Kırtasiye Dükkanı Açmak: Maliyeti ve Kazancı

Son dönemde gelir akışının hızlandığı sektörlerden biri de kırtasiye sektörüdür. Siz de sektöre giriş yapmak üzere bir kırtasiye dükkanı açmak üzere harekete geçebilirsiniz.

Kırtasiye dükkanlarının eski kadar çevremizde görmemiz pek mümkün değil. Nedense, bir çok kırtasiye dükkanı okulların etrafında toplanmıştır. Ancak bunlarda zamanla azalma eğilimindedir. Durum olumsuz görünse de, sektörde doğru olanı yaptığınızda kırtasiye dükkanı açmak en doğru kararlarda olacaktır. Evet, bir çok kurumsal firma kırtasiye ürünü satışı yapmaktadır. Ancak bunların neredeyse hepsi ilçe meydanlarında yer alıyor. Rekabetin az olduğu bir yer bulmanın hiçte zor değil. Bu yazıda kırtasiye dükkanı açmak isteyenlere kırtasiye açma maliyeti, aylık kazancı ve gerekli belgeler gibi tüm detayları aktaracağız.

Kırtasiye Dükkanı Açmak

Kırtasiye Dükkanı Açmak

Öncelikle Türkiye’de ki öğrenci sayısının fazla olması dışında, kırtasiye ürünlerinin sadece öğrenciler tarafından alınmadığını unutmayınız. Günümüzde kurumsal firmaların etkisiyle, kırtasiye dükkanları büyük değişime uğramakta. Satılan ürünler çeşitlendirilmiş ve daha teknoloji ağırlıklı ürün satışı gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Yani bir kırtasiye de sadece kitap, defter, kalem değil, aynı zamanda bilgisayar ve telefon aksesuarları da satılmakta. Sonuçta bu teknolojik ürünler de okul ile ilgili kullanılabiliyor.

 

Özetle değinmek istediğimiz nokta, kırtasiye dükkanı açmak için okul karşısında olmanız gerekmiyor. Hitap ettiğiniz kitle sadece öğrenciler değildir. Bir ana cadde veya yan cadde üzerinden açacağınız kırtasiye dükkanı ile müşterilerin acil ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Daha önce kırtasiye sektöründe bulunmadıysanız, bu işi yapmak için yaşadığınız kararsızlık oldukça normal. Ancak yapmanız gereken toptan ürün alıp, perakende bir şekilde satmak. İş yapmak için de okulun karşısında dükkan aramak yerine ana caddelerde kendinize yer edinin.

 

Kırtasiye Dükkanı Açmak 2024

Kırtasiye Dükkanı Açmak 2

Kırtasiye Dükkanı Açmak 2

Bu sektörde bir çok küçük esnaf yerini büyüm markalara bırakmış durumda. Bu markalar AVM içerisinde ya da ilçe merkezlerinde dev mağazalarda ürünlerini satar. Ancak sadece bir kaleme ihtiyacı olan, ya da fotokopi ve faks çektirecek olan kişi o mağazalara gitmeyi tercih etmez. Eğilim her zaman evlerinin yanındaki esnaftan alışveriş yapmaktan yana olur.

 

Bu sektörde rekabetin olmadığı bir bölge bulmak zor değil. Kırtasiye dükkanı açmak ve işleri oturtmak, bir çok iş sektörüne göre daha kolay. Kar marjının yüksek olması, bulunan ürünlerin neredeyse herkese hitap etmesi, ürün yelpazesini genişletebilmesi oldukça avantajlıdır.

 

Kırtasiye içerisinde oyuncak, kitap, defter, kalem, hediyelik, test çözme ürünleri, bilgisayar aksesuarları, hobi malzemeleri ve tuhafiye ürünleri gibi bir çok ürün satabilirsiniz. Kırtasiyecilik bu açıdan avantajlıdır. Satılan ürünlerin kar marjı ise %50 ile %200 arasında değişiklik göstermektedir. Sadece fotokopi, faks ve Whatsapp üzerinden çıktı alarak günlük 250 TL’nin üzerinde ciro yapan yapan kırtasiye esnafı var. Bu tarz ürünlerde kar oranı %1000’lere kadar çıkmaktadır.

 

Bu sektörde başarılı olmak istiyorsanız öncelikle ürün bandınızın geniş olması gerekiyor. Bunun dışında ana cadde üzerinde yer alıp, acil ihtiyaç halinde insanların kolaylıkla ulaşabileceği bir işletme olmalısınız. Zira kırtasiye ürünlerine ihtiyaç duyanların okul çevrelerini ziyaret etmesi gerekmiyor. Şimdi kırtasiye dükkanı nasıl açılır diyenler için, bu işin tüm detaylarına inelim.

 

Kırtasiye Dükkanı Nasıl Açılır

Kırtasiye Dükkanı Nasıl Açılır

Kırtasiye Dükkanı Nasıl Açılır

  • Öncelikle nasıl bir kırtasiye dükkanı açacağınız ortaya koyacağınız sermaye belirleyecektir. Her işte olduğu gibi, dolu dükkanının iş yaptığı bir gerçektir. Tüketicilerin büyük mağazalara yönelmesinin en büyük nedeni, aradıkları her şeyi tek seferde bir yerde bulabilmeleridir. Özetle kırtasiye dükkanı açmak için ne kadar sermaye ayırabiliyorsanız, o derece avantajlıdır.

 

  • Sermaye miktarını belirledikten sonra iş planı yapmanız gerekiyor. İş planı kırtasiye açmaya karar verdikten sonra, neyi nasıl yapacağınızı detaylı olarak kağıda dökmenize dayanır. Bu hem zaman, hem de önünüzü görmeniz açısından büyük fayda sağlayacaktır. Tabi bunun yanında 1 yıl sonraki ve 5 yıl sonraki gibi hedeflerde oluşturmalısınız. Bu sayede iş esnasında hedeflerinize göre hangi noktada olduğunuzu ölçmüş olursunuz.

 

  • Sıra geldi dükkan bulma aşamasına. Sırf yanında ya da karşısında okul var diye sokak aralarında kırtasiye dükkanı açanlar var. Bu düşünceden uzak durup, ana cadde veya yan cadde üzerinde bir dükkan arayışına  geçiniz. Bu dükkanlar okul geçiş yolu üzerinde de olabilir. Dikkat etmeniz gereken, kira ve tadilat yönünden avantajlı bir dükkan olması.

 

  • Dükkan kiraladıktan sonra, vergi levhası almanız gerekiyor. Vergi levhası almadan ürün alamazsınız ve yaptığınız masrafları da vergiden düşemezsiniz. Bu nedenle bir muhasebeci ile anlaşın ve vergi levhası alın. Bu işlem en fazla 2 gününüzü alacaktır.

 

  • Şimdi dükkan için raf yaptırmaya ve demirbaş malzemesi almaya hazırsınız. Bunun için yakın bir yerde bulunan bir marangoz ile anlaşabilirsiniz. Bu işlerin daha hızlı ilerlemesini sağlayacaktır.

 

  • Raflar ve demirbaş bittikten sonra kırtasiye malzemeleri ve toptan okul eşyaları ile dükkanı doldurun. Bunun için toptancı bilgisine bir alt başlıkta değineceğim.

 

  • Tüm malzemeleri yerleştirdikten ve vitrin tasarımını da yaptıktan sonra, artık kırtasiye dükkanı açılışı yapmak için hazırsınız. Bedava ürün dağıtma gibi bir durumunuz olamaz. Ancak balon ve süslerle gerekirse palyaço kiralayarak açılış yaptığınızı duyurmalısınız. Bu sayede işleriniz daha çabuk oturacaktır.

 

  • Pazarlama faaliyetlerine önem vermeniz gerekiyor. Kırtasiye açmak bu sektörde tek başına yeterli değil. Aynı zamanda iletişim açısından müşterilerle bağ kurmanız gerekir. Tabi bu yakın ve samimi ilişkiden ziyade, müşteri ilişkilerini yönetmek olarak tanımlanabilir.

 

Okuyunuz: İş Kurmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Kırtasiye Dükkanı Açma Maliyeti

Bir kırtasiye dükkanı açmak ortama olarak 270 Bin TL ile 300 Bin TL arasında bir rakam mal olur. Bu rakama size yüksek ya da düşük gelmiş olabilir. Sermayenin üst limiti yoktur. 200 Bin TL üzeri bir maliyetle de kırtasiye açabilirsiniz. Ancak 170 Bin TL’nin altına inmeniz durumunda ürün yelpazesinde daralma olacaktır.

 

Kırtasiye dükkanında satılan okul eşyaları maalesef pahalı olabilmekte. Ayrıca kitap tarzı ürünler satıyorsanız çeşit yapmanız gerekiyor. Örneğin; test kitabı satıyorsanız, tüm sınıflar için tek tek ürün bulundurmalısınız. Tabi bu tarz ürünleri satmayı büyük kitapçılara da bırakabilirsiniz.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise İşte Size Çözüm!

 

Kırtasiye Dükkanı Aylık Kazancı

Bu tarz bir dükkanın aylık getirisini öğrenmek için öncelikle kar marjını bilmek gerekiyor. Ürünlerde kar oranı %50 ile %60 arasında değişiklik gösterir. Ancak her zaman en düşük oran ile hesaplamak sizi daha gerçekçi hedeflere götürecektir. Aylık toplam 150 Bin TL ciro yapan bir kırtasiye dükkanının ne kazancı 70 Bin TL’nin altına düşmeyecektir.

 

Bu kazanç rakamlarını hesaplarken satılan ürünler ve fiyat politikası çok etkilidir. Günlük cironuzun büyük bir bölümünü fotokopi makinesi oluşturuyorsa, kar marjını artar. Ancak kitap tarzı fiyatı üzerinde yazar ürünlerde kar oranınız düşecektir. Tabi bu kar marjını arttırmak her zaman sizin elinizde. Sadece kırtasiye ürünlerine bağlı kalmak yerine, kar marjı yüksek olan oyuncak ve hobi malzemeleri gibi ürünler satmanız size daha çok para kazandıracaktır.

 

Toptan Kırtasiye Malzemeleri

Eğer İstanbul’da bir kırtasiye dükkanı açmak istiyorsanız işiniz kolay. Kırtasiye ürünlerini İstoç ve Eminönü gibi yerlerden toptan olarak alabilirsiniz. Kitaplar için ise Cağaloğlu yokuşuna çıkmanız yeterli. İstanbul dışında yaşıyorsanız, yapmanız gereken 2 şey var. Ya ürün satıcı firmaları arayıp kargo yaptıracaksınız. Ya da bulunduğunuz şehirdeki aracılarla irtibata geçeceksiniz. Başlangıç aşamasında İstanbul’a gelip, ürünleri toptan olarak buradan satın almanız mantıklı olabilir.

Kırtasiye dükkanlarında ürün ihtiyacı trendlere göre de değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla sektördeki trendleri de yakından takip etmelisiniz.

Kırtasiye Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Tapu Fotokopisi
  • Kira Kontratı
  • SGK Girişi Bildirgesi
  • Belediye Ruhsat Başvuru Formu
  • Adli Sicil Kaydı
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • 2 Adet Vesikalık
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Faaliyet Belgesi
  • Oda Kaydı
  • İmza Sirküleri
  • Vergi Levhası

Yukarıda bulunan belgeler bulunduğunuz ilçe belediyesine göre artabilir de, azalabilir de. Bu konuda belediyenin ruhsat işleri birimlerine gitmeniz sizin için daha doğru olacaktır.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Kırtasiye Açmak İsteyenlere Öneriler

Kırtasiye Açmak İsteyenlere Öneriler

Kırtasiye Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Bu işte açmış olduğunuz kırtasiye dükkanı ağzına kadar dolu olsa da, önemli olan iyi iletişim kurmaktır.
  • Çocuklarla ve gençlerle aranızın iyi olması gerekiyor. Onlar sizin en iyi müşteriniz olacaktır.
  • Ürün yelpazesini sürekli olarak geliştirmeye çalışın.
  • Copy Center tarzı bir kırtasiye açmak daha çok kazanmanızı sağlayacaktır.
  • Kırtasiye dükkanı açmak için KOSGEB desteklerinden faydalanabilirsiniz.
  • Sadece kırtasiye ürünleri değil, oyuncak, masa oyunları ve hobi malzemeleri size daha çok kazandıracaktır.

 

Kırtasiye Dükkanı Açmak ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Beğendiyseniz yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Damla dedi ki:

    Güzel, aydınlatıcı bir içerik olmuş.
    Ellerinize sağlık

    1. patronoldum dedi ki:

      Teşekkürler Damla Hanım, umarım sizin için faydalı olmuştur.

  2. Mehmet dedi ki:

    Bizim dükkan okulun karşısında ve 100 m sağımızda bir kırtasiye var ve 300 m solumuzda bir kırtasiye, Pazar İstanbul ve Bim marketi saymıyorum. Yine de kırtasiye açmak iyi fikir mi yoksa başka iş sektörlerine mi yönelsem ..🤔🤔

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhabalar, kırtasiye esnafının oldukça dertli olduğunu biliyorum. Rekabetin olduğu koşullarda ise bu işi yapmak daha da zor olabilir.

  3. Zeynep dedi ki:

    Merhaba, en az kaç metrekare olmak zorunda dükkanın ?

  4. Pınar dedi ki:

    Çok faydalı bir açıklama olmuş bende düşünüyorum bu işe atılmayı sermaye sıkıntım var sadece çok istiyorum böyle bir şey yapmak hayırlısı 🤲