İşletme İçerisinde Kullanılan Renklerin Anlamı ve Önemi
Bir işletmenin verdiği hizmet dışında kullanılan renklerde bir o kadar önemlidir. Müşteri işletme içerisine giriş yapmadan, dışarıdan gördüğü renkler bir intiba kurmasını sağlar. Renklerin anlamı sadece işletme için renklerde değil, bir çok alanda kullanılmaktadır. Ancak biz sizlere bu yazıda açacağınız dükkan çeşidine göre kullanmanız gereken renklerden bahsedeceğiz.
Mc Donald’s, Burger King ve KFC’de kullanılan kırmızı renkli logonun tesadüf olmadığını bilmeniz gerekiyor. Ayrıca işletme içerisinde kullanılan kahve rengi hakimiyeti. Kırmızı renk insanlarda iştah açıcı özelliğe sahiptir. Kahverengi ise insanların çabuk sıkılmasını sağlar. Bu nedenle fastfood firmaları kırmızı tabela ve logoları ile müşterileri çekip, kahve rengi renk kullanarak da çabuk yiyip kalkmalarını ister. Tabi müşterinin uzun süre işletme içerisinde kalmasını istiyorsanız, beyaz renk ve tonlarını kullanabilirsiniz. Şimdi sizlere tüm renklerin anlamları konusunda detaylı bilgi verelim. Sizin yapmanız gereken ise, yaptığınız iş koluna göre uygun renkleri tercih etmek olacaktır.
Renklerin Anlamı
Aşağıda sizlerle paylaşmış olduğumuz renklerin anlamı, uluslararası pazarlama komitesi tarafından firmaların yapmış olduğu anlaşmalar ile ortaya konulmuştur. Deterjan firmalarının mavi rengi keşfetmesi, bankaların turuncu ve yeşil rengi kullanması, lüks markaların siyah ve altın rengi kullanması uzun süren araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Her rengin altında gerekli örnekleri bulabilirsiniz.
Yeşil Rengin Anlamı
- Doğayı ve baharı temsil eder ( Doğadan Markası )
- Umut vadetme anlamını taşır
- Harekete geçme anlamını taşır
- Huzuru ve Sessizliği Temsil eder
- İnovasyon rengidir ( Garanti Bankası )
- İslam rengi olarak kullanılır ( Bayrak)
- Yaratıcılığı ve gizemi İfade eder ( Yazılım Renkleri )
Yeşil rengin kullanım alanı açacağınız dükkana göre değişiklik gösterir. Garanti Bankası bu rengin inovasyon taşıyan yönünü alırken, Doğadan markası ise doğallık çağrıştırıcı yönünü almıştır. Yeşil renk bazı ülkelerde kötülüğü ifade ederken, Türkiye ve çevresi bölgelerinde umudu ifade eder. Örneğin; İstiare namazına yatanlar yeşil ve beyaz renk görürse, hayra vesiledir denilir. Tabi sadece inanış.
Mavi Rengin Anlamı
- Güven ve sadakati temsil eder.
- Sakinleştirici ve huzur vericidir
- İştah bastırıcı özelliğe sahiptir
- Koruyuculuğu ifade eder. ( Nazar Bocuğu )
- Dürüstlüğü ifade eder
- Açık mavi temizliği ifade eder ( OMO markası )
- Ciddiyet ve resmiyet ifade etmektedir
- Açık mavi huzuru temsil eder.
Mavi renk özellikle bankacılık ve temizlik ürünlerinde kullanılmaktadır. Koruyuculuk anlamı ise tarih öncesine kadar dayanır. Hz. Meryem kıyafetlerinde ki mavi renk hakimiyetini görebilirsiniz. Mavi rengin kullanıldığı ortamlarda insanlar kendini güvende hisseder.
Kırmız Rengin Anlamı
- İştah açıcı bir renktir. ( Ülker )
- Canlılığı ve hareketi temsil eder.
- Liderlik ve güç sembolüdür.
- Komünizm temsil eder. ( Çin Bayrağı)
- Aşk, şiddet ve savaşı anımsatır.
- Kan akışını hızlandıran bir renk
- Solunum sayısını arttırma özelliği vardır.
- Öfkeyi temsil eder
Kırmızın rengin birbirleri ile zıt olan birden çok anlamı olabilir. Kullanıldığı alanda kırmızı gücünü ifade eder. Levi’s, Ülker, MC Donald’s gibi markalar logolarından kırmızıyı kullanmışlardır. Tabi Çin bayrağında komünizm temsil etmesi içinde kırmızı kullanılırken, Afrika’da kırmızı renk AIDS farkındalığı için kullanılır.
Sarı Rengin Anlamı
- Coşkuyu ve hareketi temsil eder.
- Gençliğin rengidir
- Farkındalık yaratır ( Taksi Renkleri )
- Dikkat çekilik vurgulanır
- Pozitif duygular uyandırır
- Fazla kullanılması strese neden olabilir
- Mutluluğu ve enerjiyi ifade eder.
- Algı açıklığı sağlar
Sarı renk özellikle taksilerde dikkat çekiciliği temsil etmek amaçlı kullanılır. Aynı zamanda dikkat çekme adına metrolarda sarı çizgi kullanılır. Günlük hayatta bir çok kullanım örneğini görebilirsiniz. Markaların yaptığı kullanım örnekleri tesadüfi değildir. Marketlerde raflarda diğer ürünler arasından sıyrılmak isteyen markalar sarı rengi kullanır.
Turuncu Rengin Anlamı
- Coşkuyu ve Sıcak Kanlılığı Temsil eder.
- Güven duyulmasını sağlar
- Enerji yüksekliği temsil eder.
- Yeniliğin ve hareketliliğin habercisidir.
- Değişimi ve hareketi temsil eder
- İyi niyet temsilcisidir.
- Başarıyı ifade etmede kullanılır
Turuncu renk özellikle güven verici ve enerjiyi hissettirmesi ile ön plana çıkar. AK Parti logosunda bulunan turuncu renk tesadüfi olarak kullanılmamıştır. Bunun yanında Nike markasının ayakkabı kutuları için turuncu rengi kullanması, harekete geçme anlamını taşır.
Siyah Rengin Anlamı
- Güç anlamı taşır
- Şıklığın rengi
- Ciddiyeti ifade eder ( Makam araçları )
- Matem için kullanılır
- Lüks markalarda kullanılır
- Üstünlüğü İfade eder
- Gizemliliği ifade eder
- Kötülüğü ifade eder
Siyah en nötr renk olarak bilinir. Olumlu anlamı ve olumsuz anlamları eşittir. Genellikle lüks mağazalarda beyaz ile parlak renkler ile birlikte kullanılır. Mercedes marka araçlarda ve kamu makam arabalarında gücü ifade eder.
Beyaz Rengin Anlamı
- Saflığı ve Masumiyeti İfade eder
- Güven verici renktir
- Huzuru simgeler
- Sadeliği temsil eder
- Açık Fikirlilik sunar
- İyi his uyandırır
- Temizliği ifade eder
Beyaz renk özellikle temizlik ve hijyen çağrıştırıcı anlamında sağlık sektöründe kullanılmaktadır. Bir çok marka logo ve sitelerinde arka plan olarak beyaz renkten faydalanır. Bunlara moda çekimlerini de örnek olarak gösterebiliriz.
Okuyunuz: Dünyanın En Kazançlı İş Sektörleri
Pembe Rengin Anlamı
- Kadınsı ve hassaslık ifade eder ( Victoria Secret)
- Güven vericidir
- Değerli taşlarda rahatlama anlamı taşır
- Romantizm anlamı taşır.
- İç huzurun temsilcisidir
- Sevimlilik ifade eder
Renklerin anlamı başlıklı yazımızın sonuna geldik. İşletmenizde kullanacağınız renklerin anlamını bilirseniz, başarının kapıları sonuna kadar açılacaktır. Yukarıda yer alan renkler ile aklınıza gelen markaları kıyaslayınız.
kaynak: https://www.color-meanings.com/