Şarküteri Açmak | Şarküteri Açma Maliyeti ve Aylık Getirisi Ne Kadar?
Genel olarak büyük şehirlerde önemli para kazanma fırsatı sağlayan iş fikirlerinden biri de şarküteri işletmesi kurmaktır. Özellikle pazar günlerinin uğrak noktalarıdır. Büyük marketlere kafa tutabilen ender esnaflar arasında yerlerini alırlar. Hem kar marjı hem de yaptıkları ciro açısından oldukça avantajlıdır. Sizde şarküteri açmak istiyorsanız, doğru karar verdiğinize emin olabilirsiniz. Bir çok üründe %50 üzeri kazanç olması ve marketlere kıyasla daha çok tercih edilmesi şarküteri sektörünü avantajlı kılmaktadır. Bu yazıda şarküteri dükkanı açmak isteyenler için, açılış maliyeti, aylık kazancı ve gerekli belgeler konusunda tüm detaylara değineceğiz.
Öncelikle şarküteri dükkanlarının yerel bir işletme hissi vermesi, tüketiciyi kendilerine çekmektedir. Büyük süper marketlerde A’dan Z’ye daha fazla süt ve peynir ürünü bulabilirsiniz. Ancak süper market olması müşteride seri üretim algısı oluşmasına neden olur. Daha küçük şarküteri dükkanları ise organik ürünlerin satıldığı yerler olarak algılanır. Bu nedenle bir çok kişi daha küçük dükkanlardan alışveriş yapma eğilimindedirler.
Şarküteri açmak istiyorsanız, öncelikle çevrenizde bulunan diğer esnafları inceleyiniz. İş yapma konusunda en az sıkıntı yaşayan esnaflar arasında yerlerini alırlar. Pandemi döneminde bile marketlerle birlikte büyümeyi başarmış ender sektörler arasında yerlerini alırlar. Tabi kahvaltılık ürün tüketme kültürünün artmasında bunun etkisi büyük. Artık akşam yemeği yapmaya üşenenler dahi bu öğünü kahvaltılık ürünlerle geçiştirmeye çalışırlar.
Peki şarküteri açma bu kadar avantajlı. Hiç bilmeyen birisi şarküteri dükkanı açmak için ne yapmalı? İşte bu yazı tamda bu amaçla oluşturuldu. Öncelikle herhangi bir ürün üretmediğiniz için bu sektör gözünüzü korkutmasın. ihtiyacınız olan tüm bilgiler detaylıca değineceğiz. Yeter ki bu sektörde kendinizi yetenekli görün.
Şarküteri Açmak
Kahvaltılık ürünlerin ağırlıklı olarak satıldığı bir şarküteri açmak için öncelikle ne kadar sermaye yatıracağınızı belirleyin. 40 Bin TL ile de şarküteri açabilirsiniz, 250 Bin TL ile de. Ayıracağınız sermaye rakamı nerede, hangi boyutta ve ne tarz bir dükkan açacağınızı belirleyecektir. Her işte olduğu gibi şarküteri sektöründe de ortaya koyacağınız sermaye ne kadar artarsa, o kadar avantajlısınız.
Şarküteri dükkanında sucuk, pastırma, peynir, kaşar, zeytin, günlük süt, doğal köy ürünleri, yumurta vb. ürünler satılır. Bu ürünlerin dolu olduğu bir dükkan müşteriyi kendisine çekecektir. Pazar sabahı uyanan bir tüketici kahvaltılık ürünler ile ilgili 10 tane dükkanı tek tek ziyaret etmek yerine, tüm alışverişini tek bir yerden yapmak ister. Bu nedenle ortaya koyacağınız sermaye size çok büyük avantaj sağlayacaktır. Dolu olan dükkan her zaman müşteri çeker.
Şimdi işi bilmediğiniz kısmına gelelim. Evet, daha önce şarküteri işi yapmadıysanız, sektöre karşı yabancılık çekmeniz normal. Bu her işte mevcut. Ancak yabancılığınız emin olun işe girdikten sonra en fazla 1 ay gibi bir zamanınızı alacaktır.
Bu sektörde zor olan tedarikçi bulmaktır. Peynir üreten, günlük süt satan ya da toptan sucuk veren bir çok firma mevcut. Ancak bunlar arasında en iyisini bulmalı ve seçmelisiniz. Müşteri kalıcılığını ancak vazgeçilmez ürünlerle sağlayabilirsiniz. Örneğin; bazı günlük süt firmaları sütün içindeki kaymağı aldıkları için, yoğurt yaparken süt üzerinde kaymak oluşmaz. Bazıları ise sütün üzerindeki kaymağı almadıkları için yoğurt üzerinde sarı organik bir kaymak tabakası oluşur. Emin olun müşteriler bunu dahi takip edip alışverişlerini ona göre yapıyor.
Şarküteri açmak için toptan ürün arıyorsanız, emin olun dükkana ürün getirecek bir çok toptancı mevcut. Hatta yeriniz İstanbul’da ise, Rami toptancılar çarşısına gidip orada hepsi ile iletişime geçebilirsiniz. Ancak sizi organik ürünler bekliyor olmayacak. Sizin yapmanız gereken dükkan açmadan önce civarınızda kırsal alan varsa gidip, sürekli ürün tedariği için anlaşma yapmak olacak.
İstanbul’da yaşayan birisi şarküteri açmak için kendisine yakın olan Tekirdağ, Kırklareli, Bursa gibi illeri ziyaret edip, o illerde küçük üreticilerle irtibata geçebilir. Kilosu 80 TL olan tereyağı, Kırklareli de 25 TL’den almanız mümkün. Ya da o bölgedeki kasaplardan kg 40 TL olan lezzetli ve organik sucuklar alabilirsiniz.
Şimdi şarküteri dükkanı nasıl açılır aşamasına geçelim.
Şarküteri Nasıl Açılır
- Yazının ilk paragrafında belirttiğimiz gibi, ne kadar sermaye ayıracağınızı belirlemelisiniz. Ortaya koyacağınız sermaye yapacağınız işin boyutunu belirtecektir. Nerede ve nasıl bir dükkan açacağınızda etkili olacaktır. Tabi sektör hakkında bilginiz yok ise, başlangıç aşamasında yüksek sermaye ayırmanız tavsiye edilmez.
- Şimdi bir iş planına ihtiyacınız var. Tabi bu iş planının içerisinde toptancılarla irtibata geçmekte olacak. İş kurmadan önce tüm detayları planlayın. Bunları kağıda dökün. Ürün alacağınız toptancılarla irtibata geçin. Zira dükkan açtığınızda eğer tek başınaysanız bunlar için zamanınız olmayacak.
- Şimdi dükkan kiralamak için hazırsınız. Ana cadde ya da yan cadde üzerinde rekabetin olmadığı bir dükkan araştırmaya başlayın. Tadilat istemeyen, vitrin cephesi geniş olan köşe bir dükkan size büyük avantaj sağlayacaktır.
- Dükkan kiraladıktan sonra artık açılış aşamalarına geçebilirsiniz. Önce bir muhasebeci ile anlaşıp vergi levhası çıkarmanız gerekiyor. Bu işlem en fazla iki gününüzü alacaktır. Vergi dairesi bulunduğunuz yere yakın ise 1 gün bile sürebilir.
- Vergi levhası aldıktan sonra işletme için dekorasyon tadilatına başlayın. Tadilat bittikten sonra sütlük dolabı, şarküteri dolabı gibi demirbaşları satın alın ve kendinize fatura ettirin. Bu arada dolapların ısıtıcı fanlarını dışarıya koydurmayı deneyin. Zira dükkanda olursa yazın aşırı sıcak yaratacak ve dolapların daha fazla enerji harcamasına neden olacaktır.
- Tüm demirbaşlar yerleştirildikten sonra daha önce belirlemiş olduğunuz toptancılardan malı alıp dükkana dizin. Yalnız malzemeleri dizdikten hemen en geç 1 gün sonra açılış yapmanız gerekiyor. Zira ürünler bayatlayabilir veya sertleşebilir. Taze ürün sunmaya özen gösteriniz.
- Şimdi görkemli bir açılış yapmaya hazırsınız. Bir organizasyon şirketi ile anlaşın. Dükkanının büyüklüğüne göre ya sadece balon ve çiçek, ya da dj ve broşür dağıtma gibi etkinlikler yapabilirsiniz. Ancak ilk gün broşür dağıtmayı kesinlikle ihmal etmeyiniz.
- Şarküteri dükkanı açmak iş yapmanız için tek başına yeterli değil. Bundan sonrası ürünlerinizin kalitesine ve tazeliğine bağlı. Bir gelen müşteri ikinci defa gelsin istiyorsanız, bu konuya dikkat etmeniz gerekiyor.
Şarküteri Açma Maliyeti
Ortalama bir şarküteri dükkanı açmanın maliyeti 50 Bin TL ile 250 Bin TL arasında değişmektedir. Açacağınız şarküteri dükkanının m² boyutu ve ürün çeşitliliği ortaya koyacağınız sermayeyi etkileyecektir. Sermayede üst limit daha da arttırılabilir. Ancak alt limiti düşürmeniz mümkün değildir. Zira başlangıç aşamasında satın alacağınız sütlük dolabı, ürün dolapları, tabela ve bazı demirbaş ürünler ana maliyetinizi oluşturacaktır.
Şarküteri dükkanına gelen bir müşteri en az 20-30 TL harcama yapar. Bu harcama miktarı 200 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Yani sattığınız ürünlerin fiyatları yüksek. 1 kg sucuk 70 TL, 1 kg tereyağı 80 TL, 1 kg peynir 50 TL ve 1 kg bal ortalama 150 TL’dir. Bu fiyatların olduğu bir dükkanın yüksek açılış sermayesi istemesi normaldir. Şimdi kirası 3000 TL olan bir dükkan için başlangıç hesaplaması yapalım.
Kira, Depozito ve Komisyon = 9 Bin TL
Ruhsat + Vergi Levhası vs. = 6 Bin TL
3 Kapılı Sütlük Dolabı = 7 Bin TL
Diğer Demirbaşlar ve Raf = 15 Bin TL ( Minimum Maliyet )
Toplam Başlangıç Maliyeti = 37 Bin TL
Yukarıda gördüğünüz gibi şarküteri açmak için başlangıç aşamasında içine mal koymadan en az 37 Bin TL sermaye ayırmanız gerekiyor.
Şarküteri Ne Kadar Kazandırır
Günlük 1000 TL ciro yapan bir şarküteri dükkanın net kazancı en az 400 TL olacaktır. Normal şartlarda kar marjı daha yüksektir. Ancak bu kar marjını düşüren en önemli etken bozulan ürünlerdir. Buna ıskartaya ürün çıkması denir. Tabi bu kar marjını sattığınız ürünler ve sizin fiyat politikanız etkileyecektir.
Çevrenizde bulunan esnaflardan daha yüksek fiyatlara ürün satma şansınız yok. Maliyeti düşürmek için de daha kalitesiz ürünlere yönelemezsiniz. Bu işten para kazanmak ve kar marjını arttırmak istiyorsanız, müşteri sayısını arttırmanız gerekiyor.
Müşteriler alışveriş yapacakken dükkanlara göz atar. Eğer bir dükkan kalabalık ise, oraya diğer müşteriler gidiyorsa, kendisi de gitmeyi tercih eder. Sonuçta bir peynir için 50 TL verip eve geldiğinde tadını beğenmediği için çöpe atmayı istemez. Nihai amacınız her zaman müşteri sayısını arttırmak olmalıdır.
Şarküteri Açmak İçin Gerekli Belgeler
- Kira Kontratı
- Tapu Fotokopisi
- Oda Kayıt Belgesi
- Faaliyet Belgesi
- Adli Sicil Kaydı
- İmza Sirküleri
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- Tarım Bakanlığı Uygunluk Belgesi
- 2 Adet Vesikalık
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- SGK Giriş Bildirgesi
- Sicil Gazetesi İlanı
Yukarıdaki belgeler bulunduğunuz ilçe belediyesine göre farklılık gösterecektir. Bu nedenle bu belgeleri temin etmeden önce bulunduğunuz belediyenin ruhsat işleri müdürlüğünü ziyaret ediniz.
Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü
Şarküteri Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler
- Her yerde bulunabilecek bilindik markaların ürünlerinden ziyade, daha doğal ve organik ürünler bulundurmaya özen gösterin. Size bu tarz ürünler müşteri getirir.
- Sırf bir çeçil peyniri ya da tulum peyniri için, bulunduğu ilçeden farklı ilçeye gidenler mevcut. Bu tarz ürünlerde çeşit sağlayın. İyi bir gurme değilseniz, bu işlerden anlayan bir arkadaşınızla gidip ürün inceleyiniz.
- Şarküteri açmak iş yapmanız için tek başına yeterli değil. İşletme içinde hijyeni sağlamanız gerekiyor. Bunun yanında güler yüz olmazsa olmaz.
- Mutlaka ileriye dönük çalışın. İşletmenizde barkod ve terminal pos sistemi olsun. Günlük ürünlerde ne kadar kayıp yaşadığınızı, satışlarınızda ağırlığı olan ürünleri belirleyin.
- Her zaman yapmış olduğunuz iş planına sadık kalın. Amacınız 2. şubeyi açmak ve işleri büyütmek olsun. Tek bir dükkana bağlı kalmak sizi sıradanlaştırır.
- Şarküteri sektörüne girip, üreticilik yapmaya başlayan bir çok kişi var. Sizde bu sektör sayesinde gerekli büyümeyi sağlayabilirsiniz. Size bunu sağlayacak fırsat ise, ilk başlangıcınızdan gelecektir.
” Şarküteri açmak, şarküteri açma maliyeti ve aylık kazancı ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.
çok memnun kaldım ben izmirliyim yoresel kahvalti çeşitlerini istiyorum nasıl nereden temin edebilirim
Ben Hatay ilinde oturuyorum.orjinal ve ev yapımı ürünler gönderebilirim….
Mehmet Ali Bey, talep olması durumunda sizinle iletişim sağlanacaktır.
Selam aleyküm ben şahsen çok karamsar olarak başlayacağım ama sizin bu paylaşımından çok ferahladim bizim gibi yeni başlayacak insanlari için bu yazı paylaştığınız için sonsuz teşekkürler
Teşekkürler Cengiz Bey, ancak maliyet rakamları güncel olmayabilir. Bu nedenle maliyetleri kontrol etmeye özen göstermelisiniz. Zira bu zamanda en büyük sıkıntı hem demirbaş, hem de enerji maliyetleri.
Cengiz bey bir yil oldu dukkan acali fikirleriniz nedir aceba
Cengiz bey merhaba bende şarküteri açmak istiyorum siz dükkanı açtınız mı ? Açtıysanız memnun musunuz? Bize bir öneriniz var mı ?
Merhaba Nasıl ulaşabiliriz size …
İzmir’de Ev yapımı birçok reçel çeşidi ve enginar salamura, baklalı enginar meze ve enginar kalbi yöresel ege otları şevketi bostan ve cibez otu soslu salamura mezelik üretim ve satışı yapmaktayız. @fenginare
Merhaba
Bende bu işi çok fazla araştırıyorum. Yazınız ve önerileriniz için çok teşekkür etmek isterim. Sadece aklıma takılan bir şey var. Araştırmalarımda dükkanın içine yapılacak dolapların çok yüksek maliyet oluşturduğunu öğrendim. Metre hesabı üretilen dolapların metre fiyatları 15-20 bin TL arasında değişiyormuş.
Bununla ilgilide dönüş yapabilirseniz çok sevinirim.
Dolapların metre fiyatları ortalama 5 Bin TL’den başlamaktadır. Ancak nakit olarak zorlanırsanız, leasing yönetimi ile de almanız mümkün.
Şuan şarkuteri sektörundeyim ve dolapların metresi sıfırı 10-15 bin ikinci el dolap alın metresi 7-8 bin TL den başlıyor
Yeni dolap aldim 3 metrelik sarkuteri dolabi ve 1.5 metrelik sütlük dolabi 40 bin tl.bu dolapları doldurmak ve diger raflara koyacağın mallar en az 20 bin tl.tabela avilis ruhsat masraflari tartı raf vb masraflarda en az 30 bin tl. Yani açılış ve bir süre az is olacağını düşünürsek en az 100 bin tl olması gerekir.tabi daha dükkan lirası ve stopaj verginde var.aylik elektrik paranda 1500 den aşağıya gelmez.
Merhabalar, yazının oluşturulduğu tarih ile mevcut zaman arasında çok büyük zamlar geldi. Yakın zamanda rakamlar güncellenecektir.
O fiyatlar çok yüksek ortalama metre fiyatı şu an 6 7 bin
Zonguldak’ta bu işi yaparsak toptan ürün tedariğini nereden yapabiliriz?
Her firmanın dağıtımcısı var. Bunun için firma genel merkezlerini arayın, onlar size en yakın distribütörü yönlendirecektir.
Harika faydalı bilgiler insanı şevklendiriyor
Emeğiniz için teşekkürler
Rica ederiz Nurdan hanım. Keyifli okumalar dileriz.
Kısa ve öz bir şekilde önemli bilgiler içeriyor. Teşekkür ederim.