AVM’de Stand Açmak | Stand Kiralama Ücretleri 2023

Bir çok kişi AVM’de stand kiralamak istiyor ancak nasıl yapılacağını bilen kişi sayısı çok az. Bu nedenle AVM içerisinde iş yapmak isteyenlere genellikle devir alma yoluna gider. Ancak bu konuda endişelenmeyin ya da yüksek devir ücretleri ödemeyin. Sizlere AVM’de stand açmak için yapmanız gerekenleri detaylı bir şekilde aktaracağım. Yazı içerisinden AVM stand kiraları, stand açma maliyeti ve gerekli prosedürler gibi bir çok detaylı bulabilirsiniz.

AVM'de stand açmak

AVM’de stand açmak

AVM’lere gittiğiniz zaman genellikle Haribo şeker standı, cep aksesuarcısı, tesbihci, çikolata şelalesi ve parfümcü gibi her yerde olan klasik standlar görebilirsiniz. Aslında bir çok AVM’de ki bu işletmelerin sahibi aynıdır diyebilirim. Örneğin; bir AVM’de şeker standı açmış olan girişimci, başarılı olduktan sonra diğer AVM’lere de aynı standı açmış. Bu durum diğer stand fikirleri için de geçerli.

 

AVM’de stand açmak istiyorsanız, bu konuda muhatabınız AVM yönetimidir. Her AVM’nin koordinasyon oluşturulmuş olan yönetim alanı, müdürü, muhasebecisi, güvenliği gibi personelleri bulunur. Yönetim AVM yatırımcıları adına kira toplama, rekabeti düzenleme, anlaşmazlıklara çözüm üretme, yeni gelir kaynakları sağlama, işlerin arttırılmasına yönelik faaliyetler oluşturma gibi görevleri üstlenirler. Stand kiralamak için de AVM yönetimi ile görülmeniz gerekiyor. Şimdi bu konudaki tüm detayları aktarayım sizlere.

 

AVM’de Stand Açmak

AVM'de stand açmak 2

AVM’de stand açmak 2

AVM’nin her katındaki kira rakamları farklıdır. Bu kira rakamları katlardaki yoğunluk, kiralama talebi  ve iş yapma potansiyeline göre değişiklik gösterir. Tabi en kalabalık olan kat en pahalı kira rakamlarına sahiptir. Tabi bu genelde AVM girişlerinin olduğu katlar olur. İstanbul’da AVM stand kiraları Korona dönemi öncesinde m²’si 1000 TL’den başlayıp 10.000 TL’ye kadar çıkan alışveriş merkezleri mevcuttu. Bu kiraların arasındaki fark, AVM’lerin talep görmesi ile ilgili. Örneğin; Cevahir AVM ile Kale Center AVM’de ki standların m² fiyatları aynı olamaz. Müşteri potansiyeline ve lokasyona göre Cevahir AVM’de boş yer bile bulmanız imkansız gibi.

 

Parası neyse veririm, sıkıntı değil diyemezsiniz. AVM’de hangi katta ne iş yapacağınız da önemli. Bir çok AVM yönetimi rekabeti korumakla da yükümlüdür. Bir katta tesbih standı varsa, aynı katta hatta aynı AVM’de tesbih standı açmanıza izin verilmez. Farklı fikirler sunmanız hem yönetimi memnun edecektir, hem de kirada pazarlık yapmak için elinizi güçlendirecektir. Yönetimin bu tarz kurallar koyması ise AVM esnafını korumak adına oldukça mantıklıdır.

 

Tabi sizin için de mantıklı olmalı. Bugüne kadar yazmış olduğum bir çok iş fikrinde rekabetten kaçılması gerektiğinden bahsettim. Alışveriş merkezlerinde ilk açıldığı yıllarda iş yapmak çok kolaydı. Ancak şimdi tüketici kültürü oldukça gelişmiş durumda. Peynir ekmek gibi satış yapan çikolata şelalesi, Haribo standı ya da doğal parfüm standları eskisi kadar iş yapmıyor. Tüketim kültürü artık daha sıra dışı ürünlerde.

 

Uzun yıllardır yaptığı işi devam ettirme avantajına sahip olan iş modeli masaj koltukları olmuştur. AVM’de stand açmak yerine masaj koltuğu mu koysam demeyin. Bir çok AVM’de yer masaj koltukarı da tek bir kişiye ait. Bu nedenle sizin için mantıklı olacak fikir ise farkı ürünler ile piyasaya çıkmak. Örneğin; bir AVM’de yer alan tesettür standı ya da kozmetik standının iş yapması çok zor. Karşılarında Armine gibi tesettür markası, Gratis, Watsons, Yves Rocher gibi kozmetik markaları varken iş yapmaları çok zor. Ya da yaptıkları iş harcadıkları emeğe değmiyor diyebilirim.

 

Ne önerirsin diyenlere olabilir. Ancak bunun için net bir şey söylemek mümkün değil. Örneğin; bazı AVM’lerde parfüm, cep telefonu kılıfı, şapka, çanta, aksesuar tarzı standların iş yaptığına şahit oldum. Bir döner bardakta mısır modaydı. Şimdilerde ise dondurmalı irmik helvası moda olmak üzere. Yeni fikir hem yönetim hem de müşteri tarafından tutulur. Gözünüzü kapatıp bir AVM’ye girseniz, hangi standların olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Sizlere yazı sonunda bir kaç stand fikri sunacağım. Sizde aynı zamanda bayilik veren firmalar kategorisi üzerinden farklı fikirler edinebilirsiniz.

 

Not: Bir çok AVM turizm firmaları ile anlaşma yaparak günlük 3 ile 20 arasında turist otobüsünü alışveriş merkezine getirmektedir. Bu nedenle asıl alışveriş yapan kitle yabancılardan oluşabilir. Aynı zamanda onlara hitap edebilecek ürünler satmayı düşünebilirsiniz.

 

AVM’de Stand Nasıl Açılır

  • Öncelikle bu iş için ne kadar sermaye ayırabileceğinizi belirleyin. Aklınızda herhangi bir fikir yoksa bile bunu yapın. Harcayabileceğiniz sermaye tutarı nasıl bir iş yapacağınızı belirleyecektir.

 

  • İş planı oluşturun. Şeker satsanız da çanta satsanız da iş yapmanız mümkün. Ama asıl mesele hangi işi yaparsanız, daha çok kazanırsınız meselesidir. Bu nedenle yenilikçi bir fikir oluşturup, iş planı çizin. Neler yapmanız gerektiğini, ne satacağınızı bu aşamada belirleyin.

 

  • AVM’de stand açmak için bayilik almıyorsanız, kendi standınızı yaptırmanız gerekiyor. Bu aşama biraz pahalı. Ortalama bir stand ücreti m² fiyatı 5 Bin TL ile 10 Bin TL arasında değişmektedir. 10 ²’lik bir stand ücreti en az 30 Bin TL’den başlamaktadır.

 

  • Stand açmak için bir AVM’de alan kiralamanız gerekiyor. AVM yönetimlerine açacağınız stand ölçüsünü verdiğinizde size özel bir alan tahsis edeceklerdir.

 

  • Vergi kaydınızı yaptırın. Bunun için bir muhasebeci anlaşmanız yeterlidir. En geç 2 gün içerisinde vergi levhanız çıkacaktır. Ruhsat alma konusunda ise gerekli evrakların listesini AVM yönetiminden talep edebilirsiniz.

 

  • Yaptırmış olduğunuz standı AVM’de kiraladığınız alan uygun olacak şekilde kurdurun. Stand kurulduktan sonra ne satacaksanız, ona göre ürün yerleşimini AVM çalışma saatleri dışında yapın. Örneğin; 22:00 ile 10:00 arası tamamlamanız gerekiyor. AVM içerisinde müşteri varken tadilat yapmanıza izin verilmez.

 

  • Tüm iş yükünü tamamladıktan sonra artık açılış yapmak için hazırsınız. Kendiniz çalışacaksanız  sabaha 10’da dükkan açıp akşam 22:00’da kapatacak şekilde düzeninizi ayarlayın. Personel çalıştıracaksanız, gerekli eğitimleri vermeniz ve işinizi sürekli takip etmeniz gerekir.

 

  • AVM’de stand açmak tek başına iş yapmanız için yeterli değildir. Bu nedenle görsel bir sunum, dikkat çekicilik, ışıklandırma ve müşteriyi çekme konusunda yaratıcı fikirler ortaya koymalısınız.

 

Okuyunuz: İşletme İçerisinde Kullanılan Renklerin Anlamı ve Önemi

 

AMV’de Stand Açma Fikirleri

  • Kitap Standı Açmak
  • Bardakta Mısır 
  • Lokum Standı
  • Kuruyemiş Standı
  • Waffle Standı
  • Çiğköfte Standı
  • Gümüş ve Bijuteri Standı
  • Tesbih Standı
  • Şapka Standı
  • Başörtüsü Satışı
  • Dondurma Standı
  • İrmik Helvası Standı
  • Parfüm Standı
  • Cep Telefonu Aksesuarları
  • Kozmetik Satışı

 

Okuyunuz: Girişimcilerin İş Kurmadan Önce En Sık Yaptığı Hatalar

 

AVM’de Stand Açmak İsteyenlere Öneriler

AVM'de stant kiralayacak olanlara öneriler

AVM’de stant kiralayacak olanlara öneriler

Sizlere yazı boyunca sıra dışı ürünlerin satıldığı bir stand açmanız gerektiğini söyledim. Sıra dışı olmaktan kanıt, gelen insanların profilini ölçerek hesap yapmalısınız. Bir çok AVM müşterisi ayda yılda bir defa gelir, gördüğünü alır gider. Sizde görüldüğü an satılacak olan ürünler sunmalısınız. Tabi amacınız peynir ekmek gibi satış yapan, önünde kuyruklar olan bir stand açmak olmasın. Yüksek kar marjı getiren tabi bunun yanında günlük satış hacmi olan ürünler keşfedin.

 

Örneğin; tesbih kullanmayı sevmesem de, AVM içerisinde bana göre en iyi örnektir. Ortalama olarak toptan tesbih fiyatları 10 TL ile 30 TL arasında değişir. Buna sıkma kehribar da dahil. AVM’de ki satış fiyatı ise 100 TL ile 250 TL arasındadır. Her ürün 10 kat kar edilecek şekilde satışa sunulur. Tabi bunun yanında satılan yüzükler için de aynı kar marjı geçerli. Günlük yapılacak olan 1000 TL’lik cironun 900 TL’si brüt kar. Emin olun Forum İstanbul, Cevahir, Marmara Forum gibi AVM’lerde bir çok stand %900 kar marjı ile günlük 2 Bin TL’nin üzerinde ciro yapıyor.

 

Sizlere önerim iş yapmayan AVM’lerden uzak durmanız olacaktır. İlla bir AVM’de stand açmak zorunda değilsiniz. Bu işi yapacaksanız kalabalığı değil, alışveriş yapan kitlesi yoğun olan AVM’leri seçin. Bu açıdan Arena Park AVm’yi beğenirim. Kalabalık değildir, ancak kitlesi tamamen alışveriş yapmaya yöneliktir.

 

AVM’de stand açmak ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Görüşlerinizi yorumlar bölümünden bildirerek bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. bysatışçı dedi ki:

    Merhaba verdiğin bilgiler için teşekkürler. Ortalama 500K nüfuslu bir şehirde yeni açılacak olan bir avm de stand açmak istiyorum içeriği şöyle ana görüntü tostçu detaylarda ise sıkma meyve suları ve waflee olsun istiyorum. Sence nasıl olur kar marjı yüksek olur mu ortalama kaç m2 stand açmak gerekir. bilgi ve desteğini rica ederim.

    1. patronoldum dedi ki:

      Öncelikle yorum için teşekkürler. Yemek katında açacaksanız başarılı olabilirsiniz. Ancak yemek katı dışında atıştırmalık satmayı deneyenler iş yapmakta zorlanıyor. Bu konuda Çiğköftem markası oldukça iyi. Çocuk oyun alanlarının olduğu noktalarda stand kurarak iş yapmayı başarıyor.

      1. Songül dedi ki:

        Merhabalar küçük bir iş merkezinde stand açmak istiyorum, takı standı çarşı çok hareketli ve hiç takıcı yok stand kaça mal olur bı bilgi verir misiniz

        1. patronoldum dedi ki:

          Merhaba Songül Hanım, öncelikle stand fiyatlarının koyacağınız ürün fiyatlarından daha yüksek gelebileceğini bilmelisiniz. Ortalama olarak stand maliyeti 15 Bin TL ile 60 Bin TL arasında değişir. Daha uygun olsun diyorsanız, ikinci el olarak satanlarda var. Sahibinden gibi siteler üzerinden araştırma yapabilirsiniz.

    2. Demet dedi ki:

      Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkürler bir fikirde ben alabilirmiyim bende yöresel malzemeler üzerine bir satand açmayı düşünüyorum sizce nasıl bir fikir olur

  2. Nehire Börekçi dedi ki:

    Stand kiralamak istesem nerden kiralanabilir.

    1. patronoldum dedi ki:

      Her alışveriş merkezinin bir yönetimi olur. Tüm kiralama işlemleri yönetim tarafından yapılır. Onlarla iletişime geçerek kiralama yapabilirsiniz.

  3. Musab Turan dedi ki:

    Cok verimli oldu. Emeginize sağlık

  4. Sevim Çaylan dedi ki:

    Emeğinize sağlık ,bu bilgiler benim gibi bu işi yapmak isteyen ama cesaret edemeyen insanlara bir ışık niteliğinde ,peki bir soru yöneltsem size,engelli çocuğu olan anne bu gibi AVM lerde özel izinle stant açabilirim?

    1. patronoldum dedi ki:

      Teşekkürler Sevim Hanım güzel yorumlarınız için. Özel izin kısmını tam anlayamadım. Ancak AVM’ler tarafından bir avantaj sağlar mı diye soruyorsanız: Bu durum tamamen AVM yönetimlerine bağlı olarak değişmektedir.

  5. Gökhan KAYA dedi ki:

    Değerli nilgileriniz için çok teşekkür ederim. Kaleminize ve yüreğinize sağlık.

    1. patronoldum dedi ki:

      Güzel yorumunuz için teşekkürler.

  6. Gunel alıyeva dedi ki:

    Merhaba. Ben gözlük ve aksesuarları açmayı düşünüyorum. Sizce başarılı olurmu?

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhabalar, öncelikle açacağınız lokasyon önemli. Eğer uygun fiyat seçenekleri sunarsanız, başarılı olabilirsiniz. Zira alım gücü düştükçe daha uygun modellere olan ihtiyaç artıyor.

  7. Gülistan ak dedi ki:

    Merhaba butik bir pastane açmak istiyorum. Yaş pasta, çikolata şelalesi, profiterol, magnolya, traliçe tarzı tatlılar satmak istiyorum sizce işlerimi

    1. Suzan dedi ki:

      Bal satmak istiyorum iş yaparmı acaba ?

  8. Batuhan dedi ki:

    Merhaba ben vitamin bar standı açmak istiyorum açacağım şehirde bu tarz bir şey yok yani insanlarin gözü önünde hangi meyveyi istiyorsa onu sıkıp katkısız bir şekilde satmayı düşünüyorum sizce başarılı olabilir miyim ve ayrıca bunun yanına birde ne koymaliyim

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Merhaba Batuhan. Düşüncen çok güzel. Meyve fiyatları mevsimsel ve dönemsel fiyat değişkenliği çok olur. Benim tavsiyem önce çok kullanacağın meyvelerin tarladaki üreticisini bulup onlarla anlaşman. Böylelikle aradaki kâr marjı seni rahatlatacaktır. Bunun yanına yine çeşitli yöresel doğal ürünler ekleyip satabilirsin. Başarılar dilerim