Börekçi Dükkanı Açmak: Maliyeti ve Geliri
Börekçi dükkanı açmak isteyen girişimciler için hazırlanan bu rehber aracılığıyla kendi işinizi kurmak için tüm gereken hususları öğrenebilirsiniz.
Börekçi dükkanı açmak son yılların hem karlı hem de en avantajlı iş fikirleri arasında yer alıyor. Kahvaltı kültürünün yavaş yavaş eridiği ülkemizde börekçi dükkanlarına olan ilgi artmış durumda. Sizde bu sektörde yer alıp börekçi dükkanı açmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Börekçi açmak için usta olmanız, bir yerde yıllarca çalışmış olmanız gerekmiyor. Kendinize güveniyorsanız, hiç bilmiyor olsanız dahi börekçi açmanız oldukça kolay. Özellikle bayilik fuarlarında börekçilik alanında bayilik verenler gördüğünüzde bu dediğime hak vereceksiniz. Şimdi börekçi dükkanı açmak isteyenler için maliyeti, aylık kazancı ve gerekli belgeler konusunda tüm bilgileri aktaralım.
Öncelikle önünüzde 4 seçenek var.
- Sıfırdan börek çeşitleri yapmayı öğrenip börek salonu açmak
- Börek bayiliği almak
- Börek dükkanı açıp ürünleri çiğ olarak dışarıdan almak
- Bir Ustayla anlaşıp dükkan açmak
Sizler için herhangi bir seçenek mantıklı olabilir. Bu seçenekler arasında eleme yapmak gerekirse, son seçenek oldukça sorunlu olabilir. Bilmediğiniz bir işte usta çalıştırmak ona gebe kalmanıza neden olacaktır. Üstelik bildiği ürünler kısıtlı ise, onun dışına çıkmayarak sizin çeşit yapmanız konusunda da dezavantajlı olmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle bir çok işte olduğu gibi, eğer iş hakkında fazla bilginiz yok ise, usta ile anlaşarak bu tarz bir dükkan açmanız çok zor.
Diğer 3 seçenek ise börek yapmayı bilmiyor olsanız dahi sizler için en mantıklı seçenektir. Hatta çevrenizde gördüğünüz bir çok börek salonunun, dışarıdan çiğ olarak börek tedarik ettiğine emin olabilirsiniz. Adana böreği, çiğ börek, Kürt böreği, kıymalı ya da peynirli börek gibi firmalar tarafından tepside sizlere getirilir sizin yapmanız gereken ise, pişirip, tezgaha koyup servis etmek. Bir çok börek salonu gibi bu şekilde iş yapabilirsiniz.
Börekçi bayiliği almak ise sizin için kolay olacak diğer seçenek. Bayim olur musun fuarına gittiğimde börekçilik alanında bayilik veren bir çok firma gördüm. Sizlerden belirli bir franchise bedeli istenir. Bu bedel karşılığında anahtar teslim bir şekilde dükkanınız kurulur. Firmalar tarafından personel için eğitim de verilir. Sizin yapmanız gereken ise, açılışı yapıp işe başlamak. Şimdi börekçi dükkanı açmak isteyenler için adım adım tüm detaylara geçelim.
Börekçi Dükkanı Açma Süreci
Bir iş yapacaksanız, o işi bilmek kadar ortaya koyacağınız sermaye de çok önemlidir. Börekçi dükkanı açmak için ortaya koyacağınız sermaye sizin yol haritanızı belirleyecektir. Eğer sermayeden yana sorununuz yok ise, bayilik almak ya da dışarıdan toptan börek alıp satmak en iyi seçenek. Tabi işletmeniz müşteri çekebilecek bir dizayna sahip olmalıdır.
Börekçi dükkanı açmak için bayilik aldığınızda ya da dışarıdan toptan çiğ börek aldığınızda kar marjınız düşük olacaktır. Normal şartlarda bir börekten %300 kazanıyorken, bayi ürünleri ile kar marjınız %100’e hatta daha da altına düşebilir. Börek yapmayı kendiniz biliyor olmanız, size sadece maliyet ve istediğiniz lezzeti oluşturma konusunda avantaj sağlar.
Eğer kendinize yatırım yapmak için zaman ve sermayeniz var ise, börek yapmayı öğrenmek için bir kursa gidebilirsiniz. Pastacılık ve kurabiye sanatı alanında bir çok kurs mevcut. 3 aylık bir dönemde donanımlı bir börekçi ustası olabilirsiniz. Kursa gitmek istemiyor olsanız bile, evde börek yapmayı da öğrenebilirsiniz. Sonuçta atomu parçalamak kadar zor olmasa gerek. Tek yapmanız gereken bir ay boyunca sürekli, lezzet denemelerinde bulunmak. Damak lezzetiniz iyiyse emin olun gerekli tadı tutturacaksınız.
Şimdi iş yapma kısmına gelelim. Bu sektörde lezzet kadar bulunduğunuz lokasyonda çok önemli. Genellikle çalışma yerlerinin olduğu bölgelerde börekçi dükkanları çok iyi iş yapmaktadır. Bunun hastaneler, iş merkezi yakınları ve duraklar izlemektedir. Bu tarz sirkülasyonun olduğu yerlerde, temizlik ve hijyen şartlarını yerine getirerek, başarılı bir işletme açabilirsiniz.
Şimdi börekçi dükkanı nasıl açılır aşamasına geçelim.
Börek Salonu Nasıl Açılır
- Yazı başında da belirttiğimiz gibi yol haritanızı belirleyecek olan oraya koyacağınız sermaye miktarıdır. Sermaye rakamı; nerede, nasıl ve ne tip bir börekçi açacağınızı belirleyecektir. Bazı işlek noktalarda börekçi açabiliyor olmanız için daha yüksek kira bedeli ödemeniz gerekir. Yapacağınız tadilata cabası tabi.
- Sıra geldi yol haritası oluşturmaya. Bu iş ile ilgili tecrübeniz olsa da olmasa da bir yol haritası oluşturmanız gerekiyor. İşe nasıl başlayacağınız, adım adım neler yapacağınız gibi konular tüm detayları yazmalısınız. Nihai hedefleriniz de iş planı içerisinde yer almalı.
- Şimdi dükkan kiralamak için hazırsınız. Mutfak alanı için havalandırma sistemi kurabileceğiniz bir dükkana ihtiyacınız var. Bu şartları karşılayan ana cadde ya da yan cadde üzerinde boş bir dükkan araştırın. Bulacağınız dükkanın yol ile aynı hizada, vitrin alanı geniş ve fazla tadilata ihtiyacı olmaması çok önemli. Tüm bu şartları karşılayan bir dükkanı uygun fiyata bulursanız kiralayın. Tabi rekabet şartlarını da ihmal etmeyiniz.
- Dükkan kiraladıktan sonra ilk yapmanız gereken vergi levhası almak olacaktır. Vergi levhası almak için bir muhasebeci ile anlaşmanız yeterli. Muhasebeci sizi yönlendirecek ve 2 günde vergi levhasını çıkarmanızı sağlayacaktır.
- Börekçi salonu açmak için ihtiyacınız olan tüm malzemeleri temin edip satın alın. Mutfak ekipmanları ve salon kısmı için alacağınız malzemeler için size ürün satacak firmalardan destek alabilirsiniz. Bu aldığınız ürünleri kendinize fatura ettirmeyi unutmayınız.
- Dükkan iç tasarım, dış tasarım, vitrin ve tabela gibi tüm detayları tamamladıktan sonra açılış yapmak için hazır sayılırsınız. Ancak personel detayını unutmayın. Açılış yapmadan önce personel seçimi yapıp, gerekli eğitimleri verin.
- İşletmeniz açılış yapmak için hazır. Daha önce Bülent Börek açılış yaptığında ücretsiz börek dağıtmaktaydı. Bu oldukça işe yaramıştı. Sizde ilk gün bu tarz bir etkinlik yapabilirsiniz. Adınızı duyurmanız iş yapmanız açısından çok önemli.
- Börekçi dükkanı açmak ve açılış yapmak tek başına yeterli değil. Aynı zaman pazarlama faaliyetlerine önem vermeniz gerekiyor. Sürekli broşür dağıtmalısınız. Instagram hesabı açıp bölgesel reklam hedeflemesi yapmalısınız.
Börekçi Dükkanı Açma Maliyeti
Ortalama olarak bir börekçi dükkanı açmanın maliyeti 500 Bin TL ile 600 Bin TL arasında değişecektir. Bu maliyetler için herhangi bir üst limit yoktur. Ancak alt limit ise tamamen bu işi biliyor olmanıza göre değişir. Börekçi firmalarından bayilik alacaksanız, bayilik bedeli ortalama 600 Bin TL’den başlıyor.
Börekçi dükkanı açarken sizi etkileyecek en büyük maliyet, mutfak ve ısıtma tezgahlarıdır. Isıtmalı böreklik tezgah fiyatları 100 Bin TL’den başlarken, endüstriyel pasta ve börek fırınları 5 Bin TL’den başlıyor. Başlangıç aşamasında kaliteli ekipmanlar almanız, ileride ikinci bir masrafı yapmamanızı sağlayacaktır.
Börekçi Salonu Aylık Kazanç Durumu
Börekçi dükkanlarında bir çok ürün çeşidi mevcut. Bu ürünlerde kar marjı % 50 ile %60 arasında değişiklik göstermektedir. Poğaça, açma, simit ve kır pidesi gibi ürünlerde kar oranı yüksek iken; kıymalı, peynirli ve adana böreği gibi ürünlerde kar marjı içine konulan ürüne göre düşebilmektedir. Ancak günlük 5000 TL ciro yapan bir börekçinin aylık net kazancı 80 Bin TL’nin altına düşmeyecektir.
Börekçi açtığınız bölgeye, kullandığınız malzeme ve çalıştırdığınız personele göre bu maliyetlerde değişiklik olabilir. Ancak daha çok kar edeceksiniz diye kullandığınız malzemelerin kalitesinden ödün vermeyiniz. Daha çok çay satabilmek için çay bardaklarını küçülten esnaflar dahi mevcut. O tarz esnaflar kaybetmeye mahkumdur. Daha çok kazanmak istiyorsanız, yapmanız gereken müşteri sayısını ve ciro rakamlarını arttırmak olmalıdır.
Börekçi Bayiliği Veren Firmalar
Bu sektörle ilgili hiç bilginiz yok, ancak bu işteki potansiyeli görüyorsanız, börekçi dükkanı açmak için bayilik almak en iyi seçeneklerden birisidir. Kar marjınız düşük olsa da, işleriniz sistemli bir şekilde ilerler. Her şey firma tarafından organize edilir. Sizin yapmanız gereken tek şey, personeli organize etmek ve müşteri memnuniyeti sağlam. Börekçi bayiliği veren firmalar:
- Bülent Börek
- Chef Börek
- Tarihi Karaköy Börekçisi
- Sarıyer Börekçisi
- Dilim Börek Bayilik
- Levent Börekçilik
- Adana Börek
- Taner Börek
- Efsane Börek
- Boşnak Börekçisi
Yukarıda yer alan firmalar ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için bayilik veren firmalar kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü
Börekçi Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
- Faaliyet Belgesi
- Vergi Levhası
- Kira Kontratı
- Tapu Fotokopisi
- SGK Giriş Bildirgesi
- Adli Sicil Kaydı
- 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
- Çevre Temizlik Ödeme Makbuzu
- Oda Kayıt Belgesi
- Ruhsat Alma Formu
Yukarıda istenilen belgeler börekçi salonu açacağınız ilçe belediyesine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle börekçi açmak için en doğru karar bulunduğunuz ilçe belediyesine gidip, gerekli belgeleri ruhsat müdürlüğünden almak olacaktır.
Börek Salonu Açmak İstiyorum Diyenlere Öneriler
- Yazı başında belirttiğimiz gibi, bu işi bilmiyor olmanız önemli değil. Sadece nasıl yapabileceğinizi bildiğiniz sürece, bu sektörde başarılı olabilirsiniz.
- Okulların olduğu bölgelere yatırım yapmanız tavsiye edilmez. Daha çok işyerlerinin olduğu yerleri seçmelisiniz.
- Temizlik lezzet kadar her açıdan oldukça önemli. Bir çok börekçi bu kısmı ihmal ettiği için, müşteri kaçırmaktadır.
- Börekçi dükkanları çok iyi iş yaptığından bu sektöre girenlerin sayısı da artacaktır. Bu nedenle rekabete yenilmemek için, her konuda iyi olmaya çalışmalısınız.
- Bulunduğunuz bölgeye göre eve servis yapma seçeneğini değerlendirmelisiniz. Beşiktaş’ta bir börekçinin sadece eve servis ile günlük 1000 TL ciro yaptığına şahit olabilirsiniz.
- Börekçi dükkanı malzemeleri için çevre börekçi dükkanlarını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca onları değerlendirin. İyi yaptıkları yönlerini örnek alınız. Aynı zaman da dekorasyon konusunda çok iyi olan börekçiler mevcut. Bu konuda da ilham alabilirsiniz.
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için
Çok teşekkürler bir çok konuda aydinlattiniz emeklerinize sağlık umarım açacağım dükkan hayırlısı olur.
Umarım başarılı olursunuz.
Börekçi dükkanında kaç çeşit ürün olmalı?
Buna siz karar vermelisiniz. Bazı börekçiler sadece 1 ürünle bile marka olmayı başarıyor. Sizin tercihiniz başarınızı şekillendirecektir.
Çok teşekkür derim yeni bir dükkan açıyorum bilgililerinz için
fikir edinmek adına güzel bi yazı olmuş teşekkür ederim
teşekkürler çok aydınlatıcı olmuş inşallah bende böyle bir dukkan açma düşüncesindeyim hakkımızda hayırlısı ALLAH herkesin işini kolaylaştırsın.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler bahsettiğiniz kurslara başvugu nasıl yapılır
Börekçi olduğum halde beni sandığınızdan daha fazla aydınlattı teşekkürler verdiğiniz bilgiler için ama yukarıda okulların olduğu bölgeleri tavsiye etmemişsiniz bence okullar da iyi iş yapacak potansiyele sahip tabi bu her okul ve her mahalle için geçerli değil benim tercihim çoğunlukla liseler herkese bol kazançlar umarım herşey gönlünüzce olur
Öneri için çok teşekkür ederim Recep. Güzel sözlerin için ben teşekkür ederim. Boş kazançlar dilerim.
Çok teşekkür ederim bilgileriniz için Allah’ım nasip et hayırlıysa Ya Rabbim
Rica ederiz Masal. Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah. Başarılar dileriz.