gerekiyor. Tek bir ürün çeşidi yapıp, satıldıkça yenilerim demeyin. Bu sektörde gelen müşteriyi kaçırmayan eskici dükkanları para kazanır.
  • Boş zamanlarınızda sürekli Letgo üzerinden ürün kovalayın. İnanın bir çok spotçu dükkanı sahibi ürünü düştüğü an satın almaktadır. Bireysel olarak satış yapanların amacı para kazanmak değil, üründen kurtulmaktır.
  • Bir çok ikinci el eşya dükkanı sahibi kredi kartı geçmez diye camlarına afiş yaptırmışlar. Bu tarz demode esnaflardan olmayın. Kredi kartı kullandırın, ayrıca taksitte yapabiliyorsanız yapın. Emin olun parası olan size gelmez sıfır alır.
  • Bu işte müşteri memnuniyeti çok önemli. Bir müşteriye sehpa sattıysanız, yarın o kişinin daha farklı eşyalar için gelme ihtimali var. Halı, masa veya daha ufak tefek eşya için geldi diye boşlamayın.
  • Farklı işleri yapan esnaflar ile bağlantınız olsun. Tesisatçı, marangoz, hamallık yapanlar ve daha büyük araç sahibi nakliyeciler ile irtibatta kalın. Emlakçılarla gerekiyorsa komisyonlu çalışın. Faydasını göreceksiniz.

 

Spotçu dükkanı açmak, ikinci el eşya dükkanı nasıl açılır ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Beğendiyseniz yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Murat dedi ki:

    Çok güzel öneriler teşekürler

    1. patronoldum dedi ki:

      Faydalı olması sevindirici. Umarım başarılı olursunuz.

  2. Enes dedi ki:

    İyi günler peki çalışma ruhsatı vermiyor belediyeler onu nasıl hallederiz ve çoğu işletme yerleri mühürlü lakin hala açık.

    1. patronoldum dedi ki:

      Bir yanlışınız olabilir, durum sadece bulunduğunuz belediye ile ilgili olabilir.

  3. Derya Baysan dedi ki:

    Tebrikler , çok içten ve bilgi dolu bir yazı olmuş..

    1. patronoldum dedi ki:

      Beğenmeniz sevindirici. Enflasyonun yükseldiği bu dönemde spotçu dükkanlarına olan talep daha da artacaktır.