Halı Mağazası Açmak | Halıcı Dükkanı Kazancı ve Kar marjı Ne Kadar?

Halı mağazası açmak 2024 yılında önemli kar marjları fırsatı sağlayan bir iş fikridir.

Halı ile ilgili gereksiz bilgiler vermeden size bu konuda ihtiyacınız olan tüm detayları aktaracağım. Büyük resmi gördünüz ve halı mağazası açmak istiyorsanız doğru yazıdasınız. Sürekli zararına satış yapıyoruz diyen halı mağazalarının yüksek kar elde ettiğini bilmek için profesör olmaya gerek yok. Ancak bu işin ana kazancı yüksek kar etmekten ziyade sizlere yüksek ciro rakamını elde etmenizi sağlamasıdır. 2 halı satarak kolaylıkla günü 2 Bin TL ciro ile kapatabilirsiniz. Şimdi halı mağazası açmak isteyenler için halıcı açma maliyeti, kar oranı, gerekli belgeler gibi tüm detayları aktaracağım.

Halı Mağazası Açmak

Halı Mağazası Açmak

Halı üretiminin %80’i Gaziantep ilçesinde yapılmaktadır. Tabi ürünü fabrikadan almayacaksanız sizi bu aşamada ilgilendiren bir durum yok. Ancak halı satmak istiyorsanız ya bir firmanın bayiliğini alacaksınız ya da kendiniz parça parça farklı firmalardan toptan halı satın alarak bir mağaza oluşturacaksınız. Halı mağazası açmak için belirli bir firmanın isim hakkını almak bazı bölgelere göre daha mantıklı olabilir.

 

Halı ürünlerinde kar marjı %40’tan başlar ve %100’e kadar çıkar. Ancak burada önemli olan kısım kar marjı değildir. Alınan halıların değerinin yüksek olması nedeniyle bir anda yüksek ciro yapma şansıdır. Evet, bayilik almanın avantajı ise yüksek fiyatlı ürünler sunması ve bunun reklamlarını yapmasıdır. Örneğin; Saray Halı’nın bazı modelleri 500 TL’den başlayıp 1500 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bu sektörde marka ürün sattıkça yüksek gelir elde edersiniz. Günlük 2 halı satıp 3 Bin TL ciro yaptığınızda kazancınız en az 1200 TL olacaktır.

Şimdi halı mağazası açmak isteyenler için tüm detayları anlatmaya başlayalım.

 

Halı Mağazası Açmak

Halı Mağazası Açmak 2

Halı Mağazası Açmak 2

Öncelikle bu iş için ne kadar sermaye ayıracağınıza karar verin. Halı sektöründe ki kazancı görenler yatırım yapmaktan yana korkmuyor. Hatta 2. ve 3. şubesi olan bir çok halı mağazası ile karşılaşabilirsiniz. Tabi siz bu sektöre yeni adım atacağınız için bir anda yüksek bir sermaye koymanız riskli olabilir. Tabi Saray, Merinos, Kaşmir, Dinarsu, Angora, Royal, Apex gibi halı üretim firmalarının bayiliğini alacaksanız, firmaların minimum sermaye gerekliliğini karşılamanız gerekiyor.

 

Bu sektörde rekabet olduğu için bir çok halı firması size başlangıç aşamasında yüksek iskontolar uygulayacaktır. Tabi sizin dikkat etmeniz gereken konu; uygulanan iskontodan ziyade firmanın bayileri korumasıdır. Örneğin; bir bayi halıyı 600 TL’ye satarken sizin 800 TL’ye satmanız olmaz. Piyasada bayilerin birbirleri ile rekabet etmesi büyük saçmalık olacaktır. Bayiler arası mesafe, uygulanan iskonto oranı, marka değeri ve sabit fiyat uygulamasına göre avantajlı olan bir firmadan bayilik talep edebilirsiniz.

 

Bayilik dışında bir çok firmanın halısını satabileceğiniz bir mağaza açmanız da mümkün. Bazı firmalar buna izin vermese de, satış izini alabileceğiniz bir çok firma mevcut. Bu tarz halı satış mağazası açmak size para kazandırabilir. Ancak mağazasının lüks ve premium görüntü vermesine göre fiyat politikası oluşturabilirsiniz. Örneğin; zararına satış yazan bir halı mağazasının 1500 TL’ye halı satması saçma olur. İnsanların beklentisi 100-300 TL arasında ürün bulmak üzerine olacaktır. Ancak bir AVM içerisinde açacağınız halı mağazası ile 5 Bin TL’lik halılar bile satmanız mümkün. Özellikle turistlerin yoğun olduğu bölgelerde el yapımı ve ipek örme halılar 11 Bin TL’den başlamaktadır.

 

İsteğinize bağlı olarak devren halım kilim üzerinde bir mağazada satın alabilirsiniz. İnternette araştırma yaptığınız zaman bir kaç mağazaya denk gelebilirsiniz. Bu dükkanların devir bedelleri minimum 200 Bin TL’den başlamaktadır. Bulunduğunuz bölgeye yakın bir yerde devren halı mağazası bulmanız zor olacaktır. Aslında bu sektördeki gelirden dolayı bir çok halı satış mağazası devretmek istemiyor. Sahibinden.com üzerinde inceleme yaptığınız zaman bu durumu görebilirsiniz. Satan kişi de genellikle sektörde ki kar marjından bahsedecektir size.

 

Halı Mağazası Nasıl Açılır

Halıcı Dükkanı Nasıl Açılır

Halıcı Dükkanı Nasıl Açılır

  • Bu işi yapmak için en az 200 Bin TL sermayeniz olması gerekiyor. Sermaye için üst yatırım limiti yok. 2 Milyon TL yatırıp bir halı mağazası açmak da mümkün. Ancak başlangıç aşamasında belirlediğiniz bayinin minimum yatırım bedelini geçmemeye dikkat ediniz.

 

  • İş planı ve yol haritası oluşturun. Sermaye harcamadan önce yapmayı düşündüklerinizi ve ileride atacağınız adımları tek tek yazıya dökün. Ayrıca bu aşamada firmalar ile görüşmeye başlayın. Her firmanın size sunacağı teklifi tek tek not edin. Tekliften ziyade marka değerinin ve pazarda ki payın önemli olduğunu unutmayın.

 

  • Artık mağaza için dükkan bakmaya hazırsınız. Vitrin cephesinin olması, ana cadde üzerinde yer alamsı ve tabela değeri dikkat etmeniz gereken ilk kurallardır. Tabi en az 100 m² ve üstü olması gerektiğinden bahsetmeye gerek yok. Tabi araştırma yaparken bayi dükkan şartlarını da karşılıyor olmanız gerekiyor.

 

  • Mağaza kiraladıktan sonra bayi yönlendirmesi ve isteği doğrultusundan tadilata başlayın. Bir çok bayinin anlaşmalı olduğu mimarlar mevcut. Onlar bu konuda sizlere gerekli yardımı yapacaktır. Hatta anahtar teslim bir şekilde dükkanı teslim almanız daha mantıklı olabilir.

 

  • Vergi levhası ve ruhsat için başvuruda bulunun. Yaptığınız bütün masrafları kendinize fatura ettirdiğinizden emin olun. Zira yüksek kar marjı olan halıcılık sektöründe, yüksek vergi ödememek için masrafları göstermelisiniz.

 

  • Bayi anahtar teslim bir şekilde mağaza açılışı yapacak ve ürünleri sizin için işletme içerisinde sergileyecektir. Bu aşamadan sonra her şey size bağlı. Başlangıç aşamasında görkemli bir açılış yapın. Açılışa özel indirimler sunun ve bir organizasyon şirketi ile anlaşın.

 

  • Bir çok halı satış mağazası taksitle yani senetle halı satışı yapmaktadır. Bu sektörün en riskli olan tarafıdır. Emin olun ödeme almakta zorlanacağınız ve üzerine kalem çekeceğiniz müşterileriniz olacaktır. Bu aşamada dikkatli olmanızda fayda var.

 

Halı Mağazası Açma Maliyeti

Yüksek kazançlar elde eden bir halı mağazası açmanın maliyeti en az 200 Bin TL ile 1 milyon TL arasında değişecektir. Bu maliyetlerin büyük bir bölümünü ana satış ürünü olan halılar oluşturur. Halı dışında dekorasyon içinde harcama yapmanız gerekecektir. Bunlar tamamen ürün sergilemek ve lüks imajı katmak içindir.

 

500 TL ile 5 Bin TL arasında ürünler sattığınız için çeşitleriniz olması gerekir. Ayrıca müşteri aldığı ürünün verdiği paraya değer olduğuna inanması gerekiyor. Halı bir çok kadın için hastalıktır. Evde 10 tane halı olsun neden 20 tane yok derler. Bu nedenle çeşit yapıp, yeni sezon halı bulundurmaya özen gösterin. Sezonu geçmiş olanları ise uygun fiyata satıp, hızlı bir şekilde elinizden çıkartın.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise İşte Size Çözüm!

 

Halı Mağazası Kar marjı Ne Kadar

Ortalama olarak bir halının kar marjı %40 ile %100 arasında değişiklik gösterir. Yeni sezon ürünlerde kar marjı artarken, sezon sonu ürünlerde kar marjı düşecektir. Sezon sonu ürünleri hızlı satmanız gerektiğinden kar oranını düşürüp, kampanyalı fiyattan satmalısınız. Yeni sezon ürünlerde ise bayiliğini alacağınız halı firması size yüksek kar marjı sunacaktır.

 

Her sektörde olduğu gibi halı mağazaları arasında da rekabet çoktur. Bu nedenle fiyatları yükseltip daha çok kazanma şansınız yok. Daha çok kazanmak istiyorsanız, tek yapmanız gereken ciro rakamlarını arttırmanız gerekir. Ciro rakamlarını arttırmak için halı çeşidi yapmak, rekabetçi fiyatlara sahip olmak ve iyi iletişim kurmak gerekiyor.

 

Bayilik Veren Halı Firmaları

  • Saray Halı Bayiliği
  • Dinarsu Halı
  • Angora
  • Royal
  • Merinos
  • Kaşmişr Halı Bayiliği
  • Else Halı
  • Padişah Halı
  • Apex Halı Bayiliği

 

Okuyunuz: Halı Bayiliği Veren Firmalar

 

Halı Mağazası Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Kimlik Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık
  • Ruhsat Başvuru Formu
  • SGK Giriş Bildirgesi
  • Adli Sicil Kaydı
  • Faaliyet Belgesi
  • Esnaflar Odası Kaydı
  • Tapu Fotokopisi
  • Kira Kontratı
  • Tabela Bildirgesi
  • Ticari Sicil ilanı
  • İmza Sirküleri

Yukarıdaki belgeleri temin etmeden önce mutlaka bulunduğunuz ilçe belediyesine gidin. Her belediye farklı evrak talep edebilir. Ruhsat işleri müdürlüğü en doğru cevabı verecektir size.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Halı Satış Mağazası Açmak İsteyenlere Öneriler

Halı Mağazası Açmak İsteyenlere Öneriler

Halı Mağazası Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Bulunduğunuz lokasyona göre halı mağazası açmak için öncelikle çevrenizdeki rekabet durumunu inceleyin. Bu sektörü rekabet oldukça olumsuz etkilemektedir. İlçe merkezlerinden ziyade, ilçe dışı büyük mahallelerin ana caddelerinde mağaza açmak daha mantıklı olabilir.
  • Bu sektörde en iyi ciro, yeni evlenecek olan çiftlerden gelmektedir. Tek seferde 5 Bin TL ve üzeri ciro bekleyebilirsiniz. Bu nedenle evlilik oranının yüksek olduğu bölgelerde olmanız size daha çok kazandıracaktır.
  • Bekarların yoğun olarak yaşadığı yerlerde yüksek fiyatlı halılar satmanız zor olacaktır. Tabi bu semtten semte değişir. Ama bu tarz yerlerde genellikle eşyalı evler kiralandığından satışlar düşük olur.
  • Bu sektörde senetle halı satmadığınız sürece para kazanamazsınız. Bunun için güven kurmak adına bir sistem oluşturun. Müşterilerden detaylı bilgiler almaya çalışın.
  • Halı satışlarınızı arttırmak için onarım tarzı hizmetler verebilirsiniz. Bunun için fason olarak bir overlokçu ile anlaşabilirsiniz. Halının yanında halı örtüsü hediye etmeniz ciroyu arttıracaktır.

 

Halı mağazası açmak, halı mağazası kazancı ve maliyeti ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Halıcı dedi ki:

    Halı mağza sektörü en son tavsiye edeceģim iştir sağliğiniz yerindeyse bozulmasini istiyosaniz deprasan ilçlari kullanmak istiyosaniz hali mağzasi acmanizi şiddetle tavsiye ederim müşterilerin geneli bayan müşteri olduğundan 1günde 20 tane kadina laf atmak dinlemek sorularina cevap vermek takintilariyla uğraşmak insan üstü özel bir güce sahip olmaniz gerekmektedir yoksa 1 sene kalmaz yasama hevesinizi kaybedersiniz

    1. Hayri dedi ki:

      Selamünaleyküm ben 22 yıllık Gıda sektöründen halı sektörüne geçmeyi düşünüyorum ama bu yazınız beni Bi hayli korkuttu bu işten çok iyi anlayan samimi bir arkadaşım var oda sizin söylediğinizin tam tersini söylüyor kazancı çok iyi diyor akarı kokarı yok diyor

      1. Mahir dedi ki:

        Her şey nasip kısmettir. Uğraş olmadan kazanç hiçbir zaman elde edilmez. Allah rızka kefildir. Bizler her konuda önce kendimize düşeni yapalım gerisi takdiri ilahiye kalmış. Risk almadan başarı elde edilemez.

        1. patronoldum dedi ki:

          Özellikle üzerinize düşeni yapma konusunda haklısınız. Çalıştıktan sonra başarısız olmak zordur. Yeter ki gerekli fizibilite çalışmasını yaparak işinize başlayın.

      2. Ahmet dedi ki:

        Merhaba Hayri bey, bunu okurmusun bilmiyorum ama geçen 2 sene içinde bu işe girdiniz mi merak ettim. Girdi iseniz bana ulaşırsanız sevinirim.
        a.ozkardes16@gmail.com

  2. Ahmet dedi ki:

    Teşekkürler

  3. Derviş Emir dedi ki:

    Selamlar, aslen Hataylıyım Mersine gelmek zorunda olduk….sıfırdan yeni baştan iş yapmak zorundayım….bütçeme göre halı mağazası aklıma yattı….geçmişimde esnaflık var….benim size sormak istediğim hangi aylar halı sezonudur…???… yaz aylarında çok mu durağan ve Mersin iklimden dolayı halıyı sever mi…???…vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim